Η Ρόμα δεν βρήκε το φως της ούτε με τους Μανωλά και Τότι

Το ντέρμπι του ήλιου μεταξύ Ρόμα και Νάπολι δεν βρήκε τους 'τζιαλορόσι' στη... φωτεινή πλευρά. Η 'τεσσάρα' μέσα στη Ρώμη ήρθε παρά την επιστροφή Μανωλά, τις αλλαγές Ρανιέρι και τις αποφάσεις Τότι.

Η Ρόμα δεν βρήκε το φως της ούτε με τους Μανωλά και Τότι
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

"Αναμίχθηκα, όπως και άλλα στελέχη. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μας δώσει πολλά. Γνωρίζει τον σύλλογο, τους φιλάθλους, το περιβάλλον της Ρόμα". Τάφε έφη Φραντσέσκο Τότι στο 'Sky Sport Italia', το πρωί της Κυριακής.

Λίγες ώρες αργότερα, η ομάδα του Κλάουντιο Ρανιέρι γνώριζε τη συντριβή από τη Νάπολι με 1-4 μέσα στο 'Ολίμπικο' για το Derby del Sole και παρέμεινε μακριά από τον στόχο του Champions League, έστω κι αν η 4η της Serie A Μίλαν προέρχεται κι αυτή από δύο σερί ήττες.

"Όλοι ξέρουν τι πήγε στραβά φέτος και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε. Όμως ο χρόνος των δικαιολογιών τελείωσε. Το ματς με την ΣΠΑΛ είναι μη αποδεκτό, το σημερινό με την Νάπολι ήταν ακόμα χειρότερο. Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να παλέψουν και να δείξουν ότι έχουν... μπάλες. Ουδείς έχει άλλοθι", φώναζε ο εξοργισμένος πρόεδρος της ομάδας, Τζέιμς Παλότα.

Αυτό που ξέρουν όλοι έχει ονοματεπώνυμο. Ή καλύτερα, μόνο όνομα, λόγω του ισπανικού εθίμου. Ο Μόντσι είχε προσληφθεί μετά βαΐων και κλάδων τον Μάιο του 2017 και μετά από 22 μήνες αποδεσμεύτηκε κοινή συναινέσει.

Ο Ισπανός αθλητικός διευθυντής έκανε λόγο για διαφορά φιλοσοφίας με τον Παλότα, ο οποίος με τη σειρά του τον κατακεραύνωσε, χρεώνοντάς του τις κακές μεταγραφές και την άσχημη σεζόν που διανύει φέτος η ομάδα.

Η Ρόμα δεν βρήκε το φως της ούτε με τους Μανωλά και Τότι
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Ο Μόντσι ήταν και το μοναδικό στήριγμα του Εουζέμπιο ντι Φραντσέσκο όλο αυτό το διάστημα, με συνέπεια το μέλλον του να είναι προδιαγεγραμμένο, όταν ο τελευταίος απομακρύνθηκε μετά από τον αποκλεισμό στο Champions League από την Πόρτο.

Χρέη διαδόχου του Μόντσι τυπικά εκτελεί ο Φρεντερίκ Μασάρα, όπως έκανε όταν έφυγε για την Ίντερ και ο προκάτοχος του Μόντσι, Βάλτερ Σαμπατίνι, ωστόσο η κουβέντα που γίνεται αυτήν τη στιγμή αφορά τον Τότι και το κατά πόσο (ή πόσο σύντομα) μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

"Όλοι μιλάμε για την πιθανότητα να έχω έναν διαφορετικό ρόλο. Θα δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μπορώ να σας πω ότι αν αναλάβω νέα θέση, θα αλλάξω ορισμένα πράγματα", δήλωσε ο 42χρονος Τότι.

Ως μέλος της διοίκησης παίζει ήδη σημαντικό ρόλο, αφού μετέχει στις συζητήσεις για την ανανέωση (ή μη) του συμβολαίου του... αιώνιου υπαρχηγού του, Ντανιέλε ντε Ρόσι. Η επιλογή Ρανιέρι εμφανίζεται ως δική του, την οποία, μάλιστα επέβαλε, γνωρίζοντας τον συμπατριώτη του από την κοινή θητεία τους στην ομάδα από το 2009 μέχρι το 2011.

Έχοντας απολυθεί από τη Φούλαμ 9 ημέρες νωρίτερα, ο Ρανιέρι προσελήφθη κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, χωρίς να έχει χρόνο να αλλάξει πολλά. Η αλλαγή που έκανε ήταν αυτονόητη και υπήρχε... οικουμενική έκκληση γι' αυτήν: το αδιαμφισβήτητο 4-3-3 του Ντι Φραντσέσκο έγινε 4-2-3-1 με τον Ρανιέρι και... απέτυχε.

Η Ρόμα δεν βρήκε το φως της ούτε με τους Μανωλά και Τότι
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Η νίκη 2-1 επί της Έμπολι στο 'Ολίμπικο' ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη, αλλά και δεδομένη. Το ίδιο ήταν το 'τρίποντο' με τη ΣΠΑΛ εκτός έδρας, όμως όχι μόνο γνώρισε την ήττα με 1-2, αλλά το σκορ αδικεί και τους γηπεδούχους!

Η επιστροφή του τραυματία Κώστα Μανωλά στην ενδεκάδα ερχόταν την κατάλληλη στιγμή, πριν από το ντέρμπι με τη Νάπολι. Οι 'παρτενοπέι' παρουσίαζαν μεγάλη αστάθεια στα τελευταία παιχνίδια τους, είχαν απουσίες (Πιοτρ Ζιελίνσκι, Λορέντζο Ινσίνιε, Ραούλ Αλμπιόλ, Αμαντού Ντιαβαρά, Φαουζί Γκουλάμ, Ντάβιντ Οσπίνα, Βλαντ Κίρικες) και μία νίκη θα ήταν η μεγάλη ευκαιρία των 'τζιαλορόσι' για επανεκκίνηση. Φευ...

Μόλις στο 2ο λεπτό, ο Αρκάντιους Μίλικ βγήκε στην πλάτη του Μανωλά, υποδέχθηκε με τακουνάκι την πάσα του Σιμόνε Βέρντι και με πλασέ νίκησε τον Ρόμπιν Όλσεν. Ο Πολωνός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ξανά λίγα λεπτά αργότερα, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε για οριακό οφσάιντ και η Ρόμα επέστρεψε στον αγώνα στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου, με πέναλτι του Ντιέγκο Περότι.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν εμφανώς ανώτεροι, όμως, και οι ευκαιρίες που χάθηκαν στο 1ο ημίχρονο, μετατράπηκαν σε γκολ στο 2ο μέρος. Ντρις Μέρτενς, Βέρντι και Αμίν Γιουνές έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Νάπολι, με τους φιλάθλους από την κερκίδα να αποδοκιμάζουν τους παίκτες.

Η Ρόμα δεν βρήκε το φως της ούτε με τους Μανωλά και Τότι
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Ο Μανωλάς ήταν ένας από τους λίγους που ανέλαβαν την ευθύνη να εμφανιστούν μπροστά από τα μικρόφωνα και να μιλήσουν για την πολύ βαριά ήττα. "Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα αλλά οι άλλοι τρέχουν περισσότερο. Έτσι είναι δύσκολο να δουλέψουμε. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο ήταν η έλλειψη αντίδρασης στο 2ο ημίχρονο. Δεν μας βοηθούν οι πάρα πολλοί τραυματισμοί. Θα πρέπει πάση θυσία να εξασφαλίσουμε την έξοδό μας στην Ευρώπη", δήλωσε μεταξύ άλλων ο ηγέτης της άμυνας των 'τζιαλορόσι', ο οποίος φέρει κι αυτός ευθύνη για το εύρος του σκορ.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να είμαι ειλικρινής", δήλωσε με... θράσος ο Ρανιέρι, αψηφώντας την όποια συναδελφική αλληλεγγύη για τον προκάτοχό του. "Οι παίκτες μού είπαν ότι δεν έκαναν πολλή γυμναστική φέτος, αφού υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί και δεν υπήρχε σταθερότητα. Είχαν φορτωμένο πρόγραμμα και δεν μπορούσαν να προπονηθούν. Ήταν απλά αγώνας και αποθεραπεία. Προσπαθώ να τους προπονήσω, όμως δεν είναι εύκολο".

"Η Ρόμα στα τάρταρα", έγραφε η 'Gazzetta dello Sport', μετά από την 3η σερί ήττα στο Derby del Sole, το ντέρμπι των πιο επιτυχημένων ομάδων της Ιταλίας που δεν ανήκουν στον σκοτεινό και μουντό βορρά. Μόνο που ο ήλιος (sole) δεν ξημέρωσε ποτέ για τη Ρόμα, ούτε με τον Ρανιέρι στον πάγκο ούτε με τον Μανωλά πίσω στην ενδεκάδα ούτε με τον Τότι να παίρνει αποφάσεις.

Photo credits: AP Photo/Andrew Medichini

News 24/7

24MEDIA NETWORK