Συμμορίες απειλούν την ζωή των σταρ της Premier League

Δωμάτιο πανικού, κάμερες, σωματοφύλακες και εκπαιδευμένα σκυλιά είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας των αστέρων του αγγλικού πρωταθλήματος, καθώς έχουν γίνει στόχος αδίστακτων συμμοριών από την Ουκρανία και την Αλβανία.

Στόχος συμμοριών έχουν γίνει οι σταρ ποδοσφαιριστές της Premier League, που αυξάνουν διαρκώς τα μέτρα ασφαλείας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους ⓒ 2021 Dave Thompson/Associated Press
Στόχος συμμοριών έχουν γίνει οι σταρ ποδοσφαιριστές της Premier League, που αυξάνουν διαρκώς τα μέτρα ασφαλείας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Ⓒ 2021 DAVE THOMPSON/ASSOCIATED PRESS

Ένα φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Αγγλία. Τα σπίτια των αστέρων της Premier League είναι στόχος συμμοριών, κυρίως από την Ουκρανία και την Αλβανία, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ματσέτες ή φονικά μαχαίρια. Και ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας ασφάλειας επιμένει πως πρόκειται για μια απειλή που οι περισσότεροι δεν παίρνουν όσο σοβαρά θα έπρεπε.

Ο Ντες Στιλ υπήρξε μέλος της SAS, την ελίτ ειδικών επιχειρήσεων αντιτρομοκρατική μονάδα του βρετανικού στρατού. Και υποστηρίζει πως "κάποια στιγμή μια από αυτές τις επιθέσεις θα καταλήξει σε τραγωδία. Κάποιος θα δολοφονηθεί ή ένας παίκτης θα χάσει τα γόνατα του. Μιλάμε για συμμορίες που δεν σταματούν πουθενά. Το μόνο που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επιδορμής είναι ένα θύμα που θα προσπαθήσει να τα βάλει με έναν κακοποιό, που είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το μαχαίρι - και οι περισσότεροι είναι".

Ο Ρόμπιν Όλσεν ήταν το τελευταίο χρονικά θύμα μιας τέτοιας επίθεσης. Προ εβδομάδων διαρρήκτες οπλισμένοι με μαχαίρια εισέβαλαν στο σπίτι του στο Merseyside και τρομοκράτησαν τον Σουηδό γκολκίπερ της Έβερτον και την οικογένειά του καθώς λεηλατούσαν το σπίτι.

Τον περασμένο μήνα, ήταν ο προπονητής των 'ζαχαρωτών', Κάρλο Αντσελότι, που έπαθε σοκ όταν οι εισβολείς έφυγαν με ένα χρηματοκιβώτιο από το σπίτι του κοντά στο Λίβερπουλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι του Ιταλού τεχνικού σχεδιάζουν τη μαζική αναβάθμιση της ασφάλειας της οικείας του.

Δύο αστέρες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι επίσης σε συζητήσεις με την εταιρεία ασφάλειας Chartsec, η οποία προσπαθεί να προσφέρει προστασία στους αθλητές, σε συνδυασμό με την ομάδα υποστήριξης των παικτών, Playon Pro. Σαντιό Μανέ, Ντέλε Άλι, Γουέιν Ρούνεϊ, Τζόι Μπάρτον και Φαμπίνιο, πρόσφαταν έπεσαν θύματα ανάλογων επιθέσεων.

Πριν από δύο μήνες, μια συμμορία προσπάθησε να κλέψει ρολόγια αξίας 230.000 ευρώ από τους τότε συμπαίκτες στην Άρσεναλ, Μεσούτ Εζίλ και Σεάντ Κολάσινατς, πριν ο Βόσνιος τους κυνηγήσει τρέποντας τους σε φυγή. Ο Ντες Στιλ μιλάει με το κύρος κάποιου που πέρασε 15 χρόνια με τους Royal Marines στην SAS.

"Πολλές από αυτές τις εγκληματικές μονάδες είναι Ουκρανοί και Αλβανοί. Και πιστέψτε με, κάνουν την δουλειά αυτή με την δέουσα επιμέλεια. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και δεν διστάζουν για τίποτα. Δεν μιλάμε για τον μέσο διαρρήκτη εδώ, αλλά για άνδρες που είναι οπλισμένοι και αδίστακτοι, που παρακολουθούν και περιμένουν για να δράσουν, μερικές φορές σχεδιάζουν λεπτομερώς το σχέδιο τους για μήνες.

Θα ξέρουν τι είδους ασφάλεια υπάρχει γύρω από ένα ακίνητο - και δυστυχώς συχνά δεν είναι αρκετή. Συνήθως υπάρχουν πράγματα αξίας μέσα στο σπίτι -μετρητά, ρολόγια, κοσμήματα- και οι πιθανότητες είναι ότι θα γνωρίζουν ήδη τι πρόκειται να πάρουν. Αλίμονο σε όποιον μπει στο δρόμο τους. Τα σπίτια των ποδοσφαιριστών είναι εύκολοι στόχοι για αυτούς τους ανθρώπους και αν η δράση τους δεν ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη, τότε πρέπει να φοβάστε για το χειρότερο μια μέρα".

Μερικοί παίκτες έχουν πληρώσει έως και 50.000 ευρώ για ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους φύλαξης, όπως οι Κάιλ Γουόκερ, Πολ Πογκμπά, Μάρκους Ράσφορντ, Ραχίμ Στέρλινγκ και Τζακ Γκρίλις. Άλλοι κυκλοφορούν με σωματοφύλακες, ενώ ειδικά όσοι είναι οικογενειάρχες εγκαθιστούν εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης στις πολυτελείς οικίες τους, ακόμη και δωμάτια πανικού.

Ωστόσο ο Ντες Στιλ αμφιβάλλει για τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα. "Αυτές οι συμμορίες είναι αδίστακτες, αλλά δεν είναι ηλίθιες - αν έρθουν αντιμέτωποι με ένα από αυτά τα σκυλιά θα τα πυροβολήσουν ή θα αφήσουν δηλητηριασμένο κρέας για να τα σκοτώσουν. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αυτοί οι παίκτες αξίζουν εκατομμύρια και εκατομμύρια, αλλά πάρα πολλοί από αυτούς δεν αισθάνονται την ανάγκη να πληρώσουν μερικές χιλιάδες λίρες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους".

Ο πρώην αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας, Βιβ Άντερσον, επικεφαλής του Playon Pro, τόνισε: "Όσο περισσότερο ερευνήσαμε αυτό που μετατρέπεται σε κρίση, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι πολλοί παίκτες και οι οικογένειές τους είναι εύκολοι στόχοι".

Ο Ντες Στιλ πιστεύει ότι οι μεγαλύτεροι αστέρες του αγγλικού πρωταθλήματος πρέπει να επενδύσουν ακόμη και στη μυστική ασφάλεια όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές ή απλά βγαίνουν για δείπνο.

"Ο Χάρι Μαγκουάιρ συνελήφθη στην Ελλάδα πέρυσι και αντιμετώπισε ποινικές κατηγορίες αφού μια μέρα διασκέδασης τελικά πήγε στραβά. Αν είχε κάποιους άνδρες ασφαλείας να τον συνοδεύουν διακριτικά και να τον καλύπτουν, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Όταν τα πράγματα μοιάζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, χτυπάμε φιλικά στον ώμο και λέμε ήσυχα 'ώρα να φύγουμε, τα πράγματα δεν είναι ασφαλή εδώ..."

Σε μια περίοδο πολύ δύσκολη οικονομικά για την ανθρωπότητα και δίχως σημάδια άμεσης ανάκαμψης στον ορίζοντα, η εγκληματικότητα μοιραία αυξάνεται. Και στο κατά πολλούς καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, οι σταρ της Premier League δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Πληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το τίμημα της δημοσιότητας τους αλλά την τεράστια οικονομική άνεση που τους αποφέρει η ενασχόληση τους με το ποδόσφαιρο, μετατρέποντας τους σε στόχο με κίνδυνο όχι μόνο την περιουσία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.


News 24/7

24MEDIA NETWORK