Σε τρία λεπτά φρίκης η Ζενίτ πέταξε 10 εκατομμύρια ευρώ

Από το... Ζενίτ στο ναδίρ. Προβλέψιμο κλισέ, αλλά αναπόφευτο με ό,τι υπέστη η ρωσική ομάδα από το 79' ως το 82' των αναμετρήσεων στον 7ο όμιλο του Champions League, μένοντας εν τέλει εκτός Ευρώπης.

Η Ζενίτ έζησε τον απόλυτο εφιάλτη από το 79' ως το 82' των αναμετρήσεων της Τρίτης
Η Ζενίτ έζησε τον απόλυτο εφιάλτη από το 79' ως το 82' των αναμετρήσεων της Τρίτης AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Το πρώτο σκέλος της τελευταίας αγωνιστικής στους ομίλους του Champions League είχε το φινάλε που αξίζει στο ποδόσφαιρο. Κάθε δευτερόλεπτο που έπεφτε στο χρονόμετρο λειτουργούσε ως μια αντίστροφη μέτρηση συναισθημάτων: σασπένς και αποθέωσης για τους ουδέτερους. Σαδιστικής λύτρωσης ή ανείποτης θλίψης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Συναισθήματα αντικατοπτρισμένα στο πρόσωπο του Φρένκι ντε Γιονγκ της Μπαρτσελόνα, βλέποντας το αποτέλεσμα του αγώνα στο Άμστερνταμ (Άγιαξ-Βαλένθια).

Η Λίβερπουλ και η Νάπολι είχαν ξεμπερδέψει νωρίς, με το 2-0 επί της Ζάλτσμπουργκ, χωρίς να χαθεί στη μετάφραση του Γερμανού διερμηνέα που είχε επιπλήξει μία ημέρα πριν ο Γιούργκεν Κλοπ, και το 4-0 επί της Γκενκ αντίστοιχα, στο 'φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια' του Κάρλο Αντσελότι.

Ορίστε πως:

Καθένα από τα ταυτόχρονα δράματα στον 6ο, στον 7ο και στον 8ο συντελέστηκε το βράδυ της Τρίτης, μεταξύ 22:00 και 23:50, όταν η λήξη των αγώνων είχε πια ξεδιαλύνει το τοπίο για τις ομάδες που θ' ακολουθούσαν τις ήδη εξασφαλισμένες (για την κλήρωση της Παρασκευής) Μπαρτσελόνα και Λειψία στην πρώτη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης.

Στο Μιλάνο ο Άνσου Φάτι από τη Γουινέα-Μπισάου έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League, αρπάζοντας την επίδοση που κατείχε για 22 χρόνια ένας άλλος Αφρικανός, με ελληνικό background βέβαια: ο Γκανέζος Πίτερ Οφορίκουε του Ολυμπιακού από εκείνο το 5-1 στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας.

Το γκολ του 86', για το 2-1 των 'μπλαουγκράνα' έμελλε να γίνει η οριστική καταδίκη της Ίντερ, μια και στο 1-1 χρειαζόταν είτε ένα δικό της γκολ είτε να σκοράρει η Σλάβια Πράγας στο Ντόρτμουντ και να ισοφαρίσει σε 2-2. Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις η ομάδα του Αντόνιο Κόντε θα ήταν δεύτερη στην τελική κατάταξη, υπερτερώντας στην ισοβαθμία της Μπορούσα. Ούτε το ένα ούτε το άλλο συνέβη και η γερμανική ομάδα τερμάτισε στο +3.

Την ίδια ώρα στο Άμστερνταμ ο Άγιαξ των 10 βαθμών ήδη με 12 τέρματα υπέρ και της περυσινής περίφημης πορείας ως τα ημιτελικά που διακόπηκε μ' ένα γκολ του Μόουρα στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, έμενε εκτός συνέχειας γιατί στα 96' του αγώνα με τη Βαλένθια δεν βρήκε μόλις ένα γκολ. Οι 'νυχτερίδες', έχοντας περάσει από 40 κύματα στην αρχή της σεζόν, είχαν σκοράρει στο 24' και αν κρατούσαν ως το φινάλε, θα έπαιρναν αυτομάτως την πρόκριση, ανεξαρτήτως του τι συνέβαινε την ίδια ώρα στο Τσέλσι-Λιλ του Λονδίνου. Στο 93' έμειναν με παίκτη λιγότερο, από ανθεκτικό υλικό όμως άντεξαν και όχι μόνο ήπιαν το αίμα των περυσινών ημιφιναλίστ, αλλά κατέκτησαν την πρωτιά.

Θα ήταν τρίτοι οι Λεβαντίνοι, αν ισοφαρίζονταν γιατί οι 'μπλε' είχαν βρει δύο γκολ από το πρώτο ημίχρονο και δεν πτοήθηκαν από τη μείωση του... πρώην μπλε Ρεμί στο 78'. Αν ερχόταν πάντως το αυτοκτονικό 2-2 η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ, που μεγαλώνει από παιχνίδι σε παιχνίδι, θα έμενε εκτός με 9 βαθμούς, ακόμη κι αν ο Άγιαξ ισοφάριζε, διότι η Βαλένθια είχε την ισοβαθμία. Θα ήθελε δηλαδή δύο γκολ του 'Αίαντα' στο φινάλε.

Η αποκορύφωση του δράματος είχε σε ρόλο 'εσταυρωμένης' της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Η ομάδα πήγε Σερχέι Σέμακ ταξίδεψε στη Λισαβόνα ψάχνοντας ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από τη Λιόν που υποδεχόταν τη Λειψία. Στο φινάλε των πρώτων ημιχρόνων των δύο αναμετρήσεων, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που επρόκειτο να συμβεί στο υπόλοιπο. Διότι το 0-0 στην Πορτογαλία και το 0-2 των 'κόκκινων ταύρων' στη Γαλλία είχαν τοποθετήσει σε θέση ξεκάθαρου φαβορί τους Ρώσους. Πώς θ' ανατρεπόταν ένα τέτοιο σκηνικό; Ποδοσφαιρικά παράλογο. Κι όμως από το 47' άρχισαν να βλέπουν την άλλη πλευρά του φεγγαριού, την ολοσκότεινη. Η Μπενφίκα βρήκε δύο γκολ ως το 56' και η Ζενίτ είχε μείνει στο γήπεδο με 10 παίκτες. Τουλάχιστον στη Γαλλία η κατάσταση την ευνοούσε ακόμη. Η Λιόν είχε μειώσει σε 2-1 από το 50', αλλά στην τριπλή ισοβαθμία των 7 πόντων το ρωσικό κλαμπ είχε το πάνω χέρι. Μην βιαστείς να πεις ότι δεν την ένοιαζε το εύρος της ήττας της στην Πορτογαλία, καθώς στο 79' που ο Αζμούν πέτυχε ένα απίθανο αυτογκόλ με τακουνάκι οι ισορροπίες ανατράπηκαν ολοκληρωτικά.

Απίθανα πράγματα που συνδυαστικά με το 2-2 των 'γκον' στο 82' από τον Μέμφις Ντεπάι έστειλαν τη Ζενίτ από τον παράδεισο των 16 του Champions League στην κόλαση του αποκλεισμού από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Γιατί η Λιόν με τον ένα βαθμό, σφραγισμένο από το τάκλιν αυτοθυσίας του Μαρσάλ στο 87', άρπαξε τη δεύτερη θέση του ομίλου και η Μπενφίκα, εξασφάλισε μ' έναν αδιανόητο τρόπο το αβαντάζ στη μεταξύ τους ισοβαθμία. Ταυτόχρονα την τρίτη θέση, όταν μέχρι το 79' ήταν αποκλεισμένη.

Μέσα σε 3 λεπτά η Ζενίτ είχε χάσει τα πάντα. Προφανώς το εισιτήριο για τα νοκ άουτ του Champions League και κατ' επέκταση τα 9.5 εκατομμύρια που θα λάμβανε ως χρηματικό έπαθλο από την UEFA για την επιτυχία της. Θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τα 500.000 ευρώ της παρουσίας στους 32 του Europa League και το ενδεχόμενο μιας μακράς πορείας, βαθιά στη διοργάνωση. Ακόμη κι αυτά έκαναν φτερά.

Ο τσακωμός για τη Χρυσή Μπάλα στον Μέσι στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK