Στη σειρά οι προπονητές που έκαναν παρέλαση και θα προλάβουν Χριστούγεννα

Πηγαίνοντας κόντρα στη (νέα) ματαίωση των παρελάσεων εξαιτίας του κορονοϊού, φτιάξαμε ένα υποτιθέμενο σχήμα με τους προπονητές των ομάδων της Super League Interwetten που πρόλαβαν το πρώτο ορόσημο της κάθε σεζόν. Ο σημαιοφόρος, οι παραστάτες και ο τελευταίος της γραμμής. Ποιος απ' όλους θα κάνει Χριστούγεννα στη θέση του;

Ο Μάσιμο Καρέρα και ο Πέδρο Μαρτίνς δεν ήταν εξ αυτών που απειλήθηκαν να φύγουν πριν από την 28η Οκτωβρίου
Ο Μάσιμο Καρέρα και ο Πέδρο Μαρτίνς δεν ήταν εξ αυτών που απειλήθηκαν να φύγουν πριν από την 28η Οκτωβρίου EUROKINISSI

Τίποτα δεν θ' αφήσει όρθιο στην ποδοσφαιρική Ελλάδα αυτός ο ύπουλος ο κορονοϊός. Δεν αρκεί που οι αγώνες της Super League Interwetten, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σ' όλη τη χρονιά, δεν διεξάγονται πια μεταξύ των πιστών 'συγγενών και φίλων' (που τους ψάχνουμε) αλλά μπροστά σε κενά, λευκά ή χρωματιστά, καθίσματα εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης για την -άνευ διαλλακτικότητας- απαγόρευση εισόδου οπαδών στα γήπεδα, ισοπεδώνει ό,τι άντεχε στο χρόνο και αλλοιώνει κάθε μορφή 'καφενειακής' συζήτησης για τα καθέκαστα. Διότι η (εκ νέου) ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αφαιρεί όλη την ουσία από το παραδοσιακό κλισέ 'αυτός δεν θα κάνει ούτε παρέλαση' που οριοθετούσε σταθερά την πρώτη πρόβλεψη για τη θητεία των -υπό κρίση- προπονητών όταν η ομάδα που δούλευαν δεν άρχιζε καλά την κάθε νέα σεζόν.

Με τη σέντρα του πρωταθλήματος να δίνεται συνηθέστερα κατά το τρίτο 10ήμερο του Αυγούστου, οι υποψήφιοι προς απόλυση τεχνικοί είχαν δύο μήνες ν' αντιστρέψουν τη μοίρα τους και να προφυλάξουν τη θέση τους. Όποιος ανέστρεφε το εις βάρος του κλίμα, έπαιρνε παράταση ως και τα Χριστούγεννα, το επόμενο check point της πίστας. Εφέτος τρεις ήταν οι προπονητές που παραιτήθηκαν/απολύθηκαν/αντικαταστάθηκαν πριν από τις 28/10 κι ένας ανήμερα κι ας πέταξαν μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα στον ουρανό. Η αρχή είχε γίνει Σεπτέμβρη μήνα με τον Μίχαελ Ένινγκ (Άρης, 18/9), αρκετά πριν ο Γιώργος Πετράκης (Λαμία, 6/10) προλάβει για κάποιες μέρες τον Ντάνι Πογιάτος (Παναθηναϊκός, 12/10). Την Τετάρτη ήταν ο Μάκης Χάβος (Παναιτωλικός, 18/10) που συμπλήρωσε το πρώτο καρέ των αλλαγών στους πάγκους.

Επειδή όμως εμείς δεν θέλουμε να πάμε κόντρα στις παραδόσεις, στοιχίσαμε τους εναπομείναντες 10+1 προπονητές στη σειρά, μια και ο Άκης Μάντζιος είχε κάμποσο χρόνο (σε σχέση με Μπόλονι ή Τεννέ) να διορθώσει τα κακώς καμωμένα στον Άρη, και τους βάλαμε να παρελάσουν με ρυθμό. Ένα στ' αριστερό και πάμε.

Σημαιοφόρος: Πέδρο Μαρτίνς

Δικαιολογημένα, στην τρίτη σεζόν του στον Πειραιά, ο 50χρονος Πορτογάλος προπονητής απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της διοίκησης του Ολυμπιακού και παράλληλα την αναγνώριση της δουλειάς του από την πλειονότητα των ποδοσφαιροφάνς στην Ελλάδα. Με ακριβή γνώση των δυνατοτήτων του πλούσιου υλικού του, διαχειρίζεται/προσαρμόζεται (σ)τις ανάγκες του εκάστοτε αγώνα και χάρη στο καλά γυμνασμένο σύνολό του κερδίζει τον ανταγωνισμό, κουβαλώντας περήφανα τη σημασία. Η τρίτη θέση στην κατάταξη δεν έχει προκύψει από βαθμολογικές απώλειες, αλλά τα εκκρεμή παιχνίδια που χρωστά ο πρωταθλητής.

Παραστάτες: Άγχελ Λόπεθ - Μίλαν Ράσταβατς

Ο Μαδριλένος προπονητής του Βόλου ΝΠΣ, αν και μόλις 37 ετών, πατάει με ευλάβεια πάνω στα χνάρια των συμπατριωτών του (Χάβι Γράθια, Χουάν Φεράντο) που δούλεψαν στην ίδια πόλη υπό τον... Αχιλλέα Μπέο. Οξυδερκής, διορατικός, ρισκαδόρος αλλά και αρκετά τυχερός μέχρις εδώ έχει κερδίσει άπλετο χρόνο που πάντα έχει ανάγκη ένας επαγγελματίας του χώρου, που νωρίτερα ανέλαβε να τρέξει ένα πρότζεκτ χωρίς να έχει σχεδιαστεί από δικό του χέρι. Μην ξεχνάμε πως ο Σάκης Τσιώλης είχε επιλεγεί αρχικά.

Ο προπονητής του Βόλου, Άγχελ Λόπεθ
Ο προπονητής του Βόλου, Άγχελ Λόπεθ EUROKINISSI

Προτού κλείσει χρόνο στην Τρίπολη, καθώς είχε αναλάβει στις 5 Δεκεμβρίου του 2019, ο 46χρονος Σέρβος πέτυχε, χωρίς τα οικονομικά εχέγγυα προκατόχων του, να επαναφέρει τον στιβαρό Αστέρα στο αγωνιστικό επίπεδο προηγούμενων ετών. Στο πρώτο τέταρτο της κανονικής περιόδου, οι 'κιτρινομπλέ' δείχνουν ικανοί να διεκδικήσουν 6άδα και να μην παίξουν τον υποβιβασμό στα πλέι άουτ. Αρκεί να παραμείνουν εξίσου στιβαροί στα υπόλοιπα 3/4.

Διμοιρίτης: Αργύρης Γιαννίκης

Ο γερμανοθρεμμένος προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα έχει ζητήσει να κριθεί μετά τα μέσα του Νοέμβρη, όταν θα 'χει αποκτήσει ομοιογένεια το σύνολό του. Το κρατάμε προκειμένου να βγάλουμε τότε ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του. Αν πάντως η εικόνα του 'Άγιαξ' προοικονομεί τη συνέχεια της σεζόν, προβλέπουμε πως οι πέντε βαθμοί θα γίνουν γρήγορα... 15, δεδομένου ότι στάθηκε εξαιρετικά απέναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Πρώτη σειρά: Άκης Μάντζιος - Μάσιμο Καρέρα - Γιώργος Σίμος

Παραλαμβάνοντας έναν 'πληγωμένο' (και κατά μαρτυρίες αγύμναστο) Άρη, αμέσως μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίκβα, ο Έλληνας προπονητής έβαλε σε τάξη το συνονθύλευμα που συνάντησε, δεν δίστασε να λάβει σκληρές αποφάσεις (παραγκωνισμός του Κουέστα) και με τη βοήθεια της ρέντας να πετύχει σχεδόν το απόλυτο ως τώρα χάρη σε ποδόσφαιρο ουσίας και όχι εντυπώσεων.

Η επάρκεια του Ιταλού προπονητή της ΑΕΚ έχει αμφισβητηθεί σε συγκεκριμένες περιόδους, κάκιστα ωστόσο. Το ότι δεν είναι ο καλύτερος που κυκλοφορεί εκεί έξω το ξέρουν και οι πέτρες που δεν μιλούν. Αλλιώς δεν θα ήταν εδώ. Το ζητούμενο εντούτοις για την Ένωση ήταν, από την απόλυση του Καρντόσο και μετά, να 'χει έναν επικεφαλής που να γνωρίζει το ποδόσφαιρο. Όχι από ποδόσφαιρο. Να μην κινδυνεύει από 'πειρατές της μπάλας' που στο βωμό της προσωπικής ικανοποίησης για κάτι ευφάνταστο κάνουν τους ποδοσφαιριστές τους να φαίνονται κατώτεροι απ' όσο στην πραγματικότητα είναι.

Επειδή ο 42χρονος προπονητής ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη μετά την περυσινή πορεία του ΟΦΗ, στη δεύτερη σεζόν του συμβολαίου του έχει ένα πολύ απαιτητικό έργο. Αναμφίβολα θα μπορούσε η ομάδα του Ηρακλείου να 'χει κερδίσει περισσότερους βαθμούς από τους 6 σε ισάριθμες αγωνιστικές, παρόλα αυτά ο Έλληνας τεχνικός κερδίζει ένα προς ένα τα credits για το ποδόσφαιρο που έχει επιβάλει ότι θα παίζουν, άνευ παρεκκλίσεων, οι παίκτες του.

Ο Γιώργος Σίμος και ο Αμπέλ Φερέιρα στην Τούμπα
Ο Γιώργος Σίμος και ο Αμπέλ Φερέιρα στην Τούμπα EUROKINISSI

Δεύτερη σειρά: Αμπέλ Φερέιρα - Νταμίρ Κάναντι - Γιώργος Παράσχος

Ο Πορτογάλος ετοιμάζει βαλίτσες για το Σάο Πάουλο, λένε οι πληροφορίες από τη Βραζιλία και από τη Θεσσαλονίκη δεν διαψεύδουν ότι είναι πιθανό να συμβεί. Το ότι η Παλμέιρας έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς του συμβολαίου του μόνο βολικό μοιάζει να 'ναι για τον ΠΑΟΚ στην παρούσα φάση από την ώρα που το πλάνο της νέας χρονιάς ναι μεν εγγυήθηκε την παρουσία στους ομίλους του Europa League, αλλά δεν δείχνει ταιριαστό, κυρίως δε ωφέλιμο, για τα παιχνίδια στην Ελλάδα. Όντως ο 'Δικέφαλος' δεν χάνει εύκολα με 3-4-3, αλλά δεν κερδίζει κιόλας εκεί που είναι υποχρεωμένος να το κάνει.

Στη δεύτερη θητεία του στον Ατρόμητο ο Αυστριακός προπονητής φαίνεται σαν να 'ναι πρωτάρης. Ακόμη ισορροπία το σύνολο του Περιστερίου δεν έχει αποκτήσει και η δευτεριάτικη νίκη επί του Παναιτωλικού δεν ήταν παρά ένα αναλγητικό. Ας είναι καλά ο Γιώργος Μανούσος.

Ο έμπειρος προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης είναι τόσο πίσω, διότι δεν έχει προλάβει να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται ψηλότερα. Στα 3 παιχνίδια του νέου πρωταθλήματος η 'ελαφρά ταξιαρχία' πήρε μόνο το ένα κι έχει ένα βουνό ν' ανέβει.

Τελευταία σειρά: Μιχάλης Γρηγορίου

Το δίχως άλλο ο προπονητής της ΑΕΛ είναι σοβαρός και μετρημένος, από εκείνες τις περιπτώσεις τεχνικών που βοηθούν την ομάδα τους και δεν την αποσυντονίζουν. Σε αντίθεση με τον προϊστάμενό του. Μόνο που δεν τον βοηθάει, όσο θα ήθελε, το υλικό του. Ο ευέξαπτος Αλέξης Κούγιας δήλωσε πως τον στηρίζει, γιατί είναι πολύ νωρίς να χρεωθεί τις τρεις ήττες σε τέσσερα παιχνίδια, ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως θα τηρήσει το λόγο του, αν σφίξει ο κλοιός.

Για να δούμε ποιος απ' όλους θα προλάβει να γιορτάσει τα Χριστούγεννα; Αν δεν... αναβληθούν!


News 24/7

24MEDIA NETWORK