Συνέντευξη Γιάννη Οκκά στο Contra.gr

Στον επίλογο της ποδοσφαιρικής του καριέρας και στην αυγή της προπονητικής, ο Γιάννης Οκκάς μιλά στο Contra.gr για όλους και για όλα. Τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον Άγγελο Αναστασιάδη, για τον οποίο θα δεχόταν πρόταση να επιστρέψει στον Δικέφαλο.

Συνέντευξη Γιάννη Οκκά στο Contra.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Η 22η Μαϊου ήταν μία ιστορική ημέρα για τον Γιάννη Οκκά. Ενα 24ωρο μετά το χαμένο τελικό του Ερμή με τον ΑΠΟΕΛ, ο Κύπριος στράικερ βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ομάδας του στη Λάρνακα για να προπονηθεί, πιθανότατα, για τελευταία φορά στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.

Η αμηχανία του ήταν έκδηλη. Ο άλλοτε σέντερ φορ του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού είχε μία νευρικότητα που γινόταν αντιληπτή από χιλιόμετρα μακριά. Λίγο πριν βγει στο γήπεδο για την τελευταία προπόνηση το Contra.gr τον "ανέκρινε" για όλα. Διαβάστε τι λέει ο Γιάννης Οκκάς για τον Αγγελο Αναστασιάδη, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, τη Θεσσαλονίκη και τον... πρώην συμπαίκτη του Ντιέγκο Κόστα.

Συνέντευξη Γιάννη Οκκά στο Contra.gr

- Σε βλέπουμε με τα ρούχα της προπόνησης. Είναι πράγματι η τελευταία φορά που τα βάζεις;

Κοίταξε, οι πιθανότητες να σταματήσω είναι πιο πολλές από το να συνεχίσω. Η αλήθεια είναι ότι έχω το ελεύθερο από τον Ερμή και τη διοίκηση να αποφασίσω τι θέλω να κάνω. Αν θέλω να συνεχίσω, συνεχίζω, αν θέλω να σταματήσω, καλώς. Ο Ερμής έτσι και αλλιώς μου έδειξε εμπιστοσύνη πριν από έξι μήνες όταν έψαχνα μία ομάδα να τελειώσω ή τέλος πάντων να συνεχίσω την καριέρα μου. Αυτό με τιμά ιδιαίτερα, βρήκα ανθρώπους που σεβάστηκαν την ιστορία μου και το όνομά μου. Θέλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια για άλλη μία φορά. Παράλληλα έκανα τα μαθήματα προπονητικής και την προηγούμενη εβδομάδα βγήκαν τα αποτελέσματα και πήρα το δίπλωμα.

- Πλέον δηλαδή μιλάμε για τον προπονητή Οκκά...

Προπονητής ακόμα δεν είμαι. Αρχισα από το πιο χαμηλό δίπλωμα, για να φτάσω στο υψηλότερο χρειάζομαι τέσσερα χρόνια. To C και το Β είναι κάπως πιο εύκολα, το A και το Pro έχουν πάρα πολύ δουλειά.Εκεί καταλαβαίνεις και το τι εστί προπονητής, τι χρειάζεται για να γίνεις ένας καλός τεχνικός. Καμία σχέση με το ρόλο του παίκτη, όταν είσαι ποδοσφαιριστής, είσαι ένας άνθρωπος, σαν προπονητής είσαι όλο το ρόστερ.

- Γιατί προπονητής και όχι κάτι άλλο;

Το προπονητικό δίπλωμα δεν αναιρεί τυχόν πρόθεση να κάνω και κάτι άλλο. Με το κάτι άλλο δεν μπορείς να γίνεις όμως προπονητής. Ξεκίνησα έτσι από τα βαθιά γνωρίζοντας τις δυσκολίες. Το προπονητικό δίπλωμα σου δίνει το δικαίωμα να ψάξεις το χώρο και από εκεί και πέρα μπορείς κάλλιστα να πάρεις κάποιο άλλο πόστο.

- Μπορεί ας πούμε να σε δούμε και τεχνικό διευθυντή κάπου...

Δεν το αποκλείω αυτό. Αλλά για να γίνεις προπονητής, πρέπει να είσαι από όλα. Ψυχολόγος,τεχνικός διευθυντής, τα πάντα. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο επέλεξα να πάρω το προπονητικό δίπλωμα, για να έχω μία βάση να πατήσω.

- Με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου είστε οι δύο πιο αναγνωρίσιμοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα. Γιατί ο κόσμος σας ξεχώρισε;

Νομίζω ότι τόσο εγώ όσο και ο Μιχάλης ήμασταν δύο από τα παιδιά που βοηθήσαμε να αλλάξει εποχή το κυπριακό ποδόσφαιρο. Με την παρουσία μας δώσαμε ευκαιρίες και σε άλλους Κυπρίους ποδοσφαιριστές να παίξουν στην Ελλάδα, άνοιγαν πλέον οι πόρτες πιο εύκολα. Η Εθνική σ' αυτά τα χρόνια, με τον Αγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο, πήγε πολύ καλά επίσης. Είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε κάποια πράγματα και το κάναμε.

Συνέντευξη Γιάννη Οκκά στο Contra.gr
INTIME SPORTS

Ο Αγγελος πέτυχε, οι επόμενοι απέτυχαν στον ΠΑΟΚ

- Από την προπονητική φιλοσοφία του Αγγελου Αναστασιάδη τι έχεις κρατήσει;

Πρώτα απ' όλα πρέπει να πω ότι έχω πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Αναστασιάδη και με την οικογένειά του. Τους αγαπάω πάρα πολύ, γνωρίζει και τη δική μου οικογένεια. Ο κ. Αγγελος είναι ένας προπονητής που με το δικό του τρόπο βγάζει το 100% από κάθε ποδοσφαιριστή του. Είναι πάνω από όλα άνθρωπος και αυτό παίζει ρόλο για έναν προπονητή κατά τη δική μου άποψη. Δεθήκαμε μαζί του στον ΠΑΟΚ, θέλω να του στείλω τις ευχές μου για ό,τι καλύτερο,για μία καλή σεζόν που πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ τη χρειάζεται.

- Πιστεύεις ότι ο κ. Αναστασιάδης, εν έτει 2014, είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για τον πάγκο του ΠΑΟΚ;

Θα απαντήσω ως εξής: Από το 2003 που πήρε η ομάδα τον τελευταίο της τίτλο μαζί του μέχρι και σήμερα, πέρασαν προπονητές και προπονητές από τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα μαζί τους δεν πέτυχε κάτι χειροπιαστό. Οπότε όσοι λένε ότι ο Αγγελος του 2014 δεν θα πετύχει, θα πρέπει να σκεφτούν γιατί δεν πέτυχαν οι προηγούμενοι που είχαν και πιο βαριά ονόματα. Ο κ. Αγγελος βέβαια έχει δύσκολη δουλειά μπροστά του, έχει ανηφόρα να ανέβει, όμως εγώ τον πιστεύω. Ελπίζω να ταιριάξει η χημεία του μ' αυτήν των παικτών για να έλθει το καλύτερο αποτέλεσμα.

- Μία υποθετική ερώτηση. Αν σε καλούσε εφέτος στον ΠΑΟΚ ο κ. Αναστασιάδης και σου έλεγε "Γιάννη, έλα να αρχίσεις καριέρα προπονητή δίπλα μου", θα πήγαινες;

Θα έλεγα ναι για πολλούς λόγους, όχι μόνο για έναν. Και για τον κ. Αναστασιάδη και για τον ΠΑΟΚ, και για τους φίλους που άφησα στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα σίγουρα, είναι πρόκληση. Εγώ γνώρισα την κουλτούρα του συλλόγου, τον κόσμο και σε τρία χρόνια πανηγύρισα τίτλους. Για μένα θα ήταν ευχής έργον μία πρόταση σαν και αυτή που περιέγραψες στην ερώτησή σου.

- Στην εν ελλάδι καριέρα σου συνδέθηκες κυρίως με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Στη σεζόν που έπαιξες στην ΑΕΚ τι δεν πήγε καλά;

Θυμάστε ότι όταν πήγα στην ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2003, την ομάδα την βάφτισαν ντριμ τιμ. Είχε εκπληκτικούς παίκτες, Λυμπερόπουλο, Ζαγοράκη, Τσιάρτα, Μπορμπόκη, Ιβιτς, Καψή. Αλλά η ΑΕΚ είχε και πάρα πολλά προβλήματα εκείνη την εποχή. Σ' ένα χρόνο δεν πήραμε ούτε ένα μισθό, αυτό λέει πολλά νομίζω.

Στο χειρότερο εφιάλτη δεν έβλεπα την ΑΕΚ στη Γ'!

- Περίμενες ότι θα έρθει μία εποχή που η ΑΕΚ θα παίξει στη Γ' Εθνική;

Οχι, σε καμία περίπτωση δεν το περίμενα. Ούτε στο χειρότερό μου εφιάλτη δεν είχα δει τέτοιο σενάριο. Η ΑΕΚ, πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι μεγάλος σύλλογος αλλά την επηρέασε η διοικητική αστάθεια. Οταν δεν υπάρχει σταθερή διοίκηση, όλα πάνε στραβά, ας έχεις τους καλύτερους παίκτες. Η σεζόν τότε στην ΑΕΚ άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, προκριθήκαμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είχαμε παικταράδες εκ των οποίων πολλοί βρέθηκαν στη μεγάλη Εθνική Ελλάδας του Euro 2004. Από αυτό να καταλάβετε τι σημαίνει καλή χημεία. Τα χρόνια μου σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό ήταν καλύτερα.

- Αρα η επιλογή σου να μεταγραφείς στον Ολυμπιακό το 2004 ήταν μάλλον μονόδρομος...

Οντως, μονόδρομος ήταν για μένα. Στην ΑΕΚ άλλαξαν πολλά πράγματα στο διοικητικό κομμάτι με την έλευση του Ντέμη Νικολαϊδη.Θα πω κάτι που το λέω για πρώτη φορά και το λέω γιατί έχουν περάσει χρόνια. Η κατάσταση εκείνο το καλοκαίρι στην ΑΕΚ σε ωθούσε έτσι και αλλιώς προς την έξοδο. Οταν δεν σε θέλουν κάπου, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Εγώ δεν μπορούσα να καθίσω στην ΑΕΚ μόνο και μόνο για να κοροϊδεύω τον ιδιοκτήτη και να πληρώνομαι. Η καριέρα του ποδοσφαιριστή είναι πολύ σύντομη για κάτι τέτοιο, πιστέψτε με. Σας το λέω σήμερα που κατα πάσα πιθανότητα σταματάω το ποδόσφαιρο.

SEEFELD AUSTRIA > ¦ÄöÆû°ª¹° °¶º / °¼¹¥¸ úº°
SEEFELD AUSTRIA > ¦ÄöÆû°ª¹° °¶º / °¼¹¥¸ úº° INTIME SPORTS

- Με τη διοίκηση Νικολαϊδη εσύ είχες μιλήσει εκείνη την εποχή;

Ναι, μίλησα. Εμένα και άλλα παιδιά μας ειδοποίησαν εγγράφως ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στα συμβόλαιά μας, όχι για να μείνουμε την επόμενη σεζόν αλλά για να εξυπηρετήσουμε την ομάδα.

- Η μεταγραφή σου στον Ολυμπιακό λογικά δεν ήταν κάτι εύκολο για σένα. Και λόγω της παρουσίας σου στον ΠΑΟΚ...

Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η κόντρα των δύο. Είχα όμως δίπλα μου έναν προπονητή που με πίστευε, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αυτός και ο Αγγελος Αναστασιάδης με επηρέασαν περισσότερο απ' όλους στην καριέρα μου. Είναι πολύ σημαντικό να σε πιστεύει ένας προπονητής και είναι επίσης σημαντικό να πηγαίνεις μία ομάδα και να σε γνωρίζει ο κόουτς, προσφέρει μία σιγουριά αυτό. Ηταν ένας σημαντικός λόγος που μεταγράφηκα στον Ολυμπιακό ο Μπάγεβιτς, και για την ΑΕΚ ισχύει το ίδιο. Πρέπει να πω εδώ πάντως ότι εγώ με τον ΠΑΟΚ είχα πέντε χρόνια συμβόλαιο και έφυγα στα τρία λόγω συνθηκών. Υπό διαφορετικές συνθήκες όχι μόνο θα έμενα αλλά θα ανανέωνα κιόλας. Είμαι όμως επαγγελματίας. Ποδόσφαιρο παίζω και για το όνομά μου αλλά και για τα χρήματα. Οποιος λέει το αντίθετο, λέει ψέματα για να κάνει εντύπωση στον κόσμο. Εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, δίνω απλώς τον καλύτερό μου εαυτό γι' αυτόν που δουλεύω. Πιστεύω ότι ο κόσμος της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ μπορεί να αναγνωρίσει ότι έδωσα και την ψυχή μου, γι' αυτόν του Ολυμπιακού δε, το θεωρώ δεδομένο.

Συνέντευξη Γιάννη Οκκά στο Contra.gr
INTIME SPORTS

Φτιάχνομαι με τις φωτογραφίες μου από τον ΠΑΟΚ

- Αν βάλεις στο ζύγι τις αναμνήσεις σου από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, τι θα δείξει η ζυγαριά;

Πέρασα και στις δύο ομάδες πολύ ωραίες στιγμές. Στον ΠΑΟΚ πανηγυρίσαμε το πρώτο τρόπαιο της ομάδας μετά από 16 χρόνια, ήταν κάτι απερίγραπτο, φοβερό, τρελές αναμνήσεις. Οταν δεν είμαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, ανοίγω τα άλμπουμ με εκείνες τις φωτογραφίες και φτιάχνομαι! Στην ομάδα αυτή έμαθα και τον ερχομό του γιου μου, του Γιώργου. Και στον Ολυμπιακό όμως πέρασα πάρα πολύ καλά, πανηγύρισα τίτλους, έκανα φίλους και έφυγα με το κεφάλι ψηλά.

ΠΑΟΚ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2000-01/ΕΠΙΝΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΑΟΚ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2000-01/ΕΠΙΝΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ AVATON PHOTO PRESS AGENCY

- Μήπως επέστρεψες νωρίς στην Κύπρο;

Θα έλεγα ναι. Εφυγα από τον Ολυμπιακό και πήγα για ένα χρόνο στην Ισπανία για τη Θέλτα. Εκανα καλή σεζόν και είχα προτάσεις στο τέλος της. Ηρθε όμως μία προσφορά πολύ δυνατή από την Κύπρο και πήρα την απόφαση να επιστρέψω. Σήμερα που μιλάμε μπορώ να πω ότι ίσως βιάστηκα. Ηταν όμως μία απόφαση και έπρεπε να την υποστηρίξω.

- Πιστεύεις ότι αν έκανες νωρίτερα το βήμα για την Ευρώπη, η καριέρα σου θα ήταν ακόμη καλύτερη;

Θα μπορούσε να το πει κανείς. Κοιτάξτε, ο ένας και μοναδικός χρόνος που έζησα στην Ισπανία μου έδωσε πάρα πολλά. Για να σας δώσω να καταλάβετε ήμουν συμπαίκτης με τον καλύτερο στράικερ του κόσμου τη σημερινή εποχή, τον Ντιέγκο Κόστα. Κρατάω ακόμα επαφές μαζί του, με βοήθησε και στο δίπλωμα του προπονητή, άλλωστε πρόσφατα επισκέφτηκα την Ατλέτικο για τις ανάγκες μίας εργασίας. Ενας χρόνος και όμως τόσες εμπειρίες.

- Εν τέλει από το ποδόσφαιρο φεύγεις γεμάτος;

Ξεκίνησα από την Κύπρο σε συνθήκες όχι τόσο καλές. Προσπάθησα όμως και είχα μεγάλη θέληση και να τώρα που έχω να διηγηθώ κάποιες ιστορίες από το πέρασμά μου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ισπανία. Είχα, επίσης, την τιμή να ξεπεράσω και τις 100 συμμετοχές στην Εθνική Κύπρου, έφτασα, δόξα τω θεώ, τις 106, είμαι και δεύτερος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Μιχάλη τον Κωνσταντίνου. Ολη αυτή η διαδρομή είναι σαν προίκα για μένα.

Συνέντευξη Γιάννη Οκκά στο Contra.gr
INTIME SPORTS

- Ο γιος σου παίζει μπάλα;

Ναι, αλλά το πρόβλημα είναι ότι παίζει και η κόρη μου (γέλια). Στηρίζω την οικογένεια όπως με στήριξε εκείνη όταν το είχα ανάγκη. Αν θέλει ο γιος μου να παίξει ποδόσφαιρο, θα τον βοηθήσω με όλη μου την καρδιά και θα τον συμβουλεύσω να ακολουθήσει το ένστικτό του και να χτίσει το δικό του όνομα από το μηδέν χωρίς να περιμένει έξωθεν βοήθεια.

- Τι σου έλειψε στην καριέρα σου Γιάννη;

Μπορούσα να πάω και σε πιο μεγάλα πρωταθλήματα, είχα κάποιες προτάσεις από την Αγγλία. Δεν λέω όμως γιατί ρε γαμώτο δεν το έκανα. Απλώς δεν έτυχε, ήταν οι συνθήκες τέτοιες. Και αυτά που έχω πετύχει όμως, αν κρίνουμε από που ξεκίνησα, νομίζω ότι είναι ένας μικρός άθλος. Πάνω από όλους βέβαια αυτό το κρίνει ο κόσμος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK