Τα ΑΕΚ - Παναθηναϊκός που μας... χόρτασαν μπάλα

Το Contra.gr κάνει flashback στα ντέρμπι ΑΕΚ και Παναθηναϊκού που ήταν το ίδιο χορταστικά με αυτό της Κυριακής.

Τα ΑΕΚ - Παναθηναϊκός που μας... χόρτασαν μπάλα

Τα ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού (ή το αντίστροφο) έχουν το εξής περίεργο. Είτε θα είναι "σούπα" (δείτε για παράδειγμα το εφετινό του πρώτου γύρου) είτε θα έχουν μπόλικα πράγματα να θυμάσαι (δείτε το κυριακάτικο που είναι και πρόσφατο).

Οι δύο ομάδες που αντιπροσωπεύουν αυτό που λέμε "αθηναϊκό ντέρμπι" έχουν προσφέρει ουκ ολίγες συγκινήσεις στα χρόνια που κοντράρονται είτε σε επίπεδο Α' Εθνικής είτε σε Super League. Πολλά είναι τα ματς που έχουμε δει και (υπό φυσιολογικές συνθήκες) συνθέτουν όλα όσα χρειάζονται τα ντέρμπι και οι φίλαθλοι: γκολ, εναλλαγές συναισθημάτων, πάθος, ένταση. Άντε να βάλουμε και τη... χιτσκοκική τροπή.

Με αφορμή, λοιπόν, το κυριακάτικο παιχνίδι που πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως ένα από αυτά που θα θυμόμαστε για τα επόμενα χρόνια, κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν και θυμόμαστε τις πιο χαρακτηριστικές αναμετρήσεις των δύο ομάδων όπου απολαύσαμε περισσότερο ποδόσφαιρο και λιγότερο γκρίνια. Γυρνάμε πίσω, ως αφετηρία, στη δεκαετία του '80 για να φτάσουμε στα πιο πρόσφατα έτη όπου πάντα, σχεδόν κάθε σεζόν, έχουμε και ένα ντέρμπι "πράσινων" και "κίτρινων" που χαρακτηρίζεται ως "το καλύτερο των τελευταίων ετών". Όπως το κυριακάτικο.

ΣΕΖΟΝ 1984-85 ΠΑΟ - ΑΕΚ 3-2

Είναι το ματς που πήγε να πάρει μόνος του ο Σάντμπεργκ, αλλά ο Παναθηναϊκός λυτρώθηκε στο τέλος. Φοβερό ματς στο ΟΑΚΑ -θύμισε το κυριακάτικο- με τον Παναθηναϊκό να προηγείται νωρίς, την ΑΕΚ να το γυρίζει και τελικά τους "πράσινους" να παίρνουν τη νίκη με τα γκολ των Σαραβάκου και Χαραλαμπίδη. Μία από τις αρκετές φορές που εμφανίστηκε το σκορ 3-2 στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Για την ιστορία, είναι η χρονιά που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τελευταίο -μέχρι σήμερα- πρωτάθλημα του.

ΣΕΖΟΝ 1993-94 ΠΑΟ - ΑΕΚ 4-2 ΠΕΝ.

Μέχρι να έρθει ο... παλαβός τελικός του 2009, αυτός του 1994 ήταν ο καλύτερος στην ιστορία της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς έχει κλειδώσει το τρίτο σερί πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός του Ρότσα (έχει αντικαταστήσει τον Οσιμ) παλεύει για το κύπελλο.

Οι δύο ομάδες κοντράρονται στον τελικό του ΟΑΚΑ, οι "πράσινοι" προηγούνται 2-0, αλλά οι "κιτρινόμαυροι" φτάνουν στην τρομερή ανατροπή με δύο γκολ του Αλεξανδρή (το ένα στην παράταση) και ένα του Δημητριάδη. Ο Παναθηναϊκός απαντά στο δεύτερο μέρος της παράτασης με τον Μάρκο (3-3) και ο τίτλος κρίνεται στη διαδικασία των πέναλτι εκεί όπου το τριφύλλι ήταν πιο εύστοχο και επικράτησε 4-2

ΣΕΖΟΝ 1995-96 ΠΑΟ - ΑΕΚ 2-2

Οι δύο ομάδες κληρώνονται στο Κύπελλο και στο πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ επικρατεί 3-1 (το γκολ του Γεωργιάδη κρατά τους "πράσινους" ζωντανούς για τη ρεβάνς). Είναι η σεζόν όπου η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός του Ρότσα διεκδικεί το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, έχοντας παράλληλα εντυπωσιακή πορεία στο Champions League.

Στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ (το οποίο μετέδωσε τηλεοπτικά τελευταία στιγμή το STAR), η ΑΕΚ "σκότωσε" νωρίς-νωρίς τους γηπεδούχους και με δύο γκολ προηγήθηκε 0-2. Ο Παναθηναϊκός δεν το παράτησε, ισοφάρισε πριν το τέλος του πρώτου μέρους, αλλά η έτσι κι αλλιώς δύσκολη αποστολή του δεν ολοκληρώθηκε.

ΣΕΖΟΝ 2003-04 ΠΑΟ - ΑΕΚ 2-2

Τα γκολ του Κατσουράνη και του Λάκη έχουν δώσει προβάδισμα στην ΑΕΚ σε εκείνο το ματς για τα ημιτελικά του Κυπέλλου στη Λεωφόρο. Αλλά εκείνη τη σεζόν ο Ολισαντέμπε ήταν ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ΑΕΚ προηγείται με τον Κατσουράνη, οι γηπεδούχοι απαντούν με πέναλτι του Μπασινά, ο Λάκης λίγο πριν το τέλος του αγώνα κάνει το 1-2 και εκεί που όλα δείχνουν πως η Ενωση θα πάει στη ρεβάνς με ένα τεράστιο προβάδισμα, η "χρυσή" αλλαγή του Σουμ, ο Ολισαντέμπε, σκοράρει στο 93' και διαμορφώνει το 2-2. Στη ρεβάνς, οι "πράσινοι" επικρατούν 1-0 με τον Γκούμα και προκρίνονται στον τελικό.

ΣΕΖΟΝ 2010-11 ΑΕΚ-ΠΑΟ 2-3

Οι δύο ομάδες κληρώνονται μαζί στο κύπελλο και η ΑΕΚ παίρνει ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης από το πρώτο ματς. Ούσα φιλοξενούμενη (οι δύο ομάδες χρησιμοποιούσαν το ΟΑΚΑ ως έδρα), επικράτησε 2-0 και στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός επιχείρησε το (σχεδόν) ακατόρθωτο: να ανατρέψει την κατάσταση. Κι όμως, μέχρι τις καθυστερήσεις το είχε καταφέρει.

Η Ενωση προηγήθηκε στο σκορ κι έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο των "πράσινων", αλλά οι φιλοξενούμενοι το έφεραν τούμπα, προηγήθηκαν 3-1 και βρέθηκαν αγκαλιά με τη νίκη. Το απίστευτο, όμως, γκολ στο τέλος από τον Μίτσελ, για το οποίο φέρει ευθύνη ο Καρνέζης, διαμόρφωσε το 2-3 και η ΑΕΚ "έκλεψε" την πρόκριση για την επόμενη φάση.

ΣΕΖΟΝ 2011-12 ΠΑΟ - ΑΕΚ 3-2

Ξανά το... αγαπημένο 3-2 στα ντέρμπι των δύο ομάδων. Και αυτή τη φορά νικητής ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πήρε μία εύκολη νίκη επί της προβληματικής, τότε, ΑΕΚ με πρωταγωνιστή τον Λέτο που είχε "ντυθεί" Μπεργκ.

Η ομάδα του τριφυλλιού προηγήθηκε 2-0 με δύο γκολ του Λέτο μέσα σε λίγα λεπτά, έφτασε και στο 3-0 με το γκολ του Κατσουράνη, αλλά η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση, πέτυχε δύο γκολ και μείωσε, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το come back.

News 24/7

24MEDIA NETWORK