Σπουδαία νίκη της ΑΕΚ

Τετριμμένο ή μη, "αυτό είναι το ποδόσφαιρο". Η ΑΕΚ επικράτησε του Παναθηναϊκού με το εντυπωσιακό 3-0 και πλησίασε την κορυφή στους δύο πόντους.

Σπουδαία νίκη της ΑΕΚ

Τετριμμένο ή μη, "αυτό είναι το ποδόσφαιρο". Η ΑΕΚ επικράτησε του Παναθηναϊκού με το εντυπωσιακό 3-0 και πλησίασε την κορυφή στους δύο πόντους. Στο δεύτερο ημίχρονο, κατά το οποίο οι γηπεδούχοι δεν είχαν κάνει οργανωμένη επίθεση μέχρι το 85’, προηγήθηκαν με τον χαρισματικό Νίκο Λυμπερόπουλο (τέσσερα γκολ κατά της πρώην ομάδας του αλλά και οφ σάιντ του Σέζαρ στην αρχή της φάσης) και στα επόμενα τρία λεπτά πέτυχαν άλλα δύο τέρματα με τους Τσάνκο (από τα 40 μέτρα) και Λάκη.

Προηγουμένως, οι "πράσινοι" είχαν συνέλθει από ένα άτσαλο πρώτο 45λεπτο, είδαν μία προσπάθεια του Γκέκα που κατέληξε στα δίχτυα να ακυρώνεται λανθασμένα ως οφ σάιντ στο 48’, δέκα λεπτά πριν το τέλος είχαν ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε αλλά στο τέλος έφυγαν κατατροπωμένοι.


Οι δύο προπονητές δεν επεφύλασσαν ιδιαίτερες εκπλήξεις στις ενδεκάδες. Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την ομάδα του με 4-3-3, με τον Βασίλη Λάκη και τον Αλεσάντρε Σοάρες να συνεπικουρούν τον Νίκο Λυμπερόπουλο, ο οποίος γινόταν και κρυφός κυνηγός όταν οπισθοχωρούσε.
Από την άλλη, ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι άλλαξε έναν παίκτη σε κάθε γραμμή, σε σχέση με τον αγώνα απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Νίλσον αντί Βύντρα στην άμυνα, Βόουτερ αντί Νίλσον στη μεσαία γραμμή και Γκέκας αντί Μάντζιου στην επίθεση.

Προεδρικά συγχαρητήρια



Αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Ντέμης Νικολαϊδης επισκέφθηκε τα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Ο πρόεδρος της Ενωσης έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες για τη νίκη αλλά ήλεγξε τον ενθουσιασμό του. Συγκεκριμένα ο Νικολαϊδης τόνισε: « Συγχαρητήρια, πετύχατε μία πολύ μεγάλη νίκη. Την αξίζατε. Συνεχίζουμε έτσι αλλά ταπεινά.»

Από τα πρώτα λεπτά έγινε εμφανής η διάθεση των γηπεδούχων να εκμεταλλευτούν την ταχύτητα των Σοάρες – Λάκη από τα άκρα. Οι δύο τους, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα σε Νίλσον και Δάρλα αλλά ο Τσάνκο στο 32ο λεπτό σπατάλησε την πολύ καλή ευκαιρία, μπροστά από τον Γκαλίνοβιτς. Προηγουμένως, στο 8ο λεπτό, ο Νίκολα Μάλμπασα είχε πιάσει τη βολίδα από τα 25 μέτρα αλλά ο Κροάτης πορτιέρο αντέδρασε εξαιρετικά, όπως και στο 36’ με αντίπαλο τον Αλεξόπουλο.

Η φάση που λίγο ήθελε να ανάψει τα αίματα, σημειώθηκε με τη συμπλήρωση του 20λέπτου. Ο Φίλιππος Δάρλας είχε ξαπλώσει στο χορτάρι τραυματίας, οι παίκτες της Ένωσης συνέχισαν τη φάση, με τη μπάλα να καταλήγει στα πόδια του Σοάρες, ο οποίος όμως ολιγώρησε για ακόμη μία φορά.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός ήταν μονίμως πίσω στον χώρο του κέντρου και αναγκαζόταν να ακολουθεί την κίνηση του αντιπάλου. Χαρακτηριστικά, οι φιλοξενούμενοι ανησύχησαν δύο φορές τον Σορεντίνο, στο 7’ με μακρινό σουτ του Κονσεϊσάο και στο 29’ με τον Γκέκα. Κοινή συνισταμένη αμφότερων των ενεργειών, το ότι προήλθαν από στημένες φάσεις.

Από τη στιγμή που στις μετρημένες προσπάθειες οι παίκτες των δύο ομάδων δεν πανηγύρισαν κάποιο γκολ (τελευταία καλή στιγμή μία αδύναμη κεφαλιά του Ίβιτς), οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια ευρισκόμενες σε σημείο αφετηρίας. Πάντως, το μηδέν παθητικό στα πρώτα 45 λεπτά είναι το έβδομο συναπτό σε αγώνα πρωταθλήματος για τον "δικέφαλο".

Η επανάληψη άρχισε με τον Σάντορ Τόργκελε να δίνει την θέση του στον Δημήτρη Παπαδόπουλο, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να κερδίσει κάτι σε ταχύτητα.

Οι φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να φτάσουν άμεσα στο γκολ, στο 48ο λεπτό αλλά ο επόπτης Τσολακίδης, ευρισκόμενος σε λανθασμένη θέση, σήκωσε τη σημαία σε μία καθαρή φάση. Ο Βόουτερ συνδυάστηκε με τον Νίλσον, εκείνος γύρισε στη περιοχή και ο Γκέκας έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Δεν καλυπτόταν από κάποιον αντίπαλο αλλά ήταν εμφανώς πιο πίσω από τη μπάλα τον Σουηδό συμπαίκτη του.

Παρά την ψυχρολουσία που δέχτηκαν οι "πράσινοι", η ελευθερία που βρήκε ο Γκονζάλες από τον Τσάνκο, σε συνδυασμό με το κέφι του Παπαδόπουλου έφεραν τον Παναθηναϊκό στη θέση του οδηγού. Η ΑΕΚ αδυνατούσε να περάσει τη μεσαία γραμμή. Ο Μαλεζάνι, μετά τον Παπαδόπουλο πέρασε και τον Ολισαντέμπε στο γήπεδο. Μάλιστα, ο 25χρονος φορ έφυγε ταχύτατα από τον Τσιρίλο ένα τέταρτο πριν το τέλος αλλά με πλασέ, έστειλε τη μπάλα πόντους άουτ από το αριστερό δοκάρι του Σορεντίνο. Όμοια τύχη είχε το σουτ του Γκονζάλες από το ύψος της περιοχής στο 80ο λεπτό.

Έχουμε γράψει όμως κατά κόρον πως ο Νόμος του Ποδοσφαίρου είναι άγραφος μεν, αμείλικτος δε. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος, στη πρώτη επίθεση της ομάδας του στο δεύτερο μέρος, εκμεταλλεύτηκε μπέρδεμα στο κέντρο άμυνας του Παναθηναϊκού, βρήκε τη μπάλα στρωμένη και την έσπρωξε στα δίχτυα του Γκαλίνοβιτς. Η φάση άρχισε από τον Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος βρισκόταν, έστω και οριακά,σε θέση οφ σάιντ.

Από εκεί και πέρα, ο αγώνας μετατράπηκε σε κάτι το… βουκολικό. Σε επίθεση της ΑΕΚ, στο 88ο λεπτό, ο Γκαλίνοβιτς δεν συνεννοήθηκε με τον Δάρλα αλλά ο νεαρός μπακ έδιωξε. Η μπάλα πήγε στον Τσάνκο, ο οποίος από τα 40 μέτρα έπιασε το σουτ με τη μία, ο Κροάτης δεν είχε προλάβει να πάει στο κέντρο της εστίας του και την είδε να καταλήγει στα δίχτυα του. Να φανταστεί κάποιος πως η φάση άρχισε από τον Λουκά Βύντρα, δίχως ο άλλοτε άσος του Πανηλειακού να παίζει. Μπήκε όμως μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ακούμπησε τη μπάλα, πήρε κίτρινη κάρτα και έτσι άρχισε η επίθεση της Ένωσης για το 2-0.

Δεν τελειώσαμε εκεί. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, οι παίκτες του Σάντος βγήκαν στη κόντρα, ο Σέζαρ πάσαρε στον Λάκη και ο 29χρονος ακραίος διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Ποιος να το ‘λεγε.


Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Κόντης, Μάλμπασα (75’ Γεωργέας), Τσιρίλο, Αλεξόπουλος, Κατσουράνης, Ίβιτς (63’ Σαπάνης), Τσάνκο, Σοάρες (66’ Σέζαρ), Λάκης, Λυμπερόπουλος.
Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Δάρλας, Μόρις, Μπίσκαν, Κονσεϊσάο, Γκονζάλες, Βόουτερ, Σέριτς, Τόργκελε (46’ Παπαδόπουλος), Γκέκας (73’ Ολισαντέμπε).

Γκολ: 85’ Λυμπερόπουλος, 88’ Τσάνκο, 90’+ Λάκης

Διαιτητής: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Κίτρινες κάρτες: Αλεξόπουλος, Λάκης, Μάλμπασα – Δάρλας, Γκονζάλες, Βύντρα
Κόκκινες κάρτες:
Εισιτήρια: 28,623
Εισπράξεις: 526870






News 24/7

24MEDIA NETWORK