Σάντος: "Θέλω να παίξω αγώνα στις 29 Ιουνίου"

Ο Φερνάντο Σάντος επιθυμεί να συνδυαστεί με πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης η τρίτη συμμετοχή της Εθνικής σε Μουντιάλ, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του, ενώ έχρισε φαβορί του ομίλου την Κολομβία.

Σάντος: "Θέλω να παίξω αγώνα στις 29 Ιουνίου"

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πορτογάλου τεχνικού στην Sportday:

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη σεζόν για το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο, διότι πέθανε ένας άνθρωπος που στα Μουντιάλ έχει γράψει τη δική του ιστορία, ο Εουσέμπιο...

«Για τον Εουσέμπιο ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Ηταν μια ιδιοφυΐα στο ποδόσφαιρο. Ενα μέγεθος τύπου Μέσι, Ρονάλντο, Μαραντόνα και Πελέ. Εκτός συναγωνισμού. Οπως λες στη μουσική ο Μότσαρτ, ο Μπαχ και ο Μπετόβεν. Οταν σβήνει ένας τέτοιος άνθρωπος, ένας ολόκληρος λαός πέφτει στη θλίψη. Είχα την τιμή να είναι φίλος μου...».

Απ' ό,τι ξέρω όταν ήσασταν πιτσιρίκος, η δεύτερη ποδοσφαιρική αγαπημένη σας μετά την Πορτογαλία ήταν η Βραζιλία...

«Ναι, είναι αλήθεια ότι υπήρχε μια ιδιαίτερη συμπάθεια. Είμαι Πορτογάλος, επιπλέον συμπαθώ τους Βραζιλιάνους, αλλά βέβαια αυτό που πρώτιστα εγώ θέλω και εύχομαι είναι το Μουντιάλ που έρχεται να το... κατακτήσει η Ελλάδα (σ.σ.: χαμογελάει)! Δεν το συζητάω αυτό. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε πρώτη μου επιλογή για το Κύπελλο θα είναι η Πορτογαλία και δεύτερη η Βραζιλία».

Είναι μόνο θέμα γλώσσας;

«Δεν είναι μόνο η κοινή γλώσσα, είναι και η κοινή κουλτούρα, αλλά και το γεγονός ότι ξέρω προσωπικά και προπονητές και ποδοσφαιριστές από τη Βραζιλία, όπως π.χ. ο κόουτς Σκολάρι και ο στόπερ Νταβίντ Λουίζ, τον οποίο είχα παίκτη. Οπότε πρώτα είμαι φίλαθλος της Ελλάδας, κατόπιν της Πορτογαλίας και τρίτον της Βραζιλίας».

Πάντα γράφετε πριν τα ματς στον πίνακα της τακτικής προς τους παίκτες τις εξής πέντε λέξεις: νίκη, συγκέντρωση, οργάνωση, πάθος, αυτοθυσία. Αυτά είναι τα συστατικά της επιτυχίας και στο Μουντιάλ;

«Νομίζω πως από τη στιγμή που η εν λόγω συνταγή είναι απόλυτα επιτυχημένη, προφανώς και δεν θα αλλάξουμε κάτι σε αυτήν. Σε κάθε ματς θέλουμε τη νίκη και πράγματι αυτά είναι τα συστατικά».

Πολλοί διαχώρισαν σε επίπεδο απόδοσης την Εθνική των μπαράζ από την Εθνική των προκριματικών. Να περιμένουμε να δούμε στο Μουντιάλ την Εθνική των μπαράζ;

«Δεν είναι συγκρίσιμα αυτά τα δύο. Τα προκριματικά είναι σαν ένα μικρό πρωτάθλημα με βαθμολογία, άρα μετράνε οι βαθμοί πάνω απ' όλα, ενώ τα μπαράζ είναι νοκ άουτ και μετράνε κυρίως τα γκολ. Δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Αν με ρωτάτε πάντως τι θέλω να δω εγώ στο Μουντιάλ, θέλω να δω το δεύτερο. Δηλαδή μια ομάδα που να συνδυάζει το αποτέλεσμα με την εξαιρετική απόδοση. Αυτό προσπαθώ να κάνω εδώ και τέσσερα χρόνια».

Λέμε συνέχεια Ρίο, Ρίο, Ρίο, να πάμε δηλαδή στο περιβόητο λιμάνι, αλλά δεν μας έκατσε στην κλήρωση. Μπορούμε όμως να πάμε εκεί στον δεύτερο γύρο...

«Η ευχή μας είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση και από 'κει και πέρα είτε είναι το Ρίο είτε κάποια άλλη πόλη, δεν με απασχολεί. Αυτό είναι πού θέλω. Να παίξω αγώνα στις 29 του μηνός. Αυτό για το οποίο προετοιμαζόμαστε να περάσουμε φάση ομίλων και μετά βλέπουμε. Δεν πάμε για διακοπές στη Βραζιλία και πιστεύουμε στην πρόκριση».

Υπάρχουν διαφορές στις αγωνιστικές καταστάσεις μεταξύ των παικτών. Αλλοι π.χ. του Ολυμπιακού, έχουν ολοκληρώσει καιρό τώρα τις επίσημες υποχρεώσεις τους και άλλοι, π.χ. των πλέι οφ, έχουν βεβαρημένο πρόσφατο αγωνιστικό παρελθόν...

«Ναι, είναι αλήθεια αυτό, γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα πρέπει να είναι το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη που τελειώνει τόσο νωρίς, δηλαδή Απρίλιο μήνα. Και εννοώ την κανονική περίοδο. Αυτό δημιουργεί ανισορροπία, αλλά θα προσπαθήσουμε να τους έχουμε όλους εξίσου έτοιμους».

Αυτό θα είναι πιθανότατα το τελευταίο τουρνουά του Καραγκούνη με την Εθνική, όπως ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί, ενώ θα είναι και το τελευταίο δικό σας. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να μπαίνουμε εκ των προτέρων στη διαδικασία να λέμε ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση και αυτό να αποβεί είτε θετικά και αρνητικά. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ναι, εμείς θα προσπαθήσουμε ώστε να έχει θετική επίδραση στην ομάδα το γεγονός αυτό».

Τις δύο άλλες φορές που πήγαμε σε Μουντιάλ δεν περάσαμε στην επόμενη φάση. Μήπως αυτή είναι η τρίτη και φαρμακερή;

«Σαφέστατα το θέλω, αλλά πέρα και από την επιθυμία θεωρώ ότι έχουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να το πετύχουμε. Το πιστεύω. Θα πρέπει όλοι μας να πάμε με αυτή την φιλοδοξία».

Το φιλικό με τη Ν. Κορέα μας έκανε καλό εν όψει Ιαπωνίας;

«Γενικώς τα φιλικά βοηθάνε. Βγάζεις συμπεράσματα πάνω σε αυτά. Μάθαμε κάποια πράγματα, αλλά δεν είναι καρμπόν οι δύο ομάδες. Θα μελετήσουμε λεπτομερώς το παιχνίδι με τους Ιάπωνες και όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

Είναι μια πρόκληση ζωής για σας το Μουντιάλ, από την άποψη ότι στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις δεν περάσαμε τον όμιλο.

«Ο κάθε προπονητής που δουλεύει σε εθνική ομάδα έχει όνειρο να κερδίσει το Μουντιάλ, να κερδίσει το ευρωπαϊκό, είναι όνειρα αυτά. Αλλά δεν είναι θέμα να πούμε δικός μου στόχος ούτε να δώσουμε τον χαρακτηρισμό στόχος ζωής. Νομίζω ότι ο στόχος αφορά όλους μας στην ομάδα, όχι μόνο εμένα».

Το έχετε πει δέκα φορές για τελικό με την Πορτογαλία...

«Οχι, δεν γίνεται (σ.σ.: γελάει). Μάξιμουμ μέχρι ημιτελικά μπορούμε να διασταυρωθούμε...».

Τελικά δηλαδή... ημιτελικό με Πορτογαλία.

«Καλό είναι κι αυτό, δεν είναι κακό... (σ.σ.: γελάει εκ νέου)».

Ποιο είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου;

«Για μένα η Βραζιλία έχει τον πρώτο λόγο. Ο προπονητής της, Φελίπε Σκολάρι, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στις εθνικές ομάδες. Εχει κατακτήσει Μουντιάλ, έχει παίξει τελικό Euro, ενώ και οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι υπέρ τους. Εκτός όλων αυτών, έχουν και εξαιρετικό ρόστερ».

Από 'κει και πέρα, άλλες διεκδικήτριες;

«Η Ισπανία που προέρχεται από σερί τίτλους, η Αργεντινή που θα έχει τεράστιο κίνητρο με δεδομένη την αντιπαλότητα που υπάρχει εδώ και χρόνια με τη Βραζιλία και η Γερμανία, η οποία εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι κάποια στιγμή θα κάνει κάτι μεγάλο. Υπάρχει βέβαια και η Ιταλία που πολλές φορές την έχεις χαμένη από χέρι, αλλά εμφανίζεται από εκεί που δεν την περιμένεις, αλλά και οι Ολλανδία, Πορτογαλία».

Ο δικός μας όμιλος έχει φαβορί;

«Γενικά ο όμιλος είναι ισορροπημένος, αλλά ίσως να έχει ένα μικρό αβαντάζ η Κολομβία, από την άποψη ότι παίζει στη δική της ήπειρο και ξέρει τις συνθήκες, ενώ θα είναι πιο εύκολη και η μαζική μετάβαση φιλάθλων που θα την υποστηρίξουν. Μην ξεχνάτε πάντως ότι και στον όμιλο του Euro 2012 φαβορί θεωρείτο η Ρωσία...».

Μοναδικό καλό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα είναι η νίκη ή μας κάνει και η ισοπαλία;

«Προφανώς και θέλουμε να κερδίσουμε. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα είναι καλή η ισοπαλία εκ των προτέρων. Εκ των υστέρων μπορεί ενίοτε να φανεί και καλό, άλλωστε και στο Euro 2012 ξεκινήσαμε με ισοπαλία και τελικά προκριθήκαμε. Αλλά αυτό δεν είναι νόμος».

Έχουν αβαντάζ οι ομάδες της αμερικανικής ηπείρου σε σχέση με τις δικές μας, εννοώ σε θέμα προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες, κλιματολογικές και όχι μόνο;

«Ναι, σαφέστατα έχουν και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει κατακτήσει Μουντιάλ μια ευρωπαϊκή ομάδα στην αμερικάνικη ήπειρο, αλλά και το αντίστροφο: μόνο μια ομάδα από την αμερικάνικη ήπειρο έχει πάρει Μουντιάλ στην Ευρώπη και δη η Βραζιλία το 1958 στα γήπεδα της Σουηδίας».

Η επιλογή του Αρακαζού έγινε μόνο με χιλιομετρικά κριτήρια;

«Το βασικότερο κριτήριο ήταν αυτό. Είναι βολικό σε σχέση με τις πόλεις που παίζουμε. Είναι το πιο σημαντικό να έχεις λιγότερη κόπωση. Επίσης και ο δείκτης υγρασίας είναι σε νορμάλ επίπεδα».

Κάνατε πρόσφατα δηλώσεις για τα μεθεόρτια του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού και το αν και πώς μπορούν να επηρεάσουν αυτά την ομάδα. Θέλετε να προσθέσετε κάτι;

«Για την Εθνική θεωρείται λήξαν το θέμα, το έχω ξαναπεί. Τώρα αν υπάρχει κάτι μεταξύ των συλλόγων, αυτό είναι πια θέμα των συλλόγων και δεν μπορώ να έχω άποψη. Εδώ όμως βρίσκονται άπαντες κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Ούτε οι ίδιοι οι σύλλογοι πάντως πιστεύω ότι θέλουν να έρχονται εδώ οι παίκτες χωρίς να είναι 100% έτοιμοι και αφοσιωμένοι ψυχή τε και σώματι για να τα δώσουν όλα για την Εθνική».

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή σας στην Εθνική;

«Το πρώτο ημίχρονο με το Λιχτενστάιν εκτός έδρας. Ηταν το μοναδικό κομμάτι αγώνα που τίποτα δεν θύμιζε την ομάδα που ξέρω εγώ. Δεν είδα τους παίκτες μου να παίζουν με πάθος ούτε με οργάνωση. Αλλά στην επανάληψη είχαμε πια άλλη εικόνα. Σε ό,τι αφορά τα φιλικά, δεν είχαμε την πρέπουσα εικόνα κόντρα σε Ρουμανία (Νοέμβριος 2011) και Ν. Κορέα (Μάρτιος 2014)».

Οι καλύτερες σας στιγμές;

«Το ματς με την Κροατία για τα προκριματικά του Euro 2012, το ματς με τη Ρωσία στα τελικά και φυσικά τα πρόσφατα μπαράζ με τη Ρουμανία. Αλλά συναισθηματικά για μένα αυτό που είναι χαραγμένο στη μνήμη μου ήταν το πρώτο μου ματς στην Εθνική, το φιλικό με τη Σερβία στο Βελιγράδι».

Έρχεται το μεγάλο φιλικό με την Πορτογαλία, όπου θα αντιμετωπίσετε και ένα πολύ αγαπημένο σας παιδί, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που τον ψηφίσατε και για τη Χρυσή Μπάλα...

«Είναι η πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσω την Πορτογαλία ως προπονητής της Ελλάδας, άρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για μένα. Σίγουρα θα είναι όμορφη στιγμή. Κατά τα άλλα, δεν χρειάζεται να μιλήσω ατομικά για τον Κριστιάνο, γενικώς θα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που θα αντιμετωπίσουμε όλη την ομάδα».

News 24/7

24MEDIA NETWORK