Ρεμί Γκαρντ: Ο... Βενγκέρ του Μαρινάκη
Πέρασαν 23 χρόνια απ' όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης επιχείρησε να φέρει τον Αρσέν Βενγκέρ στον Πειραιά. Ο ίδιος δεν ήρθε ποτέ στον Ολυμπιακό, έρχεται όμως ο μαθητής του χάρη στον νυν πρόεδρο των "ερυθρόλευκων". Ενδιαφέροντα στοιχεία που (δεν) ξέρεις για τον Ρεμί Γκαρντ.
Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμη και ο Τάκης Λεμονής παραμένει ο προπονητής του Ολυμπιακού. Επειδή πάντως οι εξαγγελίες του Βαγγέλη Μαρινάκη έγιναν ήδη μετά τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου και πάρα πολύ σύντομα θ' αρχίσει ν' απασχολεί την "ερυθρόλευκη" καθημερινότητα το όνομα του Ρεμί Γκαρντ, ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας με το "ποιος είναι" ο Γάλλος που πριν από 1,5 μήνα απασχόλησε έντονα τους Πρωταθλητές (είχε έρθει και στην Αθήνα) αμέσως μετά την απόλυση του Πάουλο Μπέντο.
Τότε το "φλερτ" δεν προχώρησε γιατί ο Γκαρντ δεν ήθελε ν' αναλάβει (μετά τα μέσα της σεζόν) μια ομάδα που δεν έφτιαξε ο ίδιος, να καρπωθεί την όποια επιτυχία της (ήταν ανοικτοί όλοι οι στόχοι) ή να χρεωθεί κάποια αποτυχία (αποκλεισμούς, ήττες στα ντέρμπι). Τώρα όμως είναι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και στα 51 χρόνια του ο "μαθητής" του Αρσέν Βενγκέν χτυπάει την πόρτα των εγκαταστάσεων του Ρέντη για να του... ανοίξουν και να εισέλθει αναλαμβάνοντας τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ό,τι δηλαδή δεν είχε συμβεί με τον μέντορά του το Φθινόπωρο του 1994. Τότε που ο Κόκκαλης προσέφερε "γη και ύδωρ" στον Αλσατό, αλλά δεν τον έπεισε. Ο Κυριάκος Καραταΐδης είχε αποκαλύψει τους λόγους μάλιστα στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Contra.gr.
Να όμως που έρχεται η στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης, "διάδοχος" του Σωκράτη Κόκκαλη στην ηγεσία του Ολυμπιακού, φέρνει αυτόν που ο Βενγκέρ είχε χρίσει συνεχιστή του προπονητικού έργου του και χαρακτηρίσει (στον ίδιο τον πρόεδρο των Πειραιωτών) "τέλεια επιλογή για τον Ολυμπιακό", όπως είχε αποκαλύψει το Ευαγγέλιο του Contra.gr στις 21 Μαρτίου.
Ποιος είναι και τι πρεσβεύει ο Γάλλος;
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ:
- Έχει γεννηθεί στις 3 Απριλίου του 1966, στη Λ' Αρμπρεζλ της επαρχίας Ρον (Ροδανού Ποταμού).
- Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής για 12 χρόνια, ήταν ένας αμυντικός χαφ που ενίοτε αγωνιζόταν στο κέντρο της άμυνας όχι λόγω σωματικών προσόντων, αλλά εγκεφαλικού παιχνιδιού. Έπαιξε μπάλα σε Λιόν, Στρασβούργο (με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών) και Άρσεναλ με την οποία κατέκτησε το νταμπλ του '98.
- Σταμάτησε την καριέρα του το καλοκαίρι του 1999 και αφού ξεκουράστηκε για μια περίοδο, θήτευσε στο πλευρό του Αρσέν Βενγκέρ συλλέγοντας γνώση και σοφία.
- Αρχικά υπήρξε βοηθός στη Λιόν των Πολ Λε Γκεν και Ζεράρ Ουγιέ, προτού (μετά την αποχώρηση του Κλοντ Πιέλ) αναλάβει τα ηνία ως πρώτος προπονητής για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ακολούθησε η σύντομη, ούτε καν πεντάμηνη, θητεία του στην Άστον Βίλα.
- Στη Λιόν είχε επί σειρά ετών τη διεύθυνση των ακαδημιών, από τις οποίες έχουν ξεπηδήσει ταλέντα όπως ο Καρίμ Μπενζεμά και ο Χατέμ Μπεν Αρφά.
- Στα τρία δικά του χρόνια η Λιόν τερμάτισε 4η, 3η και 5η. Η Βίλα, αφού την άφησε, υποβιβάστηκε.
- Σ' όλες τις προπονητικές σεζόν του, η επίθεση της Λιόν είχε +55 γκολ.
ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ:
- Στην Άρσεναλ είχε μεταγραφή την ίδια ημέρα με τον Πατρίκ Βιεϊρά. Μοιραία η απόκτησή του επισκιάστηκε από τον πολυσύνθετο Γάλλο, έναν εκ των κορυφαίων και πιο ολοκληρωμένων χαφ της εποχής του.
- Πολύ δεν έπαιξε με τη φανέλα της Άρσεναλ. Παρόλα αυτά είχε τις περισσότερες φορές το ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ προπονητή-ποδοσφαιριστών. Αυτός που απλοποιούσε τα λόγια του Βενγκέρ, μετέφερε τις οδηγίες στους συμπαίκτες του. Σαν να 'ταν ήδη προπονητής.
- Ανέλαβε τη Λιόν όταν ο πρόεδρος Ολά αποφάσισε τη μείωση του μπάτζετ, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τ' αστέρια της Λιόν ν' αποχωρήσουν, ο ίδιος να μην έχει ευχέρεια επιλογών στην αγορά και να δουλέψει με αρκετά παιδιά των τμημάτων υποδομής (Ιμτιτί, Ζεφάν, Γκοναλόν, Γκρενιέ, Γκεζάλ, Μπεζιά, Φεκίρ, Λακαζέτ).
- Η προπονητική φιλοσοφία του προστάζει σύστημα με δύο επιθετικούς. Είτε εφαρμόζει το κλασικό 4-4-2 με δύο αμυντικούς χαφ και δυο ακραίους είτε το παραλλαγμένο 4-3-1-2 (λεγόμενο διαμάντι) με τρεις κεντρικούς χαφ κι έναν επιτελικό με δημιουργικές ικανότητες. Αυτόν το ρόλο μοιράζονταν στα χρόνια του οι Γκρενιέ και Γκουρκίφ.
- Σταθερά στον άξονα ήταν ο Μαξίμ Γκονανόλ, νυν αρχηγός των "γκον". Μάλιστα είχε δηλώσει πως θα τα βροντήξει και θα φύγει αν, στην πρόταση της Νάπολι 14 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτησή του, ο πρόεδρος τον απαντήσει θετικά. Ο Ολά τού είχε κάνει τελικά το χατίρι και ο Γκαρντ συνέχισε.
- Θέλει τα πλάγια μπακ ν' ανεβαίνουν και να δημιουργούν. Δεν είναι τυχαίο πως ο αριστεροπόδαρος Ανρί Μπεντιμό έδωσε οκτώ ασίστ τη σεζόν 2013-14, στην πιο δημιουργική σεζόν της καριέρας του. Άλλες τόσες είχε το 2011-12 ο Μίτσελ Μπάστος, παίζοντας κυρίως ως εξτρέμ.
- Ήταν αυτός που άλλαξε θέση τον Αλεξάντρ Λακαζέτ και από εξτρέμ τον καθιέρωσε ως κεντρικό φορ, απογειώνοντάς τον. Πλέον είναι τα ονόματα που απασχολούν ισχυρά κλαμπ της Ευρώπης, με τη Λιόν ν' αξιώνει πλέον περισσότερα από 30 εκατομμύρια για να τον παραχωρήσει.
- Στην Άστον Βίλα, παρόλο που δεν έκλεισε 5 μήνες, συγκρούστηκε τόσο με τον Ζορντάν Αγιού (τού ζήτησε συγγνώμη) όσο και με τον Τζακ Γκρίλις (υποβιβασμός στη β' ομάδα), αφού δεν διαπραγματεύεται την πειθαρχία και την τήρηση των κανόνων στ' αποδυτήρια. Παρότι μάλιστα είχε αρκετούς Γάλλους στην ομάδα του Μπέρμιγχαμ αντιμετώπισε προβλήματα.
ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ
Όλα τα παραπάνω είναι διαπιστώσεις από το παρελθόν, στατιστικά και αριθμοί που οδηγούν σε συμπεράσματα. Ο Γκαρντ, ωστόσο, αναμένεται να έρθει σ' ένα νέο περιβάλλον και να δουλέψει υπό διαφορετικές συνθήκες. Πόσα απ' αυτά θα δούμε στην Ελλάδι θητεία του, εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφόρηση, θα το δούμε στην πράξη.