Τα αστεία ποσά των μεταγραφών του Λεβαντόβσκι

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι θα μπορούσε να αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Έκανε μεταγραφές για πολύ λιγότερα χρήματα, ακόμα και ως ελεύθερος. Για τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη δεν δαπανήθηκαν πάνω από 5.000.000 ευρώ, παρότι έκανε 5 μεταγραφές (και 3 που δεν έγιναν ποτέ)!

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι της Μπάγερν σε στιγμιότυπο με τον Άντονι Λόπες της Λιόν για τα ημιτελικά του Champions League 2019-2020 στο 'Ζοζέ Αλβαλάδε' της Λισαβόνας | Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι της Μπάγερν σε στιγμιότυπο με τον Άντονι Λόπες της Λιόν για τα ημιτελικά του Champions League 2019-2020 στο 'Ζοζέ Αλβαλάδε' της Λισαβόνας | Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020 AP PHOTO/MIGUEL A. LOPES

Ο αδιαμφισβήτητα καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς που πέρασε, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, εξακολουθεί να συγκεντρώνει βραβεία, με πιο πρόσφατο αυτό των Globe Soccer Awards, ετήσιων διεθνών βραβείων που έχουν θεσπιστεί στο Κατάρ. Με 20 γκολ σε 18 αγώνες όλων των διοργανώσεων τη φετινή σεζόν, έχει βάλει πλώρη να διατηρήσει τα σκήπτρα και ήδη μοιάζει βέβαιο ότι θα είναι στους υποψηφίους για τα αντίστοιχα βραβεία του 2020-2021.

Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του και η Μπάγερν τρίβει τα χέρια που τον έχει στις τάξεις της, με συνέπεια να την οδηγεί από τίτλο σε τίτλο. Την περσινή σεζόν έκανε το 5/5, ενώ συνολικά με τον Λεβαντόβσκι στο ρόστερ τους οι Βαυαροί έχουν 6 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 4 supercup, 1 Champions League και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης. Και όλα αυτά, δίχως να σπαταλήσουν ούτε σεντ για την απόκτησή του, το καλοκαίρι του 2014, από την Ντόρτμουντ.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά αυτός ήταν γενικά ο κανόνας στην καριέρα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Οι ομάδες κινούνταν για τη μεταγραφή του χωρίς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ακόμα και αυτές που δεν κατάφεραν να τον κάνουν δικό τους, δεν είχαν σκοπό να προσφέρουν πολλά χρήματα. Τρανό παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός, σε μία ιστορία πλέον αρκετά γνωστή. Ας δούμε, λοιπόν, πόσο λίγο κόστισαν οι μεταγραφές που έκανε και που δεν έκανε ο διεθνής Πολωνός.

2005: Από Ντέλτα σε Λέγκια - Ελεύθερος

Το 2004, ο 16χρονος Λεβαντόβσκι βρέθηκε από τα τμήματα υποδομής της Βαρσόβια στην Ντέλτα, επίσης ομάδα της Βαρσοβίας, όπου πήρε τις πρώτες ευκαιρίες του σε επίπεδο ανδρών. Σε 19 αγώνες στην 4η τη τάξει κατηγορία του πολωνικού πρωταθλήματος σκόραρε 4 φορές και προσέλκυσε τα βλέμματα των ανθρώπων της Λέγκια, που τον υπέγραψαν, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, αρχικά για τη 2η ομάδα τους το καλοκαίρι του 2005.

2006: Από Λέγκια σε Ζνιτς - 1.500-15.000

Η μεταγραφή αυτή συνοδεύτηκε με τη χειρότερη περίοδο της ζωής του. Ο πατέρας του, Κζιστόφ, άλλοτε πρωταθλητή Ευρώπης σε μικρές ηλικίες στο τζούντο και ποδοσφαιριστής της 2ης κατηγορίας, 'έφυγε' από τη ζωή. Ο ακόμα ανήλικος Λεβαντόβσκι προσπάθησε να παραμερίσει το πένθος και άρχισε να βρίσκει θέση στην ενδεκάδα, φτάνοντας τα 4 γκολ σε 13 αγώνες της 3ης κατηγορίας, ωστόσο ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο σταμάτησε την πρόοδό του. Οι άνθρωποι της Λέγκια, αν και τον θεωρούσαν καλό παίκτη, υποστήριξαν ότι στο ρόστερ υπήρχαν ανώτεροι επιθετικοί και τον ενημέρωσαν πως πρέπει να βρει ομάδα. Το τηλέφωνο δεν άργησε να χτυπήσει και στην άλλη άκρη ήταν η Ζνιτς, ομάδα που αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία. Το ποσό που συμφωνήθηκε ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατο αφιέρωμα του BBC ή στα 15.000 ευρώ, σύμφωνα με το Transfermarkt. Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, το ποσό πλέον μοιάζει με... ψίχουλα.

2008: Από Ζνιτς σε Παναθηναϊκό - 400.000-500.000 (δεν έγινε)

Στο Προύσκοβ βρήκε τον εαυτό του, ακόμα κι αν άρχισε την πορεία του με μηνιαία αμοιβή στα 450 ευρώ, περίπου το 1/3 των υπολοίπων επιθετικών της ομάδας. Στην 1η σεζόν του στην ομάδα, πέτυχε 15 γκολ σε 27 αγώνες πρωταθλήματος (2 σε 5 στο κύπελλο) και τη βοήθησε να προβιβαστεί. Τη νέα χρονιά, έφτασε τα 21 γκολ σε 32 αγώνες πρωταθλήματος και παραλίγο να την οδηγήσει στο θαύμα της 'παρθενικής' παρουσίας της στην Ekstraklasa. Το όνομα του νεαρού είχε μπει στα μπλοκάκια πολλών σκάουτ και τεχνικών διευθυντών. Ο Γιάτσεκ Γκμοχ προσπάθησε να μεσολαβήσει ώστε ο παίκτης να καταλήξει στον Παναθηναϊκό, έχοντας πάρει το 'ΟΚ' από τους ανθρώπους των 'πρασίνων'. Τα χρήματα που θα έδινε ήταν μέχρι 500.000 και δεν θα συναντούσε αντίσταση. Όμως δεν κατάφερε να έρθει εγκαίρως σε επαφή με τον παίκτη και τον πρόλαβε άλλη ομάδα.

2008: Από Ζνιτς σε Λεχ - 380.000

Ύστερα από τον τίτλο του 1ου σκόρερ στις 2 κατηγορίες που αγωνίστηκε, η Λέγκια επανήλθε για τον Λεβαντόβσκι, όμως τελικά επέλεξε τον Μικέλ Αρουαμπαρένα από την Τενερίφη (ο οποίος δεν σκόραρε στη μισή σεζόν που έμεινε στην Πολωνία). Στη διεκδίκησή του, μαζί με τον Παναθηναϊκό, μπήκε η Λεχ. Αφού τα βρήκε τόσο με την ομάδα όσο και με τον παίκτη, ολοκλήρωσε τη μεταγραφή για μόλις 380.000. Όταν πια τον είχε δικό της, τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Λεβαντόβσκι έκανε ντεμπούτο και με την εθνική Πολωνίας.

2010: Από Λεχ σε Μπλάκμπερν - 4.800.000 (δεν έγινε)

Στη Λεχ δεν τα βρήκε όλα ρόδινα, αφού ο προπονητής του, Φράντσισεκ Σμούντα, προτιμούσε τον Ερνάν Ρενχίφο ως σέντερ φορ και τον Λεβαντόβσκι δεξιό ή αριστερό μέσο. Όταν μερικούς μήνες αργότερα ανέλαβε ο Γιάτσεκ Ζιελίνσκι, ο Λεβαντόβσκι μετατοπίστηκε στον άξονα και άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς. Τη σεζόν 2008-2009 πέτυχε 20 γκολ σε 48 αγώνες όλων των διοργανώσεων (14 σε 30 της Ekstraklasa) και τη νέα σεζόν πέτυχε 21 σε 34 σε όλες τις διοργανώσεις. Τα 18 αφορούσαν το πρωτάθλημα, το οποίο πανηγύρισε στο τέλος της σεζόν. Την ίδια εποχή, η Μπλάκμπερν βρισκόταν σε αναζήτηση επιθετικού, με στόχο να βελτιώσει τις πιθανότητες παραμονής στην Premier League. Ο επικεφαλής του σκάουτινγκ, Μάρτιν Γκλόβερ, πρότεινε στον Σαμ Άλαρνταϊς τον Λεβαντόβσκι και οι συζητήσεις των συλλόγων κατέληξαν σε καταβολή 4.800.000 για τη μετακίνηση. Όλα είχαν συμφωνηθεί και ο Λεβαντόβσκι περίμενε απλά να ταξιδέψει στην Αγγλία για να υπογράψει. Και περίμενε πολύ, αφού η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλάγιοκουλ στην Ισλανδία κάλυψε με στάχτες τον εναέριο χώρο της βόρειας Ευρώπης, με συνέπεια να απαγορευτούν για καιρό οι πτήσεις και η μεταγραφή να χαλάσει.

2010: Από Λεχ σε Ντόρτμουντ - 4.750.000

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι της Ντόρτμουντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Ρεάλ για τον 1ο ημιτελικό του Champions League 2012-2013 στο 'Ζιγκνάλ Ιντούνα Παρκ', Ντόρτμουντ | Τετάρτη 24 Απριλίου 2013
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι της Ντόρτμουντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Ρεάλ για τον 1ο ημιτελικό του Champions League 2012-2013 στο 'Ζιγκνάλ Ιντούνα Παρκ', Ντόρτμουντ | Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN


Η Μπλάκμπερν έδινε τα χρήματα, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Αυτά τα χρήματα ζήτησε η Λεχ και από τον Παναθηναϊκό, αφού τόσο ο Κριστόφ Βαζέχα όσο και ο Γκμοχ επιχείρησαν να κάνουν μια 2η απόπειρα για να στείλουν τον Λεβαντόβσκι στην Ελλάδα. Όμως οι 'πράσινοι' επέλεξαν να μην κάνουν κίνηση. Εν τέλει, βρέθηκε η πρόθυμη ομάδα που έδωσε το ποσό που ζητούσαν οι Πολωνοί και ήταν η καλύτερη ομάδα που ενδιαφέρθηκε για τον Λεβαντόβσκι εκείνη την περίοδο, η Ντόρτμουντ του Γίργκεν Κλοπ.

2012: Από Ντόρτμουντ σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άγνωστο (δεν έγινε)

Η πρώτη χρονιά στη Βεστφαλία αποδείχθηκε αναγνωριστική και η μοναδική στην καριέρα του σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας που έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό τερμάτων. Το πρόβλημα ήταν γνωστό, αφού ο προπονητής του τον έβαζε στα άκρα, αντί για τον άξονα. Ο Λούκας Μπάριος ήταν ο παίκτης που είχε πάρει το χρίσμα του σέντερ φορ, με συνέπεια ο Λεβαντόβσκι να χάνεται στα περισσότερα από τα 43 παιχνίδια που αγωνίστηκε σε όλες τις διοργανώσεις. Τη νέα σεζόν τα δεδομένα άλλαξαν, παρότι η Ντόρτμουντ ήταν πρωταθλήτρια. Ο Μπάριος έκανε χώρο στον Λεβαντόβσκι και αυτός άρχισε να 'πυροβολεί'. Με 22 γκολ σε 34 αγωνιστικές της Bundesliga, νέο πρωτάθλημα και σύνολο 30 γκολ σε 47 αγώνες του 2011-2012, η κοιλάδα του Ρουρ έμοιαζε να μην τον χωράει. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Πολωνός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο France Football, εκείνο το καλοκαίρι βρέθηκε κοντά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. "Ύστερα από τη 2η σεζόν μου στο Ντόρτμουντ, είχα μια κουβέντα με τον Άλεξ Φέργκιουσον. Με ήθελε στο Μάντσεστερ. Με ενδιέφερε πολύ. Μπορώ να πω ότι ήμουν έτοιμος. Αλλά η Ντόρτμουντ δεν ήθελε να με αφήσει να φύγω", αποκάλυψε.

2014: Από Ντόρτμουντ σε Μπάγερν - Ελεύθερος

Η Γιουνάιτεντ κατέληξε στον Ρόμπιν φαν Πέρσι και βραχυπρόθεσμα δεν βγήκε χαμένη, αλλά ούτε και ο Λεβαντόβσκι. Τη νέα σεζόν οδήγησε την Μπορούσια στον τελικό του Champions League, όπου έχασε από την Μπάγερν, όπως συνέβη και στην Bundesliga. Τα 36 γκολ σε 49 αγώνες του 2012-2013 και τα 28 σε 48 του 2013-2014 έφεραν το αναπόφευκτο: τους Βαυαρούς στο τηλέφωνό του. Ίσως να το περίμενε και γι' αυτό δεν ανανέωνε το συμβόλαιό του με την Ντόρτμουντ και τελικά, το καλοκαίρι του 2014, έμενε ελεύθερος για να κάνει το βήμα που πραγματοποίησαν προ ετών ο Μάριο Γκέτσε και ο Ματς Χούμελς, συμπαίκτες του στις επιτυχίες της Ντόρτμουντ. Ο Λεβαντόβσκι ήταν παίκτης της Μπάγερν, με τα καλύτερα να έρχονται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK