Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς: Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη μεγάλη ρεβάνς

Το Σάββατο (σ.σ. 24/11 στις 22.00) έχει Superclásico. Αυτό που θα κρίνει το Κόπα Λιμπερταδόρες. Μεταξύ της Ρίβερ Πλέιτ και της Μπόκα Τζούνιορς. Enough said.

Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς: Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη μεγάλη ρεβάνς

Είναι η τελευταία φορά που η τελική διαδικασία του Copa Libertadores αφορά δυο ματς. Δηλαδή, βάσει των όσων έχουν εξαγγελθεί -γιατί ποτέ δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος τι βολεύει, τελικά.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα υπάρχοντα στοιχεία του χρόνου ο τελικός θα είναι ένας. Μια και έξω. Βέβαια, αν κρίνεις από την ανταπόκριση του κοινού στις προπονήσεις που προηγούνται των ματς που κρίνουν πράγματα, πάλι θα 'χουμε εικόνες σαν και αυτήν -η οποία χαρακτηρίστηκε ως ¡Bombonerazo! Αρκεί η τελική διαδικασία να αφορά την Μπόκα και τη Ρίβερ.

Η παράνοια για το δεύτερο παιχνίδι των πιο δημοφιλών και επιτυχημένων ομάδων της Αργεντινής, που εδράζονται στο Buenos Aires, έφτασε σε σημείο να περιμένουν 50.000 άνθρωποι επί 12 ώρες, στημένοι σε ουρές για να καταφέρουν να μπουν στο Bombonera -το στάδιο στο οποίο ο Diego Maradona δοξάστηκε σαν θεός- και να δουν την προπόνηση της Μπόκα, πριν το Superclásico. Μια στάση εδώ.

Clásico υπάρχουν πολλά. Superclásico, ένα. Συνήθως συνοδεύεται από χαρακτηρισμούς όπως 'εκ των πιο σημαντικών και έντονων -βίαιων- ντέρμπι', με την Τhe Observer να το 'χει κατατάξει σε λίστα “με τα 50 αθλητικά πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος, πριν πεθάνει”. O Γιάννης Ζ., ο οποίος έκανε το τικ στη λίστα, διηγήθηκε την εμπειρία στο Oneman .

Η Daily Telegraph ήλθε δώδεκα χρόνια μετά (το 2016) να του δώσει το Νο1 στη λίστα 'των μεγαλύτερων αντιπαλοτήτων, μεταξύ συλλόγων, στον κόσμο'. Μεσολάβησαν και ακολούθησαν κι άλλα. Του ιδίου πνεύματος.

Μετά τη στάση, θα ανοίξουμε μια παρένθεση: οι δυο σύλλογοι εδράζονται στην La Boca, γειτονιά του Buenos Aires, με ισχυρή την ευρωπαϊκή επιρροή καθώς εκεί έφτιαξαν σπίτια πολλοί Ιταλοί που μετανάστευσαν από την Τζένοα. Ακολούθησαν άλλοι από Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Ανατολική Ευρώπη και Ελλάδα. Εργάζονταν στο λιμάνι και αργότερα στις βιομηχανίες.

Όλοι αυτοί, όταν δεν δούλευαν μαζεύονταν σε κεντρικούς χώρους των κτηρίων που έμεναν και χόρευαν -τάνγκο- για να προσελκύσουν τα βλέμματα των λίγων γυναικών που ήταν διαθέσιμες, τότε.

Είναι παράκτια, εργατικής τάξεως περιοχή, στο νοτιανατολικό σημείο της πρωτεύουσας -κοντά στο παλιό λιμάνι. Έχει και ιδιαίτερο χαρακτήρα, με χρωματιστά σπίτια. Η περιοχή είναι επίσης, γνωστή για το τανγκό. Εικάζεται πως πήρε το όνομα της από τη θέση της στο 'στόμα' (Boca) του Riachuelo, όπως αποκαλείται συνήθως ο ποταμός Mantanza. Στις αρχές της αποικιακής επέκτασης, οι αποικιοκράτες στέγαζαν εκεί Αφρικανούς σκλάβους. Αφότου η Αργεντινή κέρδισε την ανεξαρτησία της, ελευθερώθηκαν. Θέλω να σου πω ότι πρόκειται για ένα κομμάτι γης που έχει ιστορία και χαρακτήρα. Ξεκάθαρα οι ποδοσφαιρικοί της σύλλογοι δεν θα μπορούσαν να είναι αδιάφοροι. Πολλώ δε, οι οπαδοί τους.

Πίσω στο Κόπα Λιμπερταδόρες

Το πρώτο παιχνίδι, στο Bombonera, αναβλήθηκε λόγω έντονης βροχόπτωσης και όταν έγινε -την επομένη- έληξε 2-2. Γεγονός που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη τη δεύτερη και τελευταία συνάντηση των ιστορικών ομάδων, το Σάββατο 24/11, στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Όπως διαβάσαμε στο ESPN, στο πρώτο ματς ένας ραδιοφωνικός σταθμός είχε μια φανταστική ιδέα: ο σχολιαστής μετέδιδε με σταθερή, ήρεμη φωνή όσα έβλεπε και από πίσω, ως 'χαλί' χαλαρή μουσική. Συχνά πυκνά οι ακροατές άκουγαν πληροφορίες επικοινωνίας με καρδιολόγο.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτήν τη φορά θα χρειαστούν πολλά περισσότερα, για να ζήσουν όσοι παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Ο νικητής της εκ των μεγαλύτερων 'μαχών' στην ιστορία μιας απίστευτα έντονης ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας θα βρεθεί στα ουράνια. Ο ηττημένος θα πρέπει να προετοιμαστεί να ζήσει καζούρα διάρκειας χρόνων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: ποιος θα βγει να διεκδικήσει το δικαίωμα του στα γκολ και τη νίκη και ποιος θα 'κλειστεί' πίσω για να μη χάσει και ίσως να 'κλέψει' μια ευκαιρία για σκοράρισμα;

Στον αγώνα τις 10ης Νοεμβρίου οι φίλαθλοι τα είδαν όλα. Ήταν τόσα που αναπαραστήθηκαν από Lego.

Kυρίως τα πιστώνεται ο προπονητής της Ρίβερ, Marcelo Gallardo, που χρησιμοποίησε τρία σέντερ μπακ και τον Gonzalo Martinez στο κέντρο -από το αριστερό 'φτερό'. Δεν ήταν στον πάγκο, γιατί τελούσε υπό τιμωρία. Που έληξε.

Το Σάββατο 24/11 θα 'χει διαθέσιμο τον βετεράνο μέσο, Leo Ponzio που ήταν τραυματίας (είχε μυική τράβηγμα) και άρα αναμένεται ο Gallardo να στήσει μια πιο επιθετική εκδοχή της ομάδας του. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα εμφανίσει, τελικά, αφού έχει την τάση να εκπλήσσει. Ο προπονητής της Μπόκα, Guillermo Barros Schelotto εκτιμάται πως θα χρησιμοποιήσει το 4-3-3, όπως στο πρώτο παιχνίδι, με εναλλακτικό το 4-4-2 στο οποίο κατέφυγε μετά την αλλαγή του Cristian Pavon. Η απουσία του στο Estadio Monumental θα είναι ένα θέμα.

Fans of Argentina's Boca Juniors cheer during a Copa Libertadores first leg final soccer match against Argentina's River Plate in Buenos AIres, Argentina, Sunday, Nov. 11, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Fans of Argentina's Boca Juniors cheer during a Copa Libertadores first leg final soccer match against Argentina's River Plate in Buenos AIres, Argentina, Sunday, Nov. 11, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP

Ο Gallardo είχε κάνει τρεις θητείες στην Ρίβερ ως παίκτης. Πήρε έξι τίτλους πρωταθλητή και ένα Libertadores. Ο Barros Schelloto επίσης, ως παίκτης κατέκτησε έξι τίτλους, συν τέσσερα Λιμπερταδόρες και δυο Copa Sudamerica. Κάθισε στον πάγκο πριν δυο χρόνια και οδήγησε την Boca σε back to back τίτλους.

Στις προγραμματικές δηλώσεις, o Barros Schelloto είπε πως “είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και τη ζωή μας για να νικήσουμε. Για αυτή τη φανέλα θα αφήσουμε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο”.

Δεν θα εκπλαγείς αν μάθεις πως οι εξέδρες θα είναι γεμάτες. Από φίλους της Ρίβερ Πλέιτ, αφού δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις οπαδών. Και μη ρωτήσεις γιατί, διότι είναι χειρότερο από αυτό που φαντάζεσαι (τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταμετρηθεί περισσότεροι από 300 θάνατοι που αφορούν το ποδόσφαιρο).

Μηδέ αν σου πω ότι και οι δυο αντιλαμβάνονται την απώλεια του τίτλου, από το μεγαλύτερο 'εχθρό' τους, ως υπέρτατο εξευτελισμό. Η κατάσταση είναι ακραία και ως τέτοια τη διαχειρίζονται οι πρωταγωνιστές της. Και όχι, δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK