Ρομπέρτο: Ο λαϊκός ήρωας που έγινε περίγελος

O Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο αποχωρεί από την Γουέστ Χαμ ως 'ο χειρότερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας' και αναζητά ένα restart στην καριέρα του, κάτω από τα γκολπόστ της Ντεπορτίβο Αλαβές. Θα τα καταφέρει;

Ο Ρομπέρτο εν δράσει, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20
Ο Ρομπέρτο εν δράσει, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20 JOHN WALTON/PA VIA AP

Με ένα πρόχειρο google search, το όνομα του Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο, συνδυάζεται με προσδιορισμούς όπως 'gaffe prone' (επιρρεπής στις γκάφες), 'own goal' και 'mistakes', άφθονα 'mistakes. Ο Ρομπέρτο Χιμένεθ αποχαιρετά την Γουέστ Χαμ, με το στίγμα του 'χειρότερου'. Το χειρότερο (sic) όλων, είναι ότι οι σχολιαστές του βρετανικού ποδοσφαίρου που έχουν ασχοληθεί με την παρουσία του, αλλά και οι φαν της Γουέστ Χαμ, δεν έχουν αποφασίσει, αν ο Ρομπέρτο είναι ο χειρότερος τερματοφύλακας στην ιστορία της Premier League ή ο χειρότερος παίκτης της Γουέστ Χαμ, ή και τα δυο! Πώς έφτασε όμως ο πάλαι ποτέ τερματοφύλακας-'τείχος' και λαϊκός ήρωας του Ολυμπιακού, σε αυτή την σκληρή και αδυσώπητη παρακμή;

'Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία της ομάδας'

Στην ανακοίνωση της μεταγραφής του Ρομπέρτο στην Γουέστ Χαμ, στο επίσημο site της ομάδας, αναφερόταν πως οι προπονητές του Ρομπέρτο στον Ολυμπιακό τον είχαν περιγράψει με τον προαναφερθέν τίτλο. Ήταν ο κορυφαίος εκ των κορυφαίων πορτιέρε της ομάδας, ένας παίκτης με συνολικά 59 αγώνες όπου κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του, ένας πραγματικός ηγέτης στα εγχώρια ντέρμπι και στις αναμετρήσεις του Champions League. Μνημείο της σπουδαίας του παρουσίας στον Ολυμπιακό, αποτελεί η αναμέτρηση του σταδίου Καραΐσκάκη κόντρα στην Μπενφίκα, για το Champions League: Η νίκη των ερυθρολεύκων σε εκείνο το ματς με 1-0 οφείλεται κυρίως στον Ρομπέρτο, που έπαιζε 'μόνος μου και όλοι σας' με τους επιθετικούς των Πορτογάλων. Ο Ρομπέρτο έφυγε από τον Ολυμπιακό, ως πραγματικός θρύλος των γκολπόστ, μια ηγετική φιγούρα που είναι ασφαλές να πούμε ότι πέρασαν χρόνια μέχρι να βρεθεί ισάξιος του.

Μια κυνική πτώση

Ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες τον εμπιστεύτηκε στην Εσπανιόλ, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει τη θέση του βασικού τερματοφύλακα από τον Ντιέγκο Λόπες, ούτε και να εξαντλήσει το τριετές συμβόλαιο του. Επόμενος σταθμός του ήταν η Μάλαγα, εκεί όπου όντας δανεικός, σε 34 εμφανίσεις δέχτηκε συνολικά 51 (!) γκολ, με αρκετά χαμηλό ποσοστό αποκρούσεων ανά εμφάνιση (66%). Ένα ελαφρυντικό αυτών των επιδόσεων για τον Ρομπέρτο ήταν το γεγονός ότι έπαιζε στην ουραγό της La Liga, μια ομάδα που τελείωσε τη σεζόν 2017-18 ως σάκος του μποξ, στην πρώτη θέση από το τέλος του ισπανικού πρωταθλήματος. Όμως η Γουέστ Χαμ τον περίμενε στην γωνία για μια ακόμα ευκαιρία, στο ίσως πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης.

'Λες και η μπάλα έχει φλόγες'

Η επιστροφή του στην Εσπανιόλ ήταν μια τυπική διαδικασία, μια αφορμή να 'ζεστάνει' τον πάγκο και να βοηθήσει στις προπονήσεις τον Ντιέγκο Λόπες μέχρι να φύγει με μεταγραφή. Στη Γουέστ Χαμ, ο Λούκας Φαμπιάνσκι ήταν βασικός και αναντικατάστατος και το καλοκαίρι του 2019, η ομάδα του Λονδίνου κατέληγε στο ότι ο Ρομπέρτο μπορούσε να γίνει ένας ικανός δεύτερος πορτιέρο, με τον Ντέιβιντ Μάρτιν να συμπληρώνει την τριάδα των γκολκίπερ.

Ο τραυματισμός του Φαμπιάνσκι κατά τη διάρκεια του ματς της Γουέστ Χαμ κόντρα στην Μπόρνμουθ, του έδωσε μια ευκαιρία να λάμψει. Με τον Πολωνό τερματοφύλακα εκτός δράσης για δυο μήνες (Οκτώβριος-Νοέμβριος), ο Ρομπέρτο πήρε φανέλα βασικού. Μπέρνλι, Νιούκασλ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ ήταν μερικές από τις ομάδες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, μετρώντας κρίσιμα λάθη, ένα αυτογκόλ (στο Γουέστ Χαμ - Μπέρνλι 3-0) και αρκετά γκολ με δική του υπαιτιότητα. Τελικός απολογισμός: 10 εμφανίσεις-21 γκολ.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής-νυν σχολιαστής της Premier League, Τόνι Κασκαρίνο, πρώτος έσυρε το χορό του bullying (!) προς τον Ρομπέρτο, λέγοντας πως 'είναι ο χειρότερο τερματοφύλακας στην ιστορία του πρωταθλήματος', ενώ και ο προπονητής της ομάδας Νέων και βετεράνος επιθετικός της Γουέστ Χαμ, Κάρλτον Κόουλ είπε για εκείνον πως 'κινείται στο τέρμα λες και φοβάται να ακουμπήσει την μπάλα, λες και η μπάλα έχει φλόγες και θέλει να την αποφύγει." Το βρετανικό site givemesport, του χάρισε ένα άρθρο με πομπώδη, bold γράμματα στον τίτλο, που επαναλάμβανε λέξη προς λέξη τον χαρακτηρισμό του Τόνι Κασκαρίνο.

Στις 30 Νοεμβρίου, με την Γουέστ Χαμ να έχει κατρακυλήσει στον πάτο της Premier League, παραμονές της αναμέτρησης με την Τσέλσι, Ρομπέρτο χάνει την θέση του από τον τρίτο τερματοφύλακα της ομάδας, Ντέιβιντ Μάρτιν.

Άλλη μια ευκαιρία

O Ρομπέρτο επιστρέφει στο ισπανικό πρωτάθλημα ως δανεικός από την Γουέστ Χαμ, με μια δύσκολη αποστολή: Να 'θυμηθεί' ξανά τον 'Captain Roberto' της εποχής του Ολυμπιακού και να σβήσει από την συλλογική ποδοσφαιρική μνήμη τον Ρομπέρτο ως ιντερνετικό meme και κινητή μηχανή λαθών. Μπορεί;

Χωρούν στην ίδια ενδεκάδα οι Βαλμπουενά και Φορτούνης; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK