Στον Ραφαέλ ο Ολυμπιακός θα βρει περισσότερο συναίσθημα από τον Ελαμπντελαουί

Μια εντυπωσιακή αλλαγή δεδομένων θα χρειαστεί για να μείνει ο Ομάρ Ελαμπντελαουί στον Ολυμπιακό. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν ήδη ξεχωρίσει παίκτες που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό του Νορβηγού μπακ. Στο πρόσωπο του Ραφαέλ ντα Σίλβα θα βρουν και περισσότερο συναίσθημα. Λειτουργικό τουλάχιστον στην μια πλευρά του γηπέδου.

Ο Ράφαελ ντα Σίλβα σε διεκδίκση της μπάλας με τον Ισιαγκά Σιλά, στην διάρκεια της αναμέτρησης Λυών-Τουλούζ για την γαλλική Ligue 1, στις 26 Ιανουαρίου 2020. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Ο Ράφαελ ντα Σίλβα σε διεκδίκση της μπάλας με τον Ισιαγκά Σιλά, στην διάρκεια της αναμέτρησης Λυών-Τουλούζ για την γαλλική Ligue 1, στις 26 Ιανουαρίου 2020. AP PHOTO/LAURENT CIPRIANI

Σύμφωνα με τα τελευταία τουρκικά δημοσιεύματα, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί θα είναι παίκτης της Γαλατάσαράι την επόμενη σεζόν. Υπογράφοντας ένα συμβόλαιο που του εξασφαλίζει συνολικές αποδοχές άνω των 5 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Καμία πλευρά πάντως δεν επιβεβαιώνει επίσημα την συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο είναι δεδομένο πως ο Νορβηγός μπακ εξετάζει τις επιλογές του, με το συμβόλαιο του στον Ολυμπιακό να εκπνέει με την ολοκλήρωση της σεζόν.

Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, θα χρειαστεί μια μάλλον αναπάντεχη αλλαγή δεδομένων για να πάμε σε ανατροπή που θα κρατήσει τον παίκτη κάτοικο Ρέντη. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως και ο Ολυμπιακός από την πλευρά του ψάχνει για λύση στο δεξί άκρο της άμυνας του, προκειμένου να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Η ονοματολογία ποικίλει και περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη. Αυτή του Ραφαέλ Ντα Σίλβα.

Ο Βραζιλιάνος μπακ (με πορτογαλικό διαβατήριο) πέρασε τον Ατλαντικό τον Ιούλιο του 2008, σε ηλικία 18 ετών, για τα μάτια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που τον απέκτησε από την Φλουμινένσε, παρέα με τον δίδυμο αδερφό του Φάμπιο. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν άργησε να του δώσει φανέλα βασικού. Οι τραυματισμοί των Γκάρι Νέβιλ και Γουές Μπράουν 'άνοιξαν την πόρτα' και ο Ράφαελ φρόντισε να την διαβεί.

"Ο Νέβιλ ξέρει τι συμβαίνει όταν κάποιος σαν τον Ραφαέλ βρίσκει θέση στην ενδεκάδα. Όταν υπάρχει μεγάλη ικανότητα και σπουδαία φόρμα, όπως δείχνει ο Ραφαέλ, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις γι' αυτό", είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Φέργκιουσον για να εξηγήσει τον λόγο που προτιμούσε τον Βραζιλιάνο από τον πολύπειρο Νέβιλ.

Ο Ραφαέλ έμεινε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (2009, 2011, 20023), δύο League Cup (2009, 2010), ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων (2009) και τρία αγγλικά Super Cup (2009, 2012, 2014), μέχρι και τον Αύγουστο του 2015. Ο Λουίς φαν Χάαλ είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία των 'κόκκινων διαβόλων' και δεν είχε τον Βραζιλιάνο στα πλάνα του.

"Όταν ανακοινώθηκε πως αναλαμβάνει ο Φαν Χάαλ, 4 ή 5 άνθρωποι, συμπεριλαμβανωμένων κάποιων παικτών, με πήραν να μου πουν πως δεν γουστάρει τους Βραζιλιάνους. Μου θύμισαν την ιστορία με τον Ριβάλντο στην Μπαρτσελόνα, αλλά δεν το πίστευα. Στην πρώτη του σεζόν ο Φαν Χάαλ με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε 'μπορείς να φύγεις'. Η συνάντηση μας κράτησε ένα λεπτό... Αυτό ήταν μόνο. 'Μπορείς να φύγεις'...".

Ο Ράφαελ τελικά έμεινε έναν χρόνο ακόμη στη Γιουνάιτεντ και αγωνίστηκε 11 φορές υπό τις οδηγίες του Ολλανδού τεχνικού, σε σχέση με τις 28 που είχε την προηγούμενη σεζόν.

"Μου πήρε λίγο καιρό μέχρι να αποχωρήσω. Αλλά ήθελα απεγνωσμένα να φύγω την περίοδο που το κατάφερα. Με στεναχωρεί γιατί λάτρευα τα πάντα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Φαν Χάαλ μου έστειλε μήνυμα που έλεγε 'ξέρεις πώς είναι το ποδόσφαιρο'... Δεν το πίστευα. Δεν μου μιλούσε καν και μετά μου έστειλε μήνυμα για να ευχηθεί καλή συνέχεια. Τον ευχαρίστησα. Ήμουν ευγενικός αλλά ήμουν και πολύ θυμωμένος.

Ο Φαν Χάαλ δεν είναι κακός προπονητής αλλά δεν μου άρεσε ο χαρακτήρας του. Μια μέρα ήμουν στο εστιατόριο, περίμενα το φαγητό μου. Συνήθιζε να μας μιλάει κάθε μέρα μετά το γεύμα. Είχα ένα χτύπημα στο κεφάλι από την αναμέτρηση με την Γέοβιλ -ένα από τα ελάχιστα ματς που αγωνίστηκα εκείνη τη σεζόν- και έπιανα με το χέρι το τραύμα μου. Μετά από 3-4 δευτερόλεπτα άγγιξε το κεφάλι μου και μού είπε 'γιατί δεν με σέβεσαι;' Σηκώθηκα και του απάντησα 'πάντα σε σέβομαι. Ποτέ δεν έχω πει κάτι που υποδήλωνε ασέβεια απέναντι σου'. Είμαι υπομονετικός τύπος, αλλά εκείνη τη στιγμή νευρίασα. Δεν είχα κάνει τίποτα κακό.

Μετά από λίγο ήρθε ο Βαλένσια και μου είπε 'δεν πρόκειται να ξαναπαίξεις'. Οι παίκτες δεν αντιμιλούσαν στον Φαν Χάαλ. Ο Αντόνιο είχε ουσιαστικά δίκιο. Έκτοτε αγωνίστηκα ελάχιστα. Αγαπώ την Γιουνάιτεντ, αλλά ήθελα τόσο πολύ να φύγω. Μόνο ένας άνθρωπος ευθύνεται γι' αυτό, γιατί μου άρεσαν τα πάντα εκεί. Δεν μπορούσα να τον αντέξω άλλο".

Μετά από 170 συμμετοχές, 5 γκολ και 15 ασίστ με την φανέλα της Γιουνάιτεντ, ο Ραφαέλ έγινε παίκτης της Λυών αντί 3,5 εκατ. ευρώ. Στην γαλλική ομάδα αγωνίζεται μέχρι σήμερα, μετρώντας 138 ματς, 2 γκολ και 11 ασίστ. Για δύο σεζόν (2015-16 και 2016-17) ήταν και συμπαίκτης του Ματιέ Βαλμπουενά, έτσι υπάρχει η πιθανότητα να ξανασμίξουν στον Πειραιά. Στα 30 του χρόνια (09/07/1990), ο Βραζιλιάνος έχει αγωνιστεί σε τρεις ομάδες και το συμβόλαιο του με την νυν ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021.

Η χρηματιστηριακή του αξία υπολογίζεται στα 5,5 εκατ. ευρώ από το transfermarkt. Ωστόσο αν η Λυών έχει αποφασίσει να μην επεκτείνει το συμβόλαιο του, με τον παίκτη να διατηρεί δικαίωμα υπογραφής ως ελεύθερος από τον ερχόμενο Γενάρη, τότε θα διαπραγματευτεί την μεταγραφή του με αρκετά λιγότερα χρήματα.

Το scout report του Ράφαελ

Τι σόι παίκτης είναι ο Βραζιλιάνος; Ξέρει να διαβάζει καλά το παιχνίδι και να αμύνεται στον χώρο. Επιχειρεί κλεψίματα που του επιτρέπουν να εκδηλώσει άμεσα επίθεση τρέχοντας με την μπάλα στα πόδια, ή να βρει στήριγμα σε έναν μέσο παίζοντας γρήγορα το '1-2'. Είναι ακραίος αμυντικός με έμφυτο επιθετικό ταλέντο, που βοηθά στο τρανζίσιον από την άμυνα στην επίθεση.

Έχει ιδιαίτερη άνεση με την μπάλα στα πόδια σε σετ παιχνίδι και μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκολ τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους συμπαίκτες του, καθώς λειτουργεί ως κρίκος στο χτίσιμο της επίθεσης έξω από την περιοχή, ενώ διακρίνεται για την ικανότητα του στην σέντρα.

Ο ενθουσιασμός του πολλές φορές μπορεί να τον παρασύρει. Πηγαίνει πολύ συχνά στην επιλογή του τάκλιν και μένει εκτός θέσης αν δεν κερδίσει την κατοχή. Συχνά παραχωρεί αχρείαστα φάουλ φτάνοντας με δύναμη στον αντίπαλο.

Τα χρόνια τον έχουν βοηθήσει να βελτιώσει αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, ωστόσο η ανασταλτική ικανότητα δεν είναι το δυνατό του στοιχείο στο '1vs1'. Διαθέτει επιθετικό ένστικτο, που τον καθιστά ως μια ακόμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. Φυσικά αυτά είναι στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τα 12 χρόνια παρουσίας του σε top πρωταθλήματα, όπως το γαλλικό και το αγγλικό. Οι ποιοτικοί παίκτες που φτάνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, συνήθως μπορούν με σχετική ευκολία να 'κρύβουν' τις όποιες αδυναμίες στον τρόπο που αγωνίζονται.

Τα +/- ενδεχόμενης αλλαγής φρουράς στο δεξί άκρο

Την περσινή σεζόν, ο Ελαμπντελαουί ήταν ο πιο παραγωγικός παίκτης του πρωταθλήματος στην θέση του δεξιού μπακ. Ο Νορβηγός ολοκλήρωσε την σεζόν 2018-2019 με 5 γκολ και 6 ασίστ, σε 23 συμμετοχές στη Super League. Φέτος η προσέγγιση του διαφοροποιήθηκε. Διαχειρίστηκε πιο προσεκτικά τον εαυτό του για να βγάλει την σεζόν σε τρία μέτωπα (Ευρώπη, Κύπελλο) και τα ανεβάσματα του έγιναν περισσότερο επιλεκτικά, δίχως ρίσκο, με μεγαλύτερη έμφαση στην ισορροπία που εξασφάλιζε μεγαλύτερη αμυντική συνέπεια. Σε 28 ματς πρωταθλήματος φέτος (21 στην κανονική περίοδο και 7 στα playoffs), ο Ελαμπντελαουί έχει 1 γκολ και 2 ασίστ.

Αν ο Νορβηγός εντέλει τραβήξει για άλλες πολιτείες και ο Ολυμπιακός καταλήξει στον Ραφαέλ ως αντικαταστάτη του, τότε οι 'ερυθρόλευκοι' θεωρητικά θα κερδίσουν σε επιθετικό παιχνίδι και θα χάσουν ανασταλτικά. Ο Βραζιλιάνος έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στον χειρισμό της μπάλας, ευρύτερη γκάμα κινήσεων προς την αντίπαλη περιοχή και μεγαλύτερη ικανότητα στο '1vs1' επιθετικά. Σε φάση επίθεσης, ο Ολυμπιακός θα διαθέτει έναν ακόμη παίκτη που θα μπορεί να υποδυθεί τον ακραίο επιθετικό.

Ωστόσο ο Ραφαέλ είναι περισσότερο παρορμητικός από τον Ελαμπντελαουί, εμπιστεύεται πιο πολύ το ένστικτο του σε σχέση με την τακτική συνέπεια, ο ενθουσιασμός του τον παρασύρει. Σε σχέση με τον Νορβηγό, λειτουργεί πιο πολύ συναισθηματικά και λιγότερο πρακτικά στον αγωνιστικό χώρο. Προφανώς και οι υποθέσεις αυτές πηγάζουν μέσα από διαφορετικό περιβάλλον δράσης των δύο παικτών και αποτελούν συνθήκες που θα κληθεί να προσαρμόσει ο Πέδρο Μαρτίνς στο παιχνίδι της ομάδας του, αν και εφόσον...

News 24/7

24MEDIA NETWORK