Ρόρι Κέρτις: ο Άγγλος στράικερ που ξύπνησε από κώμα μιλώντας άπταιστα γαλλικά

Χρειάστηκαν 40 λεπτά αγωνιώδους προσπάθειας για να τον απεγκλωβίσει η πυροσβεστική από τα συντρίμμια. Ο Ρόρι Κέρτις, άλλοτε πολλά υποσχόμενος στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξύπνησε από το κώμα μιλώντας άπταιστα γαλλικά. Και τότε ο πατέρας του εντόπισε τις ρίζες της οικογένειας στη Νορμανδία, τον 19ο αιώνα.

Ρόρι Κέρτις: ο Άγγλος στράικερ που ξύπνησε από κώμα μιλώντας άπταιστα γαλλικά
Ο Ρόρι Κέρτις (δεξιά), με την Άισλινγκ Κλάρκσον, μια από τις νοσοκομές που βοήθησαν στην αποκατάσταση του. RORY CURTIS

Ο Ρόρι Κέρτις ήταν ένας πολλά υποσχόμενος έφηβος στράικερ, στην Ακαδημία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Άρχισε να κλωτσάει το τόπι στην Σεντ Άντριους και στην ηλικία των 11 ετών, έλαβε μια πρόσκληση για δοκιμή στην Μπέρμιγχαμ. Απογοητεύτηκε από την εμπειρία και συνέχισε στην τοπική ομάδα Σέντραλ Άγιαξ, όπου εντυπωσίασε τους σκάουτ της Γιουνάιτεντ σε ένα τουρνουά 7x7. Ο Κέρτις δεν ένιωθε έτοιμος να αφήσει τους γονείς του και να μείνει μόνος, έτσι οι 'κόκκινοι διάβολοι' τον παραχώρησαν στην ακαδημία της Γουόλσολ, διατηρώντας το δικαίωμα να τον αποκτήσουν εκ νέου.

Ρόρι Κέρτις: ο Άγγλος στράικερ που ξύπνησε από κώμα μιλώντας άπταιστα γαλλικά
Ο έφηβος Ρόρι Κέρτις με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. RORY CURTIS

Μετά την πρώτη του σεζόν με την Γουόλσολ, ο Κέρτις ετοιμαζόταν για μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Νέους της Γιουνάιτεντ αλλά η νόσος Sever, μια επώδυνη φλεγμονή της φτέρνας που είναι κοινή στους εφήβους- του χάλασε τα σχέδια. Λίγους μήνες μετά, ο ατζέντης του κανόνισε ένα μυστικό δοκιμαστικό στη Νιούκαστλ. "Ήθελαν να με ξαναδούν για 2-3 εβδομάδες, αλλά δεν μπορούσα να προφασιστώ ασθένεια για περισσότερες από 7 μέρες", είχε αποκαλύψει ο Κέρτις.

Έτσι παρέμεινε στη Γουόλσολ και συνέθεσε ένα εκρηκτικό επιθετικό δίδυμο με τον Τρόι Ντίνι -σήμερα αρχηγός της Γουότφορντ- οδηγώντας την ακαδημία της ομάδα τους σε δύο σερί τίτλους περιφερειακού πρωταθλήματος. Όμως ήταν ξανά ένας τραυματισμός που του χτύπησε την πόρτα, όταν είχε την ευκαιρία για το βήμα παραπάνω. Με τις ρεζέρβες να έχουν ξεμείνει από στράικερ, ήταν ο Τρόι Ντίνι που πήρε τελικά την ευκαιρία, η οποία αποδείχθηκε εφαλτήριο για την πρώτη ομάδα. "Όλα έχουν να κάνουν με το σωστό τάιμινγκ στο ποδόσφαιρο. Να είσαι στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Θα είχα την ευκαιρία. Δεν μπορώ να πω ότι θα ήμουν εκεί που είναι τώρα η Τρόι, αλλά και οι δύο θα έχουμε τις πιθανότητές μας".

Μπορεί να στα 18 του χρόνια να υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Γουόλσολ αντί 150 λιρών την εβδομάδα, ωστόσο η αγάπη του Κέρτις για το άθλημα είχε αρχίσει να ξεθωριάζει. "Δεν έψαχναν ποδοσφαιριστές. Υπήρχαν 2-3 παιδιά με ξεκάθαρη ποιότητα, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελαν. Έψαχναν για μεγαλόσωμους τύπους που μπορούσαν να κάνουν τάκλιν. Η λογική ήταν 'παίξτε με τον τρόπο που σας αντιμετωπίζουν'. Έπαψα να είμαι ερωτευμένος με το ποδόσφαιρο".

Φτάνοντας στα 22 του χρόνια είχε αφήσει πίσω τις προσδοκίες που συνόδευαν τον ταλέντο του. Είχε όμως εναλλακτικό σχέδιο. Συνέχιζε το ποδόσφαιρο ως ημιεπαγγελματίας και παράλληλα εργαζόταν σε μια κατασκευαστική εταιρεία, συνεχίζοντας τις σπουδές του στην αθλητική επιστήμη και την ψυχολογία. Τον Αύγουστο του 2012 οδηγούσε το βαν του υπό καταρρακτώδη βροχή στον αυτοκινητόδρομο Μ42 κοντά στην πόλη Τάμγουορθ, όταν συγκρούστηκε με φορτηγό, προκαλώντας στη συνέχεια καραμπόλα έξι ακόμη οχημάτων.

Παγιδευμένος μέσα στα συντρίμμια, χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να τον απεγκλωβίσει μετά από 40 λεπτά. Τα τραύματα του ήταν τόσο σοβαρά που βυθίστηκε σε τεχνητό κώμα στο σημείο και διακομίσθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ. Παρέμεινε σε κωματώδη κατάσταση και όταν σταθεροποιήθηκε μεταφέρθηκε στο Mosely Hall, νοσοκομείο που προσφέρει ξεχωριστή φροντίδα για την αποκατάσταση εγκεφαλικής βλάβης. Οι γιατροί έκριναν πως η διαδικασία αποθεραπείας του θα ήταν χρονοβόρα και μόνο μερική. Η οικογένεια του είχε ενημερωθεί ότι πιθανότατα δεν θα περπατήσει ή μιλήσει ξανά κανονικά.

Όταν ξύπνησε από το κώμα δεν ήξερε πού βρισκόταν. Δεν ήξερε πώς είχε φτάσει εκεί. Δεν θυμόταν κάτι από το παρελθόν του. Φυσικά ούτε το ατύχημα που του κόστισε έναν διαλυμένο γοφό, έναν σπασμένο αγκώνα, μια πολυεστιακή ενδοκρανιακή αιμορραγία και μια διάχυτη εγκεφαλική βλάβη.

Τη στιγμή που ανοιγόκλεισε τα μάτια του και άρχισε να μιλάει, άπταιστα γαλλικά άρχισαν να βγαίνουν από το στόμα του! Μια γλώσσα που είχε διδαχθεί στα σχολικά του χρόνια και την οποία ποτέ επί της ουσίας δεν είχε εξασκήσει. Μιλούσε με τέτοια άνεση, ακρίβεια και τέλεια προφορά τα γαλλικά, που η νοσοκόμα που τον φρόντιζε ρώτησε τον πατέρα του από ποια περιοχή της Γαλλίας κατάγεται. Γρήγορα, η ικανότητα του να μιλάει άπταιστα γαλλικά, εξαφανίστηκε.

"Αυτό το γεγονός ώθησε τον πατέρα μου να κάνει την έρευνα του. Και ανακάλυψε πως η καταγωγή της οικογένειας Κέρτις εντοπίζεται στη Νορμανδία, πίσω στον 19ο αιώνα. Αν πληκτρολογήσει κάποιος το όνομα μου στο Youtube, θα βρει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας, που θέλουν τον εγκέφαλο να συγκρατεί γνώσεις από πολλές γενιές πίσω. Είναι τρελό".

Ο Κέρτις υπέφερε από ένα ακόμη φαινόμενο, απόρροια του σοβαρού τραυματισμού του. Ήταν πεπεισμένος ότι ακόμη είναι 10 ετών και ρωτούσε τη μαμά του για τον σκύλο της οικογένειας, που όμως είχε πεθάνει χρόνια πριν. "Την στιγμή που μου το είπε, άρχισα να συνθέτω δύο δύο τα κομμάτια στο κεφάλι μου. Αμέσως σκέφτηκα ότι μάλλον είμαι 12 ετών". Τους επόμενους μήνες ο Κέρτις πίστευε πως είναι ο ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι, περιμένοντας τα γυρίσματα του επόμενου μπλόκμπάστερ. Πήρε εξιτήριο τον Νοέμβριο του 2012 και η κοντή μνήμη του ήταν εξασθενημένη, έτσι έγραφε σε ένα τετράδιο κάθε 15 λεπτά υπενθυμίζοντας στον εαυτό του για ότι έχει ήδη κάνει μέσα στη μέρα.

Μέσα σε έναν χρόνο είχε ανακτήσει πλήρως όλες τις λειτουργίες του! "Οι γιατροί είχαν πάθει σοκ με το πόσο γρήγορα περπάτησα. Δεν μπορούσαν πιστέψουν ότι δεν κούτσαινα αλλά και το γεγονός πως δεν είχα πάρει καθόλου κιλά. Με συμβούλεψαν να μην ξαναπαίξω ποτέ ποδόσφαιρο. Δεν ήθελαν να δεχθώ κάποιο σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι. Στο πρώτο μου παιχνίδι έφαγα μια αγκωνιά στο πρόσωπο και ο πατέρας μου πήδηξε στον αγωνιστικό χώρο".

Όντας τελειομανής, ο Κέρτις ήξερε πως δεν μπορούσε να περιμένει την επαγγελματική του αποκατάσταση από το ποδόσφαιρο. "Η μητέρα μου έχει έξι αδερφές. Όλες ήταν καθηγήτριες. Οι γονείς μου είχαν 4-5 κουρεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90. Οπότε σκέφτηκα ότι θα τα συνδυάσω".

Ο Ρόρι Κέρτις κατάφερε να γίνει λέκτορας στο City College του Μπέρμιγχαμ, διδάσκοντας κομμωτική. Με την πάροδο του χρόνου βρήκε το στοιχείο διδασκαλίας πολύ περιοριστικό. Αποφάσισε, με την καθοδήγηση του πατέρα του, να ανοίξει το δικό του κουρείο. "Ήταν εύκολο να σκεφτούμε το όνομα", εξομολογείται. Το Charlie Parker's Cut Throat & Coffee άνοιξε στο Γουόρτσεστερ το 2019.

Ρόρι Κέρτις: ο Άγγλος στράικερ που ξύπνησε από κώμα μιλώντας άπταιστα γαλλικά
Σήμερα ο 30χρονος Ρόρι Κέρτις διατηρεί δικό του κουρείο. RORY CURTIS

Το ποδόσφαιρο, άλλοτε ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν η ζωή του, τώρα παίζει μόνο έναν υποστηρικτικό ρόλο. Στις αρχές του χρόνου, άρχισε να παίζει ξανά. "Απλά για να ξεσκάω", υποστηρίζει ο 30χρονος σήμερα Κέρτις. "Κάποιες φορές πιστεύεις ότι το έχεις ακόμη. Άλλες σκέφτεσαι 'μπα, δεν το έχω'. Και άλλες συνειδητοποιείς γιατί το εγκατέλειψες".


News 24/7

24MEDIA NETWORK