'Σπιρούνια' ή 'πετεινοί'; Κανείς δεν ξέρει το σωστό παρατσούκλι της Τότεναμ

Η πραγματική προέλευση δυο ψευδωνύμων που έχουν ταυτιστεί με τν σημερινή αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Champions League, Τότεναμ. Σπιρούνια ή πετεινοί τελικά;

O Λούκας Μόουρα της Τότεναμ πανηγυρίζει μαζί με τον Χάρι Κέιν, ύστερα από την επίτευξη του δεύτερου γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης στο στάδιο 'Ετιχάντ' του Μάντσεστερ, στις 17 Αυγούστου 2019
O Λούκας Μόουρα της Τότεναμ πανηγυρίζει μαζί με τον Χάρι Κέιν, ύστερα από την επίτευξη του δεύτερου γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης στο στάδιο 'Ετιχάντ' του Μάντσεστερ, στις 17 Αυγούστου 2019 AP PHOTO/RUI VIEIRA

Το 1882, μια ομάδα από μαθητές του εκκλησιαστικού σχολείου Saint John συναντιέται κάτω από ένα φανάρι του Tottenham High Road, περίπου 100 μέτρα μακριά από το σημείο που ανεγέρθη το -σήμερα γκρεμισμένο- θρυλικό White Hart Lane και παίρνει την απόφαση να δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα, για να παίζει μπάλα παρέα χειμώνα και καλοκαίρι. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1882 εμφανίστηκαν τα πρώτα 11 μέλη του συλλόγου και με το όνομα Northumberland Rovers δημιουργούν ένα νέο σωματείο.

Το 1894, το όνομα θα αλλάξει για δεύτερη φορά. Οι παίκτες επιλέγουν τελικά το 'Hotspur', με έμπνευση από τον Sir Henry Percy, γνωστό και ως Harry Hotspur, έναν χαρακτήρα 'επαναστάτη' από το κλασικό έργο 'Henry IV' του Γουίλιαμ Σέξπιρ. Από τη σύντμηση του ονόματος του ήρωα του Σέξπιρ (Spurs) προέκυψε και το ψευδώνυμο 'Σπιρούνια', που περιγράφει την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου μέχρι και σήμερα, μαζί με το 'Lillywhites' (λευκά κρίνα), που αναφέρεται στα χρώματα της φανέλας.

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, το σύμβολο του πετεινού του συλλόγου έχει κι αυτό σχέση με το 'Hotspur'. Αυτό συμβαίνει διότι ο Henry Percy, ζώντας στην περιοχή Northumberland πριν από περίπου 400 χρόνια, πήρε το ψευδώνυμο 'Harry Hotspur' από τον τρόπο που χρησιμοποιούσε έντονα τα σπιρούνια, ενώ ίππευε το άλογό του. Η ομάδα υιοθέτησε το έμβλημα του κόκκορα που στηρίζεται σε μια μπάλα, επειδή οι κόκορες που συμμετείχαν σε κοκκορομαχίες (που ήταν διαδεδομένες στην περιοχή κατά την εποχή του Henry Percy) φορούσαν συνήθως μικρά σπιρούνια.

Αρχικά, οι παίκτες της Τότεναμ έπαιζαν στην περιοχή Tottenham Marshes, πριν μετακομίσουν στο Northumberland Park το 1888. Η είσοδος της ομάδας στο θρυλικό White Heart Lane έγινε το 1899, με το γήπεδο να παραμένει ανοικτό ως τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς. Το 1909 όμως, συνέβη κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ήταν η χρονιά που η ομάδα ξεκίνησε εργασίες ανακατασκευών εντός του γηπέδου. Εκείνη τη χρονική στιγμή, το χάλκινο άγαλμα ενός πετεινού που στεκόταν πάνω από μια μπάλα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση, στο κέντρο των κερκίδων που κοιτούσαν προς Ανατολή, από τον πρώην παίκτη της ομάδας Γουίλιαμ Τζέιμς Σκοτ.

Ο πετεινός έγινε έμβλημα στη φανέλα της ομάδας το 1921 και παρέμεινε ως και σήμερα. Ο πετεινός επίσης παρέμεινε στο γήπεδο της ομάδας στην πρωτότυπη μορφή του ως το 1988. Θρυλείται πως εκείνη την εποχή, ο Πολ Γκασκόιν με ένα δυνατό βολέ είχε σχεδόν διαλύσει το άγαλμα, που με μεγάλη δυσκολία πια, στεκόταν όρθιος στη βάση του.

Σήμερα, στο νέο παλάτι της Τότεναμ, ένας χρυσός πετεινός στέκεται στο σημείο που βρίσκονται οι VIP θέσεις, για να θυμίζει τις νέες νικηφόρες 'μάχες' που δίνει διαρκώς η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο σε Βρετανία και Ευρώπη.

Πόσους βαθμούς θα κατακτήσει ο Ολυμπιακός στο Champions League; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:

News 24/7

24MEDIA NETWORK