Η σειρήνα της Έιμπαρ χτυπάει 3 φορές κόντρα στη Ρεάλ

Η σειρήνα του 'Ιπουρούα' ακούστηκε ασυνήθιστα πολλές φορές για την Έιμπαρ, σε μία συνηθισμένη ήττα της Ρεάλ, με τα καθιερωμένα αμυντικά λάθη του αρνητικού Βαράν, του δακτυλοδεικτούμενου Ράμος, του αγνώριστου Κουρτουά.

Η σειρήνα της Έιμπαρ χτυπάει 3 φορές κόντρα στη Ρεάλ
AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Τρεις φορές ήχησε η σειρήνα του Έιμπαρ. Η πρώτη στις 13:16, η δεύτερη στις 14:08 και η τρίτη στις 14:13. Αρκετά διαφορετικό ωράριο από αυτό που είχε συνηθίσει η βασκική πόλη. Ακόμα και η μέρα ήταν διαφορετική. Όταν λειτουργούσε το περίφημο εργοστάσιο μετάλλου Alfa, στο οποίο κατασκευάζονταν από περίστροφα Smith and Wesson μέχρι ραπτομηχανές Singer και ποδήλατα, ο ήχος της σειρήνας ξυπνούσε την κοιλάδα του Έγκο στις 7:30 κάθε πρωί.

Όταν το εργοστάσιο έκλεισε και η παραγωγή μετακινήθηκε σε άλλη πόλη, δεν υπήρχε κάτι για να αφυπνίζει τους 27.000 κατοίκους. Μέχρι που η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα έκανε το θαύμα και μέσα σε πέντε χρόνια, από τα πρόθυρα του περιφερειακού πρωταθλήματος, έφτασε να αγωνίζεται στην Primera Division, διεκδικώντας την περσινή χρονιά ακόμα και έξοδο στην Ευρώπη.

Μία ομάδα που δεν θα έπρεπε καν να αγωνίζεται στην κατηγορία, αφού το 2014-2015 τερμάτισε στην διακεκαυμένη ζώνη. Ένας υποβιβασμός θα ήταν καταστροφικός για μία τόσο μικρή αθλητική οντότητα, όμως η παραβίαση του ισπανικού Financial Fair Play από την Έλτσε, οδήγησε εκείνη στη Segunda Division, από την οποία δεν έχει επανέλθει μέχρι στιγμής (τουναντίον, έπεσε και στη Segunda B).

Τα τελευταία χρόνια, η σειρήνα ηχεί πολύ πιο συχνά από μία φορά τη μέρα και συνήθως Σαββατοκύριακα. Αυτό γιατί ο Ρομπέρτο Βεργκάρα την είχε διασώσει και την είχε φυλάξει για 5 χρόνια στο γκαράζ του, μέχρι να αποφασίσει να την καθαρίσει, να την επιδιορθώσει και να την τοποθετήσει στο βιομηχανικό μουσείο της πόλης. Το 2008-2009 την πρωτοπήγε στο γήπεδο. Κάθε φορά που η ομάδα σκόραρε, από το νότιο πέταλο ακουγόταν ξανά στους δημότες ο γνώριμος ήχος της.

Το Σάββατο, αυτός ο ήχος προκλήθηκε για πρώτη φορά στο 16', όταν ο Γκονσάλο Εσκαλάντε άνοιξε το σκορ. Ακολούθησε το τέρμα του Σέρχι Ενρίτς στο 52' και αυτό του Κίκε στο 57' για την ολοκλήρωση του θριάμβου. Μετά από 8 ήττες και 2 ισοπαλίες, είχε έρθει η ώρα για την 'παρθενική' νίκη της Έιμπαρ επί της Ρεάλ Μαδρίτης.

Τρία τέρματα - δώρα από την άμυνα των 'μερένγκες', που δέχθηκε γκολ εκτός έδρας για 11ο διαδοχικό παιχνίδι στο πρωτάθλημα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2004, με εκείνο το σερί να διακόπτεται στα 14 παιχνίδια.

Μία ανασταλτική λειτουργία στην οποία δεσπόζει η μορφή του κορυφαίου αμυντικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 και σύμφωνα με τις φήμες, μέρος της τελικής τριάδας για τη Χρυσή Μπάλα, Ραφαέλ Βαράν. Ο Γάλλος πρωταθλητής κόσμου με Ρεάλ και εθνική ομάδα επέστρεψε στην ενδεκάδα μετά από τραυματισμό και συνέχισε το αρνητικό σερί του, αφού στα τελευταία 7 παιχνίδια που αγωνίστηκε, έχει γνωρίσει 6 ήττες και μία ισοπαλία.

Μία ανασταλτική λειτουργία η οποία καθορίζεται από τις εντολές του αρχηγού Σέρχιο Ράμος, ο οποίος το πρωί της μέρας του αγώνα έβγαζε δήλωση με την οποία διέψευδε ότι ήταν θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών στον τελικό Champions League του 2017! Και όλα αυτά ίσως στη χειρότερη σεζόν της καριέρας του από πλευράς απόδοσης, έστω και μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Μία ανασταλτική λειτουργία η οποία ενισχύθηκε με τον Τιμπό Κουρτουά, έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του κόσμου, με συνέπεια να υποβαθμιστεί ο τερματοφύλακας των 3 σερί Champions League, Κέιλορ Νάβας, και ο Βέλγος να γίνει περίγελος, δεχόμενος με τέτοια συχνότητα 3 (Σεβίλλη, Έιμπαρ) και 5 γκολ (Ελβετία, Μπαρτσελόνα) με 'μερένγκες' και εθνική από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Σάββατο.

Με τον Καζεμίρο να απουσιάζει, αν δεν ήταν οι επεμβάσεις του Κουρτουά, η σειρήνα του Έιμπαρ θα χτυπούσε όλο το μεσημέρι του Σαββάτου, έστω κι αν μέχρι την Παρασκευή, η τοπική ομάδα είχε σκοράρει μόλις 3 φορές κόντρα στη Ρεάλ σε 10 αγώνες!

Παραδοσιακά στην Ισπανία ο 'FIFA virus' πλήττει την Μπαρτσελόνα, αφού οι Καταλανοί σπανίως κερδίζουν αγώνα μετά από διακοπή του πρωταθλήματος λόγω υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας. Αυτό συνέβη ακόμα μία φορά, στην ισοπαλία 1-1 του ντέρμπι κορυφής με την Ατλέτικο Μαδρίτης, που θα μπορούσε να έχει χειρότερη έκβαση, αν δεν υπήρχε ο σωτήρας (και σωζόμενος) Ουσμάν Ντεμπελέ.

Στην προκειμένη περίπτωση ο 'ιός' προσέβαλε και τη Ρεάλ. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ θεώρησε κατάλληλη εποχή να 'μονιμοποιήσει' τον Σαντιάγο Σολάρι, που βάσει κανονισμών, μετά από το πέρας δύο εβδομάδων δεν γινόταν να συνεχίσει ως υπηρεσιακός, προσφέροντάς του συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Εξάλλου, με 4 νίκες στα πρώτα 4 παιχνίδια του ως προπονητής των 'μερένγκες' και με 15-2 τέρματα, έκανε την καλύτερη εκκίνηση τεχνικού της ομάδας σε όλη την 116ετή ιστορία της.

Στο πρώτο παιχνίδι του ως μόνιμος, συνετρίβη από την Έιμπαρ, μία ομάδα που προ ετών χρειάστηκε έκκληση προς τον κόσμο για να συγκεντρώσει 2.000.000 ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να μπορέσει να συμμετάσχει στη La Liga. Η καμπάνια στα social media εκτόξευσε τον αριθμό των μελών από 1.800 (και όλα προερχόμενα από τη μικρή πόλη) σε 10.000 από όλο τον πλανήτη και το μπάτζετ για εκείνη τη σεζόν ανήλθε σε 16.000.000 ευρώ, παραμένοντας, πάντως, το μικρότερο στην κατηγορία.

Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Ο σύλλογος παραμένει ένας από τους μικρότερους στην Primera Division, με το 'Ιπουρούα' να χωράει μόλις 5.000 θεατές. Η σειρήνα παραμένει στο νότιο πέταλο, μόνο που αυτήν τη φορά ηχεί ακόμα κι όταν η Έιμπαρ υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και μάλιστα τρεις φορές...

Photo credits: AP Photo/Alvaro Barrientos

News 24/7

24MEDIA NETWORK