Ταξίδι στο διάστημα και μαθήματα μαγειρικής: οι πιο τρελοί όροι συμβολαίων

Η χρονική διάρκεια και το οικονομικό σκέλος μιας συμφωνίας μεταξύ παίκτη και ομάδας δεν είναι οι μοναδικές παράμετροι που εξετάζουν μάνατζερ και δικηγόροι. Υπάρχουν όροι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστοι ή χρειάζονται λεπτομερή αποτύπωση για να αποφεύγονται οι... παρεξηγήσεις.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι της Μπάγερν Μονάχου σε στιγμιότυπο του αγώνα με την Γκλάντμπαχ για τη Bundesliga 2019-2020 στο 'Μπορούσια Παρκ', Μενχεγκλάντμπαχ, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι της Μπάγερν Μονάχου σε στιγμιότυπο του αγώνα με την Γκλάντμπαχ για τη Bundesliga 2019-2020 στο 'Μπορούσια Παρκ', Μενχεγκλάντμπαχ, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Δεν είναι ό,τι πιο απλό να συνταχθεί ένα συμβόλαιο που θα αφορά τις προϋποθέσεις συμφωνίας δύο πλευρών στο ποδόσφαιρο. Ειδικά αυτά που αφορούν έναν ποδοσφαιρστή και μια ομάδα. Προφανώς αυτό που συζητείται κυρίως είναι η χρονική διάρκεια της συνεργασίας και πώς αυτή μεταφράζεται σε οικονομικούς όρους για τους συμμετέχοντες στη συμφωνία. Δεν είναι όμως και τα μοναδικά δεδομένα που εξετάζονται. Μάνατζερ και δικηγόροι (αλλά και παίκτες) έρχονται κάποιες φορές αντιμέτωποι με όχι και τόσο συνηθισμένους όρους ή τέτοιους που πρέπει να αποσαφηνιστούν λεπτομερώς μη αφήνοντας περιθώρια για νομικές παρερμηνείες. Ας δούμε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις:

Λιονέλ Μέσι

Πρόκειται για τον πιο 'καυτό' free agent του καλοκαιριού. Ο Τζουάν Λαπόρτα προφανώς θέλει να τον κρατήσει στην Μπαρτσελόνα, πιθανόν να τα καταφέρει, ωστόσο ακόμη ο Αργεντίνος σταρ δεν έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο. Στο προηγούμενο υπήρχε ένας όχι και τόσο συνηθισμένος όρος.

Έπρεπε να μάθει καταλανικά, να υιοθετήσει τις συνήθειες και τους ρυθμούς ζωής της Καταλονίας και αν η τελευταία κέρδιζε την ανεξαρτησία της, τότε ο 'Pulga' θα ήταν αυτομάτως ελεύθερος να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του εφόσον το επιθυμούσε.

Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι

Όταν η συμφωνία του Πολωνού φορ με την Μπορούσια Ντόρτμουντ έτρεχε τους τελευταίους της μήνες, τόσο η Μπάγερν Μονάχου όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης έριζαν για την υπογραφή του. Και σε έγγραφα που διέρρευσαν, η προσφορά της ισπανικής ομάδας έμοιαζε πολύ πιο προσοδοφόρα για τον παίκτη.

Παράλληλα με μια συμφωνία 180.000 ευρώ την εβδομάδα και ένα πριμ υπογραφής 11 εκατ. ευρώ, υπήρχαν μια σειρά από όρους που έθετε η Ρεάλ, για όσα ο Λεβαντόβσκι δεν θα μπορούσε να κάνει όσο καιρό αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου.

Σκι, πτώση με αλεξίπτωτο, αναρρίχηση, η χρήση ταχύπλοου και η οδήγηση μοτοσικλέτας ήταν οι περιορισμοί που θα έπρεπε να υποστεί ο Πολωνός φορ για να φορέσει την φανέλα της 'βασίλισσας'. Γι 'αυτό και υπέγραψε στην Μπάγερν Μονάχου.

Τζουζέπε Ρέινα

Ένας λόγος που σιγά-σιγά μάνατζερ και δικηγόροι όφειλαν να γίνουν πλήρως σχολαστικοί στους όρους συμφωνίας μεταξύ παικτών και ομάδων, είναι η μεταγραφή του Τζουζέπε Ρέινα στην Αρμίνια το 1996. Όταν ο Γερμανός φορ υπέγραψε στην ομάδα του Μπίλεφελντ, απαίτησε από τον σύλλογο να του χτίζει ένα σπίτι για κάθε χρόνο του συμβολαίου του.

Η Αρμίνια δέχτηκε. Ωστόσο η πλευρά του Ρέινα δεν είχε αποσαφηνίσει τις διαστάσεις των σπιτιών που επιθυμούσε. Έτσι, η γερμανική ομάδα του χάριζε ένα σπίτι χτισμένο με... Lego τα επόμενα τρία χρόνια.

Ρολφ Κρίστελ Γκουί-Μιαν

Ο Κονγκολέζος πήρε μεταγραφή από την Καρλσρούη στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης το 1999. Για να βάλει την υπογραφή του, είχε μονάχα ένα απλό αίτημα. Να πληρώσει η νέα του ομάδα μαθήματα μαγειρικής για τη σύζυγο του. Δεν έγινε γνωστό αν η κυρία Γκουί-Μιαν αντέδρασε θετικά στην παράκληση του συζύγου της, ωστόσο δεν θέλησε να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Στέφαν Σβαρτς

Ο Σουηδός μετακόμισε στο Σάντερλαντ το 1999 - αλλά οι 'μαύρες γάτες' έθεσαν μια προϋπόθεση που όφειλε να τηρήσει ο πρώην μέσος της Άρσεναλ. Ότι δεν θα είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πτήσεις στο... διάστημα.

Ο τότε επικεφαλής της Σάντερλαντ, Τζον Φλίκιγνκ, είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά πως "ένας από τους συμβούλους του Σβαρτς είναι μέρος του πρότζεκτ για εμπορικές πτήσεις στο διάστημα, που είναι προγραμματισμένες για το 2002. Και ανησυχούσαμε ότι μπορεί να θέλει να πάρει μαζί του τον Στέφαν. Είναι καλύτερα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα τώρα παρά όταν φτάσει η ώρα της πτήσης".

Νιλ Ράντοκ

Ο άλλοτε διεθνής Άγγλος στόπερ είχε παραδεχθεί πως έτρωγε τουλάχιστον 212 κρεατόπιτες κάθε χρόνο. Οι άνθρωποι της Κρίσταλ Πάλας διαπίστωσαν πως ο παίκτης κουβαλούσε παραπανίσια κιλά, όταν τον υπέγραψαν το 2000. Ο πρώην πρόεδρος των 'αετών', Σάιμον Τζόρνταν, έγραψε στην αυτοβιογραφία του: "Όταν μίλησα με την Γουέστ Χαμ, διαπίστωσα ότι μπορούσα να πάρω τον Ράντοκ ως ελεύθερο, παρά το γεγονός πως είχε ένα 'βαρύ' συμβόλαιο - και αυτό δεν ήταν το μοναδικό βαρίδι που κουβαλούσε. Ο Χάρι Ρέντναπ, προπονητής της Γουέστ Χαμ τότε, μου είπε να βάλω όρο για τα κιλά του. Οπότε αποφάσισε να θέσω ποινή που αφορούσε το 10% του συμβολαίου του σε περίπτωση που ξεπερνούσε το συνιστώμενο βάρος των 99.8 κιλών, που ούτως ή άλλως ήταν ιδιαίτερα υψηλό".

Το ντεμπούτο του Ράντοκ με την Πάλας καθυστέρησε γιατί η ομάδα δεν διέθετε σορτσάκι αρκετά μεγάλο για τα κυβικά του.

Κεϊσούκε Χόντα

Ο έμπειρος Ιάπωνας μεσοεπιθετικός υπέγραψε στην Μποταφόγκο τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο φοβόταν πολύ για την σωματική του ακεραιότητα εξαιτίας της έξαρσης εγκληματικότητας στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οπότε αποφάσισε να απαιτήσει ένα τεθωρακισμένο όχημα για να κυκλοφορεί, προκειμένου να συμφωνήσει με την βραζιλιάνικη ομάδα.

Η Μποταφόγκο δέχθηκε, όμως ο Χόντα δεν έμεινε για πολύ στη Νότια Αμερική και σύντομα επέστρεψε στην Ευρώπη για να φορέσει τη φανέλα της Πορτιμονένσε.

Φερνάντο Ρεδόνδο

Δεν πρόκειται ακριβώς για όρο συμβολαίου, αλλά γι' αυτούς που είχε θέσει ο Ντανιέλ Πασαρέλα ως εκλέκτορας της εθνικής Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Και παρέπεμπαν σε... μεσαιωνικές αντιλήψεις. Ο τεχνικός της 'αλμπισελέστε' αρνείτο κατηγορηματικά να καλέσει ομοφυλόφιλους παίκτες ή αυτούς που είχε σκουλαρίκια και μακριά μαλλιά.

Ο Ρεδόνδο ανήκε στην τελευταία κατηγορία. "Ήμουν σε σπουδαία φόρμα. Αλλά ο Πασαρέλα είχε συγκεκριμένες αντιλήψεις σχετικά με την πειθαρχία και ήθελε να κόψω τα μαλλιά μου. Δεν έβλεπα τον τρόπο που αυτό είχε οποιαδήποτε σχέση με το πώς έπαιζα ποδόσφαιρο, έτσι αρνήθηκα να το κάνω".

Και για τον λόγο αυτό, ο Φερνάντο Ρεδόνδο δεν αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998!

News 24/7

24MEDIA NETWORK