Γιατί θα απαγορευτούν οι κεφαλιές στη Σκωτία

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σκωτίας αναμένεται να περάσει κανονισμό στον οποίο θα απαγορεύει τις κεφαλιές στα τμήματα υποδομής. Και υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος που δεν αφορά τα παιδιά.

Ο Αλφρέδο Μορέλος των Ρέιντζερς μονομαχεί για την μπάλα με τον Σκοτ Μπράουν της Σέλτικ σε αναμέτρηση για την Premiership 2018-2019 στο 'Σέλτικ Παρκ', Γλασκόβη, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018
Ο Αλφρέδο Μορέλος των Ρέιντζερς μονομαχεί για την μπάλα με τον Σκοτ Μπράουν της Σέλτικ σε αναμέτρηση για την Premiership 2018-2019 στο 'Σέλτικ Παρκ', Γλασκόβη, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 IAN RUTHERFORD/PA VIA AP

Η Σκωτία αναμένεται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα λάβει δραστικά μέτρα για το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτό δεν είναι η διαφθορά, αυτό δεν είναι η διαιτησία, αυτό δεν είναι το οικονομικό χάσμα μεταξύ συλλόγων, αυτό δεν είναι καν το ντόπινγκ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του 'βασιλιά των σπορ', με διαφορά από το δεύτερο, είναι αδιαμφισβήτητα η άνοια...

Η ερευνητική ομάδα για εγκεφαλικά τραύματα της Γλασκόβης πραγματοποίησε μια 22μηνη μελέτη για την προέλευση της άνοιας βετεράνων ποδοσφαιριστών και επιβεβαίωσε τους φόβους των συγγενών, που για χρόνια υποπτεύονταν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ποδοσφαίρου και των προβλημάτων του εγκεφάλου, είτε μέσω των συγκρούσεων που μπορεί να προκύψουν σε έναν αγώνα είτε απλά και μόνο λόγω των πολλών κεφαλιών που μπορεί να κάνει ένας παίκτης σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Σύμφωνα με την ανάλυση, υπάρχει πέντε φορές αυξημένη πιθανότητα ένας βετεράνος παίκτης να πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε προχωρημένη ηλικία, τέσσερις φορές από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (η ασθένεια που επέφερε τον πρόωρο θάνατο του Φερνάντο Ρίκσεν) και δύο φορές από τη νόσο Πάρκινσον. Επιπροσθέτως, η μελέτη έδειξε ότι οι παλαίμαχοι παίκτες έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν χάπια για την άνοια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στα θετικά συμπεράσματα, η ίδια έρευνα κατέδειξε πως το να παίζεις ποδόσφαιρο μειώνει τους κινδύνους άλλων παθήσεων, όπως οι καρδιολογικού τύπου ή συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, με συνέπεια οι ποδοσφαιριστές να ζουν κατά μέσο όρο 3 χρόνια περισσότερο.

"Νομίζω ότι πλέον μπορούμε να πούμε ότι οι τραυματισμοί στο κεφάλι και οι δυνάμεις που ασκούνται στο κεφάλι πρέπει να μπουν στην κορυφή της λίστας για μια αλλαγή στο ποδόσφαιρο", επεσήμανε ο δρ. Γουίλι Στιούαρτ, επίτιμος συνεργαζόμενος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, επικεφαλής της μελέτης. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 7.600 παικτών, οι οποίοι αγωνίστηκαν επαγγελματικά στη χώρα και γεννήθηκαν μεταξύ 1900 και 1976. Τα ευρήματα τέθηκαν σε αντιπαραβολή με εκείνα 23.000 τυχαίων ατόμων από τον πληθυσμό της Σκωτίας. Η μελέτη εξέτασε μόνο τις περιπτώσεις παλαίμαχων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών με άνοια εν συγκρίσει με ένα γενικό σύνολο του πληθυσμού και δεν κατάφερε να ταυτοποιήσει το αίτιο που προκάλεσε την αυξημένη εμφάνιση σοβαρών εγκεφαλικών παθήσεων. Παρ' όλα αυτά, οι Σκοτσέζοι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συνδέσμου μεταξύ ενός τραύματος του εγκεφάλου (που μπορεί να προκύψει από έναν αγώνα) και μιας ευρείας γκάμας νευρολογικών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και η άνοια.

Οι ενδείξεις κρίθηκαν πως είναι αρκετές ώστε στη Σκωτία να λάβουν μέτρα. Οι ΗΠΑ είχαν δώσει το παράδειγμα προ 5ετίας, όταν απαγόρευσαν τις κεφαλιές σε παιδιά τμημάτων υποδομής κάτω των 10 ετών, είτε σε αγώνες είτε στις προπονήσεις. Η γνωστοποίηση ότι ακόμα δύο πρώην παίκτες υποφέρουν από άνοια, η οποία ίσως συνδέεται με τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο, οδηγεί και τη Σκωτία σε μία παρόμοια κίνηση. Η οικογένεια του Πίτερ Κόρμακ, πρώην μέσου της Χιμπέρνιαν και της Λίβερπουλ μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι το δυναμικό παιχνίδι του και οι κεφαλιές που διεκδικούσε έπαιξαν ρόλο στη σημερινή κατάστασή του. Ο Τζορτζ Ρέιλι, μέλος της Γουότφορντ που έφτασε στον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας το 1984, διαγνώστηκε με την ίδια πάθηση και θεωρεί ότι θα έπρεπε να λάβει κάποια στήριξη από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σκωτίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβληθεί κάποιου είδους απαγόρευση ακόμα και από το νέο έτος, για να μειωθούν οι πιθανότητες οι ποδοσφαιριστές να εμφανίσουν άνοια ή άλλες νευρολογικές παθήσεις στο μέλλον. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ροντ Πέτρι, και ο αντιπρόεδρος, Μάικ Μάλρανεϊ, ετοιμάζονται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, έχοντας ζητήσει ήδη συμβουλές από ειδικούς. "Αν και η μελέτη αναφέρει ότι τα ευρήματα δεν μπορούν αυτόματα να συνδεθούν με τα τμήματα υποδομής, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πρέπει αυτό να μας εμποδίσει να κάνουμε το σωστό κάτω από αυτές τις συνθήκες. Είναι μια καθαρή δήλωση προθέσεων. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην εφαρμογή", ανέφερε μια πηγή στη Daily Mail.

Η σκέψη των Σκοτσέζων παραγόντων είναι μια απαγόρευση των κεφαλιών σε ηλικίες κάτω των 12. Ύστερα από μία σειρά διαγνώσεων άνοιας σε πρώην ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια και την αναπόφευκτη σύνδεση με τα πεπραγμένα τους στο ποδόσφαιρο, ίσως αυτό να μην είναι αρκετό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK