Στη Σουηδία απαγορεύεται να σε φωνάζουν 'Τότεναμ'

Υπάρχει τύπος στη σκανδιναβική χώρα που είναι εγγεγραμμένος ως 'Άρσεναλ' και ένας άλλος που τον λένε 'Πατάτα'. Γιατί τότε απορρίφθηκε η αίτηση Σουηδού πολίτη για το 'Τότεναμ';

Αν ο Κορεάτης Σον ζούσε στη Σουηδία δεν θα μπορούσε να ονομάζεται 'Τότεναμ'
Αν ο Κορεάτης Σον ζούσε στη Σουηδία δεν θα μπορούσε να ονομάζεται 'Τότεναμ' AP PHOTO/FELIPE DANA

Τον βάφτισαν Ντέιβιντ. Λιντ είναι, δε, το επίθετό του. Δισύλλαβο, στιβαρό σκανδιναβικό ονοματεπώνυμο. Ο ίδιος αποφάσισε πως ήθελε να τον φωνάζουν 'Τότεναμ' και, αφότου κέρδισε το σχετικό δικαίωμα σ' έναν ανοικτό διαγωνισμό, προχώρησε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου καθένα από τα επίσημα έγγραφα να φέρουν το νέο 'βαφτιστικό' του.

Ωστόσο η Skatteverket, η αρμόδια κρατική αρχή της Σουηδίας στην οποία εντάσσονται όλτα τα δημογραφικά ζητήματα, απέρριψε το αίτημα του 39χρονου. "Είναι πολύ λυπηρό", δήλωσε ο Σουηδός σε τοπική εφημερίδα του Έρεμπρο. "Φαίνεται πως στη Σουηδία μπορείς να λέγεσαι όπως να 'ναι, αλλά σε καμία περίπτωση Τότεναμ. Δεν είναι πλέον φυσιολογικό να σε αποκαλούν Νιούκαστλ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ ή Γκάισλι".

Η αναφορά της Γκάισλι μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Λιντ έψαξε και βρήκε πως στα δημοτολόγια εμφανίζεται πολίτης με το εν λόγω όνομα, όντας φαν της άσημης αγγλικής ομάδας που παίζει στην National League North του Νησιού (έκτη στη διαβάθμιση) και τις τελευταίες δύο σεζόν της είχε προκριθεί στο β' γύρο του FA Cup. Έχει εγγραφεί πλέον ως ο Γιάκομπ Γκάισλι Αχμάν-Νταλίν.

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με περίεργα ονόματα στη Σουηδία. Υπάρχει ακόμη και κάποιος που τον φωνάζουν Πατάτα. Μήπως στην Skatteverket είναι κάποιος οπαδός της Άρσεναλ;", συμπλήρωσε ειρωνικά ο υπογράφων την αίτηση μετονομασίας.

Η εξήγηση της αρμόδιας αρχής ήρθε μέσα από την ίδια εφημερίδα. Κατά την ενημέρωση από τον υπεύθυνο επικοινωνίας, από το 2017 έχει μεταβληθεί ο κανονισμός αλλαγής ονόματος και τα κριτήρια έχουν αυστηριοποιηθεί. "Αν κάποιος στη Σουηδία ονομάζεται Άρσεναλ, προφανώς έχει λάβει το όνομά του πριν από το 2017. Με το νόμο του 1982 μπορούσες να πάρεις όποιο όνομα ήθελες. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι ονομάζονται ήδη Μπάγεν, το προσωνύμιο της Χάμαρμπι".

"Όταν έχουμε μια αίτηση για ένα όνομα και δεν είμαστε σίγουροι, συμβουλευόμαστε άλλη αρχή. Μας ενημέρωσαν ότι το Τότεναμ δεν είναι κατάλληλο για τη Σουηδία", κατέληξε ο εκπρόσωπος της Skatteverket.

In the Name of the Team? Στη Σουηδία όχι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK