Τα δισεκατομμύρια που χάνονται στις Top-5 λίγκες ελέω κορονοϊού

Ο πρόεδρος της γαλλικής λίγκας μίλησε με ποσά, αναφέροντας απώλειες 250 εκατ. ευρώ τον μήνα ελέω κορονοϊού. Η Premier League απειλείται με 800 εκατ. ευρώ ζημιά από τα τηλεοπτικά για τον ίδιο λόγο. Στα πόσα δισεκατομμύρια υπολογίζεται η χασούρα στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης;

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κάνει παιχνίδια με τον τηλεοπτικό φακό. (AP Photo/Tim Ireland)
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κάνει παιχνίδια με τον τηλεοπτικό φακό. AP PHOTO/TIM IRELAND

Μόλις την Κυριακή διαβάζατε στο Contra.gr πώς η διακοπή της αγωνιστικής δραστηριότητας λόγω κορονοϊού προκαλεί διαρροή εκατομμυρίων στο ποδόσφαιρο και φαίνεται πως αλλάζει για πάντα το οικονομικό στάτους του. Σαφώς και η αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και η δημόσια υγεία είναι το Νο1 της ημερήσιας ατζέντας των κρατών παγκοσμίως, ωστόσο το 'λουκέτο' στα πρωταθλήματα δεν είναι μια απλή υπόθεση για το ποδόσφαιρο (και όχι μόνο).

Μιλάμε για μπίζνα δισεκατομμυρίων -δυστυχώς το ποδόσφαιρο είναι συνδεδεμένο πλέον με αυτή- που είναι αδύνατον να μείνει όχι απλά ασφαλής οικονομικά, αλλά έστω και με μικρές απώλειες από αυτή την εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό πώς ο πρόεδρος της γαλλικής λίγκας δεν δίστασε να μιλήσει με αριθμούς, δίνοντας μια πρώτη -έστω και γενική- εικόνα της κατάστασης.

"Ανησυχώ πολύ για αρκετές ομάδες. Αν δεν υπάρξει κρατική βοήθεια, τότε σε έξι μήνες οι μισές επαγγελματικές ομάδες θα χρεοκοπήσουν. Τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν απώλειες κοντά 4 δισεκατομμύρια ευρώ, εμείς στην Γαλλία έχουμε απώλειες 500-600 εκατομμύρια ευρώ", υποστήριξε ο Μπερνάρ Καγιάτσο.

Την ίδια στιγμή που αποκάλυψε για το ύψος των χρημάτων που διακυβεύεται, έδωσε την δική του εκδοχή για το πότε περιμένει να επιστρέψει το ποδόσφαιρο στη δράση. "Αυτή την στιγμή οι γαλλικοί σύλλογοι χάνουν 250 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. Πιστεύω στην καλύτερη των περιπτώσεων το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου, αλλά πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί".

Αυτός ακριβώς ο οικονομικός λόγος, είναι που ωθεί την Premier League να (επαν)εξετάζει το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα ακόμη και με κλειστές πόρτες για το κοινό. Η διεξαγωγή των αναμετρήσεων δίχως κόσμο είναι το λιγότερο επιθυμητό σενάριο στην Αγγλία, αλλά μάλλον το μοναδικό ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή. Έστω κι αν προκαλούσε ενστάσεις αναφορικά με την ασφάλεια παικτών, προπονητών και όλου του προσωπικού που αναμειγνύεται σε μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Οι όποιες αρχικές αντιρρήσεις μοιάζουν να κάμπτονται σιγά σιγά. Φυσικά ο παράγοντας 'x' (και) εδώ είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Υπολογίζεται πώς η Premier League θα αναγκαστεί να πληρώσει/επιστρέψει περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ αν δεν ολοκληρωθεί η σεζόν! Αυτό προβλέπουν οι ρήτρες στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τους τηλεοπτικούς παρόχους, όπως το Sky και το BT.

Υπάρχει μια έντονη ανησυχία πως οι σύλλογοι της Premier League θα αντιμετωπίσουν δισεπίλυτα προβλήματα, με δεδομένο τους τεράστιους μισθούς που πληρώνουν. Σε δεύτερο πλάνο υπάρχει η σκέψη πως η επανέναρξη του πρωταθλήματος (προφανώς όχι άμεσα αλλά όταν αυτή αποφασιστεί), θα λειτουργήσει ως μια 'δύναμη του καλού' μπροστά σε αυτή την κρίση. Η οπτική πως οι οπαδοί πρέπει να είναι παρόντες στα παιχνίδια παραμένει, ωστόσο την ίδια στιγμή υπάρχει η λογική ότι ακόμη και μέσω τηλεόρασης μπορεί να αποκατασταθεί -εν μέρει- η αίσθηση της κανονικότητας.

Σίγουρα παραμένουν προβλήματα που υπήρχαν και πριν. Το κυριότερο; Τι θα γίνει αν ένας παίκτης ή μέλος του τεχνικού επιτελείου κολλήσει τον ιό, γεγονός που θα υποχρέωνε και πάλι ολόκληρο τον σύλλογο σε απομόνωση δύο εβδομάδων; Δεν είναι λίγοι πάντως και στην Αγγλία που εξακολουθούν να πιστεύουν πως είναι ουτοπικό να ξεκινήσει το πρωτάθλημα ως τα μέσα Μαΐου, μεταφέροντας αυτή την εξέλιξη στις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου...

Οικονομικός αρμαγεδδών θα σημάνει και για την Serie A αν το πρωτάθλημα δεν ολοκληρωθεί. Ο υπουργός Αθλητισμού Βιτσέντσο Σπανταφόρα στοχεύει την πρώτη βδομάδα του Μαΐου για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας, σενάριο που μοιάζει μη εφικτό αυτή τη στιγμή. Πολύ περισσότερο αναφορικά με την παρουσία οπαδών στα γήπεδα. Αυτό ωστόσο θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματα όσον αφορά τα οικονομικά των ιταλικών ομάδων.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Deloitte, η πιθανή ζημιά από τα δικαιώματα μεταδόσεων θα αγγίξει τα 800 εκατ. ευρώ... Και για την πολύπαθη Ιταλία λοιπόν, την χώρα που έχει χτυπηθεί ανελέητα από τον κορονοϊό, το πρόβλημα στο ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά σύνθετο και απλό την ίδια στιγμή. Ή θα ολοκληρωθεί η σεζόν κανονικά έστω και με μεγάλη καθυστέρηση ή δεν θα υπάρξει ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK