Ranking: Βάλαμε τους 31 παίκτες του Ολυμπιακού στη σειρά

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Super League, το Contra.gr αξιολογεί τα πεπραγμένα των 31 παικτών στο ρόστερ του Ολυμπιακού και τους τοποθετεί σε 6 διαφορετικές κατηγορίες.

Ο Ελ Αραμπί πανηγυρίζει με τον Τσιμίκα το γκολ που πέτυχε στην εκτός έδρας νίκη (0-3) του Ολυμπιακού επί του Παναιτωλικού για την 13η αγ. της Super League (07/12/2019) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI
Ο Ελ Αραμπί πανηγυρίζει με τον Τσιμίκα το γκολ που πέτυχε στην εκτός έδρας νίκη (0-3) του Ολυμπιακού επί του Παναιτωλικού για την 13η αγ. της Super League (07/12/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI

Το πρώτο μισό της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε, με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να μοιράζονται την κορυφή με 31 βαθμούς και ρεκόρ 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και καμία ήττα. Την ίδια στιγμή οι 'ερυθρόλευκοι' είναι η μοναδική ομάδα που είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις (Champions League) σε αυτό το διάστημα και θα εξακολουθήσει να έχει στο δεύτερο μισό της σεζόν (Europa League), εφόσον την Τετάρτη (11/12) επικρατήσει του Ερυθρού Αστέρα στο 'Γ. Καραϊσκάκης'.

Ας μην βιαζόμαστε όμως. Η Ευρώπη είναι κάτι που μπορεί να απασχολήσει τον Ολυμπιακό ξανά από Φλεβάρη, Για την ώρα η μάχη στην κορυφή της Super League μαίνεται και η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς στην έως τώρα προσπάθεια της είχε παίκτες που ξεχώρισαν, απλά ικανοποίησαν ή έμειναν... μετεξεταστέοι. Με το κλείσιμο του πρώτου γύρου, που μεταφράζεται σε ένα δείγμα 13 αγωνιστικών, είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των παικτών που λογίζονται ως μέλη του ρόστερ της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού. Σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα της πειραϊκής ΠΑΕ, αυτοί είναι 31. To ranking θα προκύψει σύμφωνα με τα πεπραγμένα των παικτών αποκλειστικά σε επίπεδο πρωταθλήματος και πάντα σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν για κάθε έναν ξεχωριστά.

Κωνσταντίνος Τσιμίκας, Ματιέ Βαλμπουενά, Ρούμπεν Σεμέδο και Γιουσέφ Ελ Αραμπί είναι η τετράδα των κορυφαίων. Ο διεθνής αριστεροπόδαρος μπακ είναι τρομακτικά βελτιωμένος τακτικά αλλά και στο κομμάτι της ατομικής άμυνας. Δεν υπήρξε παιχνίδι που ο αντίπαλος να δημιούργησε ρήγματα με συνέπεια από την πλευρά του, ενώ στο '1 vs. 1' πολλές φορές μοιάζει απορσπέλαστος. Συχνά είναι σε θέση να προσφέρει και στήριγμα και επιθετικά (3 ασίστ). Ο Γάλλος πολύπειρος μεσοεπιθετικός αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας του από τη μέση και μπροστά, όπως μαρτυρούν τα 4 γκολ και οι 3 ασίστ σε μόλις 544 λεπτά συμμετοχής. Η επιρροή του θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν δεν αντιμετώπιζε δύο μυικούς τραυματισμούς. Ο Πορτογάλος στόπερ πάλι είναι ένας ογκόλιθος και ηγείται της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού, που έχει παθητικό μόλις 5 τερμάτων στην διοργάνωση. Η υπερβολική του αυτοπεποίθηση μπορεί να τον οδηγεί πότε πότε σε λάθη, ωστόσο συνολικά το 'πακέτο' είναι εξαιρετικό. Για τον Μαροκινό φορ πάλι δεν χρειάζονται πολλά. Με 6 γκολ και 3 ασίστ, η συνεισφορά του είναι υπερπολύτιμη και κομβική για την καλή λειτουργία της επιθετικής γραμμής των 'ερυθρολεύκων'.

Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ζοζέ Σα, Χιλάλ Σουντανί, Γκιλιέρμε Τόρες και Ντανιέλ Ποντένσε, είχαν σημαντικό ρόλο στο πρώτο μισό της Super League. Ο έμπειρος στόπερ αποκτήθηκε για να έχει έναν back up ρόλο στο ρόστερ, προσφέροντας κυρίως σε θέματα αποδυτηρίων. Ωστόσο γρήγορα κατάφερε να αποτελεί τον πιο αξιόπιστο κεντρικό αμυντικό της ομάδας του μετά τον Σεμέδο. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ δεν παύει να είναι μέλος μιας άμυνας με μόλις 5 γκολ παθητικό, εμπνέει σιγουριά στους συμπαίκτες του, ωστόσο δεν έχει αποφύγει λάθη που κόστισαν (πχ. στο 1-1 της Νέας Σμύρνης). Για τον Αλγερινό επιθετικό το μεγαλύτερο παράσημο είναι πως διέψευσε όσους προέβλεπαν ότι 'δεν θα ακουμπήσει' και με ενεργητικό 5 γκολ (συν 1 ασίστ) σε 727 λεπτά συμμετοχής έχει προσφέρει περισσότερα από τα αναμενόμενα σε αυτό το διάστημα. Ο Βραζιλιάνος χαφ μοιάζει από πέρσι με τον ακρογωνιαίο λίθο συνολικά στον τρόπο παιχνιδιού των 'ερυθρολεύκων' και άσχετα με τα όσα αποκαλύπτουν ή όχι οι αριθμοί, το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Ο Πορτογάλος εξτρέμ με τη σειρά του θα μπορούσε να έχει πολύ πιο κομβική παρουσία, όμως όσο εύκολα και με συνέπεια δημιουργεί φάσεις, τόσο δυσκολεύεται να τις τελειώνει σωστά. Πάντως με 2 γκολ και 4 ασίστ σε 13 συμμετοχές η προσφορά του δεν παύει να χαρακτηρίζεται σημαντική.

Ομάρ Ελαμπντελαουί, Γιώργος Μασούρας, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Μαντί Καμαρά, Ουσεϊνού Μπα και Παπ Αμπού Σισέ, είναι έξι παίκτες που έχουν θετικό πρόσημο. Ο Νορβηγός διεθνής μπακ μοιάζει επιβαρυμένος και με βάση την αξία του θα περίμενε κανείς περισσότερο από εκείνον. Πέρσι ήταν ο πιο επικίνδυνος μπακ του πρωταθλήματος με απολογισμό 5 γκολ και 6 ασίστ σε 23 ματς. Φέτος σε 11 συμμετοχές δεν έχει καταγράψει γκολ ή ασίστ στο ενεργητικό του, δίχως όμως να είναι επιζήμιος για το σύνολο. Ο Μασούρας είναι πολύ συμβατός τακτικά, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του παιχνιδιού, αλλά δεν έχει ανάλογη αποτελεσματικότητα όπως δείχνουν οι αριθμοί (1 γκολ, 1 ασίστ σε 534'). Ο Μπουχαλάκης είναι βασικός στα πλάνα του Μαρτίνς, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο της μεσοαμυντικής με την μεσοεπιθετική λειτουργία, διαβάζει σωστά το παιχνίδι αλλά δυσκολεύεται στην παραγωγή (1 ασίστ), πολύ περισσότερο στο να γίνεται απειλητικός (0 γκολ). Ο Καμαρά είχε έναν ρόλο 12ου παίκτη σε αυτό το πρώτο μισό της σεζόν στο πρωτάθλημα, δίνει ένταση, aggresive παιχνίδι και ταχύτητα αλλά ισχύει και γι' αυτόν ό,τι με τον Κρητικό χαφ. Χωρίς ασίστ και με 1 γκολ στο ενεργητικό του. Ο Μπα έχει αγωνιστεί σε δύο μόλις 90λεπτα, όμως έχει δείξει πως μπορεί να είναι μια θετική back up λύση στην καρδιά της άμυνας. Ο Σισέ ξεκίνησε με τρία σερί 90λεπτα, όπου ο Ολυμπιακός κράτησε σε όλα το μηδέν στην άμυνα (1-0 τον Αστέρα, 0-1 στην ΑΕΛ, 5-0 τον Βόλο), όμως το πρόβλημα υγείας που τον έχει θέσει εκτός δράσης από τότε δεν μας άφησε να δούμε τη συνέχεια.

Γιασίν Μεριά, Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, Μιγκέλ Γκερέρο, Λεονάρντο Κούτρης, Μασιμιλιάνο Λοβέρα, είναι πέντε παίκτες που είχαν μικρή προσφορά. Ο Τυνήσιος στόπερ έχει την δικαιολογία της κούρασης του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, ήταν πολύ καλός στα προκριματικά του Champions League, ωστόσο σταδιακά η απόδοση του έφθινε και έδωσε δικαιώματα στα παιχνίδια εντός συνόρων (και όχι μόνο). Ο Σέρβος εξτρέμ δημιούργησε προσδοκίες με τις ευρωπαϊκές του εμφανίσεις το καλοκαίρι, όμως η συνέχεια σε επίπεδο πρωταθλήματος δεν ήταν ανάλογη όπως φανερώνει η μικρή συμμετοχή του (5 ματς), δίχως γκολ ή ασίστ. Για τον Ισπανό φορ ο απολογισμός των 2 γκολ (1 ασίστ) σε 369 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα κρίνεται φτωχός, παρά το γεγονός πως η μαχητικότητα δεν του λείπει ποτέ. Ο Κούτρης ξεκίνησε καλά με 3 ασίστ σε 5 συμμετοχές, όμως από τις 19 Οκτώβρη κι έπειτα δεν αγωνίστηκε σε κανένα από τα 6 παιχνίδια που ακολούθησαν. Ο Λοβέρα αποτελεί ένα project περισσότερο για το μέλλον και στα 245 λεπτά συμμετοχής που έχει φάνηκε πως χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της καριέρας του.

Γιασίν Μπενζιά και Μπρούνο Φελίπε είχαν παρουσία... αποχώρησης. Ο Αλγερινός μέσος χρησιμοποιήθηκε μόλις 18 λεπτά στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, χωρίς να πείσει τον προπονητή του πως αξίζει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, ενώ αντιμετώπισε και προβλήματα τραυματισμού. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε 19 λεπτά, όλα στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι, αυτό με τον Παναιτωλικό. Στα υπόλοιπα 12 ματς ήταν εκτός αποστολής σε 11, ενώ βρέθηκε στην 18άδα σε αυτό με τον ΠΑΟΚ. Και για τους δύο οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες.

Μπομπί Αλέν, Ηλίας Καραργύρης, Κωνσταντίνος Τζολάκης, Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς, Γιώργος Ξενιτίδης, Βασίλης Τοροσίδης, Μπρούνο Γκασπάρ, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Κώστας Φορτούνης, είναι παίκτες που δεν μπορούν να κριθούν επί της ουσίας. Οι τρεις πρώτοι είναι γκολκίπερ, οι δύο από αυτούς προέρχονται από την Ακαδημία και έχουν για την ώρα συμπληρωματικό ρόλο. Ο Μάρκοβιτς αποτελεί επένδυση για το μέλλον, ο Ξενιτίδης είναι επίσης παίκτης της U19. Λάζαρος και Φορτούνης έρχονται από σοβαρούς τραυματισμούς, ο 'Τόρο' έχει παίξει λίγο (96') έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο κυρίως στην καθημερινότητα του Ρέντη και τα αποδυτήρια, ενώ ο Γκασπάρ ήρθε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου ως πασπαρτού για τα άκρα της άμυνας και μετράει 117 λεπτά συμμετοχής.

Το ranking του Ολυμπιακού στον 1ο γύρο

Ranking: Βάλαμε τους 31 παίκτες του Ολυμπιακού στη σειρά

Μην χάσετε:

Το ranking του ΠΑΟΚ

Το ranking της ΑΕΚ

Το ranking του Παναθηναϊκού

Ο τσακωμός για τη Χρυσή Μπάλα στον Μέσι και οι προβλέψεις για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK