Super League: Τα δύο σενάρια για την επανέναρξη

Στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν στη Super League 1. Ποια είναι τα δύο πιθανά σενάρια και πόσες ομάδες θα αγωνίζονται του χρόνου στην κατηγορία.

Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί του Ολυμπιακού με τον Δημήτρη Γιαννούλη του ΠΑΟΚ σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019
Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί του Ολυμπιακού με τον Δημήτρη Γιαννούλη του ΠΑΟΚ σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μία περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού είναι στην επικαιρότητα και το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι τα αθλητικά γεγονός, στη Super League πρόκειται να κάνουν τηλεδιάσκεψη την προσεχή Δευτέρα θέλοντας να καταγράψουν τα έως τώρα στοιχεία και αν είναι δυνατόν να ορίσουν μία ημερομηνία επανεκκίνησης του πρωταθλήματος.

Ας δούμε τα δεδομένα έως τώρα, αυτό που δεν θέλουν οι ομάδες, αυτό που φοβούνται οι περισσότερες εξ αυτών και γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε ξανά τους 6 των πλέι οφ και τους 8 των πλέι άουτ στη σέντρα.

Ο 'καυτός' Απρίλης

Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της τον Απρίλιο, αναφορικά με την έξαρση του ιού στην Ελλάδα και τον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν είναι μυστικό ότι τόσο ο Απρίλιος όσο και ο Μάιος θεωρούνται κρίσιμοι μήνες που θα ορίσουν το μέλλον. Ειδικά ο επόμενος, όταν θα διαπιστωθεί αν τα μέτρα που πάρθηκαν είχαν αντίκτυπο κι αν η Ελλάδα έχει λόγο να αισιοδοξεί για τη συνέχεια και την καταπολέμηση του κορονοϊού. Αν μπορεί να οριστεί κάτι ως δεδομένο είναι ότι τον Απρίλιο δεν θα έχουμε πρωτάθλημα. Στόχος, όμως, της Λίγκας είναι να επαναρχίσει η διοργάνωση περί τα μέσα Μαΐου και τέλη Απριλίου οι ομάδες να μπουν ξανά στα γήπεδα για να αρχίσουν την προετοιμασία. Αυτήν τη χρονική στιγμή κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπία. Πριν από έναν μήνα, ουδείς περίμενε αυτήν την εξέλιξη, πόσο μάλλον να μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει σε δύο μήνες.

Ο Αυγενάκης δεν είναι αισιόδοξος

Απαισιόδοξος ως προς το σενάριο επανέναρξης του πρωταθλήματος είναι κι ο Λευτέρης Αυγενάκης, λόγω του 'καυτού' Απρίλη. Επειδή η Ελλάδα είναι ακόμα στην αρχή, όσον αφορά στη 'μάχη' με τον κορονοϊό και επειδή τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει πάρει θα φανούν σε βάθος χρόνου, ο υφυπουργός Αθλητισμού θα περιμένει τις εξελίξεις τον επόμενο μήνα για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Ο Αυγενάκης δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και όλων των μελών των ομάδων και μόνο αν είναι απολύτως σίγουρος, αν έχει πάρει δηλαδή τις διαβεβαιώσεις, θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση που να αφορά το μέλλον των αθλητικών διοργανώσεων και δη της Super League 1.

Ποια η θέση της Super League

Στη Λίγκα δεν 'καίγονται' να αρχίσει σώνει και ντε το πρωτάθλημα, αλλά θέλουν να έχουν έναν 'μπούσουλα', έναν ορίζοντα που να τεθεί ως όριο για ενδεχόμενο restart της διοργάνωσης. Αυτό το όριο είναι τα μέσα Μαΐου, αφού πιο μετά το όλο θέμα θα τραβήξει, θα μπούμε καλοκαίρι και τα χρονικά περιθώρια θα στενέψουν -ακόμα και χωρίς το άγχος του Euro 2020- και θα είναι δύσκολο να 'τρέξουν' για να τελειώσει ομαλά το πρωτάθλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το βράδυ της Τετάρτης, όταν βγήκε στην επικαιρότητα η είδηση περί τηλεδιάσκεψης την προσεχή Δευτέρα, οι ομάδες δεν είχαν ενημερωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο -εξάλλου υπάρχει χρόνος για να οργανωθούν- αλλά συνεχίζουν να ζουν στην άγνοια αναφορικά με το μέλλον της διοργάνωσης, αλλά και τις σκέψεις της διοργανώτριας αρχής.

Οι παίκτες φοβούνται

Μέσα σε όλο αυτό υπάρχουν κι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν μπει σε... απραξία στα σπίτια τους και απέχουν από τις προπονήσεις. Μία φυσιολογική επανεκκίνηση ενός ποδοσφαιριστή για να μπορεί να αγωνιστεί ξανά σε φουλ ρυθμούς, χρειάζεται τουλάχιστον 15 μέρες. Ουσιαστικά, τώρα οι ποδοσφαιριστές είναι σαν να βρίσκονται σε διακοπές καλοκαιριού και περιμένουν να αρχίσει η επόμενη σεζόν.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται σχεδόν ένας μήνας για να προετοιμαστούν οι παίκτες έπειτα από διακοπές και να είναι σε θέση να παίξουν σε επίσημο παιχνίδι. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, ακόμα κι οι 15 μέρες προετοιμασίας -αν αποφασιστεί να αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα- φαντάζουν λίγες για να μπορέσουν να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο για να πατήσουν ξανά χορτάρι. Και να σκέφτεστε περισσότερο τους παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν στις 30 Ιουνίου και θέλουν να συνεχίσουν στον επόμενο 'σταθμό' της καριέρας τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλουν να ρισκάρουν με έναν τραυματισμό που θα τους αφήσει εκτός δράσης, αλλά και αρκετά πίσω.

Η πρόταση Κούγια

Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, είναι ο μοναδικός που κατέθεσε πρόταση για το μέλλον του τρέχοντος πρωταθλήματος και φαίνεται ότι είναι αυτή που αρμόζει στην περίσταση, με τον κορονοϊό να είναι ένα βήμα μπροστά και το μέλλον να φαντάζει, ακόμα, αβέβαιο. Ο γνωστός ποινικολόγος πρότεινε το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί ως έχει και να μην υποβιβαστεί κανένας. Ουσιαστικά έκανε λόγο για αναδιάρθρωση και πρωτάθλημα με 16 ομάδες την επόμενη σεζόν.

Θυμίζουμε ότι πρότεινε να στεφθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός κι η κατάταξη των πλέι οφ να οριστεί σαν αυτή της κανονικής διάρκειας: δηλαδή 2ος ο ΠΑΟΚ, 3η η ΑΕΚ, 4ος ο Παναθηναϊκός, 5ος ο ΟΦΗ και 6ος ο Άρης. Από αυτές τις ομάδες, να βγουν όλες Ευρώπη πλην του Παναθηναϊκού, λόγω της γνωστής ποινής του από την UEFA. Όσον αφορά στις θέσεις των πλέι άουτ, πρότεινε να μην υποβιβαστούν οι δύο ομάδες που προβλέπεται (Παναιτωλικός και Πανιώνιος δηλαδή, αν έληγε έτσι το πρωτάθλημα) και να ανέβουν οι πρώτοι δύο της βαθμολογίας της Super League 2, με την υπάρχουσα κατάσταση. Δηλαδή ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Απόλλων Σμύρνης. Σύνολο 16 ομάδες.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει συζητηθεί και πλην του Πανιωνίου που τάχθηκε υπέρ ανοιχτά μέσω του προέδρου του, Χρήστου Δάρα, καμία άλλη ομάδα δεν την έχει σχολιάσει, χωρίς ωστόσο να την απορρίπτει. Είναι ίσως η πιο ρεαλιστική πρόταση, βάσει των εξελίξεων λόγω της πανδημίας.

Η ζημιά των ομάδων

Εκτός του παρόντος, υπάρχει και το μέλλον που απασχολεί τις ομάδες. Και όταν λέμε μέλλον, εννοούμε του χρόνου, η νέα σεζόν. Αυτήν τη στιγμή είναι όλα στον 'αέρα' και καμία από τις ομάδες δεν μπορεί να προγραμματίσει. Ούτε προετοιμασία ούτε φιλικά, πόσο μάλλον μεταγραφές. Αυτό δημιουργεί ένα ντόμινο εξελίξεων και οικονομική ζημιά στους περισσότερους συλλόγους. Υπάρχουν αυτοί με ισχυρή διοίκηση που αποτελεί εγγύηση για τα δύσκολα, υπάρχουν όμως κι οι ομάδες που είχαν έτσι κι αλλιώς προβλήματα και τώρα βλέπουν αυτά να γιγαντώνονται. Ομάδες που περίμεναν χορηγίες για να 'ανασάνουν' και συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα για να μπορέσουν να οργανωθούν. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει, ενώ με την κατάσταση να 'αιωρείται', ακόμα κι οι συμφωνίες που ισχύουν τώρα μπορούν να 'τιναχτούν στον αέρα', αν υπάρξει στάση πληρωμών από τους χορηγούς.

Τα σενάρια... επιστημονικής φαντασίας

Για το τέλος, τα σενάρια που κυκλοφορούν αναφορικά με το πώς μπορεί να συνεχιστεί το πρωτάθλημα εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Το ένα σενάριο είναι να μη γίνουν τα πλέι άουτ και είτε να αποφασιστεί αναδιάρθρωση (δηλαδή να υιοθετηθεί, εν μέρει, η πρόταση Κούγια), δηλαδή να μην πέσουν οι δύο τελευταίοι, είτε να αποφασιστεί ο υποβιβασμός τους βάσει της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο. Το άλλο σενάριο είναι να γίνουν τα πλέι οφ με μονούς αγώνες, για να γίνουν λιγότερα παιχνίδια κι έτσι να 'χωρέσει' η διαδικασία στα στενά χρονικά περιθώρια. Το τελευταίο σενάριο, που είναι και το πιο σίγουρο, αφορά τις εξέδρες. Αυτές -εκτός απροόπτου- θα παραμείνουν άδειες, αν τελικά έχουμε επανεκκίνηση της Super League 1.

News 24/7

24MEDIA NETWORK