Τα συμβόλαια που βαραίνουν το μπάτζετ του Παναθηναϊκού

Με το φινάλε της σεζόν είναι βέβαιο πως ο Πιέρ Ντρεοσί θα έχει πολλή δουλειά να κάνει, αναζητώντας τις κατάλληλες λύσεις για το έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού.

Ο Αργύρης Καμπετσής δεν ανήκει στην κατηγορία των Γιασίν Αγιούμπ και Καρλίτος
Ο Αργύρης Καμπετσής δεν ανήκει στην κατηγορία των Γιασίν Αγιούμπ και Καρλίτος EUROKINISSI SPORTS

Η σχεδόν αιφνιδιαστική έξοδος του Παναθηναϊκού από την περίοδο των μνημονίων και -η κατ' εντολή ιδιοκτησίας- απότομη αύξηση του μπάτζετ για τη σταδιακή σύνθεση ενός ανταγωνιστικότερου συνόλου, με ξεκάθαρο ορίζοντα την είσοδο στο νέο γήπεδο, είναι μια συνθήκη που ιδανικά δεν (θα έπρεπε να) συνοδεύεται από σπατάλες. Από υπερβάλλοντα ζήλο ή κάκιστες επιλογές (δεν το εξετάζουμε τώρα αυτό) οι 'πράσινοι' απέτυχαν ν' αποφύγουν κάποιες τέτοιες και είναι μοιραίο τα λάθη (παλιότερα ή πιο φρέσκα) να πληρώνονται εκ των υστέρων. Βεβαίως όσο πιο γρήγορα διορθωθούν τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά που άφησαν.

Η προ ολίγων ημερών επισημοποίηση της ανανέωσης του συμβολαίου του Αργύρη Καμπετσή, ως το καλοκαίρι του 2024, φανέρωσε τη διάθεση των επικεφαλής του αθηναϊκού κλαμπ να μπει σε μια σειρά ο σχεδιασμός για το ρόστερ της επόμενης περιόδου. Φυσικά η ακριβής στρατηγική θα εξαρτηθεί από την επάνοδο ή μη του 'τριφυλλιού' στην Ευρώπη, αλλά και το ποιος θα είναι ο προπονητής (Μπόλονι ή κάποιος Γάλλος). Γιατί τότε θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα. Παρόλα αυτά η συμφωνία με τον Έλληνα φορ είναι μια σαφέστατη ένδειξη ότι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται κάποια κομμάτια στο παζλ. Αν μάλιστα οι 'πράσινοι' είχαν τη δυνατότητα ν' απαλλαγούν από κάποιες περιπτώσεις που προκαλούν ανισορροπίες, η αποστολή του Πιέρ Ντρεοσί θα ήταν απλουστευμένη. Με τα ισχύοντα δεδομένα σ' αυτήν την κατηγορία συμπεριλάβαμε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Φακούντο Σάντσες

Ο Φακούντο Σάντσες δεν έχει πείσει ότι αξίζει να είναι ο βασικός δεξιός μπακ του Παναθηναϊκού
Ο Φακούντο Σάντσες δεν έχει πείσει ότι αξίζει να είναι ο βασικός δεξιός μπακ του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Για να έχει, από τα μέσα Δεκεμβρίου, χάσει οριστικά τη θέση του από έναν ποδοσφαιριστή που δεν ήταν ποτέ του δεξιός μπακ (Μολό) και μετατράπηκε εξ ανάγκης σε τέτοιον για να μακιγιαριστεί η ουλή στα δεξιά, γίνεται αντιληπτό πως στην παρούσα φάση ο 31χρονος Αργεντινός έχει κριθεί ανεπαρκής. Ο τριψήφιος αριθμός συμμετοχών και τα αξιοπρόσεκτα νούμερα (10 γκολ, 9 ασίστ) της τετραετίας του με την Εστουδιάντες αποδεικνύεται πως παραπλάνησαν όσους τον επέλεξαν κι εκείνους που ενέκριναν την απόκτησή του, εκτός κι αν ήρθε κάποιος σωσίας του στην Ελλάδα. Αργός στις αντιδράσεις του, επιρρεπής στο λάθος και απρόσεκτος τακτικά, μόνο τα ενίοτε ανεβάσματά του καλύπτουν, σε μικρό βαθμό, την κακή απόδοσή του. Το συμβόλαιο που είχε υπογράψει ήταν διετές και αρκετά προσιτό (200.000), άρα μπορεί πιο εύκολα να βρεθεί μια βολική λύση προκειμένου η τρύπα να καλυφθεί με κάτι πιο συμβατικό για τις ανάγκες της πτέρυγας. Πόσο μάλλον στην περίπτωση που εξασφαλιστεί η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκτός κι αν ο Σάντσες πάρει νέα πίστωση χρόνου.

Γιασίν Αγιούμπ

Ο Γιασίν Αγιούμπ σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό
Ο Γιασίν Αγιούμπ σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό EUROKINISSI SPORTS

Το γεγονός πως ο 27χρονος Μαροκινός χαφ άρχισε, ως αποτέλεσμα των πολλών απουσιών στον άξονα, να κερδίζει ξανά κάποιες ευκαιρίες (προτού αντιμετωπίσει νέο πρόβλημα τραυματισμού/αρθροσκόπηση στο γόνατο) δεν αναιρεί το γεγονός πως η ετήσια αμοιβή του είναι η εντελώς δυσανάλογη της 14μηνης παρουσίας του στο 'τριφύλλι'. Επιλέχθηκε τον Γενάρη του 2020 ως ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ μεσαίας γραμμής και επίθεσης, ο παίκτης που θα μεταφέρει και θα οργανώνει χάρη στο καλό αριστερό του, αλλά με 50 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι είναι ξεκάθαρο ότι αδυνατεί να είναι χρήσιμος για μεγάλα κομμάτια των αγώνων. Χάνει δυνάμεις και δεν αντέχει να βγάλει 90λεπτο, μοιάζει να μην γυμνάζεται στον απαιτούμενο βαθμό και στερείται της αναγκαίας εκρηκτικότητας. Είχε γίνει προσπάθεια να φύγει, με όποιον τρόπο, τον χειμώνα, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Ο απεγκλωβισμός του Παναθηναϊκού από ένα συμβόλαιο της τάξεως των 450.000 ευρώ, που έχει ισχύ ως το καλοκαίρι του 2023, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον (νοικοκύρη) Ντρεοσί.

Ούφε Μπεκ

Ο Ούφε Μπεκ σε μια από τις τελευταία εμφανίσεις του με τα πράσινα, έως ότου τεθεί οριστικά πια στο περιθώριο
Ο Ούφε Μπεκ σε μια από τις τελευταία εμφανίσεις του με τα πράσινα, έως ότου τεθεί οριστικά πια στο περιθώριο EUROKINISSI SPORTS

Με τον 28χρονο Δανό οι 'πράσινοι' βρίσκονται συνεχώς στο ίδιο σημείο. Σαν να προχωρούν και να μην κάνουν βήμα από την αφετηρία των διαπραγματεύσεων, αναζητώντας δίχως αποτέλεσμα την κατάλληλη φόρμουλα για την αποδέσμευσή του. Όποια κουβέντα γίνεται για να βρεθεί ένα σημείο επαφής ακυρώνεται πολύ γρήγορα και το κοντέρ μηδενίζει. Το καλοκαίρι του 2019 ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ανόβερου είχε υπογράψει για τρία χρόνια, έναντι ποσού που προσέγγιζε τις 500.000 συνολικά, αλλά ουδέποτε ο Παναθηναϊκός εξαργύρωσε κάποια λίγα εξ αυτών που έχει ήδη πληρώσει. Το 1 γκολ και το μόλις 1 πλήρες 90λεπτο σε 16 συμμετοχές αντανακλούν επ' ακριβώς τη κακή απόφαση που πάρθηκε όταν του προτάθηκε να υπογράψει μια τόσο δεσμευτική συμφωνία. Θα είναι ευτύχημα, αν το αθηναϊκό κλαμπ γλιτώσει τα τελευταία 170.000 ευρώ που προβλέπονται για τον τελευταίο χρόνο της σύμβασής του.

Φεντερίκο Μακέντα ή Καρλίτος

Οι Φεντερίκο Μακέντα και Καρλίτος αποδείχθηκε πολλάκις ότι μαζί δεν είναι δυνατόν να παίξουν. Άρα ο ένας περισσεύει και οικονομικά
Οι Φεντερίκο Μακέντα και Καρλίτος αποδείχθηκε πολλάκις ότι μαζί δεν είναι δυνατόν να παίξουν. Άρα ο ένας περισσεύει και οικονομικά EUROKINISSI SPORTS

Το καλοκαίρι ο Γιάννης Αλαφούζος πήρε (άλλη) μια απόφαση που δεν έβγαζε νόημα. Ενώ ο ίδιος είχε συναινέσει στην εισήγηση του Τσάβι Ρόκα για την πρόωρη απόκτηση του Ισπανού Καρλίτος που θα 'χε δικαίωμα συμμετοχής από το καλοκαίρι μ' ένα συμβόλαιο 3.5 ετών έναντι 450.000-500.000 ευρώ ετησίως, έκρινε αυτοβούλως ότι θα έπρεπε να κάνει δώρο στον Φεντερίκο Μακέντα μια βασιλική επέκταση (ως το καλοκαίρι του 2023 με διπλασιασμό των απολαβών του). Κάτι που δεν ήταν στα πλάνα της διεύθυνσης. Αντιθέτως μάλιστα ο τότε τεχν.διευθυντής του 'τριφυλλιού' είχε λανσάρει στη βιτρίνα τον Ιταλό φορ και αξιολογούσε κάθε πρόταση που άκουγε για την παραχώρησή του.

Συνέπεια αυτών ήταν ν' ανατραπεί πλήρως το αγωνιστικό πλάνο. Από τη μία κόπηκαν χρήματα από τον υπόλοιπο προϋπολογισμό και πήγε πολύ πίσω η απόκτηση κεντρικού μέσου. Από την άλλη έπρεπε να συμπιεστούν για να χωρέσουν αμφότεροι στην 11άδα και να αλληεξουδτερώνονται, παρά τα 14 γκολ που έχουν συνολικά στη σεζόν (8 και 6), αφού ήταν αδύνατο να συνεργαστούν.

Ο Μπόλονι, αναλαμβάνοντας αντί του Πογιάτος, λίγο έλειψε να εγκλωβιστεί στην ίδια σκέψη, αλλά δεν δίστασε να τους χωρίσει αρχικά και για κάποια περίοδο να μην παίζει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Επειδή τον Γενάρη τέθηκε εκ νέου στην ημερήσια διάταξη η εκδοχή της πώλησης του 29χρονου Ρωμαίου, ασχέτως αν δεν προχώρησε, είναι ορατό πως η συνύπαρξη τους, αγωνιστικά και οικονομικά, δεν ωφελεί το 'τριφύλλι'. Ιδίως από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η επένδυση σε παιδιά όπως ο Αργύρης Καμπετσής (που ανανέωσε ως το καλοκαίρι του 2024) και ο Ιωαννίδης (με το ίδιο συμβόλαιο) με πολλά περισσότερα περιθώρια εξέλιξης, κάποιος εκ των δύο περισσεύει ασυζητητί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK