Τα 5 εκατ. ευρώ για τον Τσούμπερ οδηγούν σε ένα ειδικότερο ζήτημα για την ΑΕΚ

Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός, Στίβεν Τσούμπερ, προβληματίζει με την απόδοσή του, αλλά στην ΑΕΚ δεν δείχνουν να ανησυχούν. Υπάρχει όμως και μια ακριβή απόφαση που οδηγεί σε ένα γενικότερο πρόβλημα.

Τα 5 εκατ. ευρώ για τον Τσούμπερ οδηγούν σε ένα ειδικότερο ζήτημα για την ΑΕΚ
EUROKINISSI

Χρήματα πολλά πρέπει να δοθούν έως και την καταληκτική ημερομηνία του Ιουνίου -οπότε χρόνος για βιασύνη δεν προκύπτει- για την αγορά του Στίβεν Τσούμπερ από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Τα 2 εκατ. ευρώ δεν είναι στραγάλια για το μέγεθος της ΑΕΚ και τον τρόπο που εδώ και 9 χρόνια διαχειρίζεται τα οικονομικά δεδομένα της, δε συνιστούν ωστόσο και κάποιο τρελό εμπόδιο. Εν ολίγοις, δεν είναι αυτό το ζήτημα της υπόθεσης.

Τα ίδια χρήματα είχε δώσει η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2018 για να ενεργοποιήσει την τότε συμφωνηθείσα οψιόν αγοράς του Κροάτη Μάρκο Λιβάγια από την ισπανική Λας Πάλμας. Κατά μισό εκατ. λιγότερα χρήματα, δαπάνησε τον Ιούνιο του 2020 για να αποκτήσει τον Νταμιάν Σιμάνσκι από τη ρωσική Αχμάτ Γκρόζνκι. Το καλοκαίρι του 2021, πλήρωσε 2,4 εκατ. ευρώ για την αγορά του 60% των δικαιωμάτων του Λιβάι Γκαρσία από τη Χαποέλ Μπερ Σεβά.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι (τόσο το) οικονομικό, άλλωστε μιλάμε για έναν εν ενεργεία διεθνή ποδοσφαιριστή που -εκτός κάποιου δυσάρεστου απρόοπτου- θα βρεθεί με την Ελβετία στα γήπεδα του Κατάρ για το επερχόμενο Μουντιάλ. Οι δύο «σκιές» που σχετίζονται με την απόφαση για την πληρωμή ή όχι του ποσού ώστε να ενεργοποιηθεί το ήδη υπογεγραμμένο συμβόλαιο του παίκτη με την ΑΕΚ έως το καλοκαίρι του 2021, είναι διαφορετικής προσέγγισης. Για την πρώτη στην ομάδα, δεν δείχνουν να έχουν ακόμα θορυβηθεί. Η δεύτερη ωστόσο παραπέμπει σε ένα γενικότερο πρόβλημα για την Ένωση.

Η βαριά "επενδυτική" δέσμευση για το μέλλον

Στην παρούσα φάση, το αγωνιστικό σκέλος δεν προβληματίζει ιδιαίτερα, δεν είναι λόγος για να ανησυχούν ακόμα στην ΑΕΚ. Από την άλλη, δεν έχουν μπει και σε μια διαδικασία εντυπωσιασμού, πληρώνοντας δηλαδή νωρίτερα την οψιόν αγοράς του προκειμένου να το εκμεταλλευτούν και επικοινωνιακά μετά τα τελευταία αγωνιστικά στραπάτσα, τα οποία άφησαν την ομάδα εκτός όλων των βασικών στόχων της.

Αν κάτι προβληματίζει περισσότερο, είναι η δέσμευση για επιπλέον τρία χρόνια, πληρώνοντας 1 εκατ. ευρώ ετησίως, για έναν ποδοσφαιριστή που τον Αύγουστο θα συμπληρώσει τα 31 χρόνια ζωής. Επί της ουσίας, θα πρόκειται για μια επένδυση 5 (και όχι 2) εκατ. ευρώ με ορίζοντα τριών ετών με πολύ μικρό μεταπωλητικό ορίζοντα. Κι εδώ ακριβώς εμφανίζεται το γενικότερο πρόβλημα του οργανισμού.

Η ΑΕΚ είναι ένα club που ούτως ή άλλως δύσκολα πουλάει _ κάτι είχε πάει να γίνει επί Ίβιτς με Μπάρκα, Βέρντε που δόθηκαν και Λιβάγια, Μάνταλο που δεν πουλήθηκαν τελικά αν και υπήρξαν σοβαρές προτάσεις _ και τώρα έχει 'φουλάρει' το έμψυχο δυναμικό της με παίκτες οι οποίοι την επόμενη σεζόν θα είναι από 31 ετών και πάνω, άρα δύσκολα θα προκύψουν σοβαρές προτάσεις αγοράς.

Δείτε τη ραχοκοκκαλιά τέτοιων συμβολαίων, από το καλοκαίρι και μετά, εφόσον ασφαλώς παραμείνουν όλοι τους στην ομάδα: Βράνιες (33), Τζαβέλλας (35), Λε Ταλέκ (32), Άμραμπατ (35), Σιμόες (33), Μάνταλος (31), Ανσαριφάρντ (32), Τσούμπερ (31), Χατζισαφί (33), Αραούχο (31).

Ποιοι μένουν για να ελπίζεις σε πώληση; Ο 25χρονος Γκαρσία με μόλις το 60% των δικαιωμάτων -άρα θα πρέπει να έρθει τεράστιο ποσό για να υπάρξει σοβαρό κέρδος- και ο 25χρονος Κώστας Γαλανόπουλος με πολλά 'εάν κι εφόσον' λόγω των όσων έχει βιώσει με τραυματισμούς.

Υπό προϋποθέσεις ο 27χρονος Σιμάνσκι που μοιάζει να έχει πιάσει το ταβάνι του και ίσως κάποια στιγμή ο Μήτογλου ή ο Ρότα -ή μήπως ο 'εξαφανισμένος' Λάτσι;' εφόσον παρουσιάσουν τρανταχτή βελτίωση σε έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό που δεν έχει τη φόρμουλα για να εξελίσσει παίκτες.

Η πτωτική πορεία και ο προπονητής

Ο Τσούμπερ είχε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με την ΑΕΚ, πέτυχε 5 γκολ και έδωσε 2 ασίστ στα πρώτα 7 παιχνίδια του με τη φανέλα της στο πρωτάθλημα, όμως ακολούθησαν 11 ματς πλήρους αφλογιστίας κι ενώ στα τελευταία 18 μετρά 2 τέρματα και 0 τελικές πάσες. Του έχουν ακυρωθεί βέβαια και 3 γκολ στην 'τρίχα' του οφσάιντ, κάτι που δείχνει πολλά για τον τρόπο που ξέρει να παίζει και το πως μπορεί να τον αξιοποιήσει ορθότερα η ομάδα.

Είναι ένα ζητούμενο το οποίο ασφαλώς σχετίζεται και με τον προπονητή που θα συνεχίσει στην ΑΕΚ μετά το τέλος της σεζόν. Θα είναι π.χ. ο Αργύρης Γιαννίκης, επί των ημερών του οποίου ο Ελβετός είναι 'απενεργοποιημένος' ή κάποιος άλλος που ίσως έχει τη μέθοδο για να τον χρησιμοποιήσει καλύτερα; Ή μήπως ένας που θα θεωρήσει ότι με αυτά τα 2 εκατ. ευρώ, μπορεί να βρεθεί κάτι πιο ταιριαστό στην αγορά για αυτό που έχει κατά νου;

News 24/7

24MEDIA NETWORK