Ranking: Βάλαμε τους 27 παίκτες του Άρη στη σειρά

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου και τον Άρη σε απόσταση βολής από την εξάδα, το Contra.gr αξιολογεί την παρουσία των 27 επαγγελματιών παικτών που διαθέτει στο ρόστερ της η ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ranking: Βάλαμε τους 27 παίκτες του Άρη στη σειρά
EUROKINISSI

Με ανάμεικτα συναισθήματα έκλεισε για τον Άρη ο πρώτος γύρος της Super League 1. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, δεν το συνδύασε με τα ανάλογα επιθυμητά αποτελέσματα και έτσι βρίσκεται σε απόσταση βολής από την εξάδα, αφού είναι στην 7η θέση με 18 βαθμούς, έναν λιγότερο από Ξάνθη, ΑΕΛ και ΟΦΗ. Ο Μίχαελ Ένινγκ είναι ο τρίτος προπονητής που κάθεται στον πάγκο των 'κίτρινων', μετά τον Σάββα Παντελίδη και τον Απόστολο Τερζή, ο οποίος αποτέλεσε την ενδιάμεση λύση.

Τετράδα για φίλημα

Φραν Βέλεθ, Χαβιέρ Ματίγια, Γιάννης Φετφατζίδης και Νικολά Ντιγκινί ήταν οι τέσσερις παίκτες με την πλέον σταθερά παραγωγική εικόνα στον αγωνιστικό χώρο σε αυτές τις 13 αγωνιστικές. Ο Ισπανός στόπερ από πέρσι είχε αφήσει τα διαπιστευτήρια του και μοιάζει με λύση από το πάνω ράφι, όσον αφορά το επίπεδο της Super League. Εγκεφαλικός παίκτης, με καλές τοποθετήσεις και ηγετικά στοιχεία, είναι το σημείο αναφοράς στην άμυνα των 'κίτρινων'. Ο συμπατριώτης του κεντρικός χαφ είναι επίσης ένας παίκτης που μοιάζει κομβικός για τον Άρη. Ο Ματίγια δεν έχει χάσει λεπτό από τα ματς του Άρη στο πρωτάθλημα, έχει απολογισμό 1 γκολ και 2 ασίστ, είναι ένας 'combo' χαφ που έχει την ικανότητα να προσφέρει τόσο στην ανασταλτική, όσο και την επιθετική λειτουργία του συνόλου. Ο Φετφατζίδης πάλι δείχνει πως διανύει μια από τις πλέον ώριμες φάσεις της καριέρας του και στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' μάλλον έχει βρει το ιδανικό περιβάλλον για το ταλέντο του. Ένας παίκτης με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση που συχνά έμοιαζε φλύαρος, στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος αποδεικνύεται αποτελεσματικός και απόλυτα συνεπής. Με 2 γκολ και 5 ασίστ είναι ο μεσοεπιθετικός με την μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του. Την τετράδα των κορυφαίων συμπληρώνει ο Νικολά Ντιγκινί. Σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού, δεν είναι τα 3 γκολ και 1 ασίστ που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Συμμετέχει σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού που αφορούν την μεσοεπιθετική λειτουργία (κυκλοφορία της μπάλας, κίνηση στον χώρο, ντουμπλάρισμα στις πλευρές), πατάει περιοχή, πιέζει, δεν παραμελεί τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Είναι ο κρίκος που ενώνει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ από την μέση και μπροστά.

Πρωταγωνιστές σε δεύτερο πλάνο

Μπρούνο Γκάμα, Λούκας Σάσα, Ντάνιελ Σούντγκρεν και Λίντσεϊ Ροζ είναι τέσσερις παίκτες στους οποίους ο Άρης στηρίζει πολλά. Ο Πορτογάλος εξτρέμ είναι μια απειλή διαρκείας για τις αντίπαλες άμυνες. Μπορεί να παλεύει ακόμη να βρει σταθερότητα, όμως η ποιότητα του συχνά είναι αρκετή για να φέρει αποτέλεσμα από μια και μόνο ενέργεια σε ένα 90λεπτο. Με 4 γκολ και 1 ασίστ σε 813 αγωνιστικά λεπτά, ο Γκάμα 'φωνάζει' για την χρησιμότητα του στο ρόστερ των 'κιτρίνων'. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Σάσα, έστω κι αν στη δική του περίπτωση η προσφορά του δεν αποτυπώνεται στην γλώσσα της στατιστικής. Ο Βραζιλιάνος ανασταλτικός μέσος δίνει ταχύτητα και δύναμη στον άξονα, σίγουρη πρώτη πάσα και έλεγχο του χώρου, ενώ μπορεί να δώσει λύσεις και στα δύο άκρα της άμυνας. Ο Σούντγκρεν με τη σειρά του είναι ο πλάγιος μπακ που σπάνια θα σε πουλήσει. Σοβαρός, απόλυτος επαγγελματίας και γεμάτος πάθος ο Σουηδός, δύσκολα επιτρέπει παιχνίδι από την πλευρά του, ενώ δεν διστάζει να πάρει μέτρα προς την επίθεση και να λειτουργήσει σε υποστηρικτικό ρόλο. Ο Λίντσεϊ Ροζ είναι ο άνθρωπος που συμπληρώνει τον Φραν Βέλεθ στις θέσεις των στόπερ, δεν έχει χάσει λεπτό από τα παιχνίδια του Άρη και συνδυάζοντας την δύναμη με την ταχύτητα ταιριάζει ιδανικά με τον εγκεφαλικό Ισπανό παρτενέρ του.

Ποιότητα μεγαλύτερη από την προσφορά

Μπράουν Ιντέγε, Ντάνιελ Λάρσον, Μιχάλι Κόρχουτ, είναι η τριάδα που έδωσε πράγματα στους 'κίτρινους', αλλά με βάση την ατομική ποιότητα των παικτών, μπορούσε σίγουρα περισσότερα. Ο Ιντέγε είναι ένας φορ με φοβερό κορμί, εργατικός, παίκτης συνόλου, δύσκολα αντιμετωπίσιμος, ικανός να απειλήσει ευθέως ή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν παίκτη της πίσω γραμμής. Ωστόσο στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος ο Νιγηριανός έχει μείνει χαμηλά στο σκοράρισμα, με απολογισμό 3 γκολ (1 ασίστ) σε 928 αγωνιστικά λεπτά, παρά το γεγονός πως κατάφερε να βρεθεί πολλές φορές σε θέση βολής. Αν η παραγωγή του ήταν υψηλότερη, ο Άρης θα μπορούσε να είναι ακόμη και στην 3η θέση της βαθμολογίας. Ο Λάρσον με τη σειρά του παραμένει μια καλή λύση στα 32 του χρόνια για τα άκρα της μεσαίας γραμμής και θα μπορούσε να δώσει περισσότερα από τα 2 γκολ και την 1 ασίστ στις 10 συμμετοχές. Όμως κάθε άλλο παρά επιζήμιος θεωρείται για το σύνολο. Την βάση περνάει και ο Μιχάλι Κόρχουτ, ο έμπειρος διεθνής μπακ του Άρη. Αξιόπιστος ανασταλτικά, φιλότιμος επιθετικά αλλά και με μεταπτώσεις στην απόδοση του. Στην κατηγορία θα προστεθούν και οι Απόστολος Τσιλιγγίρης, Χουλιάν Κουέστα για διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος μπήκε στην ενδεκάδα αφού βγήκαν νοκ-άουτ οι δύο πρώτοι γκολκίπερ και στα 19 του χρόνια έδειξε πως αν μη τι άλλο έχει προοπτική. Το δείγμα των δύο 90λεπτών είναι μικρό, ωστόσο ήταν θετικός για την ομάδα του. Ο Κουέστα αγωνίστηκε μόλις 225 λεπτά πριν τραυματιστεί και τη στιγμή που η αξία του είναι δεδομένη, δεν είδαμε τι θα μπορούσε να κάνει στο μεσοδιάστημα. Σύντομα θα επανέλθει σε αγωνιστική δράση.

Έμειναν... χαμηλά

Ντανιέλ Μαντσίνι, Αμπού Μπα, Γιώργος Δεληζήσης, Φαμπιάν Έμαν, είναι τέσσερις παίκτες που πρόσφεραν λίγα πράγματα στον πρώτο γύρο. Είτε μέσω της απόδοσης του, είτε γιατί δεν έτυχαν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και χρόνου συμμετοχής από τα προπονητικά επιτελεία ή γιατί δεν άρπαξαν την ευκαιρία. Ο Μαντσίνι δεν έχει πείσει πως μπορεί να πάρει φανέλα βασικού, έτσι έχει περιοριστεί σε 7 συμμετοχές και 212 αγωνιστικά λεπτά. Ο Αμπού Μπα μετράει τα πρώτα του 90λεπτα (τρία σερί) υπό τις οδηγίες του Ένινγκ, προσόντα διαθέτει αλλά είναι ακόμη άγουρος για να διαχειριστεί την πίεση και τις απαιτήσεις. Ο Δεληζήσης είναι ένας έμπειρος στόπερ, 'στρατιώτης' και ίσως να έδειχνε περισσότερα αν δεν είχε μπροστά του τους Βέλεθ και Ροζ. Ο Έμαν πήρε το χρίσμα μετά τον τραυματισμό του Κουέστα, έμοιαζε όμως τρακαρισμένος και σίγουρα κάτω από τα στάνταρ που απαιτεί η θέση του γκολκίπερ στον Άρη.

Δεν έπεισαν

Μάρτιν Τόνσο, Νικολάς Μαρτίνες, Λερίν Ντουάρτε, Άλεξ Μενέντεθ, Ούγκο Σόουζα, οι πέντε παίκτες που θα μπορούσαν να 'κουνήσουν μαντήλι' τον Γενάρη. Οι δύο Αργεντίνοι μεσοεπιθετικοί είχαν από 6 ολιγόλεπτες συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ξέρουν καλά το τόπι αλλά δεν κατάφεραν αν το δέιξουν στο χορτάρι. Ο Ντουάρτε ήταν μια μεταγραφή που χαιρετίστηκε -και ορθώς- με ενθουσιασμό, αφού το background του Ολλανδού άφηνε υποσχέσεις για ωραία πράγματα. Όμως στην πράξη δεν είδαμε τίποτα... Μενέντεθ και Ούγκο Σόουζα δεν έχουν 'ακουμπήσει', αφού ουδέποτε κατάφεραν να πείσουν κάποιον εκ των Παντελίδη, Τερζή και Ένινγκ να τους δώσει την ευκαιρία.

Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Τσαγκαλίδης, Πέτρος Μπακούτσης, Πέτρος Μπαγκαλιάνης, είναι παιδιά που δεν μπορούν να κριθούν. Οι δύο πρώτοι δεν έχουν χρόνο συμμετοχής, ενώ οι τρεις τελευταίοι αποτελούν βασικά μέλη της U19 των 'κιτρίνων'.

Ranking: Βάλαμε τους 27 παίκτες του Άρη στη σειρά

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Κώστας Μπράτσος και ο Λευτέρης Ελευθερίου εξηγούν το πώς θα πετύχει ο Ολυμπιακός στο Europa League κι αν χρειάζεται μεταγραφές ή επαναπροσδιορισμό στόχων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK