Η Ρεάλ φωνάζει (και γελάμε), αλλά μπορεί να έχει δίκιο

Όταν διαμαρτύρεται η Ρεάλ, οι περισσότεροι θυμούνται τα 'θύματά' της. Ενδεχομένως όμως να έχει δίκιο που διαμαρτύρεται. Όχι γιατί δεν ήταν πέναλτι του Μιλιτάο στη φάση της χρονιάς με τη Σεβίλλη, αλλά σε σχέση με παρόμοιες αποφάσεις (ή μη αποφάσεις) VAR και διαιτητών!

Ο Μιλιτάο (δεξιά) διαμαρτύρεται στον Μαρτίνεθ Μουνουένα για το χέρι που είδε ο διαιτητής μέσω του VAR
Ο Μιλιτάο (δεξιά) διαμαρτύρεται στον Μαρτίνεθ Μουνουένα για το χέρι που είδε ο διαιτητής μέσω του VAR AP/MANU FERNANDEZ

Συνήθως φωνάζουν οι αντίπαλοί της, οπότε το να διαμαρτύρεται η Ρεάλ Μαδρίτης για τη διαιτησία μοιάζει με σχήμα οξύμωρο. Έτυχε όμως μια απίθανη φάση στο ματς με τη Σεβίλλη, στο οποίο ο τίτλος στην Ισπανία (μπορεί και να) άλλαξε χέρια, εξαιτίας ενός χεριού που έκανε ο Μιλιτάο, το οποίο καταλογίστηκε πέναλτι μέσω VAR, ενώ ο διαιτητής -στην εξέλιξη της φάσης- είχε δώσει πέναλτι υπέρ του Μπενζεμά!

Πάνω, λοιπόν, που ετοιμαζόταν για την πλήρη ανατροπή καθώς από το 66' είχε ισοφαρίσει με τον Ασένσιο το γκολ του Φερνάντο από το 22ο λεπτό, η Ρεάλ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο Ράκιτιτς ευστόχησε στο πέναλτι του 78ου λεπτού, δίνοντας ξανά προβάδισμα στην ομάδα του! Αντί να γίνει το 2-1, ήρθε το 1-2 της Σεβίλλης με τους 'μπλάνκος' να σώζουν την παρτίδα στις καθυστερήσεις, χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Εντέν Αζάρ, όταν έβαλε το πόδι του στην πορεία της μπάλας, μετά το σουτ του Τόνι Κροος!

Το τελικό 2-2 δεν καταδίκασε μεν τη Ρεάλ, κράτησε όμως τη βαθμολογία της La Liga ως είχε. Δηλαδή η Ατλέτικο Μαδρίτης στους 77 βαθμούς και πίσω της Ρεάλ και Μπαρτσελόνα με 75β.

Το 0-0 του Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο το Σάββατο έδινε στη Ρεάλ τον πρώτο λόγο, αφού νικώντας σε όλους τους αγώνες που είχε να δώσει (συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου με τη Σεβίλλη) έπαιρνε το πρωτάθλημα, χάρη στο αβαντάζ σε όλες τις ισοβαθμίες τόσο με την Ατλέτικο (μία νίκη, μία ισοπαλία) όσο και με την Μπαρτσελόνα (δυο νίκες). Δικαιολογημένα το πρωτοσέλιδο της Marca έκανε αναφορά στη φάση που άλλαξε το πρωτάθλημα.

Το πρωτοσέλιδο της "Μάρκα" για την "φάση που άλλαξε το πρωτάθλημα"
Το πρωτοσέλιδο της "Μάρκα" για την "φάση που άλλαξε το πρωτάθλημα"

Τώρα, ο τίτλος βρίσκεται στα χέρια του Τσόλο Σιμεόνε και των παικτών του, αφού φτάνουν οι δικές τους τρεις νίκες για να κατακτήσουν τον τίτλο, κρατώντας Ρεάλ και Μπάρτσα σε απόσταση 2 βαθμών. Οι 'κόκκινοι' της Μαδρίτης έχουν να παίξουν δυο ματς εντός έδρας, με την πολύ καλή φέτος Ρεάλ Σοσιεδάδ (12/5) και τη 12η Οσασούνα (16/5), προτού ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους μακριά από το γήπεδό τους, εναντίον της Βαγιαδολίδ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένα βαθμό πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού.

✎ Η Ρεάλ, μετά την τρίτη ισοπαλία της στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια, έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα αφού θα παίξει εκτός έδρας με την 10η Γρανάδα (13/5), αλλά και την Αθλέτικ Μπιλμπάο (16/5), ενώ στην τελευταία αγωνιστική περιμένει στο 'Αλφρέδο Ντι Στέφανο' την Βιγιαρεάλ, λίγες μέρες πάντως πριν το "κίτρινο υποβρύχιο" αντιμετωπίσει στον τελικό του Europa League κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για να πάρει το πρωτάθλημα η Ρεάλ χρειάζεται να κερδίσει και τα τρία παιχνίδια που της απομένουν, με την Ατλέτικο να κάνει τουλάχιστον μια ισοπαλία.

✏ Η Μπαρτσελόνα έχει να παίξει εκτός με τη 14η της βαθμολογίας Λεβάντε (Τρίτη 11/5), περιμένει τη Θέλτα (8η) στη Βαρκελώνη (16/5) και στην τελευταία αγωνιστική παίζει πάλι εκτός έδρας, εναντίον της Έιμπαρ, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Οι Καταλανοί παίρνουν το πρωτάθλημα με τρεις δικές τους νίκες και μια ισοπαλία από τη μία Ατλέτικο (είναι καλύτεροι στη βαθμολογία) και οπωσδήποτε της Ρεάλ με την οποία μειονεκτούν.

Μια αμφιλεγόμενη λοιπόν φάση, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, έφερε τα πάνω κάτω μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αποδεικνύοντας πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο και το VAR. Σημειώστε ότι με την βοήθεια του VAR δεν είχε μετρήσει το υπέροχο γκολ που είχε σημειώσει στο 12' ο Καρίμ Μπενζεμά, γιατί στο ριπλέι το πόδι του Οντριοθόλα ήταν εκτός παιδιάς, δηλαδή οφ σάιντ! Αυτό, που έγινε όμως στο 78' δύσκολα το βλέπεις. Αντί να χτυπήσει πέναλτι η Ρεάλ, το εκτέλεσε η Σεβίλλη!

Όλα αυτά δεν χωνεύονται εύκολα από μια ομάδα όπως η Ρεάλ. Ακόμη κι αν η φάση είναι καθαρή (ο Μιλιτάο κάνει χέρι, μέσα στην περιοχή, ενώ σηκώνεται και με τα δυο χέρια του απλωμένα, χωρίς να έχει λόγο) οι 'μπλάνκος' ξεσπάθωσαν κατά του ρέφερι Μουνουένα. Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Marca διαβάζουμε δηλώσεις 'κύκλων' της Ρεάλ (ε, τι μόνο στην Ελλάδα θα έχουμε τέτοια ωραία) σύμφωνα με τους οποίες επρόκειτο για "τρομερό σκάνδαλο και μια τεράστια αδικία".

Οι Μαδριλένιοι, ακόμη κι αν παραδέχονται ότι ο Μιλιτάο έκανε πέναλτι, κάνουν λόγο για δυο-μέτρα και δυο σταθμά στις διαιτητικές αποφάσεις όλης της χρονιάς και την ανακολουθία των αποφάσεων των ρέφερι, παρά τις υποδείξεις του VAR. Οι διαρροές τους, μάλιστα, αφορούσαν και προηγούμενα παιχνίδια της Ρεάλ, αλλά και άλλα παιχνίδια του πρωταθλήματος, όπου οι διαιτητές έκαναν εξόφθαλμα λάθη σε παρόμοιες φάσεις.

Πιο τρανό παράδειγμα, βέβαια, είναι η περίφημη φάση στο ντέρμπι Ατλέτικο-Ρεάλ (1-1), όταν ο ρέφερι Ερνάντεθ-Ερνάντεθ δεν καταλόγισε πέναλτι σε χέρι του Φελίπε, σε μια φάση σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του Μιλιτάο. Ο αμυντικός της Ατλέτικο σε κόρνερ της Ρεάλ αποκρούει με το χέρι, ο διαιτητής όμως αν και του λένε να ξαναδεί τη φάση, θεωρεί ότι η μπάλα χτύπησε στο σημείο του χεριού που επιτρέπεται με τους νέους κανονισμούς (ώμος και λίγο μπράτσο) με αποτέλεσμα να αφήσει το ματς να συνεχιστεί κανονικά. Η εντύπωση στο ριπλέι είναι ότι πρόκειται για κανονικό χέρι. Δείτε τη φάση:

Στο στόχαστρο της Ρεάλ έχει μπει ο άλλοτε ρέφερι και νυν υπεύθυνος του VAR στην Ισπανία, Κάρλος Βελάσκο Καμπάγιο, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε ότι "ο κανονισμός του χεριού δεν είναι ξεκάθαρος και δίνει μεγάλη δικαιοδοσία στον διαιτητή να αποφασίσει όπως αυτός νομίζει. Είναι ένα πρόβλημα. Θα υπάρχει πάντα διχογνωμία στο τι είναι χέρι και τι όχι, ακόμη κι αν ο κανονισμός διευκρινίζει τα πάντα".

Ο Ζινεντίν Ζιντάν, μετά το ματς δήλωσε ότι αισθάνεται "οργισμένος, όπως όλοι στη Μαδρίτη", γιατί η εξέλιξη της φάσης ήταν οριακή και ουσιαστικά, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, η νίκη πήγε από την μια ομάδα στην άλλη. Πριν αρχίσει τις δηλώσεις έκανε παράπονα αυτοπροσώπως στον ρέφερι, με τον Τόνι Κροος επίσης να διαμαρτύρεται και τον... Ζεράρ Πικέ να σχολιάζει στο twitter: "Με τον διάλογο, έρχεται και η συνεννόηση". Ο σέντερ-μπακ της Μπαρτσελόνα είχε διάθεση (μάλλον) για χιούμορ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK