Σεντ Γκάλεν-ΑΕΚ: Το 'αντάρτικο' του Ολιβέιρα είχε σύμμαχο Τσιντώτα

Ο Νέλσον Ολιβέιρα τζόγαρε. Ήθελε να γίνει αυτός που θα κρίνει το παιχνίδι και έγινε. Κέρδισε κι έχασε το πέναλτι, αλλά στη δεύτερη ευκαιρία του δεν λάθεψε και η ΑΕΚ προκρίθηκε στα πλέι οφ του Europa League.

Ο Νέλσον Ολιβέιρα πανηγυρίζει το γκολ που χάρισε στην ΑΕΚ την πρόκριση επί της Σεντ Γκάλεν στα πλέι οφ του Europa League
Ο Νέλσον Ολιβέιρα πανηγυρίζει το γκολ που χάρισε στην ΑΕΚ την πρόκριση επί της Σεντ Γκάλεν στα πλέι οφ του Europa League EUROKINISSI SPORTS

Γροθιές σφιγμένες. Κεφάλι χαμηλωμένο. Ανακούφιση ζωγραφισμένη στο βλέμμα. Τον 'κρύο' ιδρώτα που κυλούσε στο μέτωπο και αναμειγνυόταν μ' αυτόν τον 'αλμυρό' ενός παιχνιδιού που έχει ήδη φτάσει στο 70' τον ξέπλενε η αδιάκοπη βροχή στο 'Kybunpark'. 1/3 ημέρες του Σεπτέμβρη βρέχει εκεί.

Ο, σχεδόν, ενοχικός πανηγυρισμός του Νέλσον Ολιβέιρα εξέπεμπε ξεκάθαρη λύτρωση για ό,τι είχε προηγηθεί. Νερό εξ ουρανού. Μάννα εξ ουρανού. Μπάλα εξ ουρανού. Ο Πορτογάλος φορ θα έχανε τον ύπνο του, αν η απόκρουση του Γκανέζου Ζίγκι στην εκτέλεση πέναλτι του 71' δεν του επέστρεφε την μπάλα προκειμένου να σκοράρει σε κενή εστία. Στο 1-0 της ΑΕΚ επί της Σεντ Γκάλεν, που έφερε την πρόκριση στα πλέι οφ του Europa League, απέναντι στη Βόλφσμπουργκ (που με το 2-0 απέκλεισε την Ντέσνα), ο 29χρονος φορ ρίσκαρε να χάσει την εξασφαλισμένη δόξα από το σπριντ που είχε προηγηθεί και το κερδισμένο πέναλτι στο φινάλε της προσπάθειάς του. Πρώτος αυτός βρήκε το πόδι του Λεωνίδα Στεργίου, αλλά οι επαφές των τριών παικτών που ενεπλάκησαν στη φάση ήταν τόσο μπερδεμένες που ο ρέφερι τιμώρησε την άτσαλη απόπειρα των δύο αμυνόμενων, που αλήθεια είναι πως μπάλα δεν ακούμπησαν για να 'χουν την παραμικρή δικαιολογία.

Ιεραρχικά, κι εκτός του ότι είχε κάνει την κάθετη στον κενό χώρο, ο Πέτρος Μάνταλος θα έπρεπε να στήσει την μπάλα στην άσπρη βούλα. Ο Ολιβέιρα είχε ήδη αποφασίσει για τον εαυτό του. Ο 'κάπτεν' της Ένωσης, πάντα συγκαταβατικός, κάτι του είπε απομακρυνόμενος πριν ακριβώς σουτάρει. Έχει παραχωρήσει σε συμπαίκτες του ανάλογη ευθύνη όταν το ζητούν. Ο Ολιβέιρα σχεδόν το απαίτησε με τον τρόπο του. Κι αν η εκτέλεση του φορ της ΑΕΚ δεν ήταν η ενδεδειγμένη σ' ένα βρεγμένο τερέν, η δεύτερη απόπειρα σκοραρίσματος συνάντησε έναν εξουδετερωμένο γκολκίπερ και τον ίδιο με ξεκάθαρο αβαντάζ απέναντι στην κενή εστία. Παραδόξως η μπάλα ήρθε από ψηλά, μετά την επέμβαση, κι αυτός, αντιδρώντας πολύ γρήγορα και νευρικά για να είναι σίγουρος, την έσπρωξε απλώς στα δίχτυα.

Η ΑΕΚ άργησε να βρει αυτό που ζητούσε από το παιχνίδι για να επαληθεύσει το ρόλο του φαβορί στο συναπάντημα με την καλοδουμένη ελβετική ομάδα. Μια ομάδα που παίζοντας εντός έδρας και συνθήκες που την ευνοούσαν είχε απειλήσει να προηγηθεί χρησιμοποιώντας ένταση, ενέργεια, πολύ καλή κυκλοφορία, ανεβάσματα των πλάγιων αμυντικών και συνεχείς κινήσεις χωρίς την μπάλα. Από το 4', τη στιγμή που ο Ινσούα έστελνε την μπάλα προς την εστία της ΑΕΚ, ως το 37' που ο Ντουά βρήκε φάτσα με το τέρμα, από το αναίτιο γύρισμα του Τσιγκρίνσκι, ο Τσιντώτας άπλωσε λίγο έξω από τη γραμμή της εστίας του την αυτοπεποίθηση που είχε αποκτήσει από τη στιγμή που πήρε τα γάντια του Νο1. Αντανακλαστικά, καίριες τοποθετήσεις και ψυχραιμία σχημάτισαν το προφίλ ενός τερματοφύλακα που έχει τρομερή ανάγκη μια άμυνα που ψάχνει επειγόντως τον στόπερ. Τον στόπερ εκείνο που θα βελτιώσει τη συνολική ανασταλτική λειτουργία, στην οποία ο οπισθοχωρημένος Βασιλαντωνόπουλος του 4-2-3-1 που διάλεξε αυτή τη φορά ο Καρέρα εμφάνισε την πιο τρανταχτά καλή ανταπόκριση στο ρόλο του. Δουλεύοντας παράλληλα ως στήριγμα του Ανσαριφάρντ ή του Λιβάι Γκαρσία, που αντικατέστησε τον Ιρανό ακριβώς πριν από τη φάση που όρισε το αποτέλεσμα.

Γουρλής ο νεοφερμένος εξτρέμ, προλαβαίνοντας επίσης να εμφανίσει σε μια-δυο φορές που ήρθε σε κατάσταση 'ένας μ' έναν' ότι η θέση στα πλάγια τού ανήκει. Όσο ακριβώς άνηκε στην ΑΕΚ η πρόκριση στα πλέι οφ, δεδομένου ότι 'έσβησε' το παιχνίδι στο τελευταίο 20λεπτο και δεν ήταν πια ανεκτική στην επιθετικότητα της Σεντ Γκάλεν, η οποία μοιρολατρικά έπαψε να ελπίζει ότι θα βρει οτιδήποτε στη συνέχεια. Δεν βρήκε. Πιο σωστά, δεν την άφησε η σιγουριά των 'κιτρινόμαυρων'.


News 24/7

24MEDIA NETWORK