Η πρώτη εντός έδρας νίκη της Τότεναμ αξίζει 1.000.000.000 ευρώ

Διαθέτει το μεγαλύτερο μπαρ στην Ευρώπη, που μπορεί να σερβίρει 10.000 ποτήρια μπύρας το λεπτό! Έχει τη μεγαλύτερη μπουτίκ. Όμως το νέο γήπεδο της Τότεναμ προσφέρει και το ζητούμενο: νίκες.

Η πρώτη εντός έδρας νίκη της Τότεναμ αξίζει 1.000.000.000 ευρώ
AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

"Προπονητικό κέντρο Τότεναμ, 18 γήπεδα, εξάστερο ξενοδοχείο, ούτε σε 260 χρόνια δεν θα τους φτάσουμε...", ήταν η φράση του Κώστα Κατσουράνη, η οποία, όμως, αποδίδεται σε κάθε Έλληνα που είδε ή θα δει στο εγγύς μέλλον τις νέες εγκαταστάσεις της Τότεναμ. Εκείνος τις είδε ιδίοις όμμασι, αφού μαζί με τον Γιώργο Καραγκούνη βρέθηκαν στο Λονδίνο αυτές τις μέρες, ακριβώς για να θαυμάσουν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα.

Οι 'πετεινοί' (η αντρική ομάδα γιατί η Κ18 είχε παίξει ήδη) μπήκαν για πρώτη φορά επίσημα στο γήπεδό τους την Τετάρτη, στη νίκη με 2-0 επί της Κάρντιφ για την Premier League, και όλα τα φώτα ήταν στραμμένα επάνω τους και επάνω στο πρότζεκτ του 1.000.000.000 ευρώ, του 'Tottenham Hotspur Stadium'.

Η τελετή έναρξης ταιριαστή με τη μεγαλοπρέπεια του νέου γηπέδου, αλλά και με τον χαρακτήρα που θέλει να συνδέσει ακόμη περισσότερο την ομάδα με την περιοχή. Η τοπική τραγουδίστρια που έγινε γνωστή από το X-Factor, Λάνια Μάθιους, τραγούδησε πριν από τη σέντρα και στη συνέχεια έκανε δεύτερη φωνή σε έναν τενόρο που ερμήνευε το "Glory, Glory, Tottenham Hotspur". Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν από τα πιο ψηλά σημεία του κολοσσιαίου κτίσματος φώτισαν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο Λονδίνο. Ήταν μια γιορτή του ίδιου του ποδοσφαίρου, γήπεδα σαν κι αυτό.

Διαθέτει το μεγαλύτερο μπαρ στην Ευρώπη, που μπορεί να σερβίρει 10.000 ποτήρια μπύρας το λεπτό! Στο γήπεδο στεγάζεται και η μεγαλύτερη μπουτίκ ποδοσφαιρικού συλλόγου στον κόσμο, με εμβαδόν 2.140 τετραγωνικά μέτρα! Ακόμα και οι... τουαλέτες συνιστούν κάποιο ρεκόρ, αφού στις εγκαταστάσεις υπάρχουν 7.073 ουρητήρια!

Τα πάντα είναι προσεγμένα στο νέο γήπεδο. Από το εικαστικό κομμάτι, με το νότιο πέταλο 17.500 θέσεων να περιλαμβάνει μόνο ένα διάζωμα και να... ανηφορίζει εντυπωσιακά σχηματίζοντας μια αψίδα, μέχρι και ο χώρος για τα πόδια, ο οποίος πχ. είναι πιο μικρός κατά 4 εκατοστά από εκείνον του 'Έμιρεϊτς' (φυσικά χωρίς να ενοχλεί), με συνέπεια η κερκίδα να δείχνει πιο επιβλητική και συμπαγής.

Η πρώτη εντός έδρας νίκη της Τότεναμ αξίζει 1.000.000.000 ευρώ
AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Ακόμα και σε εμπορικό επίπεδο, η ιδέα του νέου γηπέδου είναι μοντέρνα, έχοντας ξεφύγει από την "αρχαϊκή" φιλοσοφία του corporate hospitality, αφού "αυτοί που πληρώνουν περισσότερα δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε μια μικρή φούσκα", σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Λι, εκ των αρχιτεκτόνων της Populous, της εταιρίας που σχεδίασε το έργο.

Οι κλειστές, απομονωμένες σουίτες αντικαταστάθηκαν από ανοιχτές ζώνες (αξίας 15.000 λιρών) για τους καλούς 'πελάτες' της ομάδας, προσφέροντας μία πιο θερμή ατμόσφαιρα στους 62.062 φιλάθλους που μπορεί να χωρέσει το γήπεδο.

Ένα τέτοιο μεγαλειώδες πρότζεκτ (μόνο το γήπεδο κόστισε περίπου 450.000.000 ευρώ) ήταν αναπόφευκτο να συνδυαστεί με νίκη της Τότεναμ. Ο MVP της φετινής σεζόν, Χέουνγκ Μιν Σον, το αντιλήφθηκε και έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει στην ιστορία της ομάδας στο νέο γήπεδο. "Μου λείπει το 'Γουάιτ Χαρτ Λέιν', όμως το νέο στάδιο είναι απίστευτο", δήλωσε προ ημερών ο Νοτιοκορεάτης επιθετικός, ο οποίος έκανε και τα... εγκαίνια στα γκολ.

Ο έτερος κορυφαίος ξένος του ρόστερ, Κρίστιαν Έρικσεν, διασφάλισε τη νίκη με το 2-0 στο 80' απέναντι σε μία... τοπική αντίπαλο που σεβάστηκε τη βραδιά και δεν προέβαλε ιδιαίτερη αντίσταση.

Η πρώτη εντός έδρας νίκη της Τότεναμ αξίζει 1.000.000.000 ευρώ
AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

"Δεν υπάρχουν δικαιολογίες στο καινούργιο γήπεδο πια για το κυνήγι της τετράδας", σημείωσε ο Χάρι Κέιν μετά από τους 3 πόντους που έφεραν τα 'σπιρούνια' στην 3η θέση, έναν βαθμό πάνω από Άρσεναλ και Τσέλσι, αλλά με ένα παιχνίδι περισσότερο από τους 'κανονιέρηδες'.

"Σήμερα αγγίξαμε τη δόξα. Δεν τίθεται αμφιβολία για το αν θα τερματίσουμε στην τετράδα", εξήγησε ο τεχνικός της ομάδας, Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο οποίος αυτά τα σχεδόν 5 χρόνια παρουσίας του στον σύλλογο έχει βάλει μεγάλο 'λιθάρι' ώστε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρότζεκτ, χάρη στις καλές αγωνιστικές πορείες και τα έσοδα που έχουν φέρει αυτές.

Το φινάλε της σεζόν κλιμακώνει και την πίεση για τους Λονδρέζους. Μέχρι στιγμής, η Same Old Tottenham μπορούσε να επικαλεστεί πολλά πράγματα. Οι τραυματισμοί, η απουσία του Σον λόγω υποχρεώσεων με την ολυμπιακή ομάδα, οι παράλληλες διοργανώσεις, το 'Γουέμπλεϊ'. Από την Τετάρτη, το τελευταίο δεν είναι δικαιολογία και το αποτέλεσμα κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας τη δικαιώνει.

Photo credits: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

News 24/7

24MEDIA NETWORK