Τα συν και τα πλην της ΑΕΚ στο ντέρμπι

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στην Καλογρέζα και ο Μανόλο Χιμένεθ αναμένεται να αποφασίσει για τα πρόσωπα και τη διάταξη μέσα στις επόμενες ώρες. Ποια τα σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του Ισπανού και ποια τα ντεζαβαντάζ.

Τα συν και τα πλην της ΑΕΚ στο ντέρμπι
indeye labropoulos ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο πρώτο πέρασμα του από τον πάγκο της ΑΕΚ, ο Μανόλο Χιμένεθ σε ανάλογο τεστ με το σημερινό τα πήγε καλά. Γενικότερα στα εντός έδρας ντέρμπι -ειδικά την πρώτη χρονιά του- πήρε πολύ καλό βαθμό, χάνοντάς το κάπου στην πορεία με κάποιες ήττες από αντιπάλους που ήταν περισσότερο του χεριού των «κιτρινόμαυρων».

Σε ότι έχει να κάνει με τον ίδιο τον Ανδαλουσιανό κόουτς το 2017, παραμένει σε παρόμοιες με τότε… συντεταγμένες, τουλάχιστον ως προς τον στόχο. Θέλει να πάρει τα ντέρμπι για να χτίσει έστω και την ύστατη στιγμή αυτοπεποίθηση σε μια προσπάθεια που ξεκινάει από σήμερα και έχει ευνοϊκές συνθήκες, έχει όμως και εμπόδια.

H ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ -ΠΙΑ- ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μανόλο Χιμένεθ και -σχεδόν- όλοι οι προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο της ΑΕΚ στη σεζόν, είναι η απώλεια του καλύτερου κεντρικού αμυντικού που διαθέτει το ρόστερ. Η ανετοιμότητα του Τσιγκρίνσκι που έχει να παίξει μήνες, αποτελεί το ανυπέρβλητο εμπόδιο να αγωνιστεί με αποτέλεσμα να λείψει για μία ακόμα εβδομάδα και σε ένα ματς που θα ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Η ευπάθεια του Ουκρανού στους τραυματισμούς είναι το μεγάλο μείον του, ωστόσο αυτό ήταν κάτι γνωστό και για αυτό όλοι οι προπονητές επέλεξαν απόκτηση ενός επιπλέον σέντερ μπακ.

Η ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΜΕΪΔΑ

Για τον ίδιο λόγο έμεινε εκτός και ο Ούγκο Αλμέιδα. O Πορτογάλος φορ έχει να αγωνιστεί σε αγώνα πρωταθλήματος από τις 18 Γενάρη στο Αγρίνιο, όπου και αποκόμισε τις νέες ενοχλήσεις στη μέση του. Με βάση τα… όνειρα του περασμένου καλοκαιριού, ο 32χρονος φορ θα έπρεπε να αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της «Ένωσης» κάτι που για διάφορους λόγους, και παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, δε συνέβη. Ο απολογισμός των τριών γκολ (δύο με την Ξάνθη στην Καλογρέζα και ένα μέσα στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό) είναι φτωχός σε σχέση με τις προσδοκίες, σε μια χρονιά που σε κάθε περίπτωση ΑΕΚ και Αλμέιδα περίμεναν ότι θα εξελιχθεί διαφορετικά.

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ «ΤΣΙΝΟ» ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ

Ο Σέρχιο Αραούχο αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Λας Πάλμας τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ο ίδιος ήθελε να βρει ξανά πατήματα μετά την περιπέτεια που πέρασε στην Ισπανία, η ΑΕΚ θέλει να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικό ταλέντο του και να το εξαργυρώσει -τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν- με καθοριστική συμβολή στην επιθετική της γραμμή. Στο αποψινό ματς με τον Ολυμπιακό, ο Αραούχο κάνει ντεμπούτο στα βαθιά έχοντας περάσει πρώτα κάποια… crash test προσαρμογής στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Ο Αργεντίνος επιθετικός θεωρείται ένα από τα καλά χαρτιά που έχει να επιδείξει ο Χιμένεθ στο ντέρμπι.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΒΡΑΝΙΕΣ

Ο Ονιεν Βράνιες έχει δώσει αρκετά αντιπροσωπευτικά δείγματα γραφής στο μέχρι τώρα διάστημα που φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο Βόσνιος διεθνής αντεπεξέρχεται καλά ως κεντρικός αμυντικός και αν υπήρχε διαθέσιμο στόπερ τύπου Τσιγκρίνσκι (ως προς τα χαρακτηριστικά) ενδεχομένως η «Ένωση» να διέθετε το τέλειο αμυντικό δίδυμο. Ένας με μυαλό, ένας με δύναμη. Αυτό -δεδομένης της απουσίας του Ουκρανού- δε συμβαίνει, ωστόσο στο ντέρμπι ενδέχεται να γίνει άλλη μία καινοτομία. Να δούμε τον Βράνιες για πρώτη φορά ως δεξί μπακ, ένα ρόλο που έχει στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Ξέρει τη θέση και έχει λογική δεδομένων των ελλείψεων στο δεξί άκρο της άμυνας.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ο Ρόναλντ Βάργκας έχει προλάβει να γράψει τη δική του ιστορία στα πρώτα εντός έδρας ντέρμπι μετά την επιστροφή της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία την περασμένη σεζόν. Δεδομένα δημιούργησε παράδοση αφού τρεις νίκες με 1-0 με σκόρερ τον ίδιο παίκτη είναι κάτι που έχει να συμβεί δεκαετίες. Το ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ότι ο Βενεζουελάνος στα περισσότερα από εκείνα τα ματς σκόραρε ενώ η παρουσία του σε αυτά δεν είχε γίνει προηγουμένως εμφανής. Μπήκε… μια και καλή. Αναμφίβολα αποτελεί όπλο της «Ένωσης» η παρουσία του και φυσικά η κατάσταση που στο Καυτατζόγλειο έδειξε να βρίσκεται, παρότι αντικαταστάθηκε από τον Μανόλο.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΔΡΑ

Ο κόσμος δεν παίζει μπάλα, όμως όπως και να το δει κανείς, ειδικά σε αγώνες στους οποίους αυτό που κυριαρχεί από άποψη κινήτρου είναι το γόητρο, ο γηπεδούχος παίρνει μια αβάντα. Που μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, μπορεί όμως να σημαίνει και πολλά. Ο κακός χαμός που ξεκίνησε με τα εισιτήρια κόπασε λίγο μετά τον Ηρακλή. Η προπώληση συνέχισε από την Τετάρτη την ανοδική πορεία όμως όπως φαίνεται δε θα είναι από τα ντέρμπι με τη μεγαλύτερη προσέλευση. Εν πάση περιπτώσει όμως, σε μια φτωχή χρονιά θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προσελεύσεις φέτος στο ΟΑΚΑ, κάτι που παίζει το δικό του ρόλο.

ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ, «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Σε ότι έχει να κάνει τον τρόπο με τον οποίο ο Χιμένεθ θα παρατάξει την ΑΕΚ, υπάρχει ακόμα ερωτηματικό. Ο Ισπανός τεχνικός δεν έχει ξεκαθαρίσει (τουλάχιστον μέσω δοκιμών) τα πρόσωπα και το σχήμα που θα επιλέξει στο αποψινό ματς. Υπάρχει πιθανότητα για 4-2-3-1, παίζει και το 3-5-2.

Στη χθεσινή προπόνηση σε μια άσκηση τακτικής, ο Χιμένεθ έδειξε μέσω κάποιων -όχι ξεκάθαρων- στοιχείων 3-5-2, ενώ στην προπόνηση της Παρασκευής έδειξε να σκέφτεται περισσότερο την τετράδα στην άμυνα. Πιθανότατα ο Μανόλο να μην έχει αποφασίσει καν και να μην έχει απαντήσει στον εαυτό του σε ορισμένα από τα διλήμματα που υπάρχουν για τον τρόπο που θα παρατάξει την ΑΕΚ.

Σε περίπτωση που οι «κιτρινόμαυροι» παίξουν με τρεις πίσω, τότε αυτό θα συμβεί με τους Βράνιες, Λαμπρόπουλο, Κολοβέτσιο σέντερ μπακ, τους Αϊντάρεβιτς, Γιόχανσον, Σιμόες στη μεσαία γραμμή, τους Ντίντακ-Χριστοδουλόπουλο φουλ μπακ και με τους Αραούχο και Μάνταλο στην επίθεση.

Αν η ΑΕΚ παίξει με τετράδα πίσω, (4-2-3-1) τότε ο Βράνιες θα γίνει δεξί μπακ, Γιόχανσον-Σιμόες στη μεσαία γραμμή, Μάνταλος μπροστά τους, αριστερά Χριστοδουλόπουλος και δεξιά Πατίτο ή Βάργκας και στην κορυφή ο Αραούχο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK