Τα 5 'παλτά' που ξεσάλωσαν όταν έφυγαν απ' την Ελλάδα

Ο Ντανιέλε Βέρντε αποτελεί μία από τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που στην Ελλάδα απέδωσαν ελάχιστα, αλλά στο εξωτερικό τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Μέχρι και ο αλησμόνητος Φέλιξ Μπόρχα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αφού ο Γιούργκεν Κλοπ τον πήρε δύο φορές κοντά του!

Ο Φέλιξ Μπόρχα του Ολυμπιακού πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στο Αιγάλεω για τη Super League 2006-2007 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" | Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2006
Ο Φέλιξ Μπόρχα του Ολυμπιακού πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στο Αιγάλεω για τη Super League 2006-2007 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" | Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2006 EUROKINISSI SPORTS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ

Το όνομα του Φέλιξ Μπόρχα προκαλεί γέλιο στις ποδοσφαιρικές συζητήσεις των φιλάθλων της Ελλάδας. Η 'κόμπρα' δεν δάγκωσε κανέναν και έγινε συνώνυμο του καλτ. Κάτι τέτοιο συνέβη με αρκετούς ξένους ποδοσφαιριστές που δεν έπιασαν στη χώρα μας, οι οποίοι μεταμορφώθηκαν προς το καλύτερο παίζοντας σε άλλα πρωταθλήματα, υπό άλλες συνθήκες! Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα ο Ντανιέλε Βέρντε, ο οποίος με τα γκολ του στη Serie A οδηγεί τη Σπέτσια στην παραμονή της στην κατηγορία. Ο Ιταλός εξτρέμ αγωνίζεται ως δανεικός από την ΑΕΚ, στην οποία πέρυσι χλευάστηκε για την απόδοσή του.

Το Contra.gr θυμάται 5 περιπτώσεις (από τις πολλές) παικτών που γνωρίσαμε στα ελληνικά γήπεδα ως 'παλτά', αλλά στη συνέχεια διέψευσαν τους πάντες, διαπρέποντας (για τα δεδομένα τους) σε υψηλότερο επίπεδο από το ελληνικό πρωτάθλημα!

Φέλιξ Μπόρχα: Ο παίκτης που πήρε δύο φορές ο Κλοπ

Η ''μηχανή του γκολ', ο παίκτης που θα βάζει "25 γκολ κάθε χρόνο", η 'κόμπρα' ή αλλιώς ο Φέλιξ Μπόρχα. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσυζητημένες παρουσίες στον Ολυμπιακό, παίκτη συνώνυμο του καλτ πλέον, για τον οποίο η ιστορία απέδειξε ότι είχε πριν και μετά το λιμάνι. Από το 2001 μέχρι το 2006 ήταν ο 'μπομπέρ' της Νασιονάλ του Εκουαδόρ, με συνέπεια οι Πειραιώτες να δαπανήσουν 1.500.000 για να τον αγοράσουν το καλοκαίρι του 2006. Ο Μπόρχα ήταν ο 1ος σκόρερ του Copa Libertadores εκείνου του έτους και είχε συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού.

Δεν χρειάστηκαν τα 30 παιχνίδια ή τα μόλις 6 γκολ για να διαφανεί ότι ο 23χρονος διεθνής επιθετικός δεν ήταν ο παίκτης που θα μπορούσε να πάρει τα σκήπτρα από σκόρερ όπως ο Ζιοβάνι ή ο Αλέξης Αλεξανδρής. Οι 'ερυθρόλευκοι' προσπάθησαν να τον ξεφορτωθούν πολύ νωρίτερα, αφού ούτως ή άλλως δέσμευε θέση ξένου. Τον Αύγουστο του 2007 εμφανίστηκε η Μάιντς, η οποία μόλις είχε υποβιβαστεί από την Bundesliga. Έδωσε 200.000 για το δανεισμό ενός έτους και δικαιώθηκε, αφού σε 32 αγώνες ο Μπόρχα πέτυχε 16 γκολ στην Zweiteliga.

Ο Φέλιξ Μπόρχα της Μάιντς στην επίσημη φωτογράφιση της ομάδας, Μάιντς | Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009
Ο Φέλιξ Μπόρχα της Μάιντς στην επίσημη φωτογράφιση της ομάδας, Μάιντς | Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009 AP

Η Μάιντς τερμάτισε στην 4η θέση και για λίγο δεν επέστρεψε στα 'μεγάλα σαλόνια', αλλά ο προπονητής της είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση: ο παίκτης έπρεπε να αποκτηθεί πάση θυσία. Ο σύλλογος έδωσε ακόμη 800.000 και τον ξαναπήρε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2008. Το καλοκαίρι του 2009 η Μάιντς βρισκόταν στην Bundesliga και δεν έχει απουσιάσει έκτοτε. Όχι άσχημη εξέλιξη για την ομάδα του... Γιούργκεν Κλοπ!

Βαλεντίν Ρομπέρζ: Από την Παρί στην Premier League

Γεννημένος και μεγαλωμένος στα προάστια του Παρισιού, ο Βαλεντίν Ρομπέρζ πρωτοεμφανίστηκε στο ποδόσφαιρο ως παίκτης της 2ης ομάδας της Γκινγκάμπ, όμως το 2007 βρέθηκε στην αγκαλιά της Παρί Σεν Ζερμέν. Έστω και στη Β' ομάδα, έκανε 31 εμφανίσεις τη σεζόν 2007-2008, αλλά έμεινε ελεύθερος εκείνο το καλοκαίρι.

Ο Άρης άδραξε μία διαφαινόμενη ευκαιρία και απέκτησε τον 21χρονο Γάλλο στόπερ. Αργός και διόλου ευέλικτος, παρ' όλα αυτά έκανε αρκετές εμφανίσεις την πρώτη σεζόν του. Στη συνέχεια ταίριαξε με τον Κριστιάν Νασούτι, ωστόσο η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Τόσο η απόδοση του Γάλλου όσο και της... διοίκησης (τεράστια οικονομικά προβλήματα) δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Ο Βαλεντίν Ρομπέρζ του Άρη μονομαχεί με τον Φάμπιαν Γκέρμπερ του ΟΦΗ για τη Super League 2008-2009 στο "Κλεάνθης Βικελίδης" | Κυριακή 5 Απριλίου 2009
Ο Βαλεντίν Ρομπέρζ του Άρη μονομαχεί με τον Φάμπιαν Γκέρμπερ του ΟΦΗ για τη Super League 2008-2009 στο "Κλεάνθης Βικελίδης" | Κυριακή 5 Απριλίου 2009 EUROKINISSI SPORTS

Τον Ιανουάριο του 2010 οι δύο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους με τον παίκτη να είναι απλήρωτος για περίπου 5 μήνες και να βρίσκει 'καταφύγιο' στην Πορτογαλία και τη Μαρίτιμο. Ύστερα από 3 σεζόν εκεί, οι εξαιρετικές εμφανίσεις του τον έφεραν στην Premier League! Η Σάντερλαντ τον απέκτησε ως ελεύθερο και μπορεί να μην έπιασε στις 'μαύρες γάτες', όμως έμεινε στα 'βιβλία' τους για 3 σεζόν. Μάλιστα, μία εξ αυτών βρέθηκε να παίζει στη Ligue 1 ως δανεικός στη Ρεμς, με την οποία έκανε ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία της πατρίδας του.

Αντρέ Πίντο: Ο στόπερ του Αμπέλ Φερέιρα

Ο Αντρέ Πίντο μεγάλωσε στις ακαδημίες της Πόρτο, μέχρι που έφτασε η στιγμή το 2008 να αποκτήσει επαγγελματικό στάτους. Από τους 'δράκους' κρίθηκε προτιμότερο να φύγει με δανεισμό για να πάρει λεπτά συμμετοχής και αυτό συνέβη κατά σειρά σε Σάντα Κλάρα, Σετούμπαλ, Πορτιμονένσε και Ολιανένσε. Μέχρι το 2012 δεν είχε κάνει ντεμπούτο με την Πόρτο και εκείνο το καλοκαίρι αποδεσμεύτηκε και ήρθε στην Ελλάδα.

Ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε με την ελπίδα να βρει 'χρυσάφι' απ' την Ιβηρική, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Ο 23χρονος διεθνής στόπερ με όλες τις 'μικρές' εθνικές Πορτογαλίας δεν ήταν αυτό που έψαχναν οι 'πράσινοι', παρότι το κέντρο της άμυνάς τους με Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, Χοσέ Μανουέλ Βελάσκες, Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και Λουκά Βύντρα δεν ήταν υψηλών προδιαγραφών.

Ο Αντρέ Πίντο του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Πανιώνιο για τη Super League 2012-2013 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 7 Απριλίου 2013
Ο Αντρέ Πίντο του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Πανιώνιο για τη Super League 2012-2013 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 7 Απριλίου 2013 EUROKINISSI SPORTS

Ύστερα από 22 συμμετοχές σε 1,5 σεζόν, ο Πίντο έφυγε ως ελεύθερος και επέστρεψε στην πατρίδα του. Τον πήρε η Μπράγκα αρχικά για τη Β' ομάδα, αλλά γρήγορα προβιβάστηκε. Το 2014-2015 και το 2015-2016 ήταν βασικός σε δύο καλές σεζόν της ομάδας του και μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Πορτογαλίας, αλλά το 2016-2017 ήρθε σε ρήξη με τον τότε προπονητή του και έμεινε ελεύθερος. Η Σπόρτινγκ άδραξε την ευκαιρία και τον απέκτησε κατόπιν έγκρισης και του νέου προπονητή της Αμπέλ Φερέιρα. Ως ρεζέρβα του Σεμπαστιάν Κοάτες και του Ζερεμί Ματιέ τα πήγε καλά, δείχνοντας ότι τελικά είχε να προσφέρει πράγματα ακόμα και στο 'τριφύλλι'.

Ρόμπιν Όλσεν: Η επιλογή του Μόντσι για διάδοχος του Άλισον

Το καλοκαίρι του 2015 ο ΠΑΟΚ κατέβαλε 650.000 στη Μάλμε για να αγοράσει το διεθνή Σουηδό Ρόμπιν Όλσεν. Ο 25χρονος τερματοφύλακας είχε κάνει ήδη εμφανίσεις με τη Μάλμε στο Champions League και είχε αναδειχθεί καλύτερος τερματοφύλακας του σουηδικού πρωταθλήματος. Είχε όλα τα εχέγγυα να διαπρέψει στην Τούμπα. Φευ!

Η αστάθεια που επέδειξε και τα αβίαστα λάθη στα οποία υπέπεσε τον κράτησαν βασικό μόνο στα προκριματικά του Europa League και σε 2 αγώνες της φάσης των ομίλων. Στη Super League αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια και δέχθηκε 12 γκολ (4 φορές κράτησε απαραβίαστη την εστία του). Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να τον ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο και βρήκαν τη λύση της Κοπεγχάγης για δανεισμό, παίρνοντας πίσω τα λεφτά που έδωσαν. Μάλιστα, προσέφεραν 100.000 παραπάνω για να πάρουν τον Μάρκο Βελλίδη από τον ΠΑΣ.

Ο Ρόμπιν Όλσεν του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο του αγώνα με την Ξάνθη για τη Super League 2015-2016 στο γήπεδο των Πηγαδιών | Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016
Ο Ρόμπιν Όλσεν του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο του αγώνα με την Ξάνθη για τη Super League 2015-2016 στο γήπεδο των Πηγαδιών | Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 EUROKINISSI SPORTS


Fast forward και ο Όλσεν έχει κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στη Δανία, ενώ ύστερα από το Euro 2016 έγινε βασικός στην εθνική Σουηδία, ο Αντρέας Ίσακσον αποχώρησε από την ομάδα. Η Κοπεγχάγη δίνει ακόμη 700.000 για να κάνει μόνιμη τη μετακίνηση και δύο χρόνια αργότερα, ύστερα από νέες εμφανίσεις στο Champions League, τον πουλάει στη Ρόμα για 8.500.000 (συν 3.500.000 με μορφή μπόνους) ως διάδοχο του Άλισον. Ήταν η επιλογή του κορυφαίου αθλητικού διευθυντή του κόσμου, του Μόντσι, στη σύντομη θητεία του στους 'τζιαλορόσι'. Αν και δεν έπιασε στη Ρώμη, δεν έφυγε από τη Serie A, αφού πέρυσι παραχωρήθηκε δανεικός στην Κάλιαρι και φέτος στην Έβερτον!

Ντανιέλε Βέρντε: Σωτήρας της Σπέτσια, δήμιος της Ρόμα

Το καλοκαίρι του 2019 η ΑΕΚ αγόρασε από τη Ρόμα έναν ταλαντούχο εξτρέμ, ο οποίος όμως δεν στέριωσε ποτέ στους 'τζιαλορόσι'. Το ποσό άγγιζε το 1.000.000 ευρώ και οι προσδοκίες για τον Ντανιέλε Βέρντε ήταν πολλές. Ένα χρόνο μετά, τα 6 γκολ και οι 5 ασίστ σε 33 εμφανίσεις, αρκετές εκ των οποίων ως αλλαγή, κρίθηκαν 'φτωχή' συγκομιδή. Η απόδοση του Βέρντε ανεξαρτήτως αριθμών δεν ξέφυγε από την κακή εικόνα της ΑΕΚ ειδικά στον 1ο γύρο, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να θεωρείται 'τελειωμένος' από το σύλλογο και το πρόβλημα να αφορά το πώς η Ένωση θα γλιτώσει μέρος της επένδυσής της.

Η Σπέτσια, 'νεοφώτιστη' στη Serie A, αποφάσισε να ποντάρει πάνω του και τον πήρε ως δανεικό για 500.000 καλύπτοντας και τις απολαβές του, παρά τις προσπάθειες της ΑΕΚ να τον πουλήσει. Εν τέλει, η 'χρυσή τομή' βρέθηκε με την υποχρεωτική ρήτρα αγοράς ύψους 550.000, αν ο σύλλογος παρέμενε κατηγορία. Στην αρχή της σεζόν κάτι τέτοιο έμοιαζε απίθανο λόγω μπάτζετ, όμως παιχνίδι με παιχνίδι, η Σπέτσια έκανε εκπλήξεις και κέρδιζε βαθμούς.

Ο Ντάνιελ Βέρντε στον τελικό του Κυπέλλου
Ο Ντάνιελ Βέρντε στον τελικό του Κυπέλλου EUROKINISSI SPORTS

Ο δε Βέρντε άρχισε βασικός στη σεζόν, έχασε τη θέση του λόγω τραυματισμού αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στη δράση, φτάνοντας τα 5 γκολ και μία ασίστ σε 17 αγώνες (796 λεπτά) στο πρωτάθλημα. Στα τελευταία 6 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί μετράει 3 γκολ, έχοντας σκοράρει μία φορά κόντρα στη Λάτσιο (ήττα 1-2 στη Ρώμη) και μία κόντρα στην Κροτόνε (νίκη με 3-2) τον Απρίλιο. Στο δε κύπελλο, έχει 2 γκολ και μία ασίστ σε 3 αγώνες.

Ένα από τα τέρματά του ήταν κόντρα στη Ρόμα στη φάση των 16 του Coppa Italia, όπου η Σπέτσια επικράτησε με 4-2 στο χορτάρι και με 3-0 στα χαρτιά, λόγω παρατυπίας των 'τζιαλορόσι'. Κόντρα στην ομάδα που τον ανέδειξε σκόραρε και 4 μέρες μετά για το πρωτάθλημα, αλλά τελικά η Σπέτσια ηττήθηκε με 3-4. Παρ' όλα αυτά, βρίσκεται στη 15η θέση με 5 βαθμούς απόσταση από τη ζώνη του υποβιβασμού και μοιάζει απίθανο να μη βρεθεί για 2η σεζόν στη Serie A, χάρη και στον Βέρντε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK