Ranking: Βάλαμε στη σειρά τους 14 Έλληνες που αγωνίστηκαν στη Σκωτία

Με τον Βασίλη Μπάρκα έτοιμο να συνεχίσει την καριέρα του στην Σέλτικ, το Contra.gr θυμίζει και αξιολογεί τους Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία πριν τον 26χρονο γκολκίπερ.

Ο Σωτήρης Κυργιάκος φόρεσε τη φανέλα της Ρέιντζερς για 1,5 χρόνο, κατακτώντας το πρωτάθλημα Σκωτίας και ένα League Cup. (AP Photo/Fernando Bustamante)
Ο Σωτήρης Κυργιάκος φόρεσε τη φανέλα της Ρέιντζερς για 1,5 χρόνο, κατακτώντας το πρωτάθλημα Σκωτίας και ένα League Cup. AP PHOTO/FERNANDO BUSTAMANTE

Στην Σκωτία και την Σέλτικ αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του ο Βασίλης Μπάρκας, με την ΑΕΚ να καρπώνεται 5 εκατ. ευρώ που μπορεί να φτάσουν και τα 6 εκατ. μέσα από διάφορα μπόνους. Η Ένωση πιθανότατα θα διατηρήσει και ένα ποσοστό μεταπώλησης που θα φτάνει το 10%, εξασφαλίζοντας έτσι έξτρα έσοδα στην περίπτωση που η Σέλτικ πουλήσει αργότερα τον διεθνή γκολκίπερ.

Εφόσον ολοκληρωθεί η μετακίνηση -εξέλιξη την οποία θεωρούν δεδομένη οι Σκωτσέζοι- ο Βασίλης Μπάρκας θα προστεθεί στην λίστα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που δοκίμασαν την τύχη τους στο σκωτσέζικο πρωτάθλημα. Και θα γίνει ο δεύτερος συμπατριώτης μας που θα φορέσει την φανέλα της Σέλτικ. Δύο έχουν αγωνιστεί στην Ρέιντζερς, τέσσερις στη Χαρτς, τρεις στη Χάμιλτον, δύο στην Ρος Κάουντι και ένας σε Χιμπέρνιαν, Νταντί Γ. και Κιλμάρνοκ.

Το Contra.gr έβαλε στη σειρά τους 14 Έλληνες της Σκωτίας, από τον πιο επιτυχημένο μέχρι εκείνους που είχαν πολύ σύντομη παρουσία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας.

Γιώργος Σαμαράς - Σέλτικ

Αγωνίστηκε στην Σκωτία με τη φανέλα της Σέλτικ από τον Ιανουάριο του 2008 (αρχικά ως δανεικός από την Μάντσεστερ Σίτι) ως τον Αύγουστο του 2014. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και ένα League Cup. Με τους Κέλτες εμφανίστηκε σε 243 επίσημα παιχνίδια, με απολογισμό 71 γκολ και 49 ασίστ. Ψηφίστηκε ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν 2012/13 απ' τους οπαδούς της Σέλτικ.

Σωτήρης Κυργιάκος - Ρέιντζερς

Η μετακίνηση του στην Σκωτία έγινε τον Ιανουάριο του 2005, όταν η Ρέιντζερς απέκτησε τα δικαιώματα του από τον Παναθηναϊκό. Έμεινε 1,5 χρόνο στους 'τζερς' και πραγματοποίησε 34 συμμετοχές, με 2 γκολ και 2 ασίστ. Είχε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και του League Cup εκείνης της σεζόν.

Τάκης Φύσσας - Χαρτς

Ο αριστεροπόδαρος μπακ συνέχισε την καριέρα του στη Σκωτία όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Μπενφίκα. Έπαιξε στην Χαρτς από το 2005 ως το 2007 και την πρώτη του σεζόν εκεί κατέκτησε το Κύπελλο. Με τις "καρδιές" μέτρησε συνολικά 47 συμμετοχές με ένα γκολ και μία ασίστ. Την σεζόν 2006-07 αγωνίστηκε στα προκριματικά του Champions League με την σκωτσέζικη ομάδα, όπου αποκλείστηκε στον 3ο γύρο απ' την ΑΕΚ με δύο ήττες (1-2, 3-0).

Χρήστος Καρυπίδης - Χαρτς

Αρχικά αγωνίστηκε με την μορφή δανεισμού στην σκωτσέζικη ομάδα, που το καλοκαίρι του 2006 κατέβαλε 230.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ για την απόκτησή του με κανονική μεταγραφή. Παρέμεινε για μία τριετία στο Εδιμβούργο, παρέα με τον Φύσσα τη σεζόν 2006/07 έπαιξαν στα προκριματικά του Champions League με την Χαρτς. Συνολικά, φόρεσε 62 φορές τη φανέλα της σκωτσέζικης ομάδας, σημειώνοντας 3 τέρματα.

Μάριος Όγκμποε - Χάμιλτον

Ο Ελληνονιγηριανός φορ αποχώρησε από τον ΟΦΗ τον Ιανουάριο του 2018 και υπέγραψε ως ελεύθερος στην Χάμιλτον, ομάδα στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Η περιπέτεια του στη Σκωτία συνεχίζεται και ο απολογισμός του είναι 11 γκολ 5 ασίστ σε 51 συμμετοχές.

Τάσος Βενέτης - Νταντί Γ., Ρος Κάουντι

Ήταν αυτός που σύστησε τον Έλληνα ποδοσφαιρστή στην Scottish Premier League το μακρινό 1999. Αποχώρησε στα 19 του χρόνια από την ΑΕΛ, με προορισμό την Σκωτία και την Νταντί Γιουνάιτεντ, με την οποία αγωνίστηκε για 3,5 με απολογισμό 2 γκολ σε 57 συμμετοχές. Το δεύτερο μισό της σεζόν 2002-03 παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Ρος Κάουντι, με την οποία πραγματοποίησε 9 συμμετοχές (1 γκολ).

Ανέστης Αργυρίου - Ρέιντζερς

Μετά τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στην Football League στο τέλος της σεζόν 2012-13, ο Ανέστης Αργυρίου έφυγε από την Ένωση με προορισμό τη Σκωτία και την Ρέιντζερς, που επίσης είχε υποβιβαστεί εξαιτίας των χρεών της. Ο Έλληνας μπακ βοήθησε σημαντικά προκειμένου οι 'τζερς' να προβιβαστούν στην 3η κατηγορία του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, πραγματοποιώντας 27 συμμετοχές με 2 ασίστ.

Γιώργος Σαρρής - Χάμιλτον

Το καλοκαίρι του 2016 ο Γιώργος Σαρρής άφησε την Ερσίγεσπορ της Τουρκίας και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Χάμιλτον. Με την φανέλα της σκωτσέζικης ομάδας πραγματοποίησε 58 συμμετοχές (1 γκολ), πριν συνεχίσει την καριέρα του σε Πετρολούλ και Φλαμουρτάρι.

Γιάννης Σκόνδρας - Χάμιλτον

Αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2017 και υπέγραψε ως ελεύθερος στη Χάμιλτον. Πραγματοποίησε 41 εμφανίσεις, με 4 γκολ και 1 ασίστ, για την σκωτσέζικη ομάδα πριν μείνει ελεύθερος τον Μάρτιο του 2018.

Βαγγέλης Οικονόμου - Ρος Κάουντι

Τον Ιανουάριο του 2013 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Σκωτία. Υπέγραψε για έξι μήνες στην Ρος Κάουντι, επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Βέροιας και έφυγε ξανά τον Ιανουάριο του 2014 με προορισμό και πάλι την σκωτσέζικη ομάδα. Με την φανέλα της Ρος Κάουντι έπαιξε σε 33 επίσημα παιχνίδια (2 ασίστ).

Αλέξανδρος Τζιόλης - Χαρτς

Πρόσφατα ο 35χρονος μέσος αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια καριέρα που περιελάμβανε 12 διαφορετικές ομάδες και 9 χώρες. Πρόλαβε να αγωνιστεί για ένα εξάμηνο και στην Σκωτία. Τον Ιανουάριο του 2017 έφυγε από τον ΠΑΟΚ και υπέγραψε στην Χαρτς, με την φανέλα της οποίας έγραψε 18 συμμετοχές με 1 γκολ.

Τάσος Αυλωνίτης - Χαρτς

Έχοντας μείνει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, ο Έλληνας στόπερ αποφάσισε να συνεχίσει στην Σκωτία με την φανέλα της Χαρτς. Για 6 μήνες έμεινε στην ομάδα του Εδιμβούργου, πραγματοποιώντας 11 συμμετοχές.

Χαράλαμπος Μαυρίας - Χιμπέρνιαν

Το καλοκαίρι του 2018 έμεινε ελεύθερος από την Ριέκα και τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου υπέγραψε στην Χιμπέρνιαν. Μετά από 2 συμμετοχές, τον Ιανουάριο του 2019 έφυγε για την Κύπρο και την Ομόνοια.

Γιώργος Φωτάκης - Κιλμάρνοκ

Μετά από 5,5 χρόνια απόλυτα επιτυχημένης παρουσίας στο Αιγάλεω, ο Γιώργος Φωτάκης συνέχισε την καριέρα του στη Σκωτία τον Ιανουάριο του 2006, υπογράφοντας στην Κιλμάρνοκ. Η περιπέτεια του εκεί κράτησε 6 μήνες, καθώς το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου επέστρεψε στην Ελλάδα για την ΑΕΛ. Με την Κιλμάρνοκ δεν αγωνίστηκε σε επίσημο ματς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK