Τα ναζιστικά φάλτσα του Μάνουελ Νόιερ 'γεννούν' 12χρονους Κου Κλουξ Κλαν

Ακόμη κι αν ο Μάνουελ Νόιερ δεν ήξερε, όφειλε να ρωτήσει. Τη στιγμή που εκείνος τραγουδούσε άσμα της Κροατικής ακροδεξιάς, ο Βίλφριντ Ζαά δεχόταν ρατσιστική επίθεση από έναν... 12χρονο.

Ο Μάνουελ Νόιερ στην διάρκεια της αναμέτρησης με την Λευκορωσία για το group C της προκριματικής φάσης του Euro 2020, στις 6 Νοεμβρίου του 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Ο Μάνουελ Νόιερ στην διάρκεια της αναμέτρησης με την Λευκορωσία για το group C της προκριματικής φάσης του Euro 2020, στις 6 Νοεμβρίου του 2019. AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Σάλο προκάλεσε το δημοσίευμα της 'Bild' που θέλει τον Μάνουελ Νόιερ να τραγουδάει άσμα της Κροατικής ακροδεξιάς, το οποίο αποτελεί ύμνο στον ναζισμό. Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει στην ηλεκτρονική της έκδοση και το σχετικό video, όπου ο διεθνής γκολκίπερ κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο Ντουμπρόβνικ βρίσκεται σε βάρκα μαζί με φίλους και γνωστούς, μεταξύ των οποίων και ο προπονητής των τερματοφυλάκων της Μπάγερν, Τόνι Ταπάλοβιτς.

Και μέσα σε ιδιαίτερα εύθυμο κλίμα τραγουδούν το "Lijepa li si" ("Πόσο Όμορφη Είσαι"), που αναφέρεται στην κροατική δημοκρατία της Βοσνίας -η οποία δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη- και προμοτάρει ακραίες εθνικιστικές θέσεις. Ένα τραγούδι του Μάρκο Πέρκοβιτς, μέλος του συγκροτήματος "Τόμπσον", ο οποίος είναι γνωστός για την υποστήριξή του στην εθνικιστική οργάνωση 'Ουστάσα', που είχε προχωρήσει σε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκπρόσωποι του Νόιερ έσπευσαν να υποστηρίξουν πως ο διεθνής γκολκίπερ δεν γνώριζε το νόημα του τραγουδιού. Δεν είναι απίθανο. Ακόμη κι έτσι όμως, ο Νόιερ όφειλε να είναι περισσότερο προσεκτικός. Καλώς ή κακώς αποτελεί παράδειγμα για πολλά παιδιά στον κόσμο, εξαιτίας της αναγωρισιμότητας του. Παιδιά που μπορούν να ταυτιστούν μαζί του με περισσότερο από έναν τρόπους και όχι μόνο για το γεγονός πως είναι ένας σπουδαίος αθλητής. Επηρεάζει τους γύρω του, ειδικά νέους που πλάθουν χαρακτήρα, με τρόπο που ίσως και ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί.

Και ο φασισμός, ο ρατσισμός, αποτελούν μέχρι και σήμερα καθημερινά φαινόμενα. Ακόμη και στον αθλητισμό. Ο Νόιερ σίγουρα το γνωρίζει. Τελευταίο παράδειγμα, η περίπτωση του Βίλφριντ Ζαά. Ο επιθετικός της Κρίσταλ Πάλας, ο οποίος ξύπνησε με έναν σοκαριστικό τρόπο το πρωί της Κυριακής, πριν την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Όπως ο ίδιος ενημέρωσε μέσω social media, στον λογαριασμό που διατηρεί στο instagram δέχθηκε ρατσιστική επίθεση με μια φωτογραφία των ΚΚΚ (Κου Κλουξ Κλαν) και ένα απειλητικό μήνυμα. "Θα ήταν καλύτερο να μην σκοράρεις αύριο μαύρο μ@$#ί... Αλλιώς θα έρθω σπίτι σου ντυμένος σαν φάντασμα". Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση. Και η ηλικία του δράστη εξίσου σοκαριστική με το μήνυμα.

"Ειδοποιηθήκαμε για ένα συμβάν ρατσιστικών μηνυμάτων που στάλθηκαν σε ποδοσφαιριστή σήμερα και αφού εξετάσαμε την υπόθεση, συλλάβαμε ένα αγόρι. Ο 12χρονος, κάτοικος του Σόλιχαλ, βρίσκεται υπό κράτηση. Ευχαριστούμε όλους όσους ανέδειξαν το θέμα. Ο ρατσισμός δεν θα γίνει ανεκτός", ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας των West Midlands.

"Θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία για την άμεση επέμβαση της που κατέληξε σε σύλληψη. Ο κόσμος οφείλει να καταλάβει πως άσχετα με την ηλικία σου, η συμπεριφορά και οι λέξεις που χρησιμοποιείς έχουν συνέπειες και δεν μπορείς να κρυφτείς μέσα από τα social media. Είναι σημαντικό τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης να πράττουν όπως τώρα, να ανακαλύπτουν αυτά τα άτομα και να τους αποκλείουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχομαι τέτοια μηνύματα, ούτε είμαι ο πρώτος παίκτη που λαμβάνει τέτοια μηνύματα - συμβαίνει κάθε μέρα... Θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες για την αγάπη και την υποστήριξη τους, αλλά ως εδώ! Δεν είναι αρκετό να μου δημιουργεί απέχθεια και απλά να συνεχίζω. Δεν είναι αρκετό να λέμε 'όχι στον ρατσισμό'. Χρειάζεται να δράσουμε, να εκπαιδευτούμε, χρειάζεται αλλαγή" έγραψε στο twitter o Ζαά.

Οι καταγγελίες στο ποδόσφαιρο για ρατσιστικές επιθέσεις/συμπεριφορές είναι καθημερινό φαινόμενο. Ο Ζαά δυστυχώς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Και ο Νόιερ σίγουρα θα μπορούσε να είναι πιο προσεκτικός, αν δεχθεί κανείς πως δεν γνώριζε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK