Σλόβαν-ΠΑΟΚ: Οι Έλληνες της Μπρατισλάβα δεν μπόρεσαν

Ο Δημήτρης Πέλκας ήταν κατώτερος του αναμενομένου σε ένα σημαδιακό παιχνίδι γι' αυτόν. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έκανε ένα μοιραίο λάθος. Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 0-1 από τη Σλόβαν στη Μπρατισλάβα στις καθυστερήσεις, αλλά η Τούμπα μπορεί να τον σώσει.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης και ο Μίροσλαβ Στοχ του ΠΑΟΚ απογοητευμένοι μετά από την ήττα από τη Σλόβαν για τον πρώτο αγώνα των playoffs του Europa League 2019-2020, Μπρατισλάβα, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης και ο Μίροσλαβ Στοχ του ΠΑΟΚ απογοητευμένοι μετά από την ήττα από τη Σλόβαν για τον πρώτο αγώνα των playoffs του Europa League 2019-2020, Μπρατισλάβα, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / MOTIONTEAM

Ο αγώνας σήμαινε πολλά. Όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αφού εάν δεν πήγαιναν όλα στραβά, τίποτα δεν θα κρινόταν οριστικά στη Μπρατισλάβα κόντρα στη Σλόβαν, στον πρώτο από τους δύο αγώνες των playoffs του Europa League. Το τελικό 1-0 όντως ανανέωσε το ραντεβού των δύο ομάδων για την επόμενη Πέμπτη στην Τούμπα, για το 'εισιτήριο' που θα οδηγήσει στη φάση των ομίλων. Ο αγώνας σήμαινε πολλά σε συμβολικό επίπεδο για έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Ο Δημήτρης Πέλκας θα αγωνιζόταν για 34η φορά σε διεθνή διοργάνωση με τη φανέλα του 'δικεφάλου του βορρά', κάτι που σημαίνει ότι πιάνει τον Λίνο στην 3η θέση του σχετικού πίνακα και υπολείπεται των 53 αγώνων του Στέφανου Αθανασιάδης και των 60 του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ποιον προσπέρασε; Την πιο ιστορική μορφή του συλλόγου, τον Γιώργο Κούδα.

Μία τέτοια βραδιά ο αρχηγός του ΠΑΟΚ θα ήθελε να τη συνδυάσει με θετικές αναμνήσεις. Η τοποθέτησή του για ακόμα ένα παιχνίδι ως περιφερειακός επιθετικός πίσω από τον Τσούμπα Άκπομ θεωρητικά αύξανε τις πιθανότητες αυτή η βραδιά να τον βρει σκόρερ. Μόλις στο 15ο λεπτό, ο έτερος παίκτης που έχει αλλάξει θέση με τον Αμπέλ Φερέιρα, ο Ομάρ ελ Καντουρί, του 'έσκαψε' μια μπαλιά, όμως ο Ντόμινικ Γκρέιφ βγήκε και μάζεψε. Σε ένα 1ο ημίχρονο όπου ο κορυφαίος παίκτη του αγωνιστικού χώρου ήταν ο Άντερσον Εσίτι, οι επιθετικογενείς παίκτες των δύο ομάδων αποδεικνύεται ότι δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα, έστω κι αν ο Λέο Ζαμπά είχε δοκάρι στο 7'.

Η ανωτερότητα του ΠΑΟΚ σε κάθε επίπεδο σε σύγκριση με τους Σλοβάκους δεν αποτυπώθηκε στον φωτεινό πίνακα. Με 6άρι που δεν μπορεί να δημιουργήσει και τον Ελ Καντουρί μακριά από τις επικίνδυνες θέσεις γύρω από τη μεγάλη περιοχή της Σλόβαν, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν τόσο απειλητικός όσο στα δύο παιχνίδια κόντρα στον Άγιαξ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κίνηση με και χωρίς την μπάλα του Πέλκα ήταν ικανή να δώσει τη λύση. Οι κάθετες πάσες του το ίδιο. Ακόμα και τα μακρινά σουτ του. Τίποτα από αυτά δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθούν από τον χώρο που βρισκόταν ο 25χρονος ποδοσφαιριστής. Τουναντίον, η θέση ήταν αυτή που θα έπρεπε να σταθεί αρωγός ώστε να ανοίξει το σκορ στην πρώτη φάση του 2ου μέρους, όταν ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ από αριστερά έβγαλε μια παράλληλη σέντρα και ο Πέλκας από τη μικρή περιοχή δεν κατάφερε να σπρώξει την μπάλα στην κενή εστία. Αν και διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι σε μαρκάρισμα του αμυνομένου, η πικρή γεύση παρέμεινε μέχρι το 65' και την αλλαγή του από τον Κάρελ Σβιντέρσκι, όπως συνέβη και στο Άμστερνταμ.

Η έξοδος του Πέλκα και η είσοδος ενός φύσει και θέσει επιθετικού θα όφειλε να παρουσιάσει έναν πιο ορθολογικό ΠΑΟΚ. Στην πράξη αυτό συνέβη, όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο (ίσως να έφταιγε η ημίγυμνη εισβολέας), οι γηπεδούχοι έμοιαζαν να περιμένουν αυτήν τη στιγμή, την έξοδο του Πέλκα, για να αρχίσουν την πίεση. Ξαφνικά, η δράση μεταφέρθηκε στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ξαφνικά ήταν αισθητή η απουσία του Πέλκα, ενός παίκτη που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει την μπάλα και να διατηρήσει την κατοχή, αν οπισθοχωρούσε στο γήπεδο.

Η προσοχή πια εστιαζόταν στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ είχε προλάβει έναν τετ α τετ στο 1ο ημίχρονο που του κόστισε μερικές ζαλάδες και πρώτες βοήθειες από το ιατρικό επιτελείο, ωστόσο συνήλθε και συνέχισε στον αγώνα. Πλέον, έπρεπε να γίνει πιο ενεργός, όσο πίεζαν οι γηπεδούχοι. Σε κάποιες περιπτώσεις τα κατάφερε. Στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως, απέτυχε να συνεννοηθεί με τους Χοσέ Κρέσπο και Φερνάντο Βαρέλα. Το λάθος του Έλληνα τερματοφύλακα έδωσε την ευκαιρία στον Μιέντι Αμπένα να γράψει το 1-0 και να προκαλέσει πάρτι στις κερκίδες του πανέμορφου 'Τεχελνέ Πόλε'.

Η Σλόβαν παρατάχθηκε με δύο Σλοβάκους στην ενδεκάδα και καμία από τις αλλαγές δεν προερχόταν από τη χώρα. Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με 3 Έλληνες στην ενδεκάδα και δύο εξ αυτών αποδείχθηκαν καθοριστικοί για το τελικό αποτέλεσμα, με αρνητικό τρόπο. Αυτή δεν ήταν η βραδιά του πρωταθλητή Ελλάδας. Η ατυχία και κάποιες κακές επιλογές δεν επέτρεψαν να αποζημιωθεί για την ανωτερότητά του. Κόντρα στη ροή του αγώνα, ήρθε η ήττα η οποία ήχησε 'καμπανάκια' ενόψει της ρεβάνς της Τούμπας. Εκείνο το παιχνίδι, όμως, θα είναι και το πραγματικά σημαντικό. Εκείνο θα φέρει τον Πέλκα μόνο 3ο στη λίστα των 'Ευρωπαίων' του συλλόγου και αυτήν τη φορά πρέπει να το... γιορτάσει, εκείνο θα δώσει το πάτημα στον Πασχαλάκη να διορθώσει το λάθος του.

Stoiximan.gr: Η Super Lleague 1 ξεκινά με 30.000€ εγγυημένα χρηματικά έπαθλα* στο Fantasy Τουρνουά για το ελληνικό πρωτάθλημα! Ακόμα να φτιάξεις την ομάδα σου; Πάτα εδώ. (*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις. Αφορά το συνολικό ποσό επάθλων του τουρνουά)

News 24/7

24MEDIA NETWORK