Βασιλειάδης, ο αντί-κανένας combo χαφ που έλειπε από την Ελλάδα

Ο Γιον Φαν'τ Σιπ συμπεριέλαβε το όνομα του Σεμπάστιαν Βασιλειάδη στις κλήσεις του για τις αναμετρήσεις της Ελλάδας με Αρμενία και Φινλανδία. Το Contra.gr αναλύει το παιχνίδι του 22χρονου χαφ της Πάντερμπορν και εξηγεί γιατί μπορεί να αναδειχθεί σε κομβικό παίκτη της εθνικής τα επόμενα χρόνια.

Βασιλειάδης, ο αντί-κανένας combo χαφ που έλειπε από την Ελλάδα
Ο Σεμπάστιαν Βασιλειάδης σε προσπάθεια του με τη φανέλα της Πάντερμπορν, στη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Νέο πρόσωπο στην εθνική ομάδα, ο Σεμπάστιαν Βασιλειάδης, ο οποίος έλαβε την κλήση του Γιον Φαν'τ Σιπ για τις αναμετρήσεις με Αρμενία και Φινλανδία. Ο Ολλανδός τεχνικός ποντάρει στο χαρτί της ανανέωσης για να ανατρέψει την κατάσταση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και ο 22χρονος μέσος είναι ένας ακόμη παίκτης που θα πάρει την ευκαιρία με το εθνόσημο. Το άκουσμα του ονόματος του ενδεχομένως να μην προκαλεί ενθουσιασμό -όντας άγνωστος στο ευρύ αθλητικό κοινό της χώρας- ωστόσο σίγουρα προκαλεί περιέργεια. Ποιος είναι ο Σεμπάστιαν Βασιλειάδης;

Στην Άαλεν η ευκαιρία, στην Πάντερμπορν η 'έκρηξη'

Γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1997 στην πόλη Άουενβαλντ της Γερμανίας και ξεπήδησε από τα τμήματα υποδομής της Μπάγκναγκ, πριν μετακινηθεί στην U17 της Άαλεν το καλοκαίρι του 2013. Τρία χρόνια αργότερα έφτασε ως την πρώτη ομάδα, με την οποία αγωνίστηκε για δύο σεζόν (67 συμ., 8 γκολ, 6 ασίστ). Η Άαλεν είδε στο πρόσωπο του έναν πολυδιάστατο κεντρικό μέσο, με ικανότητα να υπηρετήσει διαφορετικούς ρόλους ανάλογα με τις ανάγκες ενός αγώνα. Συνήθως ο Βασιλειάδης αγωνίζεται στην θέση '8', ωστόσο μπορεί να υπηρετήσει υπό προϋποθέσεις τόσο τον ρόλο του αμυντικού μέσου όσο και αυτόν του επιτελικού.

Τον Ιούλιο του 2018, η Πάντερμπορν απέκτησε ως ελεύθερο τον Βασιλειάδη, υπογράφοντας συμβόλαιο τρειτούς διάρκειας με τον Έλληνα χαφ. Ο Στέφεν Μπάουμγκαρτ δεν βιάστηκε να του δώσει φανέλα βασικού. Για την ακρίβεια στα πρώτα πέντε παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ο Βασιλειάδης δεν πήρε χρόνο συμμετοχής. Έκανε το ντεμπούτο του την 5η αγωνιστική στην Bundesliga 2 της σεζόν 2018-2019, με αντίπαλο την Κολωνία. Μάλιστα η ολιγόλεπτη συμμετοχή του ήταν καθοριστική, αφού έκανε την ασίστ για το 5-3 της Πάντερμπορν.

Σταδιακά κέρδισε ολοένα και περισσότερα λεπτά συμμετοχής, πέτυχε το παρθενικό του τέρμα σε ένα 4-4 κόντρα στο Μαγδεμβούργο και πήρε για πρώτη φορά φανέλα βασικού απέναντι στην Ουνιόν Βερολίνου. Το όνομα του άρχισε να συζητιέται έντονα μετά την αναμέτρηση με την Ζαντχάουζεν, ματς στο οποίο η Πάντερμπορν βρέθηκε να χάνει με 2-0, όταν με τρεις ασίστ του Βασιλειάδη σε τρεις διαφορετικούς σκόρερ κατάφερε να σώσει τον βαθμό της ισοπαλίας μετά το τελικό 3-3.

Ο Έλληνας χαφ συνέχισε να αποτελεί μια δημιουργική δύναμη στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ολοκληρώνοντας την σεζόν με 11 ασίστ και 6 γκολ σε 31 συμμετοχές. Φέτος το στοίχημα για τον 22χρονο χαφ και την ομάδα του είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα στην Bundesliga. Ο Βασιλειάδης την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο δεν έχει χάσει ούτε λεπτό στα παιχνίδια της Πάντερμπορν. Με 10 συμμετοχές και 900 λεπτά στο πρωτάθλημα και άλλα 120 λεπτά στο ένα ματς Κυπέλλου που έχουν δώσει οι νεοφώτιστοι.

Έχει το μυαλό και την αθλητικότητα

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του Βασιλειάδη; Τα προτερήματα του είναι κυρίως πνευματικά και αθλητικά. Είναι ψύχραιμος με τη μπάλα στα πόδια, διαβάζει τις φάσεις, είναι αποφασιστικός στις επεμβάσεις του, έχει σωστές τοποθετήσεις στο χώρο, ξέρει να παίζει χωρίς τη μπάλα, διαθέτει φαντασία, υψηλό αίσθημα ομαδικότητας και εξαιρετικό workrate. Έχει έκρηξη στα πρώτα μέτρα χωρίς να είναι ιδιαίτερα ταχύς, ξεχωρίζει για την ευκινησία του.

Ας δούμε τρεις χαρακτηριστικές φάσεις που προδίδουν την ευφυΐα του στο χορτάρι. Στην εικόνα που ακολουθεί με αντίπαλο την Χέιντενχάιμ, ο Βασιλειάδης έχει τη μπάλα στα πόδια του και δύο αμυντικοί επιχειρούν να του φράξουν τον δρόμο. Ένας τρίτος έχει το βλέμμα του στραμμένο πάνω στον Έλληνα χαφ και αδυνατεί να ελέγξει τι συμβαίνει στην πλάτη του. Ο Βασιλειάδης παίζει την μπάλα κάθετα στον χώρο βγάζοντας σε θέση τετ-α-τετ τον Κρίστοφερ Αντβί-Αντέι.

Βασιλειάδης, ο αντί-κανένας combo χαφ που έλειπε από την Ελλάδα

Η επόμενη φάση είναι από αναμέτρηση με το Μαγδεμβούργο. Ο Βασιλειάδης έχει κινηθεί σε θέση ακραίου επιθετικού και έχει δύο προφανείς επιλογές: να προχωρήσει περισσότερο με τη μπάλα στην περιοχή, ψάχνοντας στη συνέχεια ένα κόψιμο ή να ψάξει τον συμπαίκτη του στο ύψος του πέναλτι. Ωστόσο έχει την διορατικότητα να εντοπίσει τον παίκτη στο δεύτερο δοκάρι που κινείται ουσιαστικά αμαρκάριστος. Η μπάλα θα πάει εκεί, πριν φτάσει μέχρι τα δίχτυα για την ισοφάριση.

Βασιλειάδης, ο αντί-κανένας combo χαφ που έλειπε από την Ελλάδα

Στην τρίτη εικόνα, ο Βασιλειάδης επιτίθεται κάθετα με την μπάλα και διακρίνει την κίνηση του Κλεμέντ, που έχει ξεφύγει από την επιτήρηση του δεξιού full back μπαίνοντας στον άξονα. Ο Έλληνας χαφ θα περάσει μια άψογη μεταβίβαση και ο συμπαίκτης του θα σκοράρει, χρεώνοντας τον μια ακόμη ασίστ.

Βασιλειάδης, ο αντί-κανένας combo χαφ που έλειπε από την Ελλάδα

Στα 10 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί φέτος στην Bundesliga, ο Βασιλειάδης έχει μέσο όρο 2 κερδισμένα στα 3,6 τάκλιν που επιχειρεί ανά 90 λεπτά, 0,5 κλεψίματα/90', 35,7 επιτυχημένες πάσες/90', 1,3 key passes/90', 1,1 σουτ/90', 1,1 ντρίμπλες/90'.

Ικανοποιητική τεχνική, 'χάνει' στον αέρα

Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, ο Βασιλειάδης δεν εντυπωσιάζει. Ωστόσο στις περισσότερες κατηγορίες υπερβαίνει την βάση. Τα χτυπήματα του στη μπάλα έχουν ικανοποιητική ακρίβεια, είτε σε κανονική ροή αγώνα, είτε με τη μπάλα στημένη. Πασάρει σωστά και στον κατάλληλο χρόνο, χρήζει βελτίωσης η υποδοχή του στην μπάλα.

Σοβαρή αδυναμία του είναι αυτή που αφορά τις εναέριες μονομαχίες, αφού δεν τον βοηθά ούτε το άλμα του, ούτε η σωματοδομή του (177 εκατ., 75 κιλά). Στο έλλειμμα της δύναμης προσπαθεί να αντιπαρατάξει τον επιθετικό τρόπο που πάει στο μαρκάρισμα της μπάλας. Η αντίληψη του τον βοηθά να καλύπτει σωστά τον χώρο ανασταλτικά.

Δεν εκτοπίζει κανέναν, γεμίζει ένα κενό

Ο Σεμπάστιαν Βασιλειάδης είναι ένα ελπιδοφόρο project για την εθνική Ελλάδας, ακόμη κι αν ακόμη δεν έχει αγωνιστεί ούτε λεπτό με το εθνόσημο στο στήθος. Και αυτό γιατί διαθέτει έναν συνδυασμό εξαιρετικά δυσεύρετο στην θέση του κεντρικού χαφ, όσον αφορά τις υπάρχουσες λύσεις για το αντιπροσωπευτικό ματς συγκρότημα.

Η εθνική ομάδα διαθέτει παίκτες στα χαφ με ποδοσφαιρικό μυαλό αλλά χωρίς ιδιαίτερη αθλητικότητα (Σάμαρης, Μπουχαλάκης, Ταχτσίδης), παίκτες με αθλητικότητα αλλά δίχως δημιουργική σκέψη (Ζέκα, Κουρμπέλης, Γαλανόπουλος) και ο Βασιλειάδης έρχεται για να γεμίσει αυτό το κενό: ο συνδυασμός των προσόντων του είναι μοναδικός, αφού έχει και τις φυσικές δυνάμεις αλλά και την ικανότητα να βγάζει τη μπάλα μπροστά με καλές προϋποθέσεις.

Υπό αυτή την έννοια η παρουσία του με τα γαλανόλευκα δεν εκτοπίζει κάποιον από την ενδεκάδα ή την αποστολή της εθνικής Ελλάδας, αλλά δίνει στον Γιον Φαν'τ Σιπ την δυνατότητα να βάλει στα πλάνα του έναν κεντρικό μέσο με στυλ παιχνιδιού που δεν προσφέρει συνδυαστικά άλλος από τους χαφ που μπορεί να επιλέξει.

Ο Σεμπάστιαν Βασιλειάδης είναι ένας combo μέσος, με ικανότητα να αγωνιστεί σε όλους τους ρόλους του άξονα της μεσαίας γραμμής και να λύσει τα χέρια του προπονητή στις ανάγκες που προκύπτουν στην διάρκεια ενός αγώνα. Σε μια εθνική ομάδα που επιχειρεί... ανασχηματισμό, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε έναν παίκτη κομβικό τα επόμενα χρόνια.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, Κώστας Μπράτσος και Λευτέρης Ελευθερίου συζητούν για το αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν και το κατά πόσο είναι προάγγελος του τι θα συμβεί στο Λονδίνο κόντρα στην Τότεναμ. Συγκρίνουν τους Έλληνες παίκτες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και ο ένας αναδεικνύει νικητή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK