Τα μοντέρνα trades της Άρσεναλ δεν περιλαμβάνουν τον Παπασταθόπουλο

Πού θα καταλήξει είναι το ερώτημα και όχι αν θα παραμείνει στο Λονδίνο ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, καθώς η Άρσεναλ ακούει προσφορές γιατί δεν έχει καθόλου ρευστό. Δεν τον ανταλλάσσει όμως.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος σε αγώνα της Άρσεναλ
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος σε αγώνα της Άρσεναλ COPYRIGHT 2020 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

Οι διαχειριστές του λογαριασμού της Άρσεναλ στο twitter δεν αμέλησαν να θυμίσουν, την Τετάρτη, πως συμπληρώθηκαν ήδη τρία χρόνια από την κατάκτηση του πιο πρόσφατου από τα 13 στο σύνολο FA Cup. Επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση με την πιο ξεχωριστή αίγλη στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Το 2-1 επί της Τσέλσι στο Γουέμπλεϊ είχε διαμορφωθεί ακριβώς έτσι.

Ακολούθησε η απόδοση των τιμών στον Περ Μερτεζάκερ που είχε ψηφιστεί Man of the Match.

Ήταν ο προτελευταίος τίτλος στην ιστορία των 'κανονιέρηδων', 2.5 μήνες πριν από τη προσθήκη του Community Shield - του σούπερ καπ, με επικράτηση στα πέναλτι (4-1) απέναντι στην ίδια αντίπαλο ύστερα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας.

Την ίδια ημέρα η Telegraph αφιέρωνε ένα ολόκληρο άρθρο στους Λονδρέζους. Πανηγυρικό δεν θα το 'λεγες, σε καμία περίπτωση. Με επιτάφιο λόγο έμοιαζε πάνω από το θαμμένο έμβλημα. Θρηνούσε για τον οικονομικό 'ξεπεσμό' του αγγλικού κλαμπ, το οποίο στο μεσοδιάστημα των τριών ετών είχε βουτήξει στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο.

Σε χρονική απόσταση μικρότερη των τριών ετών η Άρσεναλ όχι μόνο απέτυχε αγωνιστικά, έχοντας ξεχάσει το σκονισμένο σεντόνι του Champions League σε κάποιο μπαούλο της αποθήκης του Emirates, αλλά δημιούργησε τέτοια ανοίγματα που τον Φλεβάρη εμφάνισε ζημία μεγαλύτερη των 30 εκατομμυρίων ευρώ (27.1 εκατ. λιρών) για τη χρήση της αγωνιστικής περιόδου 2018-19, της περυσινής δηλαδή. Μια σχεδόν αφύσικη συνθήκη για τα ταμεία, καθώς η προηγούμενη φορά με έλλειμμα στο βιβλίο εσόδων-εξόδων εντοπίζεται πριν από 18 χρόνια (2002)!

Μόνο σ' ένα ημερολογιακό έτος μέσα η 'χασούρα' ήταν της τάξεως των 95 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που αναπόφευκτα θα αυξηθεί, αν συνυπολογιστούν ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό στο Europa League, οι επιπτώσεις που θ' αφήσει ο κορονοϊός και -κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα- η νέα απώλεια της θέσης που οδηγεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, είτε αρχίσει ξανά είτε όχι η Premier League.

Όπως έχει έρθει η κατάσταση, θα ήταν ευτύχημα, αν το νέο χρώμα στη φανέλα και ο γρίφος που κρύβεται από πίσω ήταν τα θεμελιώδη ζητήματα της επόμενης χρονιάς.

Κατά τον αρθρογράφο Μάτι Λο, η Άρσεναλ θα δεινοπαθήσει για να ενισχυθεί στη θερινή μεταγραφική περίοδο. Θα υποχρεωθεί να διαλέξει ποδοσφαιριστές είτε από τη δεξαμενή των φθηνών ελεύθερων, γιατί δεν μπορεί προσφέρει υψηλά συμβόλαια, είτε ν' απευθυνθεί σε ομάδες για δανεισμούς ή ανταλλαγές. Ένα τύπου αμερικανικού trade που θα καλύψει 'τρύπες' στο ρόστερ, την ίδια στιγμή που θα φύγει κάποιος που μπορεί ν' αντικατασταθεί εκ των έσω. Φερ' ειπείν εκτιμάται ότι ο Αλεξάντρ Λακαζέτ θα ήταν μια δελεαστικότατη προσφορά προς την Ατλέτικο Μαδρίτης προκειμένου ν' ακολουθήσει το αντίθετο δρομολόγιο ο Λεμάρ. Παρόλο που η αξία του δεύτερου στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι η μισή του πρώτου!

Μια τέτοια φόρμουλα θα ήταν εφικτό να υπηρετήσει επίσης ο Πιέρ-Εϊμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, τον οποίο γλυκοκοιτάζει η Παρί Σεν Ζερμέν.

Τόσο δραματική εμφανίζει την κατάσταση ο αρθρογράφος. Στην παρούσα κατάσταση μάλιστα έρχεται να ταιριάζει tale quale η αποκλειστική πληροφορία που επικαλείται το SkySports, βάσει της οποίας ο Νταβίντ Λουίζ δεν είχε υπογράψει πέρυσι διετές συμβόλαιο με τους 'κανονιέρηδες', αλλά μονοετές που λήγει και αν δεν ανανεωθεί τάχιστα, θα έχει το δικαίωμα να δεσμευτεί με όποιον σύλλογο επιθυμεί άνευ αποζημίωσης. Οι Λονδρέζοι δεν διαθέτουν -ακόμη τουλάχιστον- το ρευστό για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Βραζιλιάνου στόπερ, που ήταν βασικός στα πλάνα του Μικέλ Αρτέτα από τον Δεκέμβρη ως τον Μάρτη, και παραμονεύει ο κίνδυνος να τον χάσουν χωρίς ν' αποκομίσουν κέρδος.

Σε αυτήν την περίπτωση η Μπενφίκα παρουσιάζεται ως ένας πιθανός προορισμός για τον 33χρονο πολυσύνθετο άσο, καθώς έχει δημόσια πει πως "θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου στο Λουζ".

Αν δεν 'καπαρωθεί' ο Λουίζ, είναι ένα ενδεχόμενο ο Αρτέτα κληθεί να υπαναχωρήσει και ν' αναθεωρήσει τις απόψεις του για τους τρεις αμυντικούς που έχει μεταφέρει στη black(transfer)list του. Ο Γερμανός διεθνής Μουστάφι, με πολλά ζητήματα τραυματισμών είναι ο ένας. Ο Χόλντιγκ, των μόλις 69 αγώνων σε τέσσερις σεζόν, είναι ο δεύτερος. Ο τρίτος; Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Ο Έλληνας εμφανίζεται να περισσεύει στα πλάνα του Ισπανού προπονητή, παρά το γεγονός πως όταν του ζητήθηκε να παίξει ως δεξιός μπακ ανταποκρίθηκε σαν χαμαιλέοντας. Για τον Έλληνα στόπερ η ηλικία είναι αποτρεπτικός παράγοντας παραμονής και λογικά θα φροντίσει -και ο ίδιος από την πλευρά του- να βρεθεί μια ομάδα κι ένα πρωτάθλημα που θα του ταιριάζουν αγωνιστικά έτσι ώστε να μην θεωρείται δευτερότριτη λύση.

Από τους τρεις η Άρσεναλ σκοπεύει να εξοικονομήσει ένα σεβαστό ποσό είτε πουλώντας τους (κατά προτεραιότητα) είτε, στην έσχατη λύση, εξοικονομώντας το συμβόλαιά τους. Δεν θα είναι, πάντως, χρήματα που θα ξοδευτούν. Η νέα πολιτική θέλει να δοκιμάζονται στην πρώτη ομάδα ποδοσφαιριστές που αλλού έχουν αρπάξει την ευκαιρία που τους δόθηκε. Ο υπερταλαντούχος Σαλιμπά θα επιστρέψει σίγουρα από τη Σεντ Ετιέν. Όπως επίσης ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος από τη Νυρεμβέργη. Ο Έλληνας στόπερ έχει αγωνιστεί και στα τρία 90λεπτα μετά την επανέναρξη της σεζόν όντας από τους πιο δραστήριους παίκτες της και ο Αρτέτα δεν τον έχει απορρίψει.

Αν είναι να φύγει ο ένας, τουλάχιστον ας μην 'φαγωθεί' ο άλλος. Εσωτερικό αυτό το trade.


News 24/7

24MEDIA NETWORK