Τα 'ερχόμαστε' του φετινού Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός έχει συγκεκριμένους και προφανείς λόγους που θέλει να αποκλείσει την Πλζεν. Υπάρχουν, όμως και οι βαθύτεροι. Η επιστροφή, το 'ερχόμαστε'. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχασαν τα τελευταία δύο χρόνια το αυταπόδεικτο της ανωτερότητά τους.

Τα 'ερχόμαστε' του φετινού Ολυμπιακού
Ο Ματιέ Βαλμπουενά με τη φανέλα του Ολυμπιακού, απέναντι στη Νότιγχαμ EUROKINISSI

Το σοκ του σοβαρού τραυματισμού του Κώστα Φορτούνη έχει ξεπεραστεί. Άπαντες στον οργανισμό που λέγεται 'Ολυμπιακός' έχουν αρχίζει να ζουν χωρίς τον αρχηγό. Οι επικεφαλής αναζητούν τον αντικαταστάτη του, ο Πέδρο Μαρτίνς σκέφτεται την ενδεκάδα της Τρίτης, ο κόσμος σκέφτεται τον αγώνα με την Πλζεν. Η επόμενη μέρα, έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έχει μπει σε τροχιά του πρώτου επίσημου παιχνιδιού του. Δεν είναι το παιχνίδι που θα οριοθετήσει τις δυνατότητες της εφετινής ομάδας, αφού μιλάμε για δύο ματς ειδικών συνθηκών, ωστόσο είναι το παιχνίδι που μπορεί να δημιουργήσει 'ρωγμές' στο οικοδόμημα που προσπαθεί να 'χτίσει' ο Πορτογάλος τεχνικός. Και για τον Ολυμπιακό των τελευταίων ετών που μπαίνει στη διαδικασία των προκριματικών χωρίς να έχει εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους, όλα μπορούν να 'γκρεμιστούν' ανά πάσα στιγμή. Γιατί, λοιπόν, η αναμέτρηση της Τρίτης είναι τόσο σημαντική εκτός από τα δεδομένα; Γιατί η Πλζεν μπορεί να απειλήσει τους 'ερυθρόλευκους' με ένα σοκ μεγαλύτερο από αυτό του τραυματισμού του Φορτούνη;

Από την Πλζεν μέχρι το πρωτάθλημα

Ο Ολυμπιακός μετράει δύο χρόνια χωρίς τίτλο, ούτε καν το Κύπελλο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτό δεν θα ήταν κάτι καταστροφικό, είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά για τον Ολυμπιακό των σερί πρωταθλημάτων και τον ρεκόρ αυτό από μόνο του βάζει την ομάδα σε μία δύσκολη και απαιτητική αφετηρία. Ο κόσμος στο φιλικό με τη Νότιγχαμ φώναξε 'πρωτάθλημα ξανά', αλλά αυτό είναι ένας 'μαραθώνιος' με διάρκεια που θα ολοκληρωθεί γύρω στον Μάιο. Μέχρι τότε προέχει η ευρωπαϊκή πρόκληση και οι 'ερυθρόλευκοι' είναι αναγκασμένοι να πέσουν στα 'βαθιά' από τον Ιούλιο.

Λίγο οι μεταγραφές, λίγο η 'Φορτουνιάδα' που αφορά κυρίως τον αντικαταστάτη του, λίγο τα θετικά αποτελέσματα στα φιλικά και η ομολογουμένως καλή εικόνα, έχουν βάλει την Πλζεν στην άκρη. Όχι ως σημασία αγώνα, αλλά ως μέγεθος. Ακόμα και το ερώτημα 'ποιος θα αντικαταστήσει τον Φορτούνη' απαντήθηκε κόντρα στην αγγλική ομάδα με το εμφατικό 3-0 του πρώτου ημιχρόνου. Το θέμα συζήτησης μετατοπίστηκε, πήγε στην ποιότητα του Ολυμπιακού και στις δυνατότητές του. Έφυγε το αρχικό άγχος της απώλειας του κορυφαίου παίκτη της περσινής χρονιάς και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Ρέντη, δόθηκε ένας τόνος θριαμβολογίας λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Για τον μέσο φίλαθλο του Ολυμπιακού θα είναι μεγάλο πλήγμα ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από την Πλζεν και αυτομάτως θα κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη επιστροφής στους εγχώριους τίτλους. Ο Ολυμπιακός έχει ζήσει ξανά ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς και μάλιστα σοκαριστικούς, αλλά ποτέ στην αρχή της χρονιάς. Πάντα στα μέσα και τις περισσότερες φορές έχοντας το προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Έχει ανάγκη να αποδείξει ότι είναι εδώ

 Επειδή έπεσε πολύ... κινδυνολογία, ο εφετινός Ολυμπιακός έχει φτιάξει ομάδα για να μην του στέκεται εμπόδιο οποιαδήποτε Πλζεν. Θέλει να δώσει συνέχεια στην κορύφωση της περσινής ευρωπαϊκής παρουσίας του με τον θρίαμβο επί της Μίλαν και έχει όλα τα φόντα για να το κάνει. Καταρχάς έχει παίκτες. Πολλούς και καλούς. Έχασε έναν, από τους πολυτιμότερους, αλλά δεν υπάρχει η μεμψιμοιρία της ένδειας του ρόστερ. Το βασικότερο, έχει αμυντικό. Ο Σεμέδο είναι ο Μέλμπεργκ που έψαχνε τόσα χρόνια. Το 'θηρίο' της άμυνας που θα βγάλει σιγουριά στον 'τρομαγμένο' από όσα έχει δει εσχάτως, κόσμο. Παίκτης χωρίς γκέλα, χωρίς το εύκολο λάθος, με μοναδικό αστερίσκο τον χαρακτήρα που μπορεί να προκαλέσει 'εκρήξεις', κάτι που όμως δεν έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής. Και σκόρερ έχει. Φάνηκε με την Νότιγχαμ, σε μία περίοδο που -μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης- ο Ολυμπιακός χάνει τα γκολ του Φορτούνη.

Μα τόση σημασία για το ματς με την Πλζεν; Για τον ΠΑΟΚ έφυγε η μεγάλη 'κάψα' για πρωτάθλημα. Το πήρε, προφανώς θέλει κι άλλο, αλλά το απωθημένο είναι το σεντόνι στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός των δύο τελευταίων ετών 'δημιούργησε', βάσει συνθηκών, τα δικά του απωθημένα. Έχασε την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα, όχι μόνο τους τίτλους. Και η Πλζεν -και η κάθε Πλζεν που θα του εμφανιστεί- είναι η ευκαιρία να δείξει τη δυναμική του, να 'φωνάξει' το δικό του 'ερχομαστε'. Ο κόσμος του Ολυμπιακό ξέρει ότι εφέτος έχει πολύ καλή ομάδα. Απλά θέλει να το μάθουν και οι άλλοι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK