Συνέντευξη Τάσου Αυλωνίτη στο Contra.gr

Αποτέλεσε το μήλο της έριδος μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Οι "ερυθρόλευκοι" φαίνεται ότι βγαίνουν νικητές από αυτή τη μάχη και έτσι το πιο πιθανό είναι ο Τάσος Αυλωνίτης να φορά του χρόνου τη φανέλα των πρωταθλητών. Πριν από αυτό όμως ο Έλληνας στόπερ βίωσε δύο αποδοτικές αλλά και τρομερές σεζόν στον Πανιώνιο. Για όλα αυτά ένας από τους πλέον ταλαντούχους στόπερ της χώρας μίλησε αποκλειστικά στο Contra.gr.

Συνέντευξη Τάσου Αυλωνίτη στο Contra.gr

Τάσο περίμενες όταν ήρθες στον Πανιώνιο ότι θα είχες μία εξέλιξη τόσο γρήγορη;

Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοήρθα, στόχος μου ήταν να πατήσω στα πόδια μου και να καθιερωθώ στην ομάδα. Μου είπαν όταν έγινε η μεταγραφή ότι ο Πανιώνιος πάντα προσελκύει τα βλέμματα όλων των μεγάλων ομάδων αλλά εγώ εκείνη την εποχή δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω πλήρως, ήμουν πολύ μικρός. Το κατάλαβα όμως στην πορεία. Αποδείχθηκε άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν με τον Σάμαρη, τον Κολοβό κτλ. Κατανόησα ότι είχα μπροστά μου μία μεγάλη ευκαιρία. Ήμουν ευτυχής γιατί συνάντησα πολύ καλά αποδυτήρια και μπήκα αμέσως στο κλίμα. Επίσης συνάντησα πολύ καλούς προπονητές και πήρα πολλά πράγματα από όλους. Με τη δουλειά λοιπόν τα κατάφερα και αισθάνομαι πολύ καλά για το ενδιαφέρον που έδειξαν μεγάλοι σύλλογοι για μένα.

Ο πρώτος που σε έριξε στα βαθιά ήταν ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος...

Είχαμε μόνο Έλληνες παίκτες και μόλις δύο ξένους. Ο κόουτς Ελευθερόπουλος όμως το πίστευε ότι θα μπορούσαμε να πάμε πολύ καλά. Αυτό ευτυχώς δεν βγήκε ποτέ προς τα έξω, το κρατήσαμε για μας μέσα στα αποδυτήρια. Όλοι μας θεωρούσαν ως πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό αλλά εμείς αποδείξαμε ότι είχαμε ικανότητες. Προσωπικά οφείλω πολλά στον κύριο Ελευθερόπουλο γιατί με καθιέρωσε στην ομάδα δείχνοντάς μου εμπιστοσύνη. Έμαθα πολλά δίπλα του και ανέβηκα το πρώτο μεγάλο σκαλί της καριέρας μου.

Ακόμα και το προηγούμενο καλοκαίρι το όνομά σου ακούστηκε σε πολλά μεταγραφικά σενάρια. Τελικά όμως παρέμεινες στον Πανιώνιο...

Υπήρχε πράγματι ενδιαφέρον το καλοκαίρι το οποίο όμως ποτέ δεν μεταφράστηκε σε επίσημη πρόταση. Από τη στιγμή που είχα συμβόλαιο με τον Πανιώνιο, αφοσιώθηκα στην ομάδα, δεν είχα άλλη επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να πάρω μία ακόμη σεζόν ως βασικός στην ομάδα για να πατήσω καλύτερα στα πόδια μου και να αποκτήσω ακόμα περισσότερες εμπειρίες. Άλλωστε τα παιχνίδια και οι συνεχείς συμμετοχές σε ωριμάζουν ως ποδοσφαιριστή. Η δουλειά στην προπόνηση είναι πολύ σημαντική αλλά τα παιχνίδια φτιάχνουν το χαρακτήρα του παίκτη.

Πως βίωσες αυτή την πραγματικά πολύ δύσκολη, σε όλα τα επίπεδα, σεζόν που είχατε εφέτος;

Πολλά πράγματα δεν βγήκαν προς τα έξω. Η ομάδα είχε πάντα πολύ καλά αποδυτήρια και ουσιαστικά αυτό το στοιχείο μας κράτησε στην κατηγορία. Αγωνιστικά οι πάντες δίναμε το 100% αλλά από εκεί πέρα δεν ξέραμε ποιος πραγματικά διοικεί αυτήν την ομάδα. Οι αρχηγοί μας δεν ήξεραν σε ποιον πρέπει να μιλήσουν πχ για τα χρήματα που μας οφείλονταν. Η εφετινή σεζόν μάλιστα ήταν πιο δύσκολη από την προηγούμενη γιατί δεν είχαμε στη διάθεσή μας το Απήλιον. Όταν γυρίσαμε από τη Νάουσα το καλοκαίρι, δεν είχαμε ιδέα για το που θα προπονηθούμε. Το προπονητικό κέντρο στη Βάρη ήταν ακατάλληλο, τουλάχιστον σε σχέση με το Απήλιον. Πάλι καλά που δεν βγάλαμε σοβαρούς τραυματισμούς. Από εκεί και πέρα από την αρχή της σεζόν είπαμε μεταξύ μας στα αποδυτήρια ότι για να μείνει η ομάδα στην κατηγορία έπρεπε να παραμείνουμε απολύτως συγκεντρωμένοι. Ευτυχώς, το κατορθώσαμε...

"Βάλαμε τον Πανιώνιο πάνω απ' όλα"

Τον Δεκέμβριο πάντως η ομάδα έφτασε ένα βήμα πριν τη διάλυση, όλοι σκεφτόσασταν την προσφυγή κάποιοι έκαναν κιόλας...

Εγώ δεν ήμουν υπέρ της προσφυγής. Ήθελα να παίξω, να φανώ, να δείξω την αξία μου. Κάποια άλλα παιδιά που ήταν σε πιο μεγάλη ηλικία σκέφτηκαν διαφορετικά και έκαναν προσφυγή για να διασφαλιστούν. Δεν μπορώ φυσικά να τους κατηγορήσω για την επιλογή τους, είχαν δίκιο από την πλευρά τους.

Τι ακριβώς συνέβη με τα τροποποιημένα συμβόλαια;

Το δικό μου συμβόλαιο δεν τροποποιήθηκε ποτέ. Ίσως να έγινε διαπραγμάτευση με κάποιους παίκτες και έγινε τροποποίηση με αντάλλαγμα την ελευθερία τους στο τέλος της σεζόν. Ήταν, αν πράγματι έγινε έτσι, μία συμφέρουσα συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Όποιος ήθελε έφευγε, κακά τα ψέμματα. Αλλά όλοι μας θέλαμε το καλό του Πανιωνίου.

Φοβηθήκατε ότι θα χάσετε τη μάχη της κατηγορίας;

Δεν νιώσαμε ποτέ φόβο διότι ξέραμε ότι είχαμε καλή ομάδα. Υπήρξαν όμως δύο παιχνίδια που οι ίδιοι τα χαρακτηρίσαμε οριακά και είπαμε ότι θα πρέπει να τα πάρουμε όπως και να έχει. Το πρώτο ήταν το εκτός έδρας στα Γιάννενα στον πρώτο γύρο και το δεύτερο στη Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα προς το τέλος του πρωταθλήματος. Πήραμε και τα δύο αυτά ματς.

Οι διαδοχικές αλλαγές προπονητών σας προβλημάτισαν;

Δεν είμαι υπέρ των πολλών αλλαγών προπονητών. Ο κύριος Παναγόπουλος, τον οποίο έχω σε μεγάλη εκτίμηση, έφυγε νύχτα το καλοκαίρι, ούτε το λόγο δεν μάθαμε. Δουλέψαμε με τον κύριο Παντελή στην προετοιμασία, πήραμε κάποια πολύ καλά αποτελέσματα στην αρχή αλλά και αυτός έφυγε ξαφνικά. Ήρθε πάλι ο κύριος Παναγόπουλος και προσπάθησε να δώσει τη δική του ταυτότητα στην ομάδα, κάναμε καλά αποτελέσματα όμως άλλαξαν τα πράγματα στη διοίκηση και αποχώρησε όλο το τιμ. Ο κύριος Αναστόπουλος έδωσε ψυχολογία στην ομάδα και πετύχαμε το στόχο της σωτηρίας.

Τάσο, ήταν πολλοί οι άνθρωποι που σας κατηγόρησαν ότι μετά τον Ιανουάριο δεν βάζατε τα πόδια σας στη φωτιά...

Όλα αυτά έγιναν αντικείμενο συζήτησης μέσα στα αποδυτήρια αν και ξέραμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι παίκτες που είχαν υπογράψει σε άλλη ομάδα, με πλάνο και συνθήκες καλύτερες του Πανιωνίου, έδιναν το 100%. Μερίδα του κόσμου αντέδρασε και αυτό σίγουρα δεν ήταν καλό, εμείς παίζαμε με το μαχαίρι στο λαιμό για να σώσουμε την ομάδα. Εν μέρει η αντίδραση ήταν φυσιολογική. Αλλά όχι να λένε ότι εμείς φυλούσαμε τα πόδια μας. Όλοι, και το εννοώ, βάλαμε τον Πανιώνιο πάνω από όλα, κάτι που άλλωστε φάνηκε στα τελευταία παιχνίδια στα οποία δώσαμε σκληρές μάχες. Στο κάτω-κάτω αν η ομάδα έπεφτε, όλοι θα είχαμε ζημιά, στο πρεστίζ μας εμείς, στην πράξη ο σύλλογος.

Συνέντευξη Τάσου Αυλωνίτη στο Contra.gr

Κολλητοί εντός και εκτός γηπέδου ο Τάσος Αυλωνίτης με τον Δημήτρη Κολοβό

"Συμπαίκτες μας δεν είχαν λεφτά για φαγητό"

Ποια ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση που ζήσατε μέσα στη σεζόν;

Έρχονταν παιδιά στα αποδυτήρια και μας έλεγαν ότι δεν έχουν χρήματα για φαγητό! Δεν υπήρχαν χρήματα για βενζίνη για να έρθουν στην προπόνηση. Τα παιδιά αυτά δεν μπορούσε να τα βοηθήσει κανείς. Παρόμοια κατάσταση αντιμετώπισαν και οι υπάλληλοι της ΠΑΕ, οι φροντιστές, οι φυσιοθεραπευτές. Γι' αυτό και όσα χρήματα πήραμε μέσα στη σεζόν προσπαθήσαμε να τα μοιραστούμε. Βοηθούσαμε συμπαίκτες και μέλη του σταφ. Ο Πανιώνιος ήταν μία οικογένεια μέσα στα αποδυτήρια. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Πανιώνιο για όσα μου πρόσφερε. Και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Μπητσικώκο και τον Νίκο Κολλυδά που έδωσαν πολλές λύσεις μέσα στη σεζόν.

Με την υπόθεση της ΑΕΚ τι ακριβώς συνέβη και ξέσπασε εκείνος ο σάλος; Σε επηρέασε αγωνιστικά;

Αγωνιστικά δεν μπορώ να πω ότι με επηρέασε. Προσπαθώ, όταν μπαίνω στο γήπεδο, όλα τα άλλα να τα αφήνω να απ'έξω. Σίγουρα το θέμα κούρασε λίγο, το ανέδειξαν τα ΜΜΕ και πήρε διαστάσεις. Από την πλευρά μου κράτησα μία στάση ουδέτερη, δεν βγήκα να μιλήσω καθόλου εκείνη την περίοδο. Ούτε τώρα θα σχολιάσω γιατί η υπόθεση,έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Μέχρι να βγει η απόφαση δεν πρόκειται να κάνω κανένα άλλο σχόλιο.

Η επόμενη σεζόν θα βρει σε άλλη ομάδα, πιθανώς στον Ολυμπιακό...

Ο Ολυμπιακός αυτήν την ώρα είναι πρωταθλητής Ελλάδας και η μεγαλύτερη ομάδα στη χώρα. Μακάρι να γίνω και εγώ μέλος του ρόστερ του, θα το ήθελα πολύ. Τυπικά δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα. Στόχος μου πάντα ήταν να πάω σε μία ομάδα με πολύ υψηλούς στόχους όπως ο Ολυμπιακός. Επίσης στόχος, ή και όνειρο αν θες, είναι η κλήση μου στην Εθνική ομάδα κάποια στιγμή.

"Θα έρθει και η δική μου ώρα για την Εθνική"

Το σκεφτόσουν και εφέτος το όνειρο της Εθνικής;

Ο ανταγωνισμός στη θέση μου είναι πολύ μεγάλος γιατί η Ελλάδα αναδεικνύει ανέκαθεν πολύ καλούς κεντρικούς αμυντικούς. Υπάρχει ο τραυματισμός του Σιόβα στον οποίο εύχομαι ολόψυχα να πρλάβει. Εμένα ακόμα και μία κλήση σ' ένα φιλικό θα ήταν ιδανική. Αν πάντως δουλέψω όπως πρέπει και έχω υγεία, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η δική μου η ώρα.

Φοβάσαι τον ανταγωνισμό στον Ολυμπιακό;

Τον ανταγωνισμό δεν το φοβάμαι, γίνεσαι, άλλωστε καλύτερος μέσα από αυτόν. Το μόνο που χρειάζεται κατά τη δική μου άποψη είναι σκυμμένο κεφάλι και δουλειά για να αποδείξεις ότι αξίζεις μία θέση. Σε ομάδες του επιπέδου του Ολυμπιακού, όλοι οι παίκτες είναι καλοί.

Ήταν κίνητρο για σένα ότι εφέτος καθιερώθηκαν νέα παιδιά στον Ολυμπιακό όπως ο Σάμαρης;

Νομίζω ότι η ομάδα κινείται σε μία κατεύθυνση ελληνοποίησης. Φάνηκε με την περίπτωση του Σάμαρη, του Σιόβα, του Μανωλά. Πρόκειται φυσικά για πολύ θετική εξέλιξη διότι πιστεύω ότι οι Ελληνες ποδοσφαιριστές δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους ξένους. Απλά περιμένουν την ευκαιρία. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού είδαμε ότι οι περισσότεροι την άρπαξαν από τα μαλλιά.

Την προοπτική να αγωνιστείς στο Τσάμπιονς Λιγκ πως την αντιμετωπίζεις;

Σίγουρα είναι μεγάλο κίνητρο και μακάρι να έρθει. Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο ποδοσφαιριστής αλλάζει επίπεδο και αυτό είναι κάτι που κάθε παίκτης το αναζητά όσο τίποτα άλλο.

Συνέντευξη Τάσου Αυλωνίτη στο Contra.gr

Ολαϊτάν και Αυλωνίτης. Πιθανότατα συμπαίκτες από την επόμενη σεζόν

Είναι στόχος σου να παίξεις στο εξωτερικό; Κάποια στιγμή υπήρξε ενδιαφέρον...

Υπήρχε πράγματι ένα ενδιαφέρον από ομάδα της Ιταλίας την εποχή όμως που οι ελληνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ ενδιαφέρθηκαν έντονα για μένα. Δεν έγινε ποτέ όμως επίσημη πρόταση και δεν το έψαξα και εγώ παραπάνω. Προς το παρόν δεν σκέφτομαι να παίξω στο εξωτερικό. Θα ήταν βέβαια σημαντική εμπειρία, θα βίωνα τελείως διαφορετικές συνθήκες. Εχω μιλήσει με Ελληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό αλλά κοιτάζω την καριέρα μου βήμα-βήμα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK