Πρώτος Όμιλος: Με οδηγό το παρελθόν

Πρώτος Όμιλος: Με οδηγό το παρελθόν
Ο πρώτος όμιλος του Τσάμπιονς Λιγκ ανοίγει την αυλαία του με τη Ραπίντ Βιέννης να υποδέχεται τη Μπάγερν Μονάχου και τη Μπριζ τη Γιουβέντους. Ξεκάθαρα τα φαβορί για τις πρώτες δύο θέσεις, ενδιαφέρουσα η ιστορική συγκυρία των ζευγαριών.

Jan Breydelstadion
Μπριζ – Γιουβέντους

Μέρες 1978 στο Βέλγιο. Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της συγκεκριμένης χρονιάς, η Μπριζ είχε αντιμετωπίσει τη Γιουβέντους. Παρά την ήττα με 1-0 στο "Κομουνάλε", οι παίκτες του Ερνστ Χάπελ (το γήπεδο της Ραπίντ έχει πάρει το όνομά του) κατάφεραν στη παράταση να πάρουν τη πρόκριση (2-0) και μαζί το εισιτήριο για τον τελικό του "Γουέμπλεϊ", όπου βέβαια η Λίβερπουλ πιστοποίησε πως ήταν το φαβορί. Έκτοτε, οι δύο ομάδες δεν έχουν αγωνιστεί μεταξύ τους, ενώ οι ισορροπίες έχουν αλλάξει άρδην, με τους εκπροσώπους του Πιεμόντε να έχουν γιγαντωθεί.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο διάδοχος του Τροντ Σόλιντ, Γιάν Κέλεμανς, έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα. Ο προοριζόμενος για βασικός πορτιέρο, Τόμι Μπούτινα είναι τραυματίας, με τον Στάιν Στάινεν να αντικαθιστά τον Κροάτη. Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα εντοπίζονται στις εναλλακτικές λύσεις της επίθεσης. Ο Νορβηγός Ρούνε Λάνγκε είναι τραυματίας, ενώ ο αρχηγός, 35χρονος, Γκερτ Βερέγιεν τιμωρημένος. Δύο σημαντικές απουσίες υπάρχουν και στον χώρο της άμυνας, όπου ο Φιλίπ Κλεμάν ήταν δεδομένη απουσία, ωστόσο ήρθε να προστεθεί ο Μίκαελ Κλουκόφσκι, ο οποίος χτύπησε στο γόνατο και θα μείνει εκτός για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Πολλές είναι οι απαιτήσεις από το επιθετικό δίδυμο των Μπόσκο Μπάλαμπαν και Χαβιέ Πορτίγιο.

Στον αντίποδα, ο Φάμπιο Καπέλο είδε την ομάδα του να κάνει δύο τις νίκες της στο ιταλικό πρωτάθλημα και ανάλογη εκκίνηση επιθυμεί και στο ευρωπαϊκό πεδίο. Το ευτύχημα για τον ικανότατο τεχνικό είναι πως ο αρχηγός και συνήθως βασικός επιθετικός, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ξεπέρασε τον τραυματισμό του και βρήκε θέση στην αποστολή. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε με τον μεσοαμυντικό Λούκα Πεσότο, τον βασικό κεντρικό αμυντικό Λιλιάν Τιράμ και τον βασικό ακραίο αμυντικό Ζοναθάν Ζεμπινά. Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Νταβίντ Τρεζεγκέ αναμένεται να αποτελέσουν το επιθετικό δίδυμο, με τον Γάλλο να απέχει μόλις ένα γκολ από τα 100 με τη φανέλα των "μπιανκονέρι".

Πιθανές συνθέσεις
Μπριζ: Στάινεν, Βέλγκερεν, Σπίλαρ, Μάρτενς, Βανοντενέρντε, Βερμάν, Ντουφέρ, Σερεμπρένικοφ, Λέκο, Μπάλαμπαν, Πορτίγιο.
Γιουβέντους: Αμπιάτι, Κόβατς, Καναβάρο, Ζαμπρότα, Μπαλτσαρέτι, Έμερσον, Βιεϊρά, Καμορανέζι, Νέντβεντ, Τρεζεγκέ, Ιμπραΐμοβιτς.


Ernst Happel

Ραπίντ Βιέννης – Μπάγερν Μονάχου

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα των Γερμανών. Η Ραπίντ Βιέννης προκαλεί ευχάριστες αναμνήσεις, όχι όμως και το στάδιο της αυστριακής πρωτεύουσας. Το 1967, οι Βαυαροί είχαν ηττηθεί με 0-1 αλλά στη ρεβάνς είχαν επικρατήσει με 2-0 και είχαν πάρει τη πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Τότε, έμελε να φτάσουν μέχρι τέλους, καθώς στον τελικό είχαν νικήσει τη Ρέιντζερς. Τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά είκοσι χρόνια μετά. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1987, αντίπαλος ήταν η Πόρτο. Παρά το ότι η ομάδα του Ούντο Λάτεκ είχε προηγηθεί, δύο γκολ από τους Ίβηρες (το δεύτερο εκπληκτικό τακουνάκι από τον Αλγερινό Μανζέρ), είχαν στείλει το "Ιερό Δισκοπότηρο" στη Δυτική Ευρώπη.

Όσον αφορά στο παρόν, το παιχνίδι δεν βρίσκει τη Ραπίντι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο Γιόζεφ Χίκερσμπέργκερ είδε τους παίκτες του το σαββατοκύριακο να μένουν στο εκτός έδρας 1-1 απέναντι στην Αντμίρα Βάκερ και πλέον μετρούν τέσσερα παιχνίδια δίχως νίκη, κάτι που τους έχει φέρει στην τρίτη θέση της Μπουντεσλίγκα, τέσσερις πόντους πίσω από τη κορυφή. Στο αγωνιστικό κομμάτι, τα προβλήματα δεν είναι σοβαρά. Ανησυχία προκλήθηκε μετά τις ενοχλήσεις του εξαιρετικού μεσοεπιθετικού Αντρέας Ίβανσιτς, ο οποίος χτύπησε κατά τη διάρκεια διεθνών υποχρεώσεων με την Αυστρία. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και έτσι αναμένεται να πάρει τη θέση του 18χρονου, Βέλι Κάβλακ.

Από την άλλη, ο Φέλιξ Μάγκατ βλέπει την ομάδα του να προελαύνει στο γερμανικό πρωτάθλημα και με το απόλυτο συγκομιδής πόντων, να δίνει τον τόνο. Μάλιστα, πήρε καλά νέα από τον Ρόι Μακάι. Ο Ολλανδός στράικερ κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του νωρίτερα από το αναμενόμενο και είναι έτοιμος να βρεθεί και πάλι στο αρχικό σχήμα. Τα απρόοπτα όμως δεν έλειψαν από τη προπόνηση της Δευτέρας. Ο βασικός επιτελικός μέσος, Μίκαελ Μπάλακ, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα χτύπησε και έτσι έμεινε εκτός αποστολής.

Πιθανές συνθέσεις
Ραπίντ Βιέννης: Πάγερ, Αντάμσκι, Μπέιμπλ, Ντόμπερ, Βαλάσοβιτς, Χλίνκα, Ίβανσιτς, Μαρτίνεζ, Κόρσος, Κινσλ, Λαβαρέ.
Μπάγερν Μονάχου: Καν, Σανιόλ, Λούσιο, Ισμαέλ, Λιζαραζού, Ζε Ρομπέρτο, Χάργκριβς, Ντάισλερ (Καρίμι), Σβάινσταϊγκερ, Μακάι, Κρουζ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK