Σέρχιο Μαρκαριάν: O "El mago", η τρέλα και το "τι μ@@@@α είναι" (VIDEOS)

Πρώτος στη λίστα των υποψηφίων για τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας φέρεται να είναι ο Σέρχιο Μαρκαριάν και το Contra.gr σας παρουσιάζει το προφίλ του 70χρονου κόουτς μέσα από ένα απολαυστικό αφιέρωμα. Οι άγνωστες ιστορίες από την ζωή του, η τρέλα του για το ποδόσφαιρο, η καριέρα του στην Ελλάδα και το μοναδικό "τι μ@@@@ είναι" που τον "ακολουθεί".

Σέρχιο Μαρκαριάν: O "El mago", η τρέλα και το "τι μ@@@@α είναι" (VIDEOS)

Ως ο εκλεκτός για την θέση του αντικαταστάτη του Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας παρουσιάζεται ο -γνωστός στα μέρη μας- Σέρχιο Μαρκαριάν. Ο 70χρονος Ουρουγουανός κόουτς, με θητεία μεταξύ άλλων σε Ιωνικό και Παναθηναϊκό, είναι πρόσωπο το οποίο γνωρίζει και εμπιστεύεται ο Καραγκούνης (είχαν συνεργαστεί στο "τριφύλλι") και δεν αποκλείεται οι δύο άνδρες να δώσουν τα χέρια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο "Εl magο", "καθηγητής", ή "πιγκουίνος" όπως είναι τα προσωνύμιά του, αποτελεί "μετρ" στο κομμάτι της τακτικής και της ψυχολογίας, διακρίνεται για την πειθαρχία που επιβάλλει στα αποδυτήρια, αλλά και για την τρέλα του.

Από όποιο πάγκο κι αν πέρασε, η πορεία του κρίνεται επιτυχημένη, ενώ η τελευταία του δουλειά ήταν σε πάγκο Εθνικής ομάδας. Έχει δηλαδή "όλο το πακέτο". Το Contra.gr σας παρουσιάζει μέσα από ένα απολαυστικό αφιέρωμα, γνωστές και άγνωστες πτυχές της καριέρας του έμπειρου κόουτς, από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα:

Από το γραφείο στο γήπεδο

Γεννήθηκε το 1944 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και είχε από μικρός τρέλα με το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε να παίζει ως αριστερό μπακ, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει επαγγελματίας.

Πριν από 41 χρόνια, το καλοκαίρι του 1974, ο Σέρχιο Μαρκαριάν εργαζόταν ως γενικός διευθυντής γνωστής εταιρίας καυσίμων. Παρακολουθώντας όμως από την τηλεόρασή του την ήττα της Ουρουγουάης με 2-0 από την Ολλανδία του Κρόιφ, στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας, ξέσπασε. Αμέσως αποφάσισε πως αυτό που ήθελε να κάνει στην ζωή του δεν ήταν να δουλεύει πίσω από ένα γραφείο, αλλά να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και να αλλάξει την μοίρα της Ουρουγουάης.

Σέρχιο Μαρκαριάν: O "El mago", η τρέλα και το "τι μ@@@@α είναι" (VIDEOS)

Κάπως έτσι ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, αναλαμβάνοντας την δεύτερη ομάδα της Ατλέτικο Μπέλα Βίστα της Ουρουγουάης, την ίδια κιόλας χρονιά. Χρειάστηκε να περάσουν ωστόσο 10 ολόκληρα χρόνια μέχρι να κάνει το επαγγελματικό βήμα στους πάγκους. Όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του ο ίδιος: "Aποκόπηκα από τους περισσότερους φίλους και συνεργάτες μου και έχασα κάθε δύναμη που είχα. Αναγκάστηκα να πουλήσω την Μερσεντές μου και να κυκλοφορώ με το λεωφορείo". Δεν το έβαλε όμως κάτω.

Οι τίτλοι και η καταξίωση

Το 1983, η Ολίμπα της Παραγουάης του έδωσε την ευκαιρία να αναλάβει τα ηνία της και ο Μαρκαριάν το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα στέφθηκε πρωταθλητής, ενώ στα τρία χρόνια που παρέμεινε, πήρε ακόμη ένα πρωτάθλημα (1985). Επόμενος σταθμός στην καριέρα του, η Σολ ντε Αμέρικα με την οποία κατακτά το τοπικό πρωτάθλημα "Ρεπούμπλικα" και την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Ώσπου το 1990 αναλαμβάνει την ιστορική Σέρο Πορτένιο, με την οποία "σηκώνει" ένα "Ρεπούμπλικα", αποχωρώντας όμως στο τέλος του χρόνου, προκειμένου να γίνει ο νέος τεχνικός της Ολυμπιακής ομάδας της Παραγουάης. Μαζί της κατακτά την πρώτη θέση του προ-ολυμπιακού τουρνουά και μαζί το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης.

Related content

Το 1993, ο Μαρκαριάν αλλάζει και πάλι πάγκο και κάθεται πλέον σε αυτόν της Ουνιβερσιτάριο του Περού. Καταφέρνει να βγει και πάλι πρωταθλητής, με το προσωνύμιο "El mago" να παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Μετά από ένα χρόνο στην ομάδα αποφασίζει να μην συνεχίσει και να ξεκουραστεί για κάποιο διάστημα.

Ωστόσο, την επόμενη σεζόν επιστρέφει στους πάγκους, αναλαμβάνοντας την Σπόρτινγκ Κρίσταλ, μία από τις υπερδυνάμεις του Περού. Πως θα γινόταν λοιπόν να μην κατακτήσει ακόμη ένα πρωτάθλημα; Πέρα από αυτό όμως, φτάνει μέχρι τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, χάνοντας όμως την κούπα από την Κρουζέιρο.

Η εντυπωσιακή πορεία του Ιωνικού

Ο αείμνηστος πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός, Νίκος Κανελλάκης, ήταν αυτός που έφερε για πρώτη φορά τον Μαρκαριάν στην Ελλάδα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός έφτασε στην χώρα μας για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας της Νίκαιας και εξέπληξε τους πάντες όταν άρχισε να μιλάει ελληνικά στην παρουσίασή του!

Σέρχιο Μαρκαριάν: O "El mago", η τρέλα και το "τι μ@@@@α είναι" (VIDEOS)

Έμεινε για μία σεζόν στον πάγκο, όμως έκανε εντυπωσιακή πορεία, τερματίζοντας στην 5η θέση του πρωταθλήματος με τους Μπρούστερ και Φρούσο να ξεχωρίζουν στην επίθεση. Κατάφερε παράλληλα να βγάλει τον Ιωνικό για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη.

Έχοντας κερδίσει την αναγνώριση, αλλά και το σεβασμό από το ελληνικό κοινό, στο τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς αποφασίζει να επιστρέψει στην Παραγουάη για να αναλάβει την εθνική ομάδα της Παραγουάης.

Το κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Μετά από μια τριετία στον πάγκο της Παραγουάης, ο Μαρκαριάν δέχεται πρόταση από τον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβρη του 2001. Ο μέχρι πρότινος κόουτς του "τριφυλλιού", αείμνηστος Γιάννης Κυράστας, απολύεται λόγω των κακών εγχώριων αποτελεσμάτων και ο Ουρουγουανός τεχνικός φαντάζει ως ο ιδανικός για να τον αντικαταστήσει.

Σέρχιο Μαρκαριάν: O "El mago", η τρέλα και το "τι μ@@@@α είναι" (VIDEOS)
INTIME SPORTS

Αμέσως "δένει" με την ομάδα, εφαρμόζοντας το αγαπημένο του 3-5-2 και φτάνει τον Παναθηναϊκό μέχρι τους "8" του Champions League, λίγους μόλις μήνες μετά τον ερχομό του. Εκεί βρίσκει αντιμέτωπη την Μπαρτσελόνα, την οποία μάλιστα καταφέρνει να νικήσει στη "Λεωφόρο" με 1-0 στον πρώτο αγώνα με γκολ του Μπασινά.

Στην ρεβάνς της Βαρκελώνης, οι πράσινοι στάθηκαν καλά και προηγήθηκαν με γκολ του Κωνσταντίνου, ωστόσο οι "μπλαουγκράνα" γύρισαν τελικά το παιχνίδι, επικρατώντας με 3-1 και παίρνοντας την πρόκριση. Την ίδια σεζόν στο πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός κάνει αρκετά καλή πορεία και διεκδικεί μέχρι τέλος του πρωτάθλημα, το οποίο χάνει στις λεπτομέρειες από τον Ολυμπιακό.

"Τι μ@@@@α είναι"

Μία από τις φάσεις που έχουν σημαδέψει την καριέρα του Σέρχιο Μαρκαριάν, εξελίχθηκε στο ντέρμπι μεταξύ των δύο "αιωνίων" στην "Λεωφόρο" (σεζόν 2001-02, αποτέλεσμα 1-1), την στιγμή που ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι στο 93ο λεπτό με τον Βενετίδη. Η απόφαση του διαιτητή Ευθυμιάδη έκανε έξαλλο τον τεχνικό του "τριφυλλιού" που φώναζε στον πάγκο του, "τι μ@@@@α είναι":

Στο τέλος της χρονιάς αποχωρεί για να "ηρεμήσει" όπως δήλωσε, με τον Φερνάντο Σάντος να έρχεται ως αντικαταστάτης του. Η ομάδα ξεκινάει άσχημα με τον Πορτογάλο στο τιμόνι, με αποτέλεσμα άπαντες να ζητούν την επιστροφή του Μαρκαριάν. Εκείνος δέχεται και αναλαμβάνει εκ νέου το "τριφύλλι".

Τα αποτελέσματά του στην δεύτερη θητεία του ήταν ακόμη καλύτερα. Καταφέρνει και πάλι να κάνει εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη, φτάνοντας αυτή τη φορά στους "8" του ΟΥΕΦΑ. Εκεί κληρώθηκε με την Πόρτο του -ανερχόμενου τότε- Μουρίνιο, την οποία μάλιστα κέρδισε εκτός έδρας με γκολ του Ολιζαντέμπε (0-1), όμως τελικά αποκλείστηκε στο επόμενο ματς της "Λεωφόρου".

Σέρχιο Μαρκαριάν: O "El mago", η τρέλα και το "τι μ@@@@α είναι" (VIDEOS)
INTIME SPORTS

Στο πρωτάθλημα διεκδίκησε και πάλι τον τίτλο μέχρι το τέλος, χάνοντάς τον στην ουσία στην προτελευταία αγωνιστική, στο ντέρμπι της Ριζούπολης κόντρα στον Ολυμπιακό (ήττα με 3-0). Ο Μαρκαριάν δεν το έβαλε κάτω. Στο τέλος της χρονιάς ζήτησε από τον Βαρδινογιάννη μεταγραφική ενίσχυση για να κατακτήσει η ομάδα τίτλους, όμως τελικά ο ισχυρός άνδρας της πράσινης ΠΑΕ σε συνεργασία με τον Βέλιμιρ Ζάετς αποφάσισαν να απομακρύνουν τον έμπειρο τεχνικό.

Από Θεσσαλονίκη... Παραγουάη

Μετά τον Παναθηναϊκό, ο Ουρουγουανός αποδέχεται την πρόταση του Ηρακλή και ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Αν και το ξεκίνημα του ήταν κακό, είχε την πλήρη στήριξη του κόσμου. Όμως τα διοικητικά προβλήματα της ομάδας τον ανάγκασαν να παραιτηθεί μετά από μικρό χρονικό διάστημα μιας και "δεν μπορούσε να δουλέψει κάτω από τέτοιες συνθήκες".

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΞΑΝΘΗ / Α' ΕΘΝΙΚΗ //  IRAKLIS-XANTHI
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΞΑΝΘΗ / Α' ΕΘΝΙΚΗ // IRAKLIS-XANTHI INTIME SPORTS

Αυτό ήταν και το τελευταίο του πέρασμα από την Ελλάδα, με τον ίδιο να επιστρέφει στην Λατινική Αμερική για να συνεχίσει το... μάζεμα τίτλων. Δύο πρωταθλήματα με την Λιμπερταδ της Παραγουάης, ένας χαμένος τελικός Απερτούρα στο Μεξικό με την Κρουζ Αζούλ, αλλά και κατάκτηση του Απερτούρα της Χιλής στην πρώτη του σεζόν στην Ουνιβερσιδάδ (η οποία είχε μείνει πέντε χρόνια χωρίς τίτλο) είναι ο απολογισμός σε μόλις 5 χρόνια, όταν και έρχεται η πρόταση του Περού.

Το Περού και η αποθέωση

Το 2010 το Περού τερμάτισε στην τελευταία θέση των προκριματικών της Λατινικής Αμερικής για το Μουντιάλ και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έψαχνε τον προπονητή που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα ενόψει του Κόπα Αμέρικα. Ο "Εl mago", Σέρχιο Μαρκαριάν, ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας να του προσφέρει συμβόλαιο ύψους 760.000 ευρώ, κάνοντάς τον τον τρίτο πιο ακριβοπληρωμένο τεχνικό στην Λατινική Αμερική (πίσω από τους Μάνο Μενέθες και Μαρσέλο Μπιέλσα).

Σέρχιο Μαρκαριάν: O "El mago", η τρέλα και το "τι μ@@@@α είναι" (VIDEOS)

Ο Μαρκαριάν κατά την παρουσίασή του είχε δηλώσει: " Περιμένω πραγματικά να κάνω εδώ την καλύτερη δουλειά της καριέρας μου". Και τα κατάφερε. Η πειθαρχία στα αποδυτήρια ήταν το άλφα και το ωμέγα για τον Ουρουγουανό που δεν δίστασε να στείλει σπίτια τους αστέρια της ομάδας, όπως ο Τζέφερσον Φαρφάν, όταν είχαν παραβεί τον εσωτερικό κανονισμό, ξεφαντώνοντας σε μπαρ του Παναμά.

Στο Κόπα Αμέρικα του 2011, πέρασε από έναν όμιλο με αντιπάλους Χιλή, Ουρουγουάη, Μεξικό, ενώ στα προημιτελικά απέκλεισε την Κολομβία του Φαλκάο (2-0 στην παράταση). Έφτασε με το Περού μέχρι τα ημιτελικά (για πρώτη φορά από το 1983), όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από την Ουρουγουάη του Σουάρες με 2-0. Ωστόσο κατάφερε να βγάλει την χώρα από την αφάνεια, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Έμεινε στην ομάδα μέχρι το 2013, όμως απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Παρά το γεγονός πως η ομοσπονδία της χώρας του πρότεινε ανανέωση του συμβολαίου του, ο ασυμβίβαστος Μαρκαριάν δεν την δέχθηκε καθώς ένιωσε πως ότι είχε να δώσει το έδωσε:

"Έλεγα όλη αυτήν την περίοδο ότι εφόσον δεν προκριθούμε, δεν γίνεται να συνεχίσουμε στην ομάδα και αυτό συνέβη. Μας έδωσαν την ευκαιρία να παραμείνουμε, αλλά τονίσαμε πως θα τηρήσουμε τον λόγο μας. Αναγνωρίζουμε πως τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα έπρεπε και είμαστε υπεύθυνοι για αυτό, αλλά και περισσότερο απογοητευμένοι από κάθε άλλον", τα λόγια του.

Πλέον όντας ελεύθερος και "ξεκούραστος" από τον 1μιση χρόνο αποχής του από τους πάγκους, του παρουσιάζεται η ευκαιρία να αναλάβει τα ηνία της Εθνικής Ελλάδας, χώρα η οποία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του όπως έχει δηλώσει. Άλλωστε και εσείς τον έχετε επιλέξει ως δεύτερο καταλληλότερο με ελάχιστη διαφορά από τον Άγγελο Αναστασιάδη, στο θέμα του Τσάρλυ με την παρουσίαση των 9 υποψηφίων για τον πάγκο της Εθνικής.

Διαβάστε ακόμη:

Σέρτζιο Μαρκαριάν, ο βασικός υποψήφιος για την Εθνική Ελλάδας

Όχι τον Δώνη στην Εθνική

News 24/7

24MEDIA NETWORK