Σπανός τέλος από τον Ατρόμητο: Τα 16 χρόνια σε 16 ημέρες

Τα 16 χρόνια του Γιώργου Σπανού στον Ατρόμητο, λίγους μήνες πριν παραδώσει τα ηνία, μέσα από τις 16 πιο χαρακτηριστικές στιγμές.

Ο Γιώργος Σπανός ανακοίνωσε ότι στο φινάλε της σεζόν αποχωρεί από τον Ατρόμητο
Ο Γιώργος Σπανός ανακοίνωσε ότι στο φινάλε της σεζόν αποχωρεί από τον Ατρόμητο EUROKINISSI SPORTS

Μόνο του (Γιώργου) Σπανού τα γένια δεν έγιναν στα 16 χρόνια που συμπληρώνει εφέτος στην ηγεσία του Ατρομήτου. Προτού αποχωρήσει οικειοθελώς στο φινάλε της τρέχουσας σεζόν, όπως ανέφερε στη λακωνική ανακοίνωσή του, καθώς έφτασε στο συμπέρασμα πως "ο κύκλος μου στην ομάδα ολοκληρώθηκε". Αν ήθελε, θα 'χαν φυτρώσει κι απ' αυτά στο πρόσωπό του - λευκά πια. Δεν τ' άφησε. Διότι, κατ' άλλα, η πλειονότητα των υπόλοιπων, μικρών ή σημαντικότερων, ποδοσφαιρικών στόχων που τέθηκαν υλοποιήθηκε σε υψηλό ποσοστό.

Το θεμελιώδες, αναμφίβολα, σ' αυτήν την σύμπραξη ήταν πως επί των ημερών του ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ με δεδομένο ιστορικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά χωρίς ξεκάθαρο μέλλον νοικοκυρεύτηκε και ανασυγκροτήθηκε παντοιοτρόπως. Πέρασε με στιλ τα στενά όρια των δυτικών προαστίων, διασχίζοντας τη Θηβών κι αφήνοντας πίσω του την Ιερά Οδό. Η καθιέρωσή του ως ένα υπολογίσιμο μέγεθος ήταν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα μιας πάγιας στρατηγικής (με σωστά και λάθη) με συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Συνεχίζοντας ανάλογα, ο Γιώργος Σπανός έσπευσε να διευκρινίσει στη δήλωσή του πως θα μεριμνήσει έτσι ώστε η εταιρία/ομάδα που θα παραδώσει να στέκεται πάνω σε "γερές βάσεις" και δίχως να δεσμεύεται από"οικονομικές εκκρεμότητες", οι οποίοι θα απειλούσαν και, πιθανόν, θα υποθήκευαν το 'αύριο' της. Επέμεινε μάλιστα ότι "μέχρι την τελευταία μέρα θα δουλεύω και θα προασπίζομαι τα συμφέροντα της".

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, στο μυαλό του ιδιοκτήτη του Ατρομήτου η απόφαση αποδέσμευσης από το μετοχολόγιο και τη διοίκηση δεν χωρά άλλη αναβολή, προσφέροντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα κάμποσων μηνών για τη εκδήλωση ενδιαφέροντος και, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τη μετάβαση σε μια άλλη εποχή. "Η ιστορία θα με γράψει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο γι' αυτά που πέτυχα", ανέφερε μεταξύ των υπολοίπων ο Σπανός και 'μεις ψάξαμε να εντοπίσουμε τις 16 ημερομηνίες-σταθμούς που αντανακλούν τα 16 χρόνια του στον Ατρόμητο. Την αυτοκριτική του, ούτως άλλως, έχει υποχρέωση να την κάνει ο ίδιος, ιδιωτικά ή δημόσια.

23 Ιουλίου 2005: Η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη εγκρίνει τη συμφωνία των Σπανού-Παπανικόλα-Παχατουρίδη και ο Ατρόμητος απορροφά τη Χαλκηδόνα, διατηρώντας χωρίς μεταποιήσεις το όνομα, το έμβλημα και την έδρα του. "Κάποιοι μπορεί να στενοχωρήθηκαν από τη μετακίνηση, η λογική όμως ήταν μαζί μου", έλεγε τότε, αναλύοντας την αλλαγή πλεύσης.

Ο Γιώργος Σπανός στον αγιασμό του Ατρομήτου ως μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ
Ο Γιώργος Σπανός στον αγιασμό του Ατρομήτου ως μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

29 Αυγούστου 2005: Ο Ατρόμητος όχι μόνο δίνει το πρώτο (εντός έδρας μάλιστα) παιχνίδι του κορυφαία κατηγορία της χώρας ύστερα από 24 χρόνια, αλλά κατακτά τον πρώτο βαθμό του χάρη στο 0-0 απέναντι στην ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος, του Κώστα Κατσουράνη και του Νίκου Λυμπερόπουλου. Ήταν το παιχνίδι που ο Ντέμης Νικολαΐδης άνοιξε μέτωπο με τους οργανωμένους της Ένωσης με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Περιστέρι και τη βοήθεια που παρείχε στις αρχές.

18 Σεπτεμβρίου 2005: Στο 4-0 επί του ΟΦΗ, για την παρθενική νίκη του Ατρόμητου στο πρωτάθλημα, ο σπουδαίος Γιώργος Ζαχαρόπουλος δεν είχε σκοράρει, αλλά είχε φτιάξει τα γκολ για τους Κατεμή και Κούτση. "Τέρμα οι δημόσιοι υπάλληλοι" είχε αναγκαστεί να πει ο αντίπαλος προπονητής Βαγγέλης Βλάχος, αποδεχόμενος την ανωτερότητα των γηπεδούχων σε όλους τους τομείς του αγώνα.

16 Ιουνίου 2006: Ο UEFA επικυρώνει τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από το UEFA CUP και ο Ατρόμητος, ως ο έβδομος της τελικής κατάταξης και επιλαχών, εξασφαλίζει την παρθενική συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μεγαλεία.

14 Σεπτεμβρίου 2006: Ο Ατρόμητος δίνει τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της ιστορίας του στη Ριζούπολη! Το 2-1 από την κάτοχο του τροπαίου Σεβίλλη (με Πόουλσεν, Κανουτέ, Χεσούς Νάβας) θα ήταν εφικτό ν' αποφευχθεί, αν ο κόσμος έδινε πιο βροντερό 'παρών' ή κατά βάση ο Φράνσις Ντόε δεν είχε σπαταλήσει την ευκαιρία του 83'. Το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ έχει επιτευχθεί από τον Γιώργο Κορακάκη.

Ο Γιώργος Κορακάκης πανηγυρίζει το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ που βρήκε ποτέ ο Ατρόμητος
Ο Γιώργος Κορακάκης πανηγυρίζει το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ που βρήκε ποτέ ο Ατρόμητος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

5 Απριλίου 2009: Ο Εντουάρντο Μπρίτο σκοράρει στο 50' και ο Ατρόμητος εξασφαλίζει την επάνοδό του στη Super League. Κόντρα στα προ μηνών σενάρια περί διάλυσης ύστερα από τον υποβιβασμό, η διοίκηση Σπανού στηρίζει έμπρακτα το πρότζεκτ και με τον Ντράγκαν Κοκότοβιτς στα ηνία η ομάδα του Περιστερίου κατακτά την πρωτιά στη Β' Εθνική, μπροστά από Καβάλα και ΠΑΣ Γιάννινα.

11 Μαΐου 2010: Ο Ανρί Καμαρά υπογράφει στον Ατρόμητο. Μετά από μακρά καριέρα στην Αγγλία και τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ο 33χρονος Σενεγαλέζος επιθετικός δεσμεύεται με την ομάδα του Περιστερίου "στη μεγαλύτερη μεταγραφή της ιστορίας της", όπως ανέφερε εκείνη την ημέρα η ανακοίνωση του συλλόγου.

30 Απριλίου 2011: Για πρώτη φορά στα χρονικά ο Ατρόμητος διεκδικεί το τρόπαιο του κυπέλλου. Η φιλοδοξία μετατρέπεται σε εφιάλτη όχι απαραίτητα γιατί ακολουθεί το 3-0 από την ΑΕΚ (που είχε προηγηθεί με γκολ-οφσάιντ), αλλά κυρίως διότι οι ποδοσφαιριστές του δέχονται απρόκλητη επίθεση με παντός είδους χτυπήματα από σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ένωσης, τη στιγμή που πάσχιζαν να προστατεύσουν μέλη των οικογενειών τους στην κερκίδα. Παρωδία, αθλιότητα, κατάντια, αλήτες και μπ...λο ήταν μερικές από τις εκφράσεις του Γιώργου Δώνη στη συνέντευξη Τύπου που καυτηρίασε το 'κάλπικο γκολ' της ΑΕΚ για το προβάδισμα στο πρώτο μισό.

Ο Γιώργος Σπανός στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ το 2011
Ο Γιώργος Σπανός στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ το 2011 EUROKINISSI

28 Απριλίου 2012: Ο Ατρόμητος φτάνει για δεύτερη διαδοχική σεζόν στον τελικό του κυπέλλου. Πιο συνειδητοποιημένος, αγωνιστικά και πνευματικά, ισοφαρίζει 1-1 τον έτερο φιναλίστ Ολυμπιακό με τέρμα του Ιγκλέσιας, αλλά λυγίζει ακριβώς πριν από τη λήξη της ημίωρης παράτασης (119'). Η μεγάλη ευκαιρία για την κούπα έχει χαθεί.

20 Μαΐου 2012: Το 0-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, χάρη στην εύστοχη κεφαλιά του Σωκράτη Φυτανίδη, ανατρέπει τα δεδομένα στη βαθμολογία των πλέι οφ και επιτρέπει στον Ατρόμητο να τερματίσει τρίτος στην έξτρα διαδικασία, κερδίζοντας έναν πολύτιμο γύρο στο Europa League της επόμενης περιόδου.

2 Ιουνίου 2012: Η πρόσληψη του Ντούσαν Μπάγεβιτς λογίζεται ως άλλη μία λαμπρή στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του Ατρομήτου, διότι είχε πειστεί ν' αναλάβει τα ηνία ένας 'ιερό τοτέμ' του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού πρώτα διαπίστωσε ότι "υπάρχουν οργάνωση και συνέπεια, συνθήκες που επιθυμώ αλλά και θεωρώ απαραίτητες". Το ότι αποχώρησε πριν από την έλευση του 2013 δεν αναιρεί την επιτυχία, ούτε αφαιρεί από το μέγεθός της.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς την περίοδο που ήταν προπονητής του Ατρομήτου
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς την περίοδο που ήταν προπονητής του Ατρομήτου EUROKINISSI

23 Αυγούστου 2012: Ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας που διεξάγεται ποτέ στο Περιστέρι, μπροστά σε περισσότερους από 5.000 θεατές, βρίσκει απέναντι στον Ατρόμητο του Ντούσαν Μπάγεβιτς τη φημισμένη Νιούκαστλ. Το γκολ του Ντένις Επστάιν στο 24' δεν φτάνει για κάτι περισσότερο από το 1-1, καθώς οι 'καρακάξες' ισοφαρίζουν στο φινάλε του πρώτου μισού. Το 1-0 στον αγγλικό βορρά χαρίζει την πρόκριση στην ομάδα του Άλαν Πάρντιου, αλλά αφήνει με τρομερά παράπονα τους 'κυανόλευκους' για διαιτητικές αβλεψίες.

30 Αυγούστου 2013: Σ' ένα παιχνίδι που ολοκληρώνεται σε δύο δόσεις, μια και έχει αρχίσει το βράδυ της 29ης και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της 30ης, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο 'AFAS Stadion', ο Ατρόμητος πανηγυρίζει την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη του, χάρη στο 2-0 επί της Άλκμααρ. Το δοκάρι στέρησε από τον Ναπολεόνι το 3-0 και μια αδιανόητη ανατροπή-πρόκριση που δεν έρχεται εξαιτίας του σοκαριστικού 1-3 στο Περιστέρι.

6 Αυγούστου 2015: Το 1-3 στη Στοκχόλμη φαντάζει ονειρώδες αποτέλεσμα στη μάχη με αντίπαλο την ΑΪΚ και συνδυαστικά με το 1-0 στο Περιστέρι από το τέρμα του Μαρσελίνιο ο Ατρόμητος του Μιχάλη Γρηγορίου προκρίνεται για πρώτη φορά στον επόμενο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οι ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου πανηγυρίζουν το 3-1 επί της ΑΪΚ στη Στοκχόλμη, πριν από την πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση
Οι ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου πανηγυρίζουν το 3-1 επί της ΑΪΚ στη Στοκχόλμη, πριν από την πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση ACTION IMAGES PRESS AGENCY

11 Απριλίου 2017: Ανέκαθεν ο Ατρόμητος λειτούργησε ως selling club, κυρίως Ελλήνων αλλά και αρκετών ξένων ποδοσφαιριστών, αλλά η μεταγραφή του Δημήτρη Λημνιού στον ΠΑΟΚ υπήρξε το μοναδικό, μέχρι σήμερα, deal του εκατομμυρίου!

23 Οκτωβρίου 2017: Στο γκολ του Ντάουντα από το 55' δεν υπάρχει απάντηση, ο Ατρόμητος νικάει 1-0 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και ύστερα από οκτώ αγωνιστικές στο πρωτάθλημα απολαμβάνει την κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας επιβληθεί επίσης του Ολυμπιακού στο Φάληρο με το ίδιο σκορ! Η ομάδα του Αυστριακού Νταμίρ Κάναντι (που είχε γλιτώσει την απόλυση στην προετοιμασία και είχε στηριχθεί εξ αρχής) θα διατηρήσει το αήττητο για δέκα αγωνιστικές, πριν από το 2-1 στην Τούμπα, και στο τέλος της σεζόν θα τερματίσει στην τέταρτη θέση με 56 βαθμούς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK