Συνάντηση για το γηπεδικό

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Γιώργος Σουφλιάς, συναντήθηκε με την Δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Συνάντηση για το γηπεδικό

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Γιώργος Σουφλιάς, συναντήθηκε με την Δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το γηπεδικό του Παναθηναϊκού, δίχως πάντως να προκύψει κάποια σπουδαία είδηση. Ο κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε πως χρειάζεται πολλή προσπάθεια αλλά ευελπιστεί στη καλύτερη δυνατή λύση. Από την πλευρά της, η Πρώτη Κυρία της Αθήνας δεν έκρυψε την αισιοδοξία της. Αναλυτικά ...

Σουφλιάς: " Δεν θα βάλουμε χρήματα, άρα δεν με απασχολούν "

" Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τη κυρία Μπακογιάννη, συζητήσαμε διάφορα θέματα. Αλλά κυρίως, όπως καταλαβαίνετε, συζητήσαμε το θέμα της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Όπως είχα πει και την άλλη φορά, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, το οποίο εξασφαλίζει γήπεδο στον Παναθηναϊκό, αλλά δημιουργεί και μια μήτρα ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως γνωρίζετε, είναι αρμόδιο για να μελετήσει και να βγάλει σχετικές αποφάσεις για τους συντελεστές δόμησης και τους υπόλοιπους όρους που χρειάζονται. Σας λέω ένα παράδειγμα: να μεταφερθεί ο συντελεστής δόμησης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο Βοτανικό. Στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, υπάρχει συντελεστής δόμησης 3 και πρέπει να μεταφερθεί στο Βοτανικό με νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ για να μπορέσει να γίνει το γήπεδο.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας: με όλες αυτές τις ρυθμίσεις θα χαρακτηριστεί και θα είναι κοινόχρηστος χώρος. Και έχω δηλώσει και άλλη φορά ότι εκεί πρέπει να γίνει ένα καθαρό άλσος. Ως κοινόχρηστος χώρος δεν μπορεί να έχει συντελεστή δόμησης. Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει τίποτα επάνω, εκτός από ελάχιστα και αυτά με νομοθετική ρύθμιση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα τέτοιο μικρό κομμάτι πρέπει να είναι καθαρό πράσινο, ότι δεν χρειάζονται πλέον μαγαζιά ούτε άλλα «πολιτιστικά». Σε αυτό το «άλσος του Παναθηναϊκού», το μόνο που θα γίνει- και το δήλωσα στην κυρία Μπακογιάννη- είναι ένα μουσείο του Παναθηναϊκού για να καταγραφεί η ιστορία του συλλόγου και επιπλέον ένα αναψυκτήριο το οποίο θα είναι το πολύ 100- 150 τετραγωνικών μέτρα. Τίποτα άλλο. Και βέβαια ένα υπόγειο γκαράζ του οποίου την χωρητικότητα θα τη μελετήσουμε και ό,τι βγάλει η μελέτη, τόσες θέσεις γκαράζ θα γίνουν".

Τα χρήματα ποιος θα τα βάλει;
" Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής που χρειάζονται στο Βοτανικό: είχα πει και την άλλη φορά στην κυρία Μπακογιάννη ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες. Αυτό εξαρτάται από το Υπουργείο Οικονομίας και θα πρέπει να αναζητήσει από εκεί τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή των έργων υποδομής, το συζητήσαμε σήμερα και είπα στην κυρία Μπακογιάννη- που μου είπε ότι δεν μπορεί να τα αναλάβει ο Δήμος- ότι ή θα τα αναλάβει ο Ε.Α.Χ.Α. ή το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εν πάση περιπτώσει και στις δύο περιπτώσεις θα αναλάβει την κατασκευή τους το ΥΠΕΧΩΔΕ".

Για τι προϋπολογισμό μιλάμε;
" Δεν το συζητήσαμε αυτό. Γιατί από τη στιγμή που δεν έχουμε χρήματα και δεν θα δώσουμε, δεν με ενδιέφερε περισσότερο".

Υπουργέ, υπάρχει ήδη ένα γκαράζ που θα γίνει στον Άρειο Πάγο απέναντι. Και άλλο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού;
" Γι΄ αυτό και θα μελετηθεί, όπως σας είπα. Διαβάσατε στις εφημερίδες ότι ο Δήμος προτείνει να γίνει ένα γκαράζ 900 θέσεων. Σας είπα, λοιπόν, ότι ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους θα γίνει μελέτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Διότι εμείς είμαστε αρμόδιοι να καθορίσουμε τη χωρητικότητα με βάση ό,τι μας αποδώσει η μελέτη.

Επίσης, στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας- στις εφημερίδες, φαντάζομαι, το διαβάσατε και το είδατε στην ειδησεογραφία-, προτείνεται να γίνουν 2.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικές χρήσεις και τέτοια πράγματα. Γι΄ αυτά, λοιπόν, απάντησα προηγουμένως, ότι δεν πρόκειται να γίνουν. Τα μόνα που δέχομαι να γίνουν είναι ένα μουσείο του Παναθηναϊκού και ένα αναψυκτήριο.

Τονίζω ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον μαγαζιά και άλλα πράγματα. Πράσινο χρειαζόμαστε. Αυτή η πυκνοδομημένη περιοχή πράσινο ζητάει".

Στόχος του Παναθηναϊκού και του Δήμου είναι να ξεκινήσουν τα έργα στο Βοτανικό τον Οκτώβρη 2006, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό;

" Εύχομαι να συμβεί. Διότι όπως σας είπα, θα επιτευχθούν έτσι 3 πράγματα. Πρώτον, επαναλαμβάνω μήτρα ανάπλασης του Ελαιώνα. Δεύτερον, γήπεδο του Παναθηναϊκού. Και τρίτον, θα αποκτήσει κάποιο χώρο πρασίνου αυτή η πυκνοδομημένη περιοχή έστω και πολύ μικρό, 17 στρέμματα. Εύχομαι λοιπόν να ξεκινήσουν νωρίς. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ εξαρτάται το πλέγμα των όρων δόμησης που απαιτεί αποφάσεις υπουργικές αλλά και νομοθετική ρύθμιση. Αυτά θα τα κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν".

Κύριε Υπουργέ, δίπλα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού υπάρχουν τα Κουντουριώτικα και οι εργατικές πολυκατοικίες.
" Τα Κουντουριώτικα τα συζητήσαμε σήμερα. Είχε γίνει μια παράλειψη εκ μέρους του μελετητή για αυτό και πάρθηκε αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Λοιπόν, θα επανέλθουμε με καινούργια διαδικασία πλέον και με μέριμνα και, αν θέλετε, με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα. Και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε".


Μπακογιάννη: " Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος"

Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Αθηναίων, τόνισε: " Ουσιαστικό αντικείμενο της συζήτησης, ήταν η διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Λεωφόρου. Ένα θέμα που είχε ξεκινήσει από αυτό το υπουργείο πριν από έξι μήνες. Θα υπάρξουν σίγουρα και άλλες συναντήσεις. Κύριο θέμα αποτελεί η χρηματοδότηση. Για το γήπεδο από την πλευρά του υπουργείου, ο κύριος Σουφλιάς είπε ότι θα συστήσει μία δική του επιτροπή, που θα ρυθμίσει και θα εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο".

Τέλος, η Πρώτη Κυρία της πρωτεύουσας, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία της... " Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK