Tα 7 σενάρια για την ολοκλήρωση της Premier League

Tα σενάρια που μελετούν οι 20 ομάδες της Premier League, ως προς το πώς μπορεί να τελειώσει η φετινή αγωνιστική περίοδος είναι επτά. Το ένα δεν 'βγάζει' πρωταθλήτρια τη Λίβερπουλ.

Η Λίβερπουλ θα γίνει η πρωταθλήτρια της σεζόν 2019-20, στα 6 από τα επτά σενάρια που μελετούν οι ομάδες, αυτήν την στιγμή.
Η Λίβερπουλ θα γίνει η πρωταθλήτρια της σεζόν 2019-20, στα 6 από τα επτά σενάρια που μελετούν οι ομάδες, αυτήν την στιγμή. AP PHOTO/JON SUPER

Για αυτό που θα γίνει με την Premier League, ως προς την ολοκλήρωση της σεζόν 2019-20 θα πρέπει να συμφωνήσουν τα 20 clubs. Ή τουλάχιστον η πλειοψηφία αυτών. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ακυρωθεί γενικά, η αγωνιστική περίοδος (να περάσει στην ιστορία ως αυτή που δεν ολοκληρώθηκε, λόγω κορονοϊού). Υπάρχουν κι εκείνοι που επιμένουν πως πρέπει να βρεθεί μια κάποια λύση. Το δεδομένο είναι πως υπάρχει πίεση να μπει η τελεία έως τις 30/6, με την κλεψύδρα του χρόνου που απομένει να 'αδειάζει' επικίνδυνα. Και για αυτό θα τα ξαναπούν, όλοι μαζί, σήμερα (Μεγάλη Παρασκευή 17/4).

Πριν δούμε τι μπορεί να γίνει (όπως τα έδωσε η Daily Mail) να εξηγήσω ότι η πίεση προέρχεται από παντού. Όπως για παράδειγμα, από την εταιρία που ντύνει τη Λίβερπουλ, η οποία είναι προ της αλλαγής από New Balance σε Nike. Δεν είναι η μόνη που έχει υπογράψει νέα συμβόλαια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα συμβόλαια -με δεκάδες να λήγουν στις 30/6, όταν τελειώνουν και πολλοί 'δανεισμοί'. Η FIFA έχει δώσει οδηγίες για emergency contracts. Οι πληροφορίες της Sun αναφέρουν πως η Big Six έχει συμφωνήσει να σβήσει το τέλος της προθεσμίας και θα ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της σεζόν -και έχουν αποφασίσει να 'θρυσιάσουν' το Carabao Cup.

Option #1: να ακυρωθεί η σεζόν

Εννέα αγώνες πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου (10 για τις Μάντσεστερ Σίτι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλα) συζητείται το ενδεχόμενο να μην έγινε ποτέ φέτος, το πρωτάθλημα. Αυτό θα σημαίνει πως η ιστορία θα συνεχιστεί με τις ίδιες ομάδες, χωρίς υποβιβασμούς και θέσεις στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Προφανώς και αν είσαι Λίβερπουλ έχεις πρόβλημα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η UEFA μπορεί να τιμωρήσει τη χώρα, γιατί δεν θα 'χει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της ως προς τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μια τιμωρία μπορεί να είναι η μείωση των θέσεων, την ερχόμενη σεζόν -την αντιμετωπίζει ήδη το Βέλγιο. Επίσης, μία από τα ίδια θα μείνει και η Championship. Και όλα αυτά δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νομικές ενέργειες -από χορηγούς, τηλεοπτικά και συλλόγους.

Option #2: να υπολογιστούν τα αποτελέσματα των εναπομεινάντων αγώνων

Ενενήντα δύο παιχνίδια μένουν να διεξαχθούν στην αγγλική λίγκα και η πρόταση είναι να γίνει πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, βάσει του τι έχει κάνει η κάθε ομάδα -έως τώρα- εντός έδρας και εκτός. Δηλαδή, να 'βγει' ο μέσος όρος των πόντων που 'χουν πάρει εντός και να συγκριθεί με αυτόν κάθε αντιπάλου εκτός, ώστε να βγει η χρυσή τομή. Θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα αποτελέσματα των πέντε τελευταίων αγώνων. Αν ο μέσος όρος της μιας είναι τουλάχιστον +0.2 καλύτερος της άλλης, θα παίρνει και το 'τρίποντο'. Αν είναι μικρότερος, το ματς θα λογίζεται ως ισοπαλία.

Οι Times έκαναν έναν υπολογισμό για τον αγώνα Σέφιλντ Γιουνάιτεντ-Γουλβς που αν υπήρχε πρωτάθλημα, θα γινόταν αυτήν την Κυριακή. Ο μέσος όρος της Γιουνάιτεντ στην έδρα της είναι 1.6. Αυτός της Γουλβς εκτός 1.5. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είχε κερδίσει τα τρία από τα πέντε τελευταία ματς πριν την αναβολή. Η Γουλβς είχε χάσει τα δυο από τα τελευταία πέντε εκτός έδρας. Ως εκ τούτου, η νίκη θα πήγαινε στη Γιουνάιτεντ.

ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ η βαθμολογία θα διαμορφωθεί ως εξής: Λίβερπουλ, Λέστερ, Τσέλσι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ -με την προϋπόθεση πως διατηρείται η τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι από την UEFA- και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (όλα τελειώνουν στις θέσεις της Ευρώπης). Θα υποβιβαστούν οι Ουότφορντ, Άστον Βίλα και Νόργουϊτς.

Θέλω να θυμάσαι πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, πριν καταδικάσεις ως άδικη αυτήν την πρόταση, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν μπορεί να λάβει υπ' όψιν το 'μηχάνημα' των υπολογισμών -και διαμορφώνουν αποτελέσματα.

Option #3: να εστιάσουν στον πρώτο γύρο της σεζόν

Αυτή η μέθοδος θέλει να προκύπτει η τελική βαθμολογία από όσα έγιναν στις πρώτες 19 αγωνιστικές. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής: Λίβερπουλ, Λέστερ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και 'πέφτουν' οι Άστον Βίλα, Ουότφορντ και Νόργουϊτς. Ξεκάθαρα αδικούνται οι ομάδες που 'ανέβασαν' απόδοση στο δεύτερο μισό.

Option #4: να υπολογίσουν τους πόντους ανά αγώνα

Η μαθηματική εξίσωση που 'χει προταθεί είναι η εξής: να διαιρεθούν οι πόντοι που 'χουν τώρα οι ομάδες, ανά ματς, ώστε να προκύψει το πόντοι ανά αγώνα και μετά να λαμβάνεται υπ' όψιν η διαφορά των γκολ για τις ισοβαθμίες. Η κατάταξη θα είναι η εξής: Λίβερπουλ, Λέστερ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Θα υποβιβαστούν οι Μπόρνμουθ, Άστον Βίλα και Νόργουϊτς.

Option #5: να αναλάβει λογισμικό τη συνέχεια

Η Opta και η StatsPerform έχουν δημιουργήσει μια μέθοδο, στην οποία έλαβαν υπ' όψιν πολλά και διάφορα, ώστε να εκτιμηθούν οι πιθανότητες νίκης, ισοπαλίας ή ήττας για τα εναπομείναντα ματς. Στηρίζονται στην ποιότητα κάθε ομάδας σε άμυνα και επίθεση, σε βάθος τετραετίας -με μεγαλύτερη σημασία στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα. Λαμβάνεται υπ' όψιν και η ποιότητα του κάθε αντιπάλου. Η StatsPerform έβγαλε την εξής βαθμολογία: Λίβερπουλ, Λέστερ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ. “Πέφτουν' οι Μπόρνμουθ, Άστον Βίλα και Νόργουϊτς. Είναι περίπλοκο και δυσνόητο, ως εκ τούτου μπορεί να αμφισβητηθεί από πολλούς.

H StatsPerform 'έτρεξε' 10.000 το πρόγραμμα, για να καταλήξει σε αυτό που βλέπεις.
H StatsPerform 'έτρεξε' 10.000 το πρόγραμμα, για να καταλήξει σε αυτό που βλέπεις. STATSPERFORM

Option #6: να μείνει η βαθμολογία, ως έχει

Δηλαδή, Λίβερπουλ, Λέστερ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γουλβς πηγαίνουν στην Ευρώπη και υποβιβάζονται οι Μπόρνμουθ, Άστον Βίλα και Νόργουϊτς. Ως προς αυτό ενίστανται οι ομάδες που θα μπορούσαν να 'βγουν' στην Ευρώπη και αυτές που 'πέφτουν' -γιατί όλες θα χάσουν λεφτά.

Option #7: να μείνει η βαθμολογία ως έχει και να επεκταθεί η λίγκα

Αυτό το σενάριο θέλει να μην υποβιβαστεί κάποιος και να μπουν στην Premier League της σεζόν 2020-21 οι δύο πρώτες της Championship (Λιντς και Γουέστ Μπρομ). Η αγγλική λίγκα έχει ξαναζήσει με 22 ομάδες. Στις πρώτες θέσεις θα παραμείνουν οι Λίβερπουλ, Λέστερ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γουλβς. Και πάλι υπάρχει πρόβλημα με αυτές που θα μπορούσαν να προκριθούν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ θα προστεθούν παιχνίδια στο πρόγραμμα -κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν. Επίσης, θα διαμαρτυρηθούν και όλες οι άλλες ομάδες της Championship που θα μπορούσαν να 'ανέβουν'.

Ενόσω λοιπόν, μελετούνται όλα αυτά, στη Σκωτία αποφάσισαν πως τελειώνουν όλες οι λίγκες, πλην της πρώτης τη τάξει, με το σύστημα πόντοι ανά αγώνα. Κράτα πρόχειρο πως η UEFA έχει καλέσει τους πάντες σε τηλεδιάσκεψη την προσεχή Πέμπτη 23/4, μήπως βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης και ότι το κατ' αρχάς ζητούμενο της σύσκεψης που θα κάνει σήμερα η Premier League είναι η οικονομική επιβίωση (αν δεν ολοκληρωθεί η σεζόν οι ζημιές θα φτάσουν το 1.150.000.000 ευρώ). Η τελική απόφαση εξαρτάται από την κυβέρνηση και τα μέτρα για τον Covid-19.

News 24/7

24MEDIA NETWORK