Ρίβερ - Μπόκα, το ιστορικό παιχνίδι και η μεγάλη ντροπή

Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περίμενε τον ιστορικό τελικό του Copa Libertadores ανάμεσα στη Ρίβερ και στην Μπόκα, αλλά με όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Μπουένος Άιρες το αργεντίνικο ποδόσφαιρο κλώτσησε τη μεγάλη ευκαιρία και δικαιολογημένα αισθάνεται, ντροπή.

Ρίβερ - Μπόκα, το ιστορικό παιχνίδι και η μεγάλη ντροπή

Δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς όσα διαδραματίστηκαν στο Μπουένος Άιρες το απόγευμα του Σαββάτου με ευρωπαϊκή λογική. Όχι γιατί όσα ντροπιαστικά συνέβησαν στο Μονουμεντάλ είναι αποδεκτά στη Αργεντινή, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, ενώ η Ευρώπη απέχει τόσο πολύ. Δεν είναι χιλιομετρική η απόσταση αλλά κοινωνικοπολιτική και το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κλαδί της κοινωνίας.

A young Argentina River Plate fan holds a flare with a couple of adults prior the final soccer match of the Copa Libertadores between River Plate and Boca Juniors in Buenos Aires, Argentina, Saturday, Nov. 24, 2018. The final match of the Copa Libertadores has been pushed back after the bus carrying the Boca Juniors players was attacked by fans as it drove to the Antonio Vespucio Liberti stadium. (AP Photo/Sebastian Pani)
A young Argentina River Plate fan holds a flare with a couple of adults prior the final soccer match of the Copa Libertadores between River Plate and Boca Juniors in Buenos Aires, Argentina, Saturday, Nov. 24, 2018. The final match of the Copa Libertadores has been pushed back after the bus carrying the Boca Juniors players was attacked by fans as it drove to the Antonio Vespucio Liberti stadium. (AP Photo/Sebastian Pani) AP

Ο δεύτερος τελικός του Copa Libertadores ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς, ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 21.00 και μετά τα θλιβερά γεγονότα με επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Μονουμεντάλ, τις άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία και την επίθεση με πέτρες και σπρέι πιπεριού στο πούλμαν των Χεινέσες, αναβλήθηκε 3 φορές μέχρι να παρθεί η απόφαση να γίνει την Κυριακή στις 22.00. Ακόμα και αυτό όμως δεν είναι σίγουρο.

Αιτία η αρνητική στάση της Αστυνομίας μετά τα όσα διαδραματίστηκαν για αρκετές ώρες το Σάββατο μέσα και έξω από το "Μονουμεντάλ", με την αργεντινική "Ole" να υποστηρίζει πως η Αστυνομία δεν εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και υπάρχει κίνδυνος νέας ματαίωσης.

"Έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο ότι το ματς θα γίνει ούτε την Κυριακή",αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η οποία συμπληρώνει πως οι δύο σύλλογοι βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία ακόμα και με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις και να γίνει κανονικά ο αγώνας.

Βέβαια αν σκεφτεί κανείς, πως ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA και ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες, πρόεδρος Conmebol, ήθελαν να γίνει το παιχνίδι μία ώρα μετά την επίθεση στο πούλμαν σκεπτόμενοι τις οικονομικές συμφωνίες που είχαν κλείσει, η αντίσταση της αστυνομίας δεν θα τους αποτρέψει να κάνουν μπίζνες. Γιατί εκτός από όλα τα θλιβερά που συνέβησαν στο Μπουένος Άιρες, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έδειξε πως πάνω από το άθλημα που θα έπρεπε να υπηρετεί, έβαλε τα χρήματα, κάνοντας ακόμα πιο στενάχωρο το ποδοσφαιρικό τοπίο.

Argentina River Plate fans clash with riot police outside the Antonio Vespucio Liberti stadium prior the final soccer match of the Copa Libertadores between River Plate and Boca Juniors, in Buenos Aires, Argentina, Saturday, Nov. 24, 2018. The match has been rescheduled after the bus carrying the Boca Juniors players was attacked by River Plate fans, injuring several players. The match will be played on Sunday. (AP Photo/Sebastian Pani)
Argentina River Plate fans clash with riot police outside the Antonio Vespucio Liberti stadium prior the final soccer match of the Copa Libertadores between River Plate and Boca Juniors, in Buenos Aires, Argentina, Saturday, Nov. 24, 2018. The match has been rescheduled after the bus carrying the Boca Juniors players was attacked by River Plate fans, injuring several players. The match will be played on Sunday. (AP Photo/Sebastian Pani) AP

Το μεγαλύτερο παιχνίδι συλλόγων στην ιστορία του ποδοσφαίρου, στιγματίστηκε και αυτό πλέον δεν μπορεί να αλλάξει. Όποιος και αν είναι ο νικητής, όποτε και αν γίνει το παιχνίδι, το ποδόσφαιρο και κυρίως η Αργεντινή έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα. Τα βλέμματα όλου του πλανήτη ήταν συγκεντρωμένα στην πρωτεύουσα και η Λατινική Αμερική κλώτσησε ακόμα μία ευκαιρία να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο το ταμπεραμέντο της. Είναι περήφανος λαός ο αργεντίνικος και τα γεγονότα στο Μονουμεντάλ, έχουν ντροπιάσει όλο τον κόσμο και όχι μόνο τους οπαδούς των δύο ομάδων.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Δεν είναι αυτός όμως ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός είναι καθρέπτης της κοινωνίας και στη Λατινική Αμερική ο λαός υποφέρει. Όχι στο παρελθόν, αλλά σήμερα, αυτή την εποχή, εδώ και αρκετά χρόνια τώρα. Τα κρούσματα βίας στο ποδόσφαιρο πάντα συνδυάζονται με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα και όποιος γνωρίζει την κατάσταση μπορεί να κατανοήσει (σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει) πως το αργεντίνικο πάθος, οι καλύτεροι οπαδοί στον κόσμο, οι πιο παθιασμένοι φίλαθλοι της υφηλίου κατέστρεψαν σε ένα απόγευμα αυτό που αγαπούν ίσως περισσότερο και από τη ζωή τους.

Όλα ξεκίνησαν από νωρίς με τους οπαδούς της Ρίβερ να έρχονται σε συγκρούσεις με την αστυνομία σχεδόν σε κάθε σημείο της πόλης γύρω από το Μονουμεντάλ. Πολλοί μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Παράλληλα ένα βίντεο έκανε τον γύρω του κόσμου με μία γυναίκα να ζώνει κοριτσάκι με φωτοβολίδες για να τις περάσει μέσα στο γήπεδο.

Όχι μακριά από το σημείο, οι οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ έχουν στήσει καρτέρι στο πούλμαν της Μπόκα Τζούνιορς. Μόλις αυτό πλησίασε στο συγκεντρωμένο πλήθος άρχισαν να εκσφενδονίζονται προς το μέρος του πέτρες, σίδερα και κάθε λογής αντικείμενα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα περισσότερα τζάμια του πούλμαν με τον Πάμπλο Πέρες να έχει τραυματιστεί στο χέρι, όπως και ο Λεονάρντο Χάρα. Όταν, δε, έσπασαν ορισμένα από τα παράθυρα του οχήματος, ορισμένοι από τους οπαδούς έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού, με συνέπεια να δημιουργήσουν αποπνικτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του πούλμαν.

Οι παίκτες δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, ενώ ΜΜΕ της Αργεντινής υποστηρίζουν ότι ο οδηγός του λεωφορείου λιποθύμησε. Η αστυνομία απομάκρυνε το κόσμο από το πούλμαν με τη χρήση δακρυγόνων.

Το όχημα εν τέλει έφτασε στο γήπεδο, όπου παίκτες όπως ο Κάρλος Τέβες πήγαν υποβασταζόμενοι στα αποδυτήρια, με αναπνευστικά προβλήματα και με δυσκολία να κρατήσουν ανοιχτά τα μάτια τους. Οι περίπου 2.000 αστυνομικοί, συν η ιδιωτική ασφάλεια, απέτυχαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του ντέρμπι. Ο χουλιγκανισμός νίκησε, το ποδόσφαιρο δέχθηκε την πρώτη του ήττα το απόγευμα του Σαββάτου. Γιατί θα ακολουθούσαν και άλλες.

An Argentina River Plate fan is pepper sprayed from a moving police van prior the final soccer match of the Copa Libertadores between River Plate and Boca Juniors in Buenos Aires, Argentina, Saturday, Nov. 24, 2018. The final match of the Copa Libertadores has been pushed back after the bus carrying the Boca Juniors players was attacked by fans as it drove to the Antonio Vespucio Liberti stadium. (AP Photo/Sebastian Pani)
An Argentina River Plate fan is pepper sprayed from a moving police van prior the final soccer match of the Copa Libertadores between River Plate and Boca Juniors in Buenos Aires, Argentina, Saturday, Nov. 24, 2018. The final match of the Copa Libertadores has been pushed back after the bus carrying the Boca Juniors players was attacked by fans as it drove to the Antonio Vespucio Liberti stadium. (AP Photo/Sebastian Pani) AP

Την ώρα που επικρατούσε χάος έξω από το "Μονουμεντάλ" λόγω της επίθεσης που δέχτηκε το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Μπόκα Τζούνιορς στο γήπεδο, κλέφτες άδραξαν την ευκαιρία για να βάλουν χέρι στην περιουσία συμπολιτών τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η "δράση" που ανέλαβαν κάποιοι... μακρυχέρηδες, με κλέφτες να επωφελούνται από τον "κακό χαμό" και να σπάνε τζάμια αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα περιμετρικά του σταδίου, κλέβοντας πράγματα μέσα από αυτά!

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρισκόταν σύσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο της Μπόκα, Ντανιέλ Ανχελίσι, τον πρόεδρο της Ρίβερ Ροδόλφο Ντ' Ονόφριο και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας της Νοτίου Αμερικής, Αλεχάντρο Ντομίνγκες. Οι δύο ομάδες επιθυμούσαν να μην διεξαχθεί ο τελικός - ο τεχνικός της Ρίβερ, Μαρσέλο Γκαγιάρδο εξέφρασε την επιθυμία αυτή -, αλλά η FIFA ήταν ανένδοτη.

Τη... συμμαχία των δύο αντιπάλων για τη μη διεξαγωγή του ματς ενάντια στη θέληση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Conmebol λίγα λεπτά μετά την επίσημη αναβολή του ντέρμπι: " Καμία από τις δύο ομάδες δεν ήθελε τη διεξαγωγή του ματς. Ήταν συμφωνία μεταξύ κυρίων. Είναι ποδόσφαιρο και όχι πόλεμος".

Η δεύτερη μεγάλη ήττα του ποδοσφαίρου ήρθε από τον άνθρωπο που το διοικεί παγκοσμίως. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο θεώρησε πως ο αγώνας έπρεπε να γίνει αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις εμπορικές συμφωνίες, απειλώντας τους συλλόγους με αποκλεισμό!

Ο πρόεδρός της FIFA φέρεται να είπε χαρακτηριστικά: " Θέλω να μου βρείτε έναν υπεύθυνο, αλλά το ματς πρέπει να παιχτεί". Ντροπή και μόνο ντροπή. Όσο μεγάλη ήταν αυτή από τα επεισόδια άλλο τόσο ήταν και για τους κυρίους με τις γραβάτες που κάθονται στις μεγάλες καρέκλες. Κρίμα και για τους γιατρούς της Conmebol που εξέτασαν τους Πέρες - Λαμάρδο και υποστήριξαν με επίσημο έγγραφο ότι αμφότεροι είναι σε θέση να αγωνιστούν.

Argentina River Plate fans clash with riot police outside the Antonio Vespucio Liberti stadium prior the final soccer match of the Copa Libertadores between River Plate and Boca Juniors, in Buenos Aires, Argentina, Saturday, Nov. 24, 2018. The match has been rescheduled after the bus carrying the Boca Juniors players was attacked by River Plate fans, injuring several players. The match will be played on Sunday. (AP Photo/Sebastian Pani)
Argentina River Plate fans clash with riot police outside the Antonio Vespucio Liberti stadium prior the final soccer match of the Copa Libertadores between River Plate and Boca Juniors, in Buenos Aires, Argentina, Saturday, Nov. 24, 2018. The match has been rescheduled after the bus carrying the Boca Juniors players was attacked by River Plate fans, injuring several players. The match will be played on Sunday. (AP Photo/Sebastian Pani) AP

Ύστερα από μία ώρα νοσηλείας τους, επέστρεψαν στο γήπεδο με το ασθενοφόρο. Μάλιστα ο αρχηγός της Μπόκα, Πάμπλο Πέρες, ζήτησε από τον προπονητή του να τον ξεκινήσει στο αρχικό σχήμα, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον Στσελότο.

Το παιχνίδι αρχικά αναβλήθηκε για μία ώρα, στη συνέχεια για ακόμα μία ώρα και ένα τέταρτο και για τρίτη φορά πήρε παράταση για μιάμιση ώρα. Φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει κανένα ματς ακόμα και αν το ήθελαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών. Η οριστική αναβολή μάλιστα προκάλεσε εκνευρισμό στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Ρίβερ, πάνω στον πανικό, επιχείρησαν να κλέψουν εισιτήρια από ομοϊδεάτες τους. Χάος, απόλυτος χάος και κάποιοι ήθελαν να γίνει σέντρα.

Ο λαός της Αργεντινής αισθάνεται δικαιολογημένα ντροπή μετά τα όσα συνέβησαν στο Μονουμεντάλ. Το εξέφρασαν όλοι οι μεγάλοι αθλητές παγκοσμίως και σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της, που ήθελε μέσα από αυτό το παιχνίδι να δείξει σε όλο τον κόσμο πως υπάρχει, αλλά δυστυχώς για μία ακόμα φορά έβγαλε κακό όνομα στους Ευρωπαίους.

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΣΠΡΕΪ ΠΙΠΕΡΙΟΥ

Η επίθεση που δέχθηκε το πούλμαν της Μπόκα Τζούνιορς δεν ήταν έξω από όσα θα μπορούσε να διαχειριστεί η Conmebol και το αργεντίνικο ποδόσφαιρο. Αυτό που δεν άντεξε ήταν η επίθεση με μίσος στους παίκτες των Χεινέσες ώστε να είναι ανίκανοι να αγωνιστούν. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Οι οπαδοί της Ρίβερ περίμεναν 3 χρόνια για να απαντήσουν στους απέναντι και το έκαναν την χειρότερη στιγμή, στιγματίζοντας ακόμα και το τρόπαιο, σε περίπτωση που το κατακτήσει η ομάδα τους. Γιατί αυτό το Copa Libertadores δεν θα είναι το ίδιο για τους Μιγιονάριος αν το σηκώσουν στον ουρανό του Μπουένος Άιρες, ύστερα από όσα είδε όλος ο πλανήτης.

Μία ηλίθια απάντηση για όσα έγιναν στις 15 Μαΐου του 2015, όταν η ρεβάνς για τα ημιτελικά των "16" του Copa Libertadores, Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ, διεκόπη στο ημίχρονο διότι οι παίκτες των φιλοξενούμενων δέχτηκαν επίθεση με σπρέι πιπεριού! Βγαίνοντας λοιπόν οι παίκτες της Ρίβερ από τα αποδυτήρια του "Μπομπονέρα" για το δεύτερο ημίχρονο δέχτηκαν επίθεση από οπαδούς της Μπόκα στην φυσούνα με σπρέι πιπεριού.

Ροχέλιο Φούνες Μόρι, Λεονάρντο Πόνσιο, Εμανουέλ Βανχιόνι και Γκονσάλο Μαρτίνες δάκρυζαν ασταμάτητα και ο πρώτος δήλωσε: "Έχω τέλεια όραση, άλλα τώρα δεν βλέπω καθόλου από το ένα μάτι. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει". Ο πρόεδρος της Ρίβερ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και ζήτησε διακοπή και παραλίγο να πιαστεί... στα χέρια με τον προπονητή της Μπόκα, Ροδόλφο Αρουαμπαρένα.

Το φοβερό είναι πως ο διαιτητής και ο υπεύθυνος της ομοσπονδίας (CONMEBOL) αποφάσισαν την διακοπή περισσότερο από μία ώρα μετά το περιστατικό. Όλο αυτό διάστημα όλοι κάθονταν όρθιοι στο γήπεδο και περίμεναν!

News 24/7

24MEDIA NETWORK