Στο Δώνης-Παναθηναϊκός παίζεται παιχνίδι εκατομμυρίων

Ο Γιάννης Αλαφούζος ενημέρωσε μέσω επιστολής τον Γιώργο Δώνη ότι μετά τα πλέι οφ της Super League 1 θα ολοκληρωθεί η θητεία του Έλληνα τεχνικού στον Παναθηναϊκό. Η μεταξύ τους απόσταση, όμως, φτάνει τα εκατομμύρια και οι δυσκολίες είναι πολλές.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, απογοητευμένος στο πλαίσιο της ήττας από τον ΟΦΗ για τη Super League 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 31 Αυγούστου 2019
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, απογοητευμένος στο πλαίσιο της ήττας από τον ΟΦΗ για τη Super League 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου άρχισε να γράφεται το βράδυ της Παρασκευής, με κάπως ιδιόμορφο τρόπο. Ο οδηγός του Γιάννη Αλαφούζου παρέδωσε μια επιστολή στον Γιώργο Δώνη, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του εκείνη την ώρα. Στο γράμμα εκθειαζόταν ο Έλληνας τεχνικός και παράλληλα ενημερωνόταν πως η θητεία του στον Παναθηναϊκό πρέπει να λήξει αμέσως μετά τα πλέι οφ της Super League 1.

Ήταν η πρώτη φορά που μία εκ των δύο πλευρών μετέφερε ανοιχτά στην άλλη αυτό που γυρόφερνε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η κάθε μία το είχε θέσει επί τάπητος με έμμεσο τρόπο. Η πλευρά Αλαφούζου είχε στηρίξει αρκετά τον (τότε καινούργιο) αθλητικό διευθυντή Τσάβι Ρόκα, όταν ο τελευταίος πέρασε επιτυχώς ανάμεσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, δίχως μεγάλο μπάτζετ και με πολλές αγωνιστικές ανάγκες για την ομάδα. Με τον Ισπανό πλέον να απολαμβάνει προνόμια που παλαιότερα ανήκαν στον Δώνη, η πλευρά του Έλληνα τεχνικού πέρασε στην αντεπίθεση με τον δικό της τρόπο. Κάποιες δηλώσεις που άφηναν ανοιχτή την 'πόρτα εξόδου', μια χειρονομία που θύμιζε αποχαιρετισμό στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης (η οποία συσπείρωσε κόσμο γύρω του, που τάχθηκε υπέρ της παραμονής του στην ομάδα) έδειξαν τις προθέσεις του Δώνη.

Με αυτά τα δεδομένα, η πιο εμφανής (επειδή αποτυπώθηκε και στα ρεπορτάζ του Τύπου) σύγκρουση των δύο πλευρών, αφορούσε ένα τρίτο πρόσωπο, αλλά όχι και τόσο τρίτο. Ο Χρήστος Δώνης, εκ των αρχηγών του Παναθηναϊκού αλλά και γιος του προπονητή, βρέθηκε στο επίκεντρο. Δημοσιεύματα των ημερών ήθελαν τη διοίκηση να χρησιμοποιεί τη διαπραγμάτευση νέου συμβολαίου του 25χρονου κεντρικού μέσου για εκκινήσει έμμεση διαπραγμάτευση για το συμβόλαιο του προπονητή. Η συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2018 με τον Γιώργο Δώνη αφορούσε κλιμακούμενες απολαβές, οι οποίες το 2020-2021 θα έφταναν τις 880.000 ευρώ. Στον Παναθηναϊκό των 'σφιχτών' οικονομικών δεδομένων και -πλέον- στην εποχή του κορονοϊού, αυτό το ποσό έμοιαζε αβάσταχτο και με αυτόν τον γνώμονα φτάσαμε στο Σήμερα.

Ο Ρόκα εμφανίζεται να έχει αρχίσει ήδη την αναζήτηση διαδόχου του 50χρονου προπονητή, βάζοντας στη λίστα του -μεταξύ άλλων- και τον Ιμανόλ Ιντιάκεθ, τον συμπατριώτη του που είχε ως προπονητή στην ΑΕΚ Λάρνακας, όταν ήταν εκεί αθλητικός διευθυντής. Το μόνο που απέμενε πλέον ήταν η λύση της συνεργασίας με τον Γιώργο Δώνη, έχοντας αποσύρει ήδη 4 ημέρες νωρίτερα την (ούτως ή άλλως πολύ χαμηλή) πρόταση ανανέωσης στον Χρήστο Δώνη.

Οι οφειλές και η αποζημίωση

Η τελευταία πράξη στο σίριαλ, μέχρι την επόμενη, είναι η επιστολή στο σπίτι του Δώνη (το οποίο απέχει ελάχιστα με εκείνο του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού, καθιστώντας αξιοσημείωτη την επιλογή του τελευταίου να αποφύγει ένα ραντεβού, μυστικό ή μη, για χάρη ενός γράμματος). Στο μακροσκελές κείμενο εμφανίζεται να μιλάει με πολύ καλά λόγια για τον Δώνη, ωστόσο να σημειώνει ότι η καλύτερη λύση για τον οργανισμό αυτήν τη στιγμή είναι το 'διαζύγιο'. Σε κανένα σημείο, όμως, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος αυτό να επέλθει με οικονομική 'πληγή' για τα ταμεία του συλλόγου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sport24.gr, η ομάδα έχει οφειλές στον προπονητή της που ανέρχονται σε 300.000 ευρώ και οι οποίες αυξάνονται, αν περιληφθούν οι οφειλές που αφορούν τους συνεργάτες του στο προπονητικό επιτελείο. Επιπλέον, τις δύο πλευρές δεσμεύει μια αμφίδρομη ρήτρα, που προϋποθέτει πως "ο Παναθηναϊκός, αν απολύσει τον 50χρονο τεχνικό, θα πρέπει να καταβάλλει το 50% του εναπομείναντος συμβολαίου. Και εάν ο Δώνης αποχωρήσει με δική του θέληση θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό 'ποινής' που αντιστοιχεί ξανά στο 50% του εναπομείναντος συμβολαίου".

Συνολικά δηλαδή, ο Δώνης θα διεκδικήσει 300.000+440.000=740.000 ευρώ για να αποχωρήσει μετά τα πλέι οφ από την ομάδα, ενώ το πιθανότερο είναι η πλευρά του Παναθηναϊκού να προσδοκά σε μία λύση συμβολαίου κοινή συναινέσει με μια χαμηλότερη αποζημίωση.

Τα... κρυφά έξοδα

Την αλλαγή σελίδας ο Παναθηναϊκός δεν θα την πληρώσει μόνο με την αποζημίωση του Δώνη, ακόμα κι αν τελικά αυτή φτάσει στο ύψος των 740.000 ευρώ που ενδέχεται να αξιώσει ο νυν τεχνικός του "τριφυλλιού". Αυτή η μετάβαση στη νέα εποχή θα κοστίσει κυριολεκτικά εκατομμύρια, αφού θα συνοδευτεί με την αναπόφευκτη αλλαγή μεγάλου μέρους του ρόστερ.

Μαζί με τον Δώνη θα φύγουν παίκτες που ούτως ή άλλως βρίσκονταν στην 'πόρτα εξόδου', αλλά και παίκτες που ίσως να παρέμεναν στην ομάδα, αν έκανε το ίδιο και ο προπονητής τους. Ήδη ο Ματίας Γιόχανσον ανέβασε στο instagram φωτογραφία με τον Εμανουέλ Ινσούα, στην οποία παραποιεί κάπως την ονομασία του ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζόρνταν και το μετατρέπει σε 'The Last 10', αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πλέι οφ είναι τα τελευταία παιχνίδια τους στα πράσινα. Ο Χρήστος Δώνης θα αποχωρήσει ως ελεύθερος κι αυτός το καλοκαίρι, ενώ οι νεαροί Κώστας Αποστολάκης και Γιώργος Βαγιαννίδης έχουν αποχωρήσει ήδη για άλλες πολιτείες.

Στο Δώνης-Παναθηναϊκός παίζεται παιχνίδι εκατομμυρίων

Αυτοί οι 5 παίκτες ενδέχεται να πλασιωθούν και από άλλους, με συνέπεια ο Ρόκα, σε συνεργασία με τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού, να χρειάζεται αρκετά χρήματα για να καλύψει όλα τα κενά της απόφασης να οδηγηθεί η ομάδα σε νέα εποχή. Χρήματα που θα προστεθούν σε αυτά που διεκδικεί ο Δώνης, σε ένα 'διαζύγιο' που ακόμα και όταν βγει, ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο θα κοστίσει πραγματικά.


News 24/7

24MEDIA NETWORK