Σορεντίνο: "Ο Νικολαϊδης είναι σαν τον Πάπα"

Σορεντίνο: "Ο Νικολαϊδης είναι σαν τον Πάπα"


Μεγάλη συνέντευξη του Στέφανο Σορεντίνο δημοσιεύει το Σάββατο το αθλητικό ενθετο"Fullεπίθεση" της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Ο Κόσμος του Επενδυτή". Ο Ιταλός τερματοφύλακας μιλάει για όλoυς και για όλα. Αναλυτικά...


Ο ΝΤΕΜΗΣ, Ο ΠΑΠΑΣ... ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ


Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1979 σε μία μικρή πόλη της Νότιας Ιταλίας, τη Cava dei Tirreni. Μία τουριστική πόλη 24.000 κατοίκων. Μετά από μία καριέρα στην Ιταλία, όπου «δέθηκε» με δεσμούς... αίματος με τη Τορίνο, την οποία υπηρέτησε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, ο Στέφανο Σορεντίνο δέχθηκε πρόταση από την ΑΕΚ και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ήταν μεγάλη η επιθυμία του να αγωνιστεί σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και παίζει στα ευρωπαϊκά κύπελλα κι αυτή τον οδήγησε στην Ελλάδα. Η αλλαγή περιβάλλοντος δεν τον επηρέασε καθόλου αφού όπως λέει ο ίδιος στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη «Full επίθεση»:«Δεν είναι δύσκολο να ζεις στην Ελλάδα.

Η Αθήνα είναι σαν την Ρώμη, ενώ αυτή η μεριά της Ελλάδας μοιάζει πολύ με την Νότια Ιταλία και εγώ έχω γεννηθεί στο Νότο, οπότε δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερες δυσκολίες εκτός από τη γλώσσα. Η καθημερινή ζωή, το χάος στο δρόμο, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, και πολλά άλλα είναι σαν να βρίσκομαι στην Ιταλία , έτσι δεν βρήκαμε καμία δυσκολία. Βέβαια έπαιζα αρκετά χρόνια στο Βορρά στο Τορίνο, μια πόλη εντελώς διαφορετική από το Νότο της Ιταλίας».

Μιλάει στον πληθυντικό για τη ζωή στην Ελλάδα, αφού έχει κοντά του τις δύο γυναίκες της ζωής του, τις δύο μεγάλες του αγάπες. Τη σύζυγό του Αντονέλα και τη δύο μηνών κόρη του Καρλότα που πρόλαβε κι έκανε ήδη ΕΠΤΑ(!) ταξίδια με αεροπλάνο. Παρά τα συχνά ταξίδια στην Ιταλία όμως, ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ ήρθε για να μείνει. Κι αυτό φαίνεται από την επιθυμία της Αντονέλας να προλάβει να μάθει η Καρλότα λίγα ελληνικά, ενώ κι ο ίδιος είναι ξεκάθαρος για το πως βλέπει τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ.





Ε: Θεωρείς την ΑΕΚ ένα... σκαλοπάτι για να επιστρέψεις σε μία μεγαλύτερη ομάδα της πατρίδας σου;

Α: Δεν σκέφτομαι άλλη ομάδα . Θέλω να ζω μέρα με την μέρα. . Στο μέλλον θα δω, αλλά προς το παρόν είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ που βρίσκομαι.


Ε: Ποιές είναι οι εντυπώσεις σου από αυτούς τους πρώτους μήνες που είσαι στη Ελλάδα και την ΑΕΚ;

Ε: Πως σου φαίνεται η προπόνηση τερματοφυλάκων στην ΑΕΚ, δεδομένου ότι προέρχεσαι από μία χώρα με μεγάλη παράδοση στη θέση αυτή;

Α: Στην Ιταλία υπάρχει μία άλλη κουλτούρα του τερματοφύλακα. Προπονούν τους τερματοφύλακες σφαιρικά, ολοκληρωμένα. Εδώ που ήρθα βρήκα τον «Σλόμπο»(σ.σ. Σλόμπονταν Σούιτσα), η δουλειά του οποίου πλησιάζει πολύ στον τύπο της προπόνησης που κάναμε στην Ιταλία. Για εμάς τους τερματοφύλακες είναι ένας δεύτερος πατέρας – παρ’ ’ολο που είμαι λίγο καιρό εδώ έχουμε μια πολύ καλή σχέση, καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο – και σίγουρα δουλεύουμε πολύ μαζί όλη την εβδομάδα.

Ε: Οι σχέσεις σου με τον Χιώτη;

Α: Είμαστε καλά. Είναι πολύ καλό παιδί. Τον πρώτο μήνα που βρέθηκα στην ομάδα και δουλέψαμε μαζί αποδείχθηκε πολύ ανοιχτός μαζί μου και πολύ συνεργάσιμος να με βοηθήσει να καταλάβω τις ασκήσεις και το τι έλεγαν οι άλλοι. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση αλλά ένα είναι το σίγουρο: Όλοι θέλουμε να παίξουμε, αλλά δυστυχώς τον ρόλο του τερματοφύλακα τον έχει μόνο ένας και έτσι έχουμε έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ μας.

Ε: Πάντως η άμυνα δουλεύει καλά, υπάρχει μυστικό;

Α: Δεν ξέρω αλλά και να ήξερα δεν θα το έλεγα για να μην με ματιάσουν ! Για καλή μου τύχη δεν έχουμε... φάει πολλά γκόλ και αυτό είναι θετικό και ας ελπίσουμε εμείς οι αμυντικοί να συνεχίσουμε έτσι, αλλά και να καταφέρουμε να βάλουμε περισσότερα γκολ στην επίθεση.

Α: Άριστες. διότι είμαι ανάμεσα σε πάρα πολύ καλούς ανθρώπους. Η τεχνική ηγεσία, η διοίκηση, οι συμπαίκτες μου, οι γιατροί, όλοι τους είναι πολύ καλοί και πάντα διαθέσιμοι και για μας τους ξένους αυτό είναι κάτι πολύ θετικό και μας κάνει να αισθανθούμε γρήγορα μέρος της ομάδας και να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ε: Ήταν τελικά μια τυχερή μεταγραφή, δεδομένου ότι λίγες μέρες μετά γεννήθηκε η κόρη σου;

Α: Σίγουρα, η γέννηση της κόρης μου και η μεταγραφή μου σε μία τόσο σημαντική ομάδα όπως η ΑΕΚ ήταν κάτι που δεν σου συμβαίνει κάθε μέρα. Να γίνουν δύο τόσο σημαντικά πράγματα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ήταν υπέροχο.

Ε: Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τρεις ανθρώπους, με τους οποίους συνεργάζεσαι, τον Νικολαϊδη, τον Ίβιτς και τον Σάντος...

Α: Μεγαλύτερη σχέση έχω με τον προπονητή μου διότι τον βλέπω κάθε μέρα. Σίγουρα είναι αξιόλογος, καλά προετοιμασμένος και δεν το λέω εγώ αυτό αλλά το βιογραφικό του μιλάει καθαρά για τον κ. Σάντος. Είναι ένας μεγάλος προπονητής. Αυτό που θέλει πάντα από μας είναι να παίζουμε μπάλα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε διότι δεν φτάνει μόνο να κερδίσουμε αλλά να κερδίζουμε έχοντας κάνει ένα καλό παιχνίδι. Σε ό,τι αφορά τον Ίβιτς τον γνώρισα πριν πολλά χρόνια όταν εκείνος έπαιζε στην βασική ομάδα της Τορίνο και εγώ ήμουν στην ομάδα νέων. Τον θυμάμαι απλά, δεν τον είχα γνωρίσει καλά. Και αυτός είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος, πολύ σοβαρός όπως εξ άλλου είναι και ο πρόεδρος, ο οποίος έχει μία θέση που -σε αντίθεση με αυτήν που έχουν οι άλλοι δυο- την γνωρίζω λιγότερο . Πάντως, ο κ. Νικολαϊδης, εδώ στην Ελλάδα είναι όπως ο Πάπας για τους Καθολικούς, όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια και από όσο τον έχω γνωρίσει προσωπικά είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Το σημαντικό είναι ότι και οι τρεις τους όταν λένε κάτι αυτό είναι. Είναι σοβαροί και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο .

Ε: Θα ήθελες να μην έχουν παρατήσει το ποδόσφαιρο ο Νικολαϊδης και ο Ίβιτς;

Α: Φυσικά, αλλά θα ήθελα να παίζουν στην ομάδα μου. Δεν θα τους ήθελα ως αντίπαλους!

Ε: Βρίσκεσαι πλέον σε μία χώρα που ζει στον... πυρετό της κατάκτησης των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ...

Α: Τελευταία η Ελλάδα στον αθλητισμό κάνει πολλές νίκες, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε. Αυτές οι νίκες κάνουν ακόμη πιο σημαντική την Ελλάδα , διότι στα μάτια των ξένων γίνεται όλο και πιο διάσημη. Δεν είναι γνωστή, πλέον, και ξακουστή, μόνο για τον τουρισμό της, τα όμορφα νησιά της, την θάλασσά της ή την Ακρόπολη, αλλά και γιατί είναι μία δύναμη στον αθλητισμό. Με την εθνική ποδοσφαίρου που πήρε το πανευρωπαϊκό, την εθνική μπάσκετ που είναι η φετινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, την εθνική βόλεϊ που επίσης είναι πολύ καλή.

Ε: Γιατί όμως οι σύλλογοι μας δεν πάνε τόσο καλά;


Α: Γιατί άραγε; Πάντως, σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο, η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά. Στην Ιταλία υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ξένοι παίκτες, άρα μεγαλύτερος ανταγωνισμός και μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κουλτούρα. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν ξένοι αλλά τον τελευταίο καιρό άρχισαν να έρχονται αρκετοί και έτσι αρχίζει να υπάρχει ανταγωνισμός. Το να μπορέσεις να απαντήσεις «γιατί;» δεν είναι εύκολο. Αν κάποιος απαντούσε τότε θα είχε λύσει όλα τα προβλήματα.


ΓΙΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

ΑΥΡΙΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ... ΣΚΑΣΕΙ Ο ΛΥΚΟΣ


In bocca al lupo. Che crepi il lupo. Αυτή είναι μία κλασική στιχομυθία Ιταλών, όταν ο ένας θέλει να ευχηθεί στον άλλον: «Καλή επιτυχία». Τι σημαίνει; «Στο στόμα του λύκου», λεει ο ένας. «Να... σκάσει ο λύκος», απαντάει ο άλλος. Και ποιος είναι ο «λύκος» για τον Στέφανο Σορεντίνο, που θα προσπαθήσει μαζί με τους συμπαίκτες του να τον κάνουν να σκάσει. Ποιος άλλος από τον Ολυμπιακό, τον οποίο αντιμετωπίζει αύριο βράδυ η ΑΕΚ, στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής

Ε: Η ομάδα σου μπορεί να φτάσει στον τίτλο;

Α: Δεν μπορούμε από τώρα να μιλήσουμε για την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα. Αυτό που λέω είναι πως θα πρέπει να φθάσουμε το δυνατόν ψηλότερα. Στο τέλος του χρόνου θα τραβήξουμε μια γραμμή, θα κάνουμε το λογαριασμό και θα δούμε πού φθάσαμε. Το σημαντικό είναι να μαζέψουμε όσο περισσότερους βαθμούς γίνεται και αν βγούμε πρώτοι έχει καλώς, αν έρθουμε δεύτεροι θα είμαστε λίγο καλύτεροι από πέρσι και αν πάρουμε την τρίτη θέση θα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή.

Ε: Πιθανή συμμετοχή στο Champions League δεν είναι πρόκληση;

Α : Σίγουρα είναι μια σημαντική, μια συναρπαστική διοργάνωση και γνωρίζουμε πως μόνο ο πρώτος και ο δεύτερος έχουν την δυνατότητα να παίξουν εκεί. Ας ελπίσουμε πως την επόμενη χρονιά θα παίζουμε και εμείς στο Champions League.

Ε. Οι φίλοι της ΑΕΚ δείχνουν την αγάπη τους;

Α: Όταν βγαίνω έξω με την σύζυγό μου ή όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ μου αρέσει όταν με σταματάει ο κόσμος και μου δίνει συγχαρητήρια – από το λίγο που μπορώ να καταλάβω. Μου λένε: «good goal keeper», στα αγγλικά και συνεννοούμαστε! Είναι σίγουρα κάτι όμορφο, κάτι κολακευτικό.

Ε: Των άλλων ομάδων;

Α: Συνήθως δεν μου μιλάνε πολύ. Αυτή τη βδομάδα όμως, ορισμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού που συνάντησα και με αναγνώρισαν στο δρόμο, μου είπαν πως είμαι καλός τερματοφύλακας αλλά την Κυριακή θα κερδίσουν εκείνοι!

Ε: Πως νιώθεις λίγο πριν το πρώτο σου σπουδαίο σου ματς στην Ελλάδα;

Α: Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και πιο πολυσυζητημένους αγώνες του πρωταθλήματος. Τα ντέρμπι είναι οι πιο ωραίοι και οι πιο συναρπαστικοί αγώνες, αλλά σε τελική ανάλυση είναι μόνο ένα παιχνίδι. Αν κερδίσεις παίρνεις πάντα τρεις βαθμούς, δεν θα πάρεις έξι! Βέβαια το να παίζεις με αντίπαλο τον Ολυμπιακό,- μία σημαντική ομάδα, πρωταθλήτρια Ελλάδας, - σου δίνει ένα κίνητρο παραπάνω να είσαι πιο συγκεντρωμένος και να παίξεις όσο καλύτερα γίνεται.

Ε: Ως ομάδα, πως βλέπεις τον Ολυμπιακό;

Α: Είναι μία πολύ δυνατή ομάδα , πρώτη στη βαθμολογία έχει κερδίσει όλα τα μέχρι στιγμής παιχνίδια, δεν έχει δεχθεί γκολ και έχει σημειώσει αρκετά. Θα είναι ένα ωραίο παιχνίδι. Θα είναι μια τεράστια ικανοποίηση αν καταφέρουμε να τους κερδίσουμε, να μην μας βάλουν γκολ και να τους βάλουμε εμείς.

Ε: Που ποντάρει η ΑΕΚ σ’ αυτό το ντέρμπι;

Α : Θα κατέβουμε στο γήπεδο για να κερδίσουμε. Οι αντίπαλοί μας έχουν 4 βαθμούς περισσότερους και αν δεν θέλουμε να μας ξεφύγουν θα πρέπει σίγουρα να τους νικήσουμε. Το σημαντικότερο βέβαια είναι να μην χάσουμε αλλά ο πρώτος μας στόχος είναι να κερδίσουμε .Θα πρέπει να κατέβουμε στο γήπεδο με την σωστή δόση αυτοσυγκέντρωσης αλλά αγωνιστικής... κακίας(!), ώστε να παίξουμε γρήγορα και σωστά και να τους δυσκολέψουμε. Βέβαια ποντάρουμε και στους χιλιάδες φιλάθλους μας που θα μας δώσουν την ώθηση ώστε να τους νικήσουμε.

Ε: Πέρσι στον αντίστοιχο αγώνα ήταν περισσότεροι από 63.000 φίλοι της ΑΕΚ;

Α: Σίγουρα κάνουν διαφορά οι 10.000, ας πούμε, από τις 63.000. Εγώ βέβαια είμαι τερματοφύλακας και όσο περισσότερο κόσμο έχει, τόσο περισσότερο θα πρέπει να φωνάζω εγώ στους συμπαίκτες μου για να με ακούσουν(!). Φυσικά δεν πειράζει. Σαφώς είναι σημαντικό να παίζουμε στην έδρα μας με τόσο πολύ κόσμο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK