Ranking: Βάλαμε στη σειρά τους 29 παίκτες του Άρη

Το Contra.gr αξιολογεί την αγωνιστική παρουσία των παικτών στο ρόστερ του Άρη. Οι κορυφαίοι, οι σημαντικοί και αυτοί που απέτυχαν να δικαιώσουν τις προσδοκίες.

Ο Νικολάς Μαρτίνες του Άρη πανηγυρίζει με συμπαίκτες του έπειτα από τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020
Ο Νικολάς Μαρτίνες του Άρη πανηγυρίζει με συμπαίκτες του έπειτα από τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 MOTIONTEAM

Στην 6η θέση, εξασφαλίζοντας την παρουσία του στα playoffs, τερμάτισε ο Άρης στην κανονική διάρκεια της Super League 1. Φτάνοντας και στα ημιτελικά του Κυπέλλου, οι 'κίτρινοι' έχουν ήδη μια θετική σεζόν που θα μπορούσε να είναι και καλύτερη με βάση την δυναμικότητα του ρόστερ τους. Με την χώρα να έχει ριχτεί στην μάχη της πανδημίας του κορονοϊού και τις διοργανώσεις να έχουν διακοπεί ελέω του COVID-19, είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε την αξιολόγηση των παικτών που ξεκίνησαν ή τελειώνουν την σεζόν για τον Άρη.

Οι Fantastic 4

Χαβιέρ Ματίγια, Γιάννης Φετφατζίδης, Μπρούνο Γκάμα και Λίντσεϊ Ροζ ήταν οι παίκτες με την πληρέστερη αγωνιστική παρουσία στην διάρκεια της σεζόν. Ο Ισπανός κεντρικός χαφ είναι ένας παίκτης κομβικός για την εύρυθμη λειτουργία του Άρη. Ο Ματίγια με 32 συμμετοχές, 2 γκολ και 4 ασίστ στη σεζόν είναι ένας χαφ που έχει την ικανότητα να προσφέρει σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Στο χτίσιμο των επιθέσεων, στην δημιουργία στο τρίτο μισό, ανασταλτικά. Ο Φετφατζίδης πάλι με 3 γκολ και 8 ασίστ στο πρωτάθλημα, ήταν σημείο αναφοράς στο δημιουργικό παιχνίδι του Άρη. Σίγουρα στην κορυφαία σεζόν της καριέρας του εντός συνόρων, με διάθεση να πάρει πρωτοβουλίες και να πρωταγωνιστήσει. Εξαιρετικός τεχνίτης που έβαλε και ουσία στις ενέργειες του. Ο Γκάμα ανέβασε στροφές σταδιακά και αποτέλεσε το αντίβαρο της δημιουργίας του Φετφατζίδη στο σκοράρισμα. Ο Πορτογάλος εξτρέμ με 8 γκολ και 3 ασίστ σε 24 ματς της Super League, ήταν μια διαρκής απειλή για την αντίπαλη εστία. Με λίγες προσπάθειες, χωρίς φλυαρία και φανφάρες, πρόσφερε σημαντικά. Παίκτης με ποιότητα και οικονομία στο παιχνίδι της ομάδας του. Τέλος, εντυπωσιακά εξελίχθηκε το παιχνίδι και η συμβολή του Ροζ στη σεζόν του Άρη. Ο Γάλλος στόπερ σταδιακά ξεπέρασε σε προσφορά και τον Φραν Βέλεθ, δίνοντας λύσεις ακόμη και ως δεξιός μπακ. Έδωσε αμυντική αξιοπιστία, έδωσε στηρίγματα και στην επίθεση (3 γκολ, 3 ασίστ), από τις σημαντικότερες παρουσίες στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' τα τελευταία χρόνια.

Για Όσκαρ β' ρόλου

Φραν Βέλεθ, Λούκας Σάσα, Ντάνιελ Λάρσον, Γιώργος Δεληζήσης είναι τέσσερις παίκτες από τους οποίους ο Άρης πήρε σημαντικές λύσεις. Ο Ισπανός στόπερ από πέρσι είχε αφήσει τα διαπιστευτήρια του. Ξέρει να παίζει στον χώρο, αποτελεσματικός πάνω στην μπάλα, φυσικός ηγέτης στην άμυνα, ικανός στον αέρα αμυντικά και επιθετικά όπως δείχνουν τα 4 γκολ του. Από τη νέα σεζόν θα παίζει στον Παναθηναϊκό. Εξαιρετική η παρουσία του Λούκας Σάσα, έστω κι αν στη δική του περίπτωση η προσφορά του δεν αποτυπώνεται -απόλυτα- στην γλώσσα της στατιστικής. Ο Βραζιλιάνος (με ιταλικό διαβατήριο) ανασταλτικός μέσος δίνει ταχύτητα και δύναμη στον άξονα, σίγουρη πρώτη πάσα και έλεγχο του χώρου, ενώ αντεπεξήλθε σε μεγάλο βαθμό όταν κλήθηκε να παίξει στα δύο άκρα της άμυνας. Πολυεργαλείο, παίκτης με προσωπικότητα, έγραψε και 3 γκολ, 1 ασίστ σε 24 ματς πρωταθλήματος που αγωνίστηκε. Όσο προχωρούσε η σεζόν, τόσο ανέβαζε στροφές ο Λάρσον. Ο Σουηδός εξτρέμ αγωνίστηκε ακόμη και ως φορ σε ελαφριά, mobile σχήματα στην επίθεση του Άρη. Απλός, ουσιαστικός, άριστος τακτικά, ο Λάρσον ήταν εκεί σε σημαντικές στιγμές για τον Άρη. Με 4 γκολ και 4 ασίστ στο πρωτάθλημα πρόσφερε ουσιαστικές λύσεις, ενώ είχε σημαντική συμβολή και στην κυπελλική πορεία της ομάδας του (4 ασίστ). Τέλος, ο Γιώργος Δεληζήσης βγήκε μπροστά την στιγμή που οι τραυματισμοί έκαναν την εμφάνιση τους στην οπισθοφυλακή. Στόπερ 'αδικημένος' ποδοσφαιρικά, δυναμικός, καθαρός, με σωστό τάιμινγκ στις επεμβάσεις του σε χόρτο και αέρα, σοβαρός και χωρίς λάθη επιπολαιότητας. Πολυτιμότερος από όσο μαρτυρά η low profile παρουσία του.

Ποιότητα μεγαλύτερη από την προσφορά

Μπράουν Ιντέγε, Νικολά Ντιγκινί, Μιχάλι Κόρχουτ, είναι η τριάδα που έδωσε πράγματα στους 'κίτρινους', αλλά με βάση την ατομική ποιότητα των παικτών, μπορούσε σίγουρα περισσότερα. Ο Ιντέγε είναι ένας φορ με φοβερά φυσικά προσόντα, εργατικός, παίκτης συνόλου, δύσκολα αντιμετωπίσιμος, ικανός να απειλήσει ευθέως ή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν παίκτη της πίσω γραμμής. Ωστόσο ο Νιγηριανός έμεινε χαμηλά στο σκοράρισμα, με απολογισμό 7 γκολ (1 ασίστ) σε 19 ματς πρωταθλήματος. Αν η δική του αποτελεσματικότητα ήταν μεγαλύτερη, ο Άρης θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ψηλά στην βαθμολογία. Ο Νικολά Ντιγκινί σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού, ξεκίνησε δυναμικά την σεζόν αλλά σταδιακά η απόδοση του έφθινε. Συμμετέχει σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού που αφορούν την μεσοεπιθετική λειτουργία (κυκλοφορία της μπάλας, κίνηση στον χώρο, ντουμπλάρισμα στις πλευρές), πατάει περιοχή, πιέζει, δεν παραμελεί τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Με 5 γκολ και 2 ασίστ σε 23 ματς πρωταθλήματος σίγουρα έδωσε λύσεις, το ίδιο σίγουρα όμως μπορούσε να δώσει περισσότερες. Την βάση περνάει και ο Μιχάλι Κόρχουτ, ο έμπειρος διεθνής μπακ του Άρη. Αξιόπιστος ανασταλτικά, φιλότιμος επιθετικά αλλά και με μεταπτώσεις στην απόδοση του. Στην κατηγορία θα προστεθούν και οι Απόστολος Τσιλιγγίρης, Χουλιάν Κουέστα για διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος μπήκε στην ενδεκάδα αφού βγήκαν νοκ-άουτ οι δύο πρώτοι γκολκίπερ και στα 19 του χρόνια έδειξε πως αν μη τι άλλο έχει προοπτική. Το δείγμα των δύο 90λεπτών είναι μικρό, ωστόσο ήταν θετικός για την ομάδα του. Ο Κουέστα ξεκίνησε καλά την σεζόν, τραυματίστηκε, επέστρεψε και δείχνει ως μια αξιόπιστη περίπτωση γκολκίπερ.

Έμειναν σε χαμηλές πτήσεις

Ντανιέλ Μαντσίνι, Αμπού Μπα, Ντάνιελ Σούντγκρεν, Φιορίν Ντουρμισάι, Φαμπιάν Έμαν, είναι πέντε παίκτες που πρόσφεραν λίγα πράγματα. Είτε μέσω της απόδοσης τους, είτε γιατί δεν έτυχαν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και χρόνου συμμετοχής από τα προπονητικά επιτελεία ή γιατί δεν άρπαξαν την ευκαιρία. Ο Μαντσίνι δεν έχει πείσει πως μπορεί να πάρει φανέλα βασικού, έτσι έχει περιοριστεί σε 635 αγωνιστικά λεπτά συνολικά. Ο Αμπού Μπα με 703 αγωνιστικά λεπτά στο πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Ένινγκ, προσόντα διαθέτει αλλά είναι ακόμη άγουρος για να διαχειριστεί την πίεση και τις απαιτήσεις. Ο Σούντγκρεν με τη σειρά του είναι ο πλάγιος μπακ που σπάνια θα σε πουλήσει. Σοβαρός, απόλυτος επαγγελματίας και γεμάτος πάθος ο Σουηδός, δύσκολα επιτρέπει παιχνίδι από την πλευρά του, ενώ δεν διστάζει να πάρει μέτρα προς την επίθεση και να λειτουργήσει σε υποστηρικτικό ρόλο. Αλλά και αυτός έμεινε στο καλό του ξεκίνημα και σταδιακά έχασε τη θέση του. Ο Ντουρμισάι έφτασε στον Άρη τον Γενάρη, μετά από έναν 'κακό' δανεισμό στο Βέλγιο, ταλαιπωρήθηκε μέχρι να βγει το δελτίο του, ήταν γενικά εκτός ρυθμού και δεν μπόρεσε να μπει στο κλίμα. Καλός φορ, αλλά χρειάζεται σειρά αγώνων για να βρει ρυθμό. Δεν ήταν εύκολο. Ο Έμαν πήρε το χρίσμα μετά τον τραυματισμό του Κουέστα, έμοιαζε όμως τρακαρισμένος και σίγουρα κάτω από τα στάνταρ που απαιτεί η θέση του γκολκίπερ στον Άρη.

Δεν έπεισαν

Μάρτιν Τόνσο, Νικολάς Μαρτίνες, Λερίν Ντουάρτε, Άλεξ Μενέντεθ, Ούγκο Σόουζα, οι πέντε παίκτες που πιθανότατα θα 'κουνήσουν μαντήλι' το καλοκαίρι. Οι δύο Αργεντίνοι μεσοεπιθετικοί είχαν ολιγόλεπτες συμμετοχές στο πρωτάθλημα (457' - 335' αντίστοιχα), ξέρουν καλά το τόπι αλλά δεν κατάφεραν να 'κολλήσουν' στο σύνολο και να προσφέρουν στο χορτάρι. Ο Ντουάρτε ήταν μια μεταγραφή που χαιρετίστηκε -και ορθώς- με ενθουσιασμό, αφού το background του Ολλανδού άφηνε υποσχέσεις για ωραία πράγματα. Όμως στην πράξη δεν είδαμε τίποτα... Μενέντεθ και Ούγκο Σόουζα (330') δεν έχουν 'ακουμπήσει', αφού ουδέποτε κατάφεραν να πείσουν κάποιον εκ των Παντελίδη, Τερζή και Ένινγκ να τους δώσει ουσιαστική ευκαιρία. Ο Ισπανός τον Γενάρη έφυγε δανεικός για την Κόρδοβα.

Δεν κρίνονται

Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Τσαγκαλίδης, Πέτρος Μπακούτσης, Πέτρος Μπαγκαλιάνης, είναι παιδιά που δεν μπορούν να κριθούν. Οι δύο πρώτοι δεν έχουν χρόνο συμμετοχής, ενώ οι τρεις τελευταίοι αποτελούν βασικά μέλη της U19 των 'κιτρίνων'. Το ίδιο και ο Χαμζά Γιουνές που έφυγε τον Σεπτέμβρη κιόλας για την Πετρολούλ της Ρουμανίας.

ΤΟ RANKING ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ

Ranking: Βάλαμε στη σειρά τους 29 παίκτες του Άρη

Διαβάστε εδώ για το ranking του 1ου γύρου

Ranking: Βάλαμε στη σειρά τους 29 παίκτες του Άρη

News 24/7

24MEDIA NETWORK