ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα συμπεράσματα των πρώτων προημιτελικών

Η ζωή χωρίς Λιονέλ Μέσι για την Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης Β, ο αργοπορημένος Φερνάντο Γιορέντε, ο αυτοκτονικός ιδεασμός του Φατίχ Τερίμ, οι 20χρονοι που ξεχώρισαν για καλό ή για κακό, οι απαράδεκτες διαιτησίες και το μετέωρο βήμα του Άριεν Ρόμπεν. Το Contra.gr βγάζει τα συμπεράσματά του από τους πρώτους προημιτελικούς του Champions League.

Τα συμπεράσματα των πρώτων προημιτελικών

Τι είδαμε

Αυτοκτονικές τάσεις από Φατίχ Τερίμ. Όσο μερίδιο επιτυχίας διεκδικεί για την πορεία πρωταθλητισμού της Γαλατάσαραϊ μέχρι τώρα, άλλο τόση ευθύνη φέρει για το συνονθύλευμα που παρουσίασε στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Οι Μπουράκ Γιλμάζ, Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γουέσλεϊ Σνάιντερ έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον στο 1ο ημίχρονο, ενώ 6 παίκτες του κινούνταν σε ένα χώρο 15Χ15 μέτρων αχρήστευσαν το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού γηπέδου. Στα άκρα, οι μπακ Εμανουέλ Εμπουέ και Άλμπερτ Ριέρα άρχιζαν τις κινήσεις τους από το κέντρο, με συνέπεια να αφήνουν ολόκληρα εκτάρια για να δοκιμάσουν τα παπούτσια τους οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Άνχελ ντι Μαρία και Καρίμ Μπενζεμά, στις πάσες του Μεσούτ Οζίλ. Αυτό μόνο προετοιμασία απέναντι σε μία ομάδα με πασίγνωστο και θανατηφόρο στιλ δεν ονομάζεται από τον κορυφαίο Τούρκο προπονητή.

Την ανάγκη της Γιουβέντους για φορ. Ο Φερνάντο Γιορέντε θα αργήσει λίγους μήνες ακόμα και ο Νικολά Ανελκά δεν είναι επαρκής από φυσική κατάσταση. Η Γιουβέντους πλήρωσε τις επιλογές του προηγούμενου καλοκαιριού, όταν δεν απέκτησε τον φορ παγκόσμιας κλάσης που χρειαζόταν για να βάλει την καθοριστική πινελιά στο ρόστερ. Η επιστροφή στο Champions League τη βρήκε με αυτήν την τρανταχτή αδυναμία, η οποία καλύφθηκε σε κάποιες περιπτώσεις από τον Μίρκο Βούτσινιτς, αλλά σε αυτό το στάδιο όπου η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει ρόλο, είναι φανερό ότι η “γηραιά κυρία” χρειάζεται έναν παίκτη που κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στην αντίπαλη άμυνα. Το “αγκάθι” της Μπάγερν είναι αυτή η γραμμή και εάν οι “μπιανκονέρι” δεν κατάφεραν να τη χτυπήσουν στην “αχίλλειο πτέρνα” της, πώς αλλιώς μπορούν να έχουν ελπίδες;

zlatan.jpg

Το μέλλον της Παρί Σεν Ζερμέν. Καλός ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και η ανέλπιστη συμμετοχή του σε ένα ματς για το οποίο αρχικά ήταν τιμωρημένος, εξαιρετικός ο αρχηγός Τιάγκο Σίλβα, ουσιώδης ο Μπλεζ Ματουιντί, επικερδής ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, αλλά το μέλλον των νεόπλουτων Παριζιάνων ανήκει αλλού. Από τη μία ο παίκτης που έχει χαρακτηριστεί “νέος Τσάβι” για τον τρόπο που μοιράζει παιχνίδι και που ηγείται σε ηλικία 20 ετών την πιο σπάταλη ομάδα του κόσμου, Μάρκο Βεράτι. Αναπόφευκτη η αναπροσαρμογή συμβολαίου που διέρρευσε αμέσως μετά το ματς με την Μπαρτσελόνα, η οποία θα του αποφέρει 2.500.000 ευρώ ετησίως. Ο έτερος “πυλώνας” στον οποίο μπορεί να στηριχθεί το οικοδόμημα της Παρί έδειξε τα διαπιστευτήριά του στο ανώτατο διασυλλογικό επίπεδο και ακούει στο όνομα Λούκας Μούρα (Μόουρα κατά το ορθότερο αλλά ας όψεται ο… Μουρίνιο). Τα 40.000.000 ευρώ που δόθηκαν για την απόκτησή του (με 6μηνη καθυστέρηση) φάνταζαν ασήκωτο βάρος για τον επίσης 20χρονο Βραζιλιάνο διεθνή επιθετικό, αλλά (πέραν των εξαιρετικών εμφανίσεων στη Ligue 1) η απόδοσή του στο ματς κόντρα στους Καταλανούς έδειξε πως πρόκειται για έναν “ψημένο” ποδοσφαιριστή, που έχει βρει τις συνεργασίες με τους νέους συμπαίκτες, έχει εντρυφήσει στον ευρωπαϊκό ρυθμό αγώνων και απλώς χρειάζεται λίγες περισσότερες παραστάσεις.

Τι δεν είδαμε

Διαιτησίες επιπέδου προημιτελικών. Όπως γίνεται ξεσκαρτάρισμα ομάδων όσο προχωράει μία διοργάνωση, με συνέπεια να μένουν εκτός οι καλύτερες, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε γίνει και με τους διαιτητές. Λογικά. Τα εξόφθαλμα λάθη των ομίλων θα έπρεπε να έχουν εκλείψει σε τόσο προχωρημένο επίπεδο και οι διαιτησίες να βελτιώνονται. Τα οφσάιντ των Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, Μάριο Μάντζουκιτς, η σκαριά του Φρανκ Ριμπερί και η παρακάτω φωτογραφία δεν συνάδουν με αυτό το σκεπτικό.

Τη δυσαρέσκεια του Πελεγκρίνι. Θα μπορούσε να θεωρηθεί αποτυχία η αδυναμία νίκης στο “Ροσαλέδα”. Ένας προπονητής, όμως, που έφτασε με τη Βιγιαρεάλ ένα πέναλτι μακριά από τον τελικό του Champions League, γνωρίζει καλά τα μυστικά των διπλών αγώνων. Και χαράσσει ίδια τακτική με τότε. Μία πορεία που είδαμε πολλάκις από τον Ζοζέ Μουρίνιο στη συνέχεια. Από τη στιγμή που δεν ήρθε η νίκη, το 0-0 αποτελεί ιδανικό αποτέλεσμα για μία ομάδα με την αγωνιστική φιλοσοφία της Μάλαγα. Εκτός έδρας οι Ανδαλουσιάνοι θα εφαρμόσουν καλύτερα το πλάνο που έχει στο μυαλό του ο Χιλιανός προπονητής και βασίζεται σε χαλύβδινη άμυνα και αντεπίθεση στον κενό χώρο, που αφήνει συχνά η Μπορούσια. Εάν ο Χαβιέρ Σαβιόλα αξιοποιήσει τη δουλειά του Ίσκο στο κέντρο και σημειώσει ένα γκολ στη Βεστφαλία και ο Μαρτίν Ντεμιτσέλις, έχων εμπειρία από Bundesliga, αποδειχθεί το ίδιο θηριώδης όσο και στην Ισπανία, τότε η Μάλαγα διατηρεί αναλλοίωτες τις ελπίδες πρόκρισης.

Τον πραγματικό Μάριο Γκέτσε. Φέτος μετράει 14 γκολ σε 37 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και μπορεί τα περισσότερα από αυτά τα τέρματα να σημειώθηκαν με σουτ από μέση ή μακρινή απόσταση, ωστόσο ο 20χρονος Γερμανός θα έπρεπε να είχε σκοράρει σε κάποια από τις 3 μεγάλες ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν στη Μάλαγα. Ο διεθνής μέσος δυσκολεύθηκε αρκετά να συνεργαστεί με τον Μάρκο Ρόις που τον είχε δεξιά του σε αυτό το παιχνίδι και η γενικότερη απόδοσή του κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, αλλά σαφώς όχι σε τέτοια βάθη, ώστε να αμφισβητηθεί το ταλέντο του. Αν μη τι άλλο, και ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι έχασε απίθανη ευκαιρία και η Ντόρτμουντ δεν συνηθίζει να συγχωρεί, οπότε εάν το έπραξε μία φορά, στη Βεστφαλία δεν θα το ξανακάνει εάν βρει ανοιχτή τη Μάλαγα.

Τι θα δούμε

Το μέλλον του Άριεν Ρόμπεν. Ο Ολλανδός εξτρέμ, από ηγέτης της Μπάγερν και της χώρας του το 2010 έχει υποβιβαστεί στον πάγκο των Βαυαρών, να… εποφθαλμιά κάποιον τραυματισμό συμπαίκτη του, ώστε να επωφεληθεί. Κυριολεκτικά. “Δεν μοιάζουν καλά τα πράγματα για τον Κρόος, αλλά αυτό είναι καλό για μένα. Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Αρρωσταίνω που πρέπει να αρχίζω από τον πάγκο”, δήλωσε στο “NOS” της πατρίδας του και η αλήθεια είναι ότι έκανε πράγματα και θαύματα από τη δεξιά πτέρυγα, εκθέτοντας τον Αντόνιο Κόντε και την εξαιρετικά ατυχή επιλογή του Φεντερίκο Πελούζο σε ρόλο βασικού αριστερού φουλ μπακ. Ο Ρόμπεν μοιάζει εκτοπισμένος από τους επόμενους πρωταθλητές Γερμανίας και η έλευση του Πεπ Γκουαρδιόλα θα καθορίσει πολλά. Μέχρι τότε, κάθε εμφάνισή του αποτελεί και βιτρίνα είτε για τον Καταλανό τεχνικό είτε για τη νέα ομάδα του.

Τη Ρεάλ Μαδρίτης Β. Αυτήν τη φορά δεν χρειάστηκε ραβασάκι από τον Ζοζέ Μουρίνιο ώστε οι Σέρχιο Ράμος και Τσάμπι Αλόνσο να φορτωθούν με την κάρτα που θα τους αναγκάσει να απουσιάσουν από το επόμενο παιχνίδι της διοργάνωσης, όπως συνέβη προ ετών στο ματς με τον Άγιαξ. Αμφότεροι γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν και το έπραξαν με κεκαλυμμένο τρόπο στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης με τη Γαλατάσαραϊ. Το 3-0 τους επέτρεψε να… επιλέξουν την τιμωρία τους και το που θα την εκτίσουν. Η “Τουρκ Τέλεκομ Αρένα” πιθανότατα να μην φιλοξενήσει κι άλλους πρωτοκλασάτους παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ουσιαστικά έχει “καθαρίσει” με την πρόκριση και δεν χρειάζεται να καταπονεί περαιτέρω τους παίκτες της. Το μυαλό αναπόφευκτα βρίσκεται στην κλήρωση των ημιτελικών και στην καλύτερη κατανομή δυνάμεων.

Εάν υπάρχει ζωή χωρίς Μέσι. Κάθε χρόνο που περνάει, η Μπαρτσελόνα γίνεται ολοένα και πιο εξαρτημένη από τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου. Σε πρώτη ανάγνωση κάτι τέτοιο κρίνεται φυσιολογικό και θεμιτό, ωστόσο σε περιπτώσεις όπως αυτή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Καταλανοί τώρα, αποκαλύπτεται η υποφώσκουσα παθογένεια. Πιέζεις τον Αργεντινό για να επιστρέψει και να “καθαρίσει” το παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν και κινδυνεύεις να τον χάσεις στην ακόμα πιο κρίσιμη συνέχεια εάν δεν είναι απολύτως έτοιμος ή ρισκάρεις να τα βγάλεις πέρα δίχως αυτόν και τα 57 φετινά γκολ του; Ο Τίτο Βιλανόβα (οφείλει να) έχει την απάντηση…

Διαβάστε ακόμη:

Ρεάλ Μαδρίτης – Γαλατάσαραϊ 3-0

Μάλαγα-Ντόρτμουντ 0-0

Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαρτσελόνα 2-2

Μπάγερν Μονάχου – Γιουβέντους 2-0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK