Ρομπέρτο Μπάτζιο: Τα 20 καλύτερα γκολ του "Μικρού Βούδα" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (VIDEOS)

Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο "Μικρός Βούδας" του ιταλικού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου, συμπληρώνει σήμερα (18/02) τα 48 του χρόνια (γεννημένος στις 18 Φεβρουαρίου του 1967) και το Contra.gr θυμάται στιγμές, καθώς και τα 20 καλύτερα γκολ από τη σπουδαία καριέρα του.

Ρομπέρτο Μπάτζιο: Τα 20 καλύτερα γκολ του "Μικρού Βούδα" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (VIDEOS)

Αποτέλεσε διαχρονικά μια από τις αναγνωρίσιμες φιγούρες αθλητών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το κοντοκουρεμένο του μαλλί με την χαρακτηριστική κοτσίδα, έγινε μόδα για κάθε νεαρό θαυμαστή του. Έγινε είδωλο και πρότυπο για εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές, ενώ το γεγονός που τον στιγμάτισε ποδοσφαιρικά (χαμένο πέναλτι με Βραζιλία το '94) και ο τρόπος με τον οποίο έδωσε τέλος στον "εφιάλτη", ενέπνευσε πολλούς αθλητές σε κάθε γωνιά της γης.

Ρομπέρτο Μπάτζιο: Τα 20 καλύτερα γκολ του "Μικρού Βούδα" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (VIDEOS)

Τα 20 καλύτερα γκολ

Η ποδοσφαιρική του καριέρα με αριθμούς

Ο Μπάτζιο αγωνιστεί συνολικά σε 7 ποδοσφαιρικούς συλλόγους, όλοι με έδρα στην Ιταλία. Ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα κοντά στην γενέτειρά του, την Βιτσέντζα, όπου σε τρία χρόνια (1982-1985) είχε 36 συμμετοχές και σημείωσε 13 γκολ. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Φιορεντίνα. Το πoδοσφαιρικό του ντεμπούτο στην Serie Α έλαβε χώρα σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Σαμπντόρια στις 21 Σεμπτεμβρίου 1986. Το πρώτο του γκολ έρχεται λίγους μήνες μετά εναντίον της Νάπολι στις 10 Μαΐου του 1987. Με την ομάδα της Φλωρεντίας αγωνίστηκε από το 1985 μέχρι και το 1990 πραγματοποιώντας 94 συμμετοχές και 39 γκολ.

Η πιο παραγωγική περίοδος του Μικρού Βούδα αρχίζει με την μεταγραφή του στο Τορίνο για λογαριασμό της Γιουβέντους, μεταγραφή η οποία έφτασε τα 10 εκατ. €. Με την "Γηραιά Κυρία" του Ιταλικού Ποδοσφαίρου έφτασε τα 78 γκολ σε 141 συμμετοχές στην Seria Α.

Ακολούθησαν δύο χρόνια (1995-1997) στη Μίλαν, ένας χρόνος στην Μπολόνια και δυο ακόμα αγωνιστικές σεζόν στην Ιντερ. Έκλεισε την καριέρα του στην Μπρέσια.

Ρομπέρτο Μπάτζιο: Τα 20 καλύτερα γκολ του "Μικρού Βούδα" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (VIDEOS)

Η μέρα που τον στοίχειωσε...

...θυμάται ο Κώστας Μπράτσος ( από το αφιέρωμα για το Μουντιάλ του 1994)

Κάτω από τον καυτό ήλιο του Λος Αντζελες, περίπου 94.000 θεατές παρακολούθησαν την αναμέτρηση δύο χωρών που στο παρελθόν είχαν κατακτήσει από τρεις φορές το Μουντιάλ κι έτσι η συνάντησή τους θα έχριζε την κορυφαία ομάδα της ιστορίας. Παρά το αυξημένο επίπεδο ποιότητας παικτών που αμφότερες διέθεταν, ήταν ο μοναδικός τελικός που δεν είχε γκολ σε 120 λεπτά και ο πρώτος που κρίθηκε στα πέναλτι. Οι δύο ομάδες δημιουργούσαν ευκαιρίες, τις έχαναν συνήθως χάρη σε υπερπροσπάθειες των αμυντικών και η ψυχοφθόρος διαδικασία των πέναλτι κλήθηκε να δώσει τη λύση. Εκεί οι Μάρσιο Σάντος και Φράνκο Μπαρέζι απέτυχαν μόλις στις πρώτες προσπάθειες, ωστόσο στη συνέχεια ούτε ο Ντανιέλε Μασάρο τα κατάφερε για την Ιταλία.

Στον πέμπτο γύρο εκτελέσεων, ο Μπάτζιο έστησε την μπάλα στη βούλα κι προετοιμάστηκε. "Ηθελα να στείλω την μπάλα στο κέντρο, επειδή ο Ταφαρέλ θα έπεφτε, και λίγο ψηλά για να μην την αποκρούσει με τα πόδια. Ηταν σωστή επιλογή. Δεν ξέρω πως την έστειλα τόσα μέτρα ψηλά", δήλωσε ο Ιταλός παλαίμαχος, αναφερόμενος στην εκτέλεσή του που έφυγε πολύ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα και έχρισε αυτόματα την Βραζιλία παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το πέναλτι αυτό στοίχειωσε τον Μπάτζιο, αν και η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν ευστοχούσε η Βραζιλία είχε τον πρώτο λόγο, αφού θα είχε στη διάθεσή της την τελευταία εκτέλεση.

Ρομπέρτο Μπάτζιο: Τα 20 καλύτερα γκολ του "Μικρού Βούδα" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (VIDEOS)

Τέλος στον "εφιάλτη"

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ρομπέρτο Μπάτζιο ζούσε με τον "εφιάλτη" του χαμένου πέναλτι. Το πασίγνωστο διαφημιστικό σποτ στο οποίο πρωταγωνίστησε παίζοντας τον εαυτό του, ήταν η απόλυτη, ακριβής καταγραφή των συναισθημάτων που βίωνε καθημερινά επί μια τετραετία.

Τέσσερα χρόνια μετά ο Μπάτζιο συμμετείχε στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του στη διοργάνωση της Γαλλίας. Στο πρώτο παιχνίδι της "σκουάντρα ατζούρα" κόντρα στη Χιλή κλήθηκε να εκτελέσει πέναλτι που είχε κερδίσει ο ίδιος. Η κάμερα κατέγραψε όλες τις αντιδράσεις του, από την υπόδειξη του διαιτητή μέχρι και την εκτέλεση. Ο Μπάτζιο σάστισε, όταν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να ξορκίσει το παρελθόν του και να βοηθήσει την ομάδα του να πάρει το αποτέλεσμα, ωστόσο δεν λύγισε. Χρειάστηκε μόνο λίγα δευτερόλεπτα αυτοσυγκέντρωσης μέχρι να τα βρει με τον εαυτό του και να προχωρήσει στην εκτέλεση.

Αναγνώριση και καταξίωση

Ο Μπάτζιο αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στις 16 Μαΐου του 2004 σε παιχνίδι εναντίον της Μίλαν στο Σαν Σίρο, όπου και καταχειροκροτήθηκε από 80.000 θεατές. Συνολικά αγωνίστηκε σε 488 παιχνίδια στην Ιταλία και σημείωσε 218 τέρματα (τα 205 στην Serie Α).

Με την εθνική Ιταλίας έχει 56 παιχνίδια στο ενεργητικό του σκοράροντας 27 φορές. Συμμετείχε σε 3 αποστολές της Εθνικής Ιταλίας για τα Παγκόσμια κύπελλα του 1990, του 1994 και του 1998.

Bonus video

Η πλάκα του Μπάτζιο στον Φαν ντερ Σαρ

News 24/7

24MEDIA NETWORK