Tamudazo: Τα 18'' που έκριναν τον πιο συναρπαστικό τίτλο στην Ισπανία

Μέσα σε 18 δευτερόλεπτα, στο 90ό λεπτό της αγωνιστικής, ο τίτλος της Primera Division πέρασε από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ, με τη Σεβίλλη να καραδοκεί. Η συγκλονιστική προτελευταία αγωνιστική του 2007, το περίφημο Tamudazo, πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα.

Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα σκοράρει με το χέρι κόντρα στην Εσπανιόλ για την Primera Division 2006-2007 στο 'Καμπ Νόου', Σάββατο 9 Ιουνίου 2007
Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα σκοράρει με το χέρι κόντρα στην Εσπανιόλ για την Primera Division 2006-2007 στο 'Καμπ Νόου', Σάββατο 9 Ιουνίου 2007 AP PHOTO/EL PERIODICO DE CATALUNYA, JORDI COTRINA

Ήταν 9 Ιουνίου 2007 όταν η Primera Division βίωσε ένα φινάλε αντίστοιχο των κορυφαίων πρωταθλημάτων. Ακόμα κι αν αφορούσε την 37η και προτελευταία αγωνιστική, η μάχη που έδωσαν Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Σεβίλλη κράτησε μέχρι τις καθυστερήσεις. Μπορεί καμία εξ αυτών να μην κέρδισε τον αγώνα της, ωστόσο δύο γκολ έκριναν τα πάντα στο 90'. Η βραδιά του Tamudazo ήταν εκείνη που ουσιαστικά οδήγησε στην αλλαγή εποχής στο ισπανικό ποδόσφαιρο.

Η σεζόν είχε αρχίσει καλά για την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, η οποία στον 1ο γύρο διατηρούσε με σχετική άνεση στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, την ώρα που η Ρεάλ βρέθηκε ακόμα και στην 4η θέση, απέχοντας 6 βαθμούς από τους Καταλανούς, έστω κι αν τους νίκησε 2-0 στο clasico του 'Σαντιάγο Μπερναμπέου'. Τον Ιανουάριο, η εικόνα άλλαξε άρδην. Η Ρεάλ κάλυπτε τη διαφορά, η Σεβίλλη άρχισε να διαφαίνεται ως ανταγωνίστρια και η Μπαρτσελόνα έκανε τη μία γκέλα μετά την άλλη.

Στις 12 Μαΐου 2007, οι 'μερένγκες' πάτησαν στην κορυφή για πρώτη φορά, ύστερα από την αναμέτρηση με την Εσπανιόλ (του Ερνέστο Βαλβέρδε) στην έδρα τους. Παρότι βρέθηκαν να χάνουν με 1-3 στο 1ο ημίχρονο, ανέτρεψαν την κατάσταση και επικράτησαν με 4-3. Μία ημέρα αργότερα, η Μπαρτσελόνα έχασε βαθμούς στο 1-1 με την Μπέτις και με τις δύο ομάδες ισόβαθμες 4 αγωνιστικές πριν από τη λήξη, οι Μαδριλένοι είχαν το προβάδισμα στην ισοβαθμία.

Η Ρεάλ του Μπέκαμ και η Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο

Βλέποντας την Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο να κυριαρχεί, η Ρεάλ αποφάσισε να προσλάβει ξανά τον Φάμπιο Καπέλο και να την επαναφέρει στον δρόμο τον τίτλων, όπως είχε κάνει το 1996-1997. Ο Ιταλός προερχόταν από τα δύο πρωταθλήματα με τη Γιουβέντους που αφαιρέθηκαν λόγω του σκανδάλου calciopoli και ανέλαβε τον ισπανικό σύλλογο στη μεταβατική εποχή από τους galacticos. Τόσο μεταβατική που το καλοκαίρι έφυγαν οι Ζινεντίν Ζιντάν και Ρονάλντο, ενώ μεσούσης της σεζόν ανακοινώθηκε ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τα βρήκε με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι και θα αποχωρούσε το καλοκαίρι του 2007 για το MLS. Ο Ιταλός τεχνικός παραγκώνισε τον Άγγλο στο πρώτο μισό της σεζόν, ωστόσο όταν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών τον επανέφερε στις αποστολές και στην ενδεκάδα και εκείνος έκανε ίσως την πιο εντυπωσιακή μισή σεζόν της καριέρας του.

Η Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης μόλις για 2η φορά στην ιστορία της, ωστόσο έδειχνε να επαναπαύεται στις δάφνες της. Ο Ροναλντίνιο έπαψε να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και έγινε αντικείμενο... ζύγισης των κιλών που έπαιρνε διαρκώς, ενώ ο Λιονέλ Μέσι ήταν ακόμα 19 ετών και δεν μπορούσε να πάρει την ομάδα στις 'πλάτες' του. Το προσπάθησε, πάντως, όπως φάνηκε από το χατ τρικ που σημείωσε στο 3-3 με τη Ρεάλ στο 'Καμπ Νόου' στον 2ο γύρο.

Η Σεβίλλη γινόταν ξανά υπολογίσιμο μέγεθος στην Ισπανία, αφού ο Χουάντε Ράμος και ο Μόντσι είχαν συνθέση ένα σύνολο έτοιμο για τίτλους. Την προηγούμενη σεζόν είχε κατακτήσει το Κύπελλο UEFA, τη σεζόν 2006-2007 θα κατακτούσε ξανά εκείνη τη διοργάνωση (απέναντι στην Εσπανιόλ στον τελικό), συν το Copa del Rey και το Super Cup Ευρώπης. Ωστόσο, ο κρυφός πόθος για μια ομάδα με παίκτες όπως ο Ντάνι Άλβες, ο Λουίς Φαμπιάνο, ο Φρεντερίκ Κανουτέ, ο Χεσούς Νάβας, ο Αντόνιο Πουέρτα, ο Αντριάνο και πολλοί ακόμα στα καλύτερά τους ήταν το πρωτάθλημα.

Ο τίτλος που άλλαζε χέρια κάθε λίγα λεπτά

Πριν από την έναρξη της 37ης αγωνιστικής, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα είχαν από 72 βαθμούς και η Σεβίλλη είχε 70. Οι 'μερένγκες' αντιμετώπιζαν τη Σαραγόσα στο Ρομαρέδα, η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν την Εσπανιόλ στο derbi barceloní και η Σεβίλλη έπαιζε με τη Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Νήσους. Όλες θα έπρεπε να νικήσουν στο κυνήγι του τίτλου, καμία δεν τα κατάφερε.

Τα παιχνίδια άρχισαν την ίδια ώρα και για 29 λεπτά οι διαφορές στη βαθμολογία ήταν απαράλλακτες, αφού δεν σημειώθηκε κάποιο γκολ. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο εμβληματικός επιθετικός της Εσπανιόλ, Ραούλ Ταμούδο, αποφάσισε να κάνει την πρώτη χάρη στη Ρεάλ. Με ένα δεξί σουτ άνοιξε το σκορ και η Μπαρτσελόνα βρισκόταν πλέον πίσω στον βαθμολογικό πίνακα.

Η απάντηση ήρθε 3 λεπτά αργότερα, όταν η Σαραγόσα έκανε με τη σειρά της χάρη στην Μπαρτσελόνα. Ο Ντιέγκο Μιλίτο, λίγο καιρό πριν στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την Ίντερ, εκτέλεσε το πέναλτι που κέρδισε ο Πάμπλο Αϊμάρ από τον Ιβάν Ελγκέρα και έγραψε το 1-0 για τη Σαραγόσα επί της Ρεάλ. Πλέον, οι δύο 'αιώνιοι' ήταν ξανά ισόβαθμοί και η Σεβίλλη βρισκόταν έναν πόντο πίσω τους.

Με τον Ροναλντίνιο εκτός για εκείνον τον αγώνα και τον Έιντουρ Γκουντιόνσεν να τον αντικαθιστά στα αριστερά, ο Μέσι στα δεξιά ανέλαβε το 'φορτίο' του Βραζιλιάνου. Στο 43ο λεπτό έδειξε για ακόμα μια φορά γιατί είναι διάδοχος του Ντιέγκο Μαραντόνα. Είχε προηγηθεί νωρίτερα στη σεζόν το γκολ επί της Χετάφε που θύμισε το σλάλομ του Μαραντόνα επί της Αγγλίας. Κόντρα στην Εσπανιόλ ήρθε η ώρα για το γκολ που θα θύμιζε το έτερο τέρμα του συμπατριώτη του επί της Αγγλίας. Σε μία σέντρα του Τζιανλούκα Τζαμπρότα από δεξιά, η μπάλα κόντραρε σε παίκτη των φιλοξενουμένων, πήρε ύψος και ο Μέσι πρόλαβε τον Κάρλος Καμενί με το χέρι για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Όλοι οι παίκτες της Εσπανιόλ όρμηξαν στον διαιτητή, όμως δεν πέτυχαν κάτι. Το 1-1 ήταν γεγονός.

Στο 57ο λεπτό, ο Αργεντινός έκανε την ολική ανατροπή για την ομάδα του, αφού με το 12ο τέρμα του στη σεζόν, έγραψε το 2-1. Πριν προλάβουν να πανηγυρίζουν οι φίλαθλοι στις κερκίδες του 'Καμπ Νόου', ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ με κεφαλιά νίκησε τον πρώην τερματοφύλακα της Ρεάλ, Θέσαρ Σάντσεθ, ισοφαρίζοντας σε 1-1. Η Μπαρτσελόνα πλέον είχε 75 βαθμούς, η Ρεάλ 73 και η Σεβίλλη είχε 'κολλήσει' στους 71.

Η Ρεάλ πίεζε για τη δική της ανατροπή, όμως σε μία από τις λίγες επιθέσεις της Σαραγόσα, ο Μιλίτο βρέθηκε σε καλή θέση και με χαμηλό σουτ, νίκησε τον Ίκερ Κασίγιας, βάζοντας τους γηπεδούχους εκ νέου μπροστά στο σκορ και αυξάνοντας την απόφαση Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Τα νέα μεταφέρθηκαν στο 'Καμπ Νόου' και οι πανηγυρισμοί ακούστηκαν μέχρι τον αγωνιστικό χώρο. Παρ' όλα αυτά, οι 'μπλαουγκράνα' δεν κατάφεραν να αυξήσουν το προβάδισμά τους και έπαιζαν με τη 'φωτιά.

Τα 18'' που έκριναν τα πάντα

Στο 89', σε μία από τις τελευταίες επιθέσεις της Ρεάλ, προκλήθηκε αναμπουμπούλα στην περιοχή της Σαραγόσα από την οποία ευνοήθηκε ο Φαν Νίστελροϊ και από κοντά ισοφάρισε σε 2-2. Ακόμα και αυτό το σκορ διατηρούσε την Μπαρτσελόνα σε θέση ισχύος και μόνο με... αυτοχειρία θα μπορούσε να πάει κάτι τόσο στραβά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο...

Κι όμως, μέσα σε 18 δευτερόλεπτα ήρθαν τα πάνω κάτω. Τόσο χρειάστηκε η Ρεάλ να ισοφαρίσει σε 2-2 τη Σαραγόσα και η Εσπανιόλ να κάνει το ίδιο απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Σε μία αντεπίθεση, ο Ρουφέτε έβγαλε κάθετη πάσα στον Ταμούδο, ο οποίος περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να πλασάρει τον εξερχόμενο Βίκτορ Βαλδές. Όταν το έπραξε, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα των γηπεδούχων. Το 2-2 ήταν και το τελικό σκορ, οι 2 βαθμοί που χάθηκαν ήταν το τελευταίο... καρφί στο φέρετρο.

Την τελευταία αγωνιστική, η Ρεάλ δεν γινόταν να χάσει βαθμούς από τη Μαγιόρκα στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου'. Νίκησε με 3-1 και παρά το 5-1 της Μπαρτσελόνα επί της Ταραγόνα, το πρωτάθλημα έφυγε από τη Βαρκελώνη για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια και επέστρεψε στη Μαδρίτη, για 30ή φορά. Η Σεβίλλη έχασε από τη Βιγιαρεάλ και περιορίστηκε στην 3η θέση με 71 βαθμούς. Η Μπαρτσελόνα είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων κατά 19 γκολ, όμως ο Καπέλο γνώριζε καλά πως αυτό δεν είχε σημασία. Δέκα χρόνια νωρίτερα, η Μπαρτσελόνα του Ρονάλντο είχε πετύχει 102 γκολ στο πρωτάθλημα, όμως η Ρεάλ των 85 με τον Καπέλο στον πάγκο πήρε τον τίτλο με 92 βαθμούς (2 περισσότερος). Τρία χρόνια νωρίτερα, ο Ιταλός είχε πάρει σκουντέτο με 36 γκολ ενεργητικό (και 15 παθητικό) με τη Μίλαν. Το know-how ήταν εκεί. Το μόνο που έλειπε ήταν ένα γκολ του Ταμούδο στο 90'...

News 24/7

24MEDIA NETWORK