Συναδινός: "Η το κράτος δικαίου ή οι μαφιόζοι"

Σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός επανέλαβε το δίλημμα που θέτει συνεχώς η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα.

Συναδινός: "Η το κράτος δικαίου ή οι μαφιόζοι"
Συναδινός βόλεϊ

Ολα όσα είπε στον LIBERO FM

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Θα πούμε τα αυτονόητα και αυτά που σκέφτεται ο κάθε υγιής φίλαθλος. Κάθε άνθρωπος που λειτουργεί μέσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θέλει μία άλλη υγιή διαδικασία. Να χαίρονται οι άνθρωποι το θέαμα. Να υπάρχει μία εικόνα που συναντάμε στις πιο ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Με καλύτερο θέαμα, με υψηλού επιπέδου ομάδες. Μία αξιοπιστία, μία αθλητική δικαιοσύνη, χωρίς πελατειακές σχέσεις. Εχουμε ξεκινήσει εδώ και 1,5 χρόνο μία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θεσμοθετήσαμε τους τακτικούς δικαστές, καταφέραμε να συνομιλούμε με τη FIFA και την UEFA, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν αυτό, με εξαίρεση την ΕΠΟ. Τα προηγούμενα χρόνια το ελληνικό κράτος δεν το είχε καταφέρει σε μία ισότιμη βάση. Πλέον, όχι μόνο συνομιλούμε, αλλά έχουμε φέρει τη FIFA να επιβάλλει πράγματα στην ΕΠΟ και να αποφασίζει μόνο της η διοικούσα επιτροπή την αναστολή του πρωταθλήματος. Είναι κάποια βήματα για να σπάσουμε τα κατεστημένα και να σταματήσουμε τις καταστάσεις που βλέπουμε».

Για την αναβολή του πρωταθλήματος: «Δεν είναι το άκρο. Το άκρο είναι να αποφασίσει η κυβέρνηση ότι θα αποκλείσουμε τις ομάδες μας από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα, μέχρι να συνετιστούν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Να καθορίσουν ένα πιο υγιές πλαίσιο. Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Να μην το θεωρείτε καθόλου απίθανο. Αν δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα από τις τωρινές ενέργειες μας, θα οδηγηθούμε εκεί. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά είναι στο δικό τους χέρι. Είναι λογικό να υπάρχει μία επιφυλακτικότητα. Κάποιοι νόμοι εφαρμόζονταν επιλεκτικά. Αυτά που νομοθετήσαμε, θα εφαρμοστούν. Αυτό είπαν χθες υψηλότατοι κυβερνητικοί παράγοντες. Υπάρχει νόμος και θα εφαρμοστεί».

Για το γεγονός ότι και στο παρελθόν αναβλήθηκε το πρωτάθλημα αλλά ξεκίνησε πάλι: «Ξεκινήσαμε και σταματήσαμε πάλι, διότι οι φορείς του ποδοσφαίρου που ανέλαβαν να προχωρήσουν κανονικά, δεν το έπραξαν. Οταν απειλούν έναν αρχιδιαιτητή ή καίνε το σπίτι του άλλου, δεν είναι κανονικότητα. Βρισκόμαστε σε μία κλιμάκωση».

Για την ασφάλεια στα γήπεδα: «Κάποια εποπτικά μέσα λειτουργούν στα γήπεδα. Υπάρχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο που σε πολλά γήπεδα εφαρμόζεται. Αν δεν εφαρμόζεται, είναι ευθύνη της διοργανώτριας αρχής και των ΠΑΕ. Πρέπει να γίνει πιο αυστηρός ο έλεγχος. Ο νόμος βαραίνει τις ομάδες που χρησιμοποιούν τους αθλητικούς χώρους ή τους ιδιοκτήτες. Οταν πρόκειται για δημόσιο γήπεδο, η επιβάρυνση είναι στην ΠΑΕ ή την ΚΑΕ που χρησιμοποιεί το γήπεδο. Σε ορισμένα γήπεδα υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, μετά από εποπτεία της αστυνομίας όμως, καθορίστηκε το πρόβλημα και αποκαθίσταται η βλάβη ».

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο: «Υπάρχει μία μεταβατική περίοδος για τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ. Οταν μία ομάδα ανεβαίνει κατηγορία, δεν προλαβαίνει να εγκαταστήσει τα συστήματα. Εκεί τους δώσαμε ένα διάστημα, όπως και στο μπάσκετ με τις ΚΑΕ που προβιβάζονται. Για τις κάμερες δόθηκε διορία μέχρι το τέλος του χρόνου».

Για το αν συνέλαβαν το άτομο που πέταξε τη φωτοβολίδα στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ: «Οχι, δεν το γνωρίζω. Δεν έχω κάποια ενημέρωση. Ο πρώτος νόμος Κοντονή προέβλεπε πολύ αυστηρή διάταξη για τις φωτοβολίδες ευθείας βολής. Με παράκληση της Λίγκας και της ΕΠΟ, ως ένδειξη καλής θέλησης, "μαλακώσαμε" λίγο την αυστηρότητα του νόμου. Δεν ξέρω αν τελικώς ήταν σωστό. Θα το δούμε. Πάντως χθες ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών. Το μεγάλο θέμα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών στη δικαιοσύνη, ώστε να γίνουν τα δικαστήρια και να ξεκαθαρίσουν οι ανοικτές υποθέσεις για το Κοριόπολις, τα στημένα και την κάρτα υγείας. Να δούμε ποιοι είναι ένοχοι και ποιοι αθώοι. Μόλις γίνει αυτό, τα πράγματα θα είναι σαφέστερα. Με την παρουσία του κ. Κοντονή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα έχουμε εξελίξεις πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Για τον ορισμό του Βασίλη Γκαγκάτση στη θέση του γενικού διευθυντή της Σούπερ Λιγκ: «Άνθρωποι που κατηγορούνται, παρ'όλο που δεν έχει κριθεί αν είναι αθώοι ή ένοχοι και έχουν ασκηθεί διώξεις, δεν μπορείς να τους εντάξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μάλιστα σε μία λεπτή περίοδο που προσπαθούμε να φέρουμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Αυτό που έγραψα εγώ, ήταν το προφανές. Η ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ απέσυραν Μπλάτερ και Πλατινί, πριν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις».

Για το γεγονός ότι οι ομάδες λειτουργούν λες και δεν δίνουν σημασία στην Πολιτεία: «Κάποιοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι του ανθρώπου, την ημέρα που ο Υπουργός προσπαθούσε να τον πείσει να ανακαλέσει την παραίτηση του. Εδώ γίνεται ένας πόλεμος με συμφέροντα. Το μέτωπο είναι ανοικτό. Δεν έχουμε την αίσθηση ότι μας ακούν ή όχι. Εδώ μένει να φανεί αν θα επικρατήσει το κράτος δικαίου ή οι μαφιόζοι. Οσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, μάλλον μας βάζουν... μπροστά στο σκορ. Δεν θα πάμε ούτε καν παράταση ή πέναλτι».

Για το θέμα του Βασίλη Γκαγκάτση και αν θα υπάρξει παρέμβαση: «Εγώ εξέφρασα τη θέση και την άποψη μου. Η Σούπερ Λιγκ είναι ένας ιδιωτικός συνεταιρισμός. Υπάρχει αθλητική δικαιοσύνη και άλλοι μηχανισμοί που μπορούν να κάνουν την παρέμβαση τους».

Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο: «Εχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση. Συνεχίζεται η κατάθεση απόψεων και σχολίων. Μετά οι αρμόδιοι θα συγκεντρώσουν τα σχόλια και μετά το νομοσχέδιο θα πάει προς διαβούλευση για να προχωρήσει η διαδικασία. Το διάστημα όλων αυτών, εξαρτάται από τα σχόλια που θα έχουμε. Η διαβούλευση θα πάει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου».

Για το αν είναι αισιόδοξος για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που υπάρχει μία αχτίδα φωτός. Εχουμε για πρώτη φορά ένα κράτος που έχει παρέμβει με προσεκτικό τρόπο για να φτάσουμε στον τελικό στόχο. Αν δεν ελπίζαμε, θα το είχαμε αφήσει. Δεν το θέλουμε όμως, γιατί τραυματίζει την ελληνική κοινωνία».

Για το αν πιστεύει ότι οι ιδιοκτήτες των ομάδων θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Μπορώ να διατηρώ τις αμφιβολίες μου,αλλά είμαι αισιόδοξος για το πως σκέφτονται στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αυτοί είναι που πρέπει να πάρουν το ποδόσφαιρο στα χέρια τους».

Για το κατά πόσο είναι σύμφωνος με τη διακοπή του πρωταθλήματος: «Εχει ένα καινούργιο στοιχείο. Την έχει αποφασίσει η διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ, με υπόδειξη της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι στηρίζει αυτή την απόφαση. Ας δούμε πως θέλουν να ρυθμίσουν τα του οίκου τους. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές».

Για τη Φούτμπολ Λιγκ και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει: «Γνωρίζω ότι είναι σε δυσχερέστατη θέση. Δεν έχουν έσοδα, ούτε τηλεοπτική στέγη. Δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου να βρει χορηγούς. Αν κάναμε μία ολοκληρωμένη συζήτηση, θα έθετα το ερώτημα αν το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αντέξει τόσες ΠΑΕ. Καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τους εργαζομένους τους. Να βάλουν και αυτοί ένα χεράκι για να καθαρίσουμε την υπόθεση με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συμμετέχουν στα δρώμενα και έχουν εκπροσώπηση στην ΕΠΟ. Δεν είναι ένα άλλο βασίλειο. Είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι και αυτοί μέρος του προβλήματος».

News 24/7

24MEDIA NETWORK